Stuttgart are câțiva “ași în mânecă” care-l fac de necolit, deși nu este cea mai importantă destinație turistică din Germania. Merită pe deplin vizita aici dacă ești pasionat de tehnică și motoare în general și de mașinile (performante) în special. Principalele atracții ale Stuttgart sunt celebrele “muzee” de automobile– Muzeul Porsche și Muzeul Mercedes-Benz, dar nu te vei plictisi una-două zile nici dacă nu ești „fan auto”.

Simbolul Stuttgart

Destinul orașului este legat de cel al cailor: pursânge, de tracțiune, cai-putere. Stuttgart își trage numele de la Stuotgarten– în traducere: crescătorie de cai-herghelie. Așezarea a fost înființată cândva în jurul anului 950. 

S-a dezvoltat datorită comerțului cu vin, în special după ce a primit drepturi comerciale odată ce a trecut, în sec. XIII, când era în stăpânirea conților de Württemberg. De altfel, a devenit reședința principală a familiei Württemberg în jurul anului 1320. Apoi, după 1482, a fost o altă perioadă de prosperitate tot mai mare pentru Stuttgart, fiind succesiv capitala comitatului, a ducatului, a regatului și apoi a statului Württemberg. Prosperitatea din sec. XVI a fost urmată de declinul din timpul Războiului de Treizeci de Ani (1618–1648) și a invaziilor franceze „orchestrate” de Ludovic al XIV-lea (1681–1684).

Orașul cailor-putere

Revoluția Industrială (sec. XIX) este cea care i-a adus Stuttgart o dezvoltare rapidă. În prezent, Stuttgart este centrul principalei zone industriale din sud-vestul Germaniei, industria auto fiind “motorul” principal al economiei locale. Cele două muzee auto deținute de companii celebre atrag și pasionații și curioșii. La umbra Schwarzwald (Munții Pădurea Neagră, la vest) și Swabian Alp (în sud) și “pitit” între dealuri cu vii și livezi, pe malul râului Neckar, Stuttgart și-a cucerit locul fruntaș în turismul de nișă. Caii-putere sunt “motoarele” sale turistice din prezent. Dar Stuttgart nu e doar despre mașini, trebuie doar să vrei să descoperi aceasta, vrei, nu vrei.

Chiar dacă nu ești pasionat de motoare mari și mici, nu te vei plictisi într-o zi, două, la Stuttgart… Iată de ce.

La pas prin Stuttgart

Orașul a fost aproape “ras” de bombardamente în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, așa că, după reconstrucție, ți se dezvăluie, mai ales prin centrul istoric, ca un amestec de arhitectură istorică și modernă. Printre birouri, instituții publice și hoteluri “din sticlă” se remarcă și clădirile istorice. Noul și vechiul se întâlnesc în Stuttgart nu doar pe bulevardele largi și pe străduțele pietonale ci și în piețele mici sau în cele monumentale.

Ce e de vizitat și admirat în Stuttgart?
Schlossplatz Stuttgart-Piața Palatului

Chiar dacă nu duc chiar toate drumurile aici, tot ar trebui să ajungi în Schlossplatz Stuttgart pentru a simți mai bine atmosfera locului. Nu doar pentru că Schlossplatz Stuttgart este centrul orașului, locul unde se strâng localnicii pentru a sărbători, pentru a protesta sau a se întâlni cu prietenii. Aici se concentrează istoria veche a burgului care continuă cu energie după ce a renăscut din cenușa războaielor.

Ceea ce este acum Schlossplatz Stuttgart a fost mai întâi o parte din grădina reședinței ducale, care, din 1746, a devenit teren pentru exerciții și parade militare. Accesul era interzis oamenilor de rând și așa a rămas până la mijlocul sec. XIX, când s-a amenajat un parc în stil baroc care a fost deschis pentru toți. În prezent, la “umbra” Noului Palat, se organizează concerte, festivaluri și târguri.

Piața Palatului este proiectată în jurul a două fântâni și a Coloanei Aniversare, construită cu ocazia împlinirii, în 1841, a 25 de ani de domnie a regelui William I. De la cei 30 de metri înălțime ai Coloanei Aniversare, Zeița Armoniei, Concordia, veghează piața și tot ce mișcă prin ea.

