Malta are un farmec aparte, este un amalgam de contraste: este deopotriva rustica si moderna, modesta dar si eleganta, chiar luxoasa, linistita sau clocotind de viata, de distractie. Malta este o destinatie potrivita celor care iubesc istoria, natura cu peisaje salbatice, distractia si misterele, este accesibila ca pret si se afla la aproximativ doua ore de zbor din Romania, in „inima” Mediteranei.

Cand ma gandesc la acest coltisor de Mediterana imi vin in minte doua culori si un contrast minunat: cel dintre albastrul pur al marii si auriul scaldat in soare al pamantului. De fapt, acesta a fost primul contact vizual cu Malta, dupa un zbor ireprosabil de aproximativ 2 ore din Bucuresti: un tarm in nuante intense de galben, scaldat unde albastrul Mediteranei.

Arhipelagul Maltez este „batut” si de ape si de soare, iar un vant insistent, care-l pudreaza cu un praf alb si fin, aproape imperceptibil, lasa in urma sa o atmosfera usor aurie, ca doar ne aflam in ‘insula mierii”.
Arhipelagul are sase insule, din care doar trei petice de pamant stancos si arid –Malta, Gozo si Comino sunt locuite, dar de mii de ani, si urmele acestei istorii se vad. Fiecare insula are specificul ei: cea mai mare, Malta, este purtatoarea istoriei, Gozo este mai rustica, iar Comino, cea mai mica insulita, cu un singur hotel, fiind in mare parte nelocuita, este raiul iubitorilor de mare si soare. In total, in acest arhipelag de aproximativ 316 kilometri patrati traiesc putin peste 400.000 de persoane, turismul fiind activitate de baza aici.
Ce mi-a placut in arhipelagul Maltez
 Impresii din Malta. Daca ma intrebati ce mi-a placut cel mai mult in Malta primele pe lista sunt Valletta, capitala insulei, cu al sau port imens si parte veche-Medina, croaziera imprejurul insulelor desi marea era cam agitata dupa gustul unora si insula Gozo, mai ales biserica Ta Pinu. Sa nu uit de Grota Albastra si de satul de pescari Marsaxlokk, unde toate barcutele au cate doi „ochi” desenati pe prora, pentru a le pazi de rele. Cum nu aveti chiar acum cum sa ma intrebati ce si cum e de facut aici, va spun eu, pe scurt, ce merita vazut in Malta. Pentru ca, nu-i asa, gusturile nu se discuta, oricum aveti de unde sa alegeti!
Marsaxlokk, cel mai vechi sat de pescari din Malta. Duminica se organizeaza un mare targ de peste si fructe de mare
Pentru inceput, trebuie sa stiti ca, aflat aproape de continentul negru, la nici 300 de kilometri de Africa, dar in „coasta” Siciliei ( la 91 de kilometri), arhipelagul Maltez pastreaza in acelasi timp urmele influentelor arabesti (vizibile in special in limba vorbita si gastronomie) si europene, in special englezesti. Fosta colonie britanica, limba engleza este vorbita la perfectie in Malta, iar arhitectura forturilor, seriozitatea in aproape orice precum si circulatia rutiera pe stanga directiei de deplasare reprezinta printre cele mai evidente aspecte ale acestei mosteniri. Atentie insa la traversarea strazilor si la sofat!
Arhipelagul Maltez este un colt de pamant prietenos, desi arid, caci apa e rara aici si ploile la fel…dar omul „sfinteste locul” iar turismul are un aport majoritar la PIB-ul tarii…Este foarte cald, inabusitor, iar soarele arde, incepand chiar din luna mai, asa ca imbracamintea usoara, din bumbac, ochelarii si palariile de soare sunt obligatorii daca vreti sa va simtiti confortabil aici!
St Julians, capitala clubbingului
 
