Situată pe înălțimile dealului calcaros denumit…sugestiv Dealul Cetății, Cetatea Râșnovului îți fură privirile de oriunde ai veni din Brașov, Predeal sau Bran, cu silueta sa impozantă și misterioasă. Deși fără turnulețe dantelate și creneluri meșteșugite, solidara Cetate a Râșnovului este frumoasă și impresionantă, e precum o filă de istorie cu multe bătălii cucerite și o singură înfrângere.
Probabil că ați auzit de Cetatea Râșnovului, denumită și Cetatea Țărănească a Râșnovului  pe  motiv că a fost construită de către locuitorii satului situat la poalele sale, cu ajutorul vecinilor din satele vecine Cristian și Vulcan. Niște țărani, numiți așa pentru că se ocupau cu agricultura și creșterea animalelor, au reușit astfel să ridice această cetate cu ziduri groase de apărare de până la cinci metri și opt turnuri înalte, uniți din nevoia de a supraviețui atacurilor furibunde ale năvălitorilor. Cărora le-au făcut față cu brio, timp de secole.
Mii de ani vechime
Istoria Cetății Râșnov este mult mai veche decât prima atestare documentară, din anul 1335, când s-a remarcat ca o fortificație puternică capabilă să țină piept invaziei tătarilor care au trecut prin foc și spadă Țara Bârsei. Au fost descoperite astfel pe locul Cetății Rășnov elemente ale zidurilor de apărare și vestigii din epoca bronzului și din perioada cuceririi romane. Se pare că actuala Cetate a Râșnovului a fost construită între anii 1211-1225, cât a durat stăpânirea teutonilor în Țara Bârsei, inițial fiind ridicată din lemn.
Turcii și-au încercat și ei norocul cu cetatea Râșnov, în mai multe campanii începând cu anul 1421, însă fără succes, ceea ce nu se poate spune despre Cetatea Brașovului, care fost distrusă, nefiind încă fortificată la acea dată. Se poate spune astfel că, în pofida cuceririi de către principele Gabriel Báthory în anul 1612, Cetatea Râșnovului și-a îndeplinit scopul, acela de a-i adăposti pe locuitorii săi și pe animalele acestora. Animalele erau ținute în curtea exterioară a Cetății, asigrându-le supraviețuirea locuitorilor în perioada lungilor asedii.
               
Un mare punct slab: lipsa apei
Cocoțată pe coama unui deal abrupt, inaccesibil cu excepția laturii estice, Cetatea Râșnovului avea însă și un punct slab: lipsa apei. Aceasta a dus la capitularea sa din anul 1612, însă, odată cu revenirea în proprietatea comunității locale, un an mai târziu, s-a pus problema urgentă a construcției unei fântâni. Fântâna există și astăzi în curtea interioară, alimentând legendele unor comori sau canale secrete de fugă pe care ghizii le spun turiștilor avizi de astfel de povești. Fântâna are un puț de 143 de metri lungime, iar legendele spun că a fost construită de prizonierii turci care au lăsat posterității urmele trecerii lor pe aici scriind versete din Coran pe zidurile acesteia.
Povești cu turci ostatici și cu stafii 
În curtea interioară a Cetății Râșnov sunt locuințele celor care se refugiau aici, astfel că unele încăperi poartă numele destinației lor pragmatice: camera slăninii-unde oamenii aveau acces doar la intervale de timp bine stabilite, cea a preotului, cămara, etc. Locul, fără înfrumusețări gen creneluri dantelate, balcoane sau alte briz-brizuri baroce, a alimentat și poveștile cu stafii, care par să se simtă în largul lor între aceste ziduri reci și vechi aflate la răscruce de vânturi.
Legende sau nu, fortificațiile Cetății Râșnovului „scriu” frânturi ale istoriei locului, ale istoriei noastre, pe care am putea să o cinstim mai bine măcar punând indicatoare de informare cu ceea ce vedem acolo, cel puțin la construcțiile mai importante. Ajungi sus la cetate mergând pe jos câteva sute de metri sau cu un trenuleț luat din parcarea (cu plată) și te întâmpină zidul de apărare și o poartă de acces, despre care am aflat că nu este cea care era folosită în vechime.