Neue Schloss-Noul Palat

Cu o arhitectură eclectică, mix de stiluri baroc, clasic, rococo și imperialist, Neue Schloss-Noul Palat asigură “fundalul” Pieței Palatului. Fosta reședința a regilor din Württemberg până la jumătatea sec. XIX, Neue Schloss-Noul Palat a fost construit între 1746 și 1807. Astăzi, găzduiește ministere ale guvernului federal Baden-Württemberg.

Altes Schloss- Castelul Vechi, reședința primilor conți și duci de Württemberg

În jurul anului 950, Ducele Liudolf de Suabia, fiul împăratului Otto cel Mare, a construit o fortăreață cu șanț de apărare pe locul unde se află Castelul Vechi. Fortăreața asigura protecția unei herghelii necesare pentru războiul împotriva maghiarilor – „Stutengarten” -“Grădina iepelor”. La mijlocul sec. XIII-lea, castelul a trecut în proprietatea conților de Württemberg. În 1311, contele Eberhard I “Ilustrul” și-a mutat reședința la Stuttgart. Astfel Castelul Vechi a ajuns și a rămas, patru secole, reședința principală a conducătorilor din Württemberg. În timp, Castelul a ajuns o reședință modernă. I-au fost adăugate și etaje și trei aripi noi, dar la exterior nu s-au făcut modificări, cred că pentru a nu atrage atenția “plebei”. Curtea și arcadele Altes Schloss sunt realizate într-un frumos stil Renascentist.

Acum găzduiește Muzeul de Stat Württemberg, cu colecții de istorie și artă. În curtea sa se organizează evenimentele emblematice pentru Stuttgart: Satului Vinului și Târgul de Crăciun. Biserica castelului este folosită pentru slujbe.

Kunstmuseum Stuttgart-Muzeul de Artă

La o aruncătură de băț de Piața Schiller este Kunstmuseum Stuttgart-Muzeul de Artă, un cub de sticlă de 27 de metri care atrage atenția pe Königstrasse. Colecția muzeului cuprinde peste 15.000 de opere de artă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până în prezent. Clădirea inițială a fost distrusă în al Doilea Război Mondial și reconstruită după planurile arhitectul Paul Bonatz, care a proiectat și gara principală. Intrarea costă 11 euro/adult.

Între Muzeul de Artă și Noul Palat sunt Grădinile Palatului de Sus. Aici, o structură mai sumbră cu un schelet de oțel atrage atenția: este Landtag, sediul Parlamentului din Baden-Württemberg. Construit în anii 1950, a fost proiectat intenționat într-un stil asemănător Operei și a Teatrului de Stat.

Königstrasse, principala arteră comercială a Stuttgart

Vrei nu vrei, ajungi și la shopping, deși Stuttgart nu e chiar destinație “de top”la acest capitol. O secțiune a Königstrasse până la Schlossplatz (Piața Palatului) a fost amenajată la începutul sec. XIX în timpul domniei lui Friedrich, primul rege al Württemberg. Acesta a mutat grajdurile regale aici de la Palatul Solitudinei. Schloßplatz este “tăiată” de Königstraße, principala arteră comercială a Stuttgart.

Lungă de 1,2 km, este una dintre cele mai lungi artere comerciale din Germania. Königstrasse este pietonală, începe de la Gară și se “ramifică” în tot felul de străduțe pline de magazine mari și mici precum Eberhardstrasse, Stiftstrasse și Calwer Strasse. Multe fast food orientale, cafenele, restaurante, câteva magazine universale sau specializate sunt împrăștiate în acest areal destul de pestriț dacă iau în considerare amalgamul de culturi și stiluri care-și fac simțite prezența.

Continuând până în Mainlander Platz, ajungi la Milaneo Stuttgart, un centru comercial mai apropiat de ideea de mall cu care ne-am obișnuit în România.

Acesta este la câțiva pași de una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Stuttgart, Stadtbibliothek Stuttgart.