Am poposit in St Julians, cea mai cosmopolita statiune a Maltei unde inca inainte de lasarea serii se petrece mai ceva ca la Mamaia noaptea in varf de sezon, ca sa nu mai vorbim de Centrul Istoric al Bucurestiului. Tineri, in special englezi si olandezi, vin aici chititi sa se distreze si nimeni nu-i impiedicca sa faca asta. Deci daca vreti sa va bronzati ziua si sa va distrati pana dimineata prin cluburile din Paceville, atunci sa alegeti St Julians. Statiunea are o mica plaja cu nisip, St George, foarte aproape de „capitala clubbingului” Paceville, aici gasindu-se si unele dintre cele mai luxoase hoteluri din arhipelag, precum Hilton sau Excelsior.
La Valletta, primul pe lista de vizitat 
 
Mi-a placut in special portul din Valletta, ti se deschide o intreaga perspectiva la picioare, este o priveliste impresionanta. Valetta s-a dezvoltat in jurul fortificatiilor impresionante care ii pazeau intrarea dinspre mare, orasul fiind intemeiat de un respectat Maestru al Ordinului Sf. Ioan, Jean Parisot de la Valette, pe Muntele Sciberras, care se ridica abrupt dintre cele doua porturi adanci, Marsamxett si Grand Harbour. Fortul Valletta, infiintat in anul 1566, a fost intarit cu impresionantele sale bastioane, ziduri si catedrale, in numai 15 de ani de la data punerii primei caramizi. Per ansamblu, capitala republicii Malta este un orasel linistit, cu un aer provincial, unde domina mirosul sarat al marii, cantecul ascutit al pescarusilor care planeaza peste cladirele si stradutele albe. Este atata pace, relaxare de nici nu ai spune ca esti totusi in capitala unui stat in care s-au dat lupte puternice. Casele din Valletta sunt majoritatea in stil baroc, iar strazile inguste, destul de pustii daca te abati de zona centrala, se intalnesc din cand in cand la terasele si cafenelele umbrite de platani sau de umbrelute. Pe strazile principale se pot intalni cateva magazine de lux, insa doamnele mai ales trebuie sa stie ca Malta nu este o destinatie de shopping.
In Valletta nu trebue sa ratati Palatul Marilor Maestri – vestitii cavaleri de Malta – unde se desfasoara in zilele noastre lucrarile Parlamentului local – si Catedrala St. John, ai carei pereti se mandresc cu lucrarile lui Caravaggio.
Valletta 
Lista obiectivelor ce merita vazute in Valletta continua cu Muzeul Armurilor,  Muzeul Maritim, Vittoriosa si Muzeul National de razboi si arme si cu Muzeul de Arheologie, cu o bogata colectie de artefacte preistorice. Desi astazi un loc mai mult decat linistit si pasnic, oriunde vei merge in Valletta vei gasi urmele războiului, fiind impresionante cele 17 tunuri care pazesc portul de la inaltime. Nu trebuiesc uitate luptele aprige pentru aceasta insula saraca in resurse dar amplasata strategic din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand Valetta a fost puternic afectata de bombardamentele nemtilor.
Insula fortareata„. Malta este supranumita si „Insula fortareata„, si exista nu una ci cateva zeci de astfel de cetati, forturi cu ziduri inalte, construite strategic pe culmi de… neurcat. Marturii peste veacuri ale istoriei acestui loc din Mediterana cu o amplasare geostrategica deosebita, aceste fortarete amintesc de era cruciadelor, a cavalerilor in armura si a bataliior legendare .
In apropierea portului din  Valletta, la gradinile Barakka, peisajul si istoria se imbina spectaculos, iar la picioare ti se se intinde privelistea portului unde acosteaza nave de croaziera de lux pline cu turisti. Seara o puteti petrece la una din terasele cu specific pescaresc sau local din port, precum Pin Tino, sau puteti alege un spectacol de teatru sau opera, unele in engleza.
Cetatile vechi Mdina si Rabat
 

