Despre Ronda, orașul construit pe stânci, cel mai vestit pueblos blancos din Spania. Niciun top al celor mai frumoase orașe din Spania nu omite Ronda, regiunea Andaluzia, din sudul Spaniei. Pe lângă faptul că este un oraș vechi și pitoresc, Ronda mai are un as în mânecă: este construit pe stânci, pe marginea prăpastiei, mai corect pe marginea unui canion înalt săpat de râul Guadalevin, ceea ce-l face deosebit de pitoresc.

Canionul El Tajo, înalt de aproximativ 100 metri, și Puente Nuevo, unul dintre cele trei poduri care traversează răul, au făcut Ronda faimoasă pe plan internațional. Canionul El Tajo împarte Ronda în două: vechea așezare ( care datează de pe vremea romanilor) și orașul nou, dezvoltat începând cu secolul al XV-lea. Sunt trei poduri în Ronda, respectiv Puente Romano, Puente Viejo și Puente Nuevo, dar cel mai celebru este Podul nou-Puente Nuevo. Podul de piatră Puente Nuevo a fost ridicat la începutul secolului al XIX-lea, pe locul unui pod roman, cum altfel ?

Puente Nuevo de peste Canionu El Tajo a unit cele două părți ale orașului, a scos Ronda din anonimat și a plasat-o în topul destinațiilor turistice. Spania are multe locuri deosebite așa că ajutorul peisajelor, al canionului El Tajo și al Puente Nuevo au cântărit mult în balanța turismului, mai mult decât o simplă stâncă!

Ronda este unul dintre „sediile centrale” ale unei tradiții spaniole care nu se dă uitată, în pofida criticilor privind cruzimea împotriva animalelor. Ronda are cea mai veche arenă de corida din Spania.

Impresii din Ronda. Ronda te prinde în farmecele ei de cum pășești pe străzile pline de soare și culori contrastante. Are un aer provincial, liniștit, pare că nimic nu se întâmplă în arșița zilelor de vară pe străzile înguste sau în piețele pitorești. Este doar o senzație această toropeală aparentă demnă de o siesta tipică de oraș mic spaniol, căci Ronda este plină de viață. Îți dai seama de aceasta de cum începi să te apropii de centru. Aici se află cele mai importante atracții ale sale: Piaza del Torros, Puente Nuevo, El Tajo de Ronda, punctul de observație Alameda del Tajo, Plaza Duquesa de Parcent.

Ronda este sinonimă cu corida, spectaculoasa, sângeroasa și controversata competiție cu tauri, plină de adrenalină. Arena de lupte cu tauri din Ronda, inaugurată în 1785, este una dintre cele mai vechi din Spania, dacă nu cea mai veche, dacă luăm în considerare faptul că e construită pe locul uneia care datează de la mijlocul anilor 1500. Arena din Ronda este mai mică decât cea din Sevillla, dar se mândrește cu una dintre cele mai renumite „școli” de lupte cu tauri. Plaza de Toros găzduiește și un muzeu al coridei și o scenă a spectaculoaselor lupte de tauri numite Goyesca, organizate în fiecare an la începutului lunii septembrie.

Ronda înseamnă așadar nu doar încăpățânarea de a continua o veche tradiție spaniolă, o arhitectură locală specifică ci și peisaje unice. Desigur, cele mai spectaculoase imagini din ronda ți le oferă Puente Nuevo și mai ales cheile pe care podul le supraveghează de sus, urmând Camino de los Molinos.

-Traseul Camino de los Molinos, cel care urmează râul la baza canionului, îți oferă o priveliște uimitoare, cea mai bună. a acestui orășel deosebit și a podului său monumental, Puente Nuevo. Este cumva atipic, pentru că nu imaginea din aer ci cea de jos în sus, de pe chei către Podul Nou, i-a conferit Rondei celebritatea din prezent. Puente Nuevo este unul dintre cele mai spectaculoase, mai înalte și mai celebre poduri din Spania, așa că nu e de ocolit, nici nu ai cum dacă ai ajuns în Ronda! Traseul trebuie făcut cu echipament adecvat și în zilele în care nu plouă, pentru că râul se poate umfla și deveni periculos!

-Ronda este cea mai faimoasă „pueblos blancos” -„așezare albâ” din sudul Spaniei. Casele ei sunt simple, pătrățoase, cu unu-două etaje, văruite în alb, au acoperișuri de țiglă roșie, ferestre și uși marcate de cărămizi colorate și balcoane mici din fier. Sunt atât de pitorești, se încadrează bine în arhitectura generală a locului!

-Atmosferă. Ronda te încântă cu a sa atmosfera provincială, cu străduțele strâmte și casele cu arhitectură specifică, unele nu chiar bine îngrijite, cu piețele mici, colorate și animate. Dar ceea ce face unic acest orășel este poziționarea sa, chiar pe buza prăpastiei. Pare că e o poziționare periculoasă, dar Ronda o duce destul de bine aici, încă de acum două milenii, de pe vremea împăratului Julius Cesar, din secolul I d. Hr.

De ce să vizitezi Ronda? Iată câteva atracții deosebite, tot atâtea atracții veritabile și motive de a nu ocoli orașul. În primul rând, Ronda merită vizitată datorită reliefului deosebit, a peisajelor unice și a tradițiilor.

Topul atracțiilor turistice din Ronda

– Puente Nuevo. Puente Nuevo– Podul Nou – a fost finalizat în 1793 și unește vechiul oraș maur cu cele mai noi părți ale orașului. Este cel mai faimos reper al Rondei, cel pe care-l poți admira în toate fotografiile. Are 120 de metri înălțime și construcția sa a durat peste 40 de ani.