Stadtbibliothek Stuttgart

Biblioteca orașului Stuttgart este renumită pentru arhitectura sa impresionantă și ingenioasă, deși foarte simplă și luminoasă. Biblioteca se concentrează pe “oferta” literară din regiunea Stuttgart. Există o bibliotecă pentru copii, o bibliotecă muzicală și o bibliotecă de artă, cu lucrări originale. Asigură-te că nu ratezi priveliștea instagramabilă a Stuttgart de pe terasa de pe acoperișul Bibliotecii!

Galeria de stat- Staatsgalerie Stuttgart

Operele găzduite de galeria deschisă în 1843 au fost mutate, în 1984, în noua clădire Neue Staatsgalerie proiectată de britanicul James Stirling. Aceasta a marcat transformarea galeriei de provincie într-unul dintre cele mai vizitate muzee din Germania. Opere semnate de Henri Matisse, Pablo Picasso, Alberto Giacometti și ale multor alți artiști germani pot fi admirate într-un tur al Staatsgalerie Stuttgart. Galeria de Stat găzduiește, în cele trei incinte, capodopere vechi de aprox. 800 de ani.

În apropiere este Haus der Geschichte Baden-Württemberg, un muzeu interactiv pe care dacă ești pasionat de istorie îl vei găsi interesant. Obiectele expuse și informațiile prezentate sunt axate pe landul Baden-Württemberg, în contextul istoriei mondiale și al proceselor demografice precum emigrația.

Fernsehturm Stuttgart- primul turn de televiziune din beton armat din lume

Orice oraș care se respectă din Germania are propriul său turn de televiziune și nici Stuttgart nu se dezminte. Stuttgart este capitala landului Baden-Württemberg, are peste 600.000 de locuitori, ceea ce-l plasează pe poziția a șasea din Germania ca dimensiune. Dar turnul său nu doar că este cel mai înalt punct de observație al Stuttgart ci este și un reper pentru multe alte turnuri “surori” din lume. Capodopera inginerească a fost inaugurată în februarie 1956. Are 217 m înălțime și a fost din start gândit de inginerul structurist prof. Fritz Leonhardt, constructor de poduri, să aibă o platformă de vizionare…Turnul model are așadar și un restaurant și poate fi vizitat de luni până duminică între 10 și 22.00, contra unei taxe de admisie pornind de la 8,5 euro/adult. Detalii aici. https://www.fernsehturm-stuttgart.de/en/besuch/

Despre Muzeele Porche și Mercedes-Benz din Stuttgart

Aceste două muzee se află la câțiva kilometri de centru. Muzeul Porsche este în Zuffenhausen, cartier în nordul orașului, iar Muzeul -Benz se află în cartierul Untertürkheim. Distanța dintre cele două muzee emlematice nu doar pentru Stuttgart ci și pentru Germenia este de aprox. 9,2 km. Cunoscătorii recomandă vizitarea lor în ordinea menționată mai sus, întâi Porsche și apoi Mercedes. Muzeul Porsche este axată pe mașinile sale sport, în rândul cărora ține încă fanionul sus în curse. La Mercedes-Benz abordarea depășește domeniul auto, iar evoluția brandului este prezentată în contextele istoric, social și politic. Nu lipsesc showroom-urile de prezentare, căci, nu-i așa, ce ar fi brand-urile fără clientele și fani? Showroom-ul Porsche este peste drum de muzeu, cel al Mercedes este într-o aripă laterală, lipit de muzeu.

Muzeul Porsche

Este despre mașinile Porsche, fondatorii, istoria brandului și premiile obținute. Interiorul de marmură albă este spectaculos, te aștepți cumva la ceva WOW de cum îi vezi exteriorul. Totul te tentează să devii unul dintre fericiții proprietari chiar și copil fiind, cei mici având exponate și o secțiune dedicate. Ferdinand Porsche (născut în 1875, în Liberec, Cehia) fost inginerul care a proiectat Volkswagen în 1934. În 1916, Porsche a devenit director general al Daimler și a mutat la sediul la Stuttgart în 1923. A părăsit Daimler în 1931 și și-a format propria firmă pentru a proiecta mașini sport și mașini de curse.