Daca ati ajuns in arhipelagul Maltez, cred ca va place istoria. Ar trebui sa vizitati astfel si vechea capitala a insulei, cea de la Mdina, unde traditia spune ca Sf Apostol Pavel a locuit dupa ce a naufragiat in dreptul insulei.”Citta Notabile„: Orasul Nobil asa cum a fost denumit in trecut, isi intimpina astazi vizitatorii cu amestecul sau de arhitectura medievala si baroca, cu zidurile, cum altfel, de culoarea mierii, cu stradute umbrite de zidurile pe care se mai pot distinge blazoanele familiilor de nobili care au locuit aici. In Mdina sunt cateva palate, unele inca folosite drept locuinte sau case de vacanta. Puteti vizita Palazzo Falzon, mai nou cunoscut sub numele de Norman House, pe strada Villegaignon sau puteti face poze panoramice de pe Bastion.  In Mdina poti ajunge cu o masina inchiriata, sau varianta mult mai ieftina cu autobuzul din LaValletta. Oricum, transpotul public este bine pus la punct in Malta, este civilizat si punctual.
Mistere, calugari si catacombe
Rabat si Mdina, obiective turistice importante din Malta. „Lipita” de Mdina este Rabat, un adevarat izvor de istorie si cultura pentru maltezi, dar mai ales locul de unde altadata venea hrana pentru oraseni. Pentru ca atat Mdina-orasul cat si Rabat-subrbiile fostei capitale, erau amplasate pe cel mai fertil pamant din Arhipelagul Maltez. In aceste locuri au fost gasite relicve arheologice care atesta importanta orasului in perioada romanilor. In timp, pentru multe secole, la Rabat s-au stabilit calugarii franciscani si cei dominicani, dovada stand manastirile lor grandioase. Alaturi de manastiri, daca ati ajuns in zona Rabat nu ar trebui sa ratati catacombele Sf Paul, datand din secolele 3-4 dupa Cristos, locul unde Sf Apostol Pavel a fost inchis timp de cateva luni, precum si „mormintele Luculus,” nise rectangulare tăiate in perete, folosite pentru copii. Zona Rabat are cateva mistere ramase nerezolvate, alimentate probabil de topografia zonei, catacombele fiind primele pe aceasta lista!
La mica distanta de Rabat se afla Palatul Verdala, construit in anul 1586 de Marele Maestru omonim. Palatul Verdala este inconjurat de cele mai mari paduri de brazi si plantatii de maslini din Malta, o tara mai mult decat arida.
La mica distanta de Rabat (la aproximativ 2 kilometri) se afla stancile Dingli, cel mai inalt punct din Malta, care ofera o priveliste dramatica asupra marii, tarmului, foarte puternic maturat de vant cand am ajuns acolo. (foto sus)
Obiective mai vechi decat ansamblul Stonehenge
 
 Maltezii se mandresc cu cateva obiective istorice mai vechi chiar decat Stonehenge. De exemplu, Templele megalitice de la Hagar Qim sunt datate din perioada 3600 – 3200 i.Hr ( fiind situate pe ostrovul Filfla).  Vestigii istorice datand chiar mai tarziu de atat, din epoca de piatra, sunt prezente si in insula Gozo, la templul Ggatija, aflat in patrimoniul Unesco, fiind considerate mai vechi decat piramida lui Keops sau ansamblul de la Stonehenge. Ghar Dalam este o pestera  care a gazduit cea mai veche asezare umana din Malta, insa aici au fost descoperite si nenumarate fosile de elefanti si de hipopotami pitici precum si de lebede uriase. Numai o portiune de sub 100 de metri din pestera de la Ghar Dalam poate fi vizitata, insa aici se afla si un muzeu.
* Templele de la Tarxien, situate in sudul insulei Malta, au fost incluse in patrimoniul UNESCO in 1980. Structura primul templu a fost construita in 3600-3000 i.Hr., cu cinci abside. Peretii sunt decorati cu modele, cum ar fi cercuri si spirale.