Pe ritmuri rock 
La Râșnov s-au turnat filme celebre. Am ajuns într-o zi de primăvară capricioasă la Râșnov și m-am bucurat de faptul că acest loc, unde s-a scris istorie, s-a trăit, s-a rezistat atacurilor cu tunuri puternice, a fost iubit și lăsat în părăsire, unde s-au turnat filme precum „Dacii”, “Nemuritorii” și „Columna”, există încă și că ne poate oferi. Cetatea Rășnov ne oferă nu doar o panoramă de la înălțime asupra Țării Bârsei ci mai ales o filă de istorie veche a țării. Spre bucuria mea, erau destul de mulți turiști interesați de acest loc (fără să fie aglomerat), semn că istoria și trecutul nostru nu ne lasă indiferenți și că nici viitorul nu poate trezi alte sentimente. Maiestuoasă și autentică, Cetatea Râșnovului m-a întâmpinat plină de viață, pe ritmuri de muzică. Un mic alai de nuntași înviora atmosfera cu prezența sa, iar un bătrân “paznic” costumat în cavaler medieval făcea pe manechinul în ritmuri de hard-rock. ”Paznicul cetății” vine de ani buni aici să-i întâmpine pe turiști și piesele puternice ale AC DC, Dire Straits, Metallica și Pink Floyd  pe care le ascultă de la un mic aparat radio se încadrează atât de bine în peisaj …
O lecție de învățat
Rășnov, „Numele Trandafirului”. Această cetate cu nume de trandafir (provenind de la Rosenau, numele ținutului de pe malul Rinului de unde proveneau sașii stabiliți în regiune) merită vizitată nu doar pentru că este autentică, are o poveste adevărată ci mai ales pentru că îți dă o altă perspectivă asupra vieții. Nu poți să nu-ți imaginezi momentele când se dădea alarma, apoi urma goana oamenilor simpli către zidurile cetății, se trăgea obonul  după cel din urmă sătean. Apoi, venea prima săgeată inamică, ghiulelele și urmau zilele interminabile de asediu. Unii dintre cei asediați plecau după apă și se sacrificau pentru cei rămași.
De ce să vizitezi Cetatea Râșnov. O vizită la Cetatea Râșnov este așadar nu doar o lecție de istorie ci și una de viață, pentru că e mare lucru ca o mână de oameni să reușească să creeze, într-o perioadă dominată de dezbinare și de amenințări din toate părțile, ceva atât de trainic și puternic, în folosul comunității. Avem ce învăța din această istorie și după mai mult de 600 de ani, nu-i așa?
 UPDATE
Topul celor mai frumoase castele de vizitat iarna
Cetatea Râșnov a fost inclusă de prestigioasa revistă Conde Nast Traveler în topul celor mai frumoase zece castele „de zăpada” din lume. Aceste castele se remarcă nu doar printr-o arhitectură și o istorie deosebite ci sunt amplasate și într-un cadru natural deosebit, cu peisaje uimitoare care merită vizitate pe timp de iarnă.
Pe primul loc în topul castelelor “de zăpadă” este Castelul Neuschwanstein (Bavaria, Germania), urmat de Palatul Țarului Alexei Mikhailovich din Parcul Kolomenskoye (Moscova, Rusia), Castelul Matsumoto (Japonia), Castelul Hohenzollern (Germania), Castelul Hradcany (Praga,Cehia), Castelul Blair (Perthshire, Scoția), Castelul Gamlehaugen (Bergen, Norvegia), Castelul Uchisar (Nevsehir, Turcia) și Castelul Inuyama (Japonia). Cetatea Râșnov, aflată la nici 18 km de Brașov, încheie lista celoor mai frumoase castele de vizitat iarna elaborată de Conde Nast Traveler.
Sper că ți-a plăcut acest material, că te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Visează, iubește, călătorește! Drum bun!
 Cetatea Râșnov, galerie foto, mai jos. 
cetatea taraneasca a rasnovului brasov (Custom).jpg
rasnov cetate taraneasca brasov1.jpg
rasnov cetate.jpg
cetatea rasnov.jpg
cetate rasnov inside1.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This