Muzeul Porsche este situat chiar lângă gara suburbană S-Bahn Neuwirtshaus/Porscheplatz. Pentru a ajunge la această gară, ia trenul la linia S6 /S60 în direcția Weil der Stadt / Böblingen. 

Muzeul Porsche este deschis de marți până duminică între 9:00 și 18:00, lunea și în sărbătorile legale fiind închis. Prețul unui bilet este de 12 euro/adult și de 6 euro/copil. Audioguide-ul este inclus în preț, se pot rezerva și drive teste cu autovehicule Porsche. Orarul și prețurile aici

Muzeul Mercedes-Benz

Istoria este complexă și cea auto are rădăcini în Stuttgart. Porsche, Mercedes și WV au multe în comun. Istoria lui Porsche ca angajat, de altfel foarte inventiv al lui Benz, se “pierde” acum printre miile de exponate din Muzeul Mercedes-Benz. Vizitând acest muzeu îți dai seama că lumea afacerilor e chiar mai mică decât știm și că statul are rolul său în punerea “pe roate”.

Mai întâi, urci cu liftul la etajul opt, unde sunt cele mai vechi mașini, și de acolo ajungi “în spirală” până la parter. Jos sunt cele mai noi invenții. De la mașini de pompieri, tramvaie și locomotive cu motoare termice la camioane pentru transportul berii, istoria brandului e explicată detaliat, de sus în jos.

Povestea mașinilor Mercedes-Benz este depănată în contextul istoric al evenimentelor, sunt modele care au aparținut vedetelor și împăraților, ceea ce face acest muzeu mai interesant.

Pentru a ajunge la Muzeul Mercedes-Benz trebuie să cobori la stația de S-Bahn Neckar Park, magistrala S1. De la stația de S-Bahn urmează indicatoarele către Mercedes Museum. Muzeul este deschis de marți până duminică între 9:00 și 18:00, lunea și sărbătorile legale fiind închis. Prețul unui bilet este de 16 euro/adult, 8 euro copii ( 13-17 ani). Audioguide-ul este inclus în preț, copii sub 13 ani au gratuit. Detalii aici.

În apropiere de Stuttgart: Palatul Residenzschloss Ludwigsburg

Ludwigsburg este un orășel cochet situat la aprox. 12 km nord de Stuttgart care a ieșit din anonimat datorită Palatului Residenzschloss Ludwigsburg. Supranumit “Versailles al Suabiei -Schwaben”, palatul impresionează prin dimensiuni-are 32 ha suprafață -și prin opulența interiorului celor 452 de camere. Palatul Rezidențial Ludwigsburg a supraviețuit aproape nevătămat istoriei tumultoase, o altă  caracteristică distinctă a sa fiind amestecul destul de armonios a stilurilor arhitecturale baroc, rococo și neoclasicism.

Inaugurat în 1733, Palatul a fost reședință regală și centrul ducatului de Württemberg. Nu rata Sala de Marmură și Schlosstheater (Teatrul Palatului)- unul dintre cele mai vechi teatre din Europa. Grădinile se vizitează gratuit, Palatul doar cu tur ghidat, detalii aici.

Palatului Rezidențial Ludwigsburg găzduiește patru muzee: Keramikmuseum (Muzeul Ceramicii); Modemuseum (Muzeul Modei) prezintă îmbrăcăminte din secolul al XVIII-lea până în secolul al XX-lea; Apartamentele private ale ducelui Carl Eugen, cu decorul lor original, se laudă cu mobilier și accesorii rare și valoroase; iar Barockgalerie (Galeria Barocă) prezintă o serie de lucrări istorice ale unei selecții de artiști.

Legendarii Munți Pădurea Neagră sunt la o aruncătură de băț (mergând cu viteză, desigur ) de Stuutgart. Aprox. 110 km distanță despart Stuttgart de Baden-Baden, una dintre stațiunile Spa de top din Europa. 

Te-am inspirat? Ți-a plăcut? Călătorește cu noi pe Facebook și Instagram, dă-ne Like și Share !

#consilierturism #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #stuttgart #turism #travelblogger

Visează, Iubește, Călătorește! 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This