Gozo, insula lui Calipso
In Gozo ajungi dupa aproximativ o jumatate de ora de mers pe soseaua de coasta de la St. Julians catre feribot ( din Cirkewwa), la care se adauga alte aproximativ 30 de minute pe mare. Gozo este o insula mult mai rustica decat Malta, pamantul este cultivat, plantele sunt udate direct la radacina, apa fiind la mare pret pe aceste pamanturi calcaroase. Autoritatile vor sa impuna Gozo ca destinatie pe segmentul agroturism, spre deosebire de insula Malta, unde statiuni precum St. Julians sau Sliema sunt consacrate deja ca fiind de lux. Din Gozo se pot cumpara, de la tarani, produse precum miere, gem si lichior traditional de rodii sau de cactus. Nu ratati daca tot ati ajuns in Gozo „exploatatiile“ de sare de mare de la Marsalforn sau grota unde se spune ca Odiseu a stat prizonierul dragostei fata de Calipso, aflata in apropierea unei salbatice plaje de nisip. Dupa o vizita in catedrala din orasul Victoria, numit asa dupa regina engleza cu acelasi nume, va puteti abate, daca mai aveti timp, si pe la fereastra Albastra de la Dwejra, un loc care ar trebui vazut in arhipelagul maltez.
Exploatarea sarii de mare, insula Gozo
Ta Pinu (foto sus), un loc sacru unde localnicii se indreapta cu smerenie atunci cand au nevoie de o minune, si se pare ca au avut loc destule aici, daca ar fi sa ne luam dupa marturiile beneficiarilor, expuse in locuri speciale.
Locatii de film
Locuri din Malta unde s-au turnat filme celebre. Peisaje pitoresti, cu stanci inalte care par de necucerit  pot fi vazute de pe o croaziera de o zi care inconjoara insula Malta via Comino, avand ca punct de popas Laguna Albastra, locul unde s-a filmat pelicula cu acelasi nume. Peisajele deosebite, stranii, pustii, oarecum selenare din Malta au inspirat forte multi regizori, aici turnandu-se scene din multe filme, mai cunoscute fiind „Popeye Marinarul“, „Contele de Monte Cristo“,„Titanic“ si „Gladiatorul“. Ar mai trebui vizitat daca aveti mai mult timp, satul de pescari Marsaxlokk din sud-estul Maltei, de unde puteti cumpara suvenire pentru cei de acasa sau sa luati masa la unul din intimele restaurante de pe faleza portului.
*Pe insula principala, Malta, sunt cateva plaje cu nisip „clasic“, cu nisip galben si fin, precum cea de la Golden Beach sau cea din Comino, de la Laguna Albastra.
*De pe majoritatea plajelor malteze plonjezi direct in apa de o claritate deosebita, direct de pe stanci. Tarmul Maltei este un rai pentru scuba diving si snorkeling.
*Abunda insa peisajele salbatice, cu tarmuri stancoase, de necucerit de pe mare, sculptate de vantul insistent care a lasat in roca de culoarea mierii splendide creatii.
*In arhipelagul maltez, care are cu putin peste 400.000 de locuitori sunt peste 350 de biserici. Merita vizitat Domul din Mosta, al treilea ca marime din Europa intre edificiile nesustinute de coloane.
*Cele mai multe baruri si discoteci sunt in statiunea St. Julians, catalogata de lux.Aici tinerii englezi si olandezi dau petreceri zgomotoase pe strazi si in nenumaratele cluburi, asa ca daca vreti sa va pierdeti in multimea de cheflii este locul ideal.
*Este recomandat sa va cazati in hoteluri de 3 stele (minim) si sa aveti micul dejun inclus daca alegeti Malta.
.
Mdina
La Valetta
   
   
Grota Albastra 
grota malta.JPG
malta La valetta port.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This