Sub pod există o încăpere care a servit odinioară ca închisoare, unde în prezent se află un mic muzeu de istorie. Istoria locului nu a fost chiar liniștită, pentru că, în timpul războiului civil din Spania și nu numai, unii dintre prizonieri și-au găsit sfârșitul în prăpastie, după ce au fost aruncați de la fereastra închisorii.

Piaza del Torros. Sunt câteva atracții de neratat în Ronda precum Piaza del Torros, unde așteaptă să fie vizitată una dintre cele mai vechi arene de lupte cu tauri din Spania, Real Maestranza de Caballería de Ronda. În Piaza del Torros se află și un Muzeu al coridei și o veche școală de toreadori. Este una dintre cele mai vechi arene de corida din Spania și din lume și merită vizitată, turul incluzând și grajdurile cailor grațioși folosiți la parade. Corrida Goyesca, eveniment care are loc în fiecare an la începutul lunii septembrie, include o competiție pentru cele mai frumoase trăsuri trase de cai și un festival de flamenco. Ole!

Vestigiile civilizației maure. Construite între secolele XI și XII, Băile arabe din Ronda sunt considerate cele mai bine păstrate din Spania. Aceasta deși părțile lor funcționale au dispărut cu secole în urmă, dar camerele subterane au fost parțial renovate. Ocazional, fostele băi arabe găzduiesc concerte de muzică clasică. Băile din Ronda sunt considerate a fi principalul hammam pentru Ronda maură, deși e interesant că se află în afara zidurilor puternice de apărare. Băile se află în vechiul cartier arăbesc San Miguel.

Podurile din Ronda. Sunt trei poduri în Ronda, care trec peste canionul El Tajo: Puente Romano (Podul roman), care se spune ca ar fost construit pe ruinele unui vechi pod roman, Puente Viejo (Podul vechi sau Puente Arabe, Podul arab), construit în 1616, și Puente Nuevo (Podul Nou).

-Amplasată pe buza canionului El Tajo, Casa del Rey MoroCasa regelui Maur ( foto dreapta-a fost construită în secolul al XVIII-lea, când maurii erau deja o amintire veche în Spania. Grădinile sunt și mai recente, fiind proiectate de un peisagist francez în 1912. Dar Casa del Rey Moro are o relicvă autentică de sorginte maură, Mina de Apă. În secolul al XIV-lea, când Ronda era pe linia frontului dintre maurii din Granada și creștinii din Sevilla și era frecvent asediată, prima țintă era alimentarea cu apă. Regele maur din Ronda, Abomelik, a ordonat tăierea unor scări în pereții de piatră pentru a permite aducerea apei din râul Guadelevin de dedesubt.Se foloseua pentru acesta sclavii, de regulă creștini. Poți coborî pe aceste trepte până la râu, drumul e lung și destul de periculos, destul de înfricoșător, și poate dura o veșnicie mai ales că va trebui să te întorci tot pe jos, nu există decât o cale de ieșire, cea pe care ai mers deja dacă ai ajuns aici!

-Spre deosebire de Casa del Rey Moro, Palacio de Mondragón are un pedigree autentic maur. Palatul Mondragón reprezintă vestigiile renovate și parțial modernizate ale ceea ce a fost cândva palatul guvernatorului maur Abbel Mallek sau Abomelic, fiul regelui Marocului. Palatul este destul de mic, dar cu multe detalii arhitecturale minuțioase în stil Mudejar care amintesc de o apusp epocă strălucitoare. Grădinile palatului, rudele miniaturale ale Generalife din Granada, stau pe marginea stâncilor orașului și adesea găzduiesc spectacole de sculptură în aer liber. La etajul superior se află Muzeul de istorie al orașului.

-Un muzeu mai puțin obișnuit poate fi vizitat în Ronda, Museo del Bandolero– Muzeul bandiților. Andaluzia a fost una din zonele celebre care atrăgeau bandiții din Europa, care se simțeau la adăpost în munții și văile din apropiere. Stați fără griji, ultimul mare bandit al Andaluziei a fost împuscat acum aproape 100 de ani!

Jardines de Cuenca (o grădină construită pe terase asupra râului Tago) și Mirador de Aldehuela (o terasă cu vederi de neuitat asupra împrejurimilor Ronda) sunt alte  obiectivele de neocolit în Ronda.

Zidurile puternice de apărare, cu numeroase porți și arcade, turnuri de apărare înalte care înconjoară orașul vechi. Durează cel puțin o oră pentru a ajunge la ele pe jos. Cele mai impresionante secțiuni sunt  Almocabar în Barrio San Francisco, Calle Goleta și în apropiere de morilor de făină ruinate din defileul Tajo.

Bucură-te de tapas ( gustări locale) la unul din numeroasele baruri în aer liber din Ronda. Sunt mai multe  baruri în Plaza Socorro, Calle Nuevo, piața din fața Poarta Almocabar sau în Plaza Duquesa de Parcent.

-Plimbă-te prin orașul vechi dimineața devreme ( asta înseamnă aici până la 8,30-9.00) sau către apus, când cei mai mulți dintre turiști pleacă și locuitorii își “recuperează” orașul. Acestea sunt momentele în care Ronda cea adevărată, cea necosmetizată special pentru turism revine în viață.

Cum ajungi la Ronda

Ronda se află la aproximativ 110 km de Malaga, la 140 km de Sevilla, la 175 km de Cordoba, orașe de care este legată prin autostrăzi bine puse la punct. Cea mai bună variantă de transport în Andaluzia, dacă nu ai ajuns aici într-un circuit organizat de o agenție sau cu mașina proprie, este cu un autoturism închiriat.
O țară cu un turism atât de dezvoltat precum Spania îți oferă și alte variante (terestre) de transport. Poți ajunge la Ronda cu trenul, RENFE asigură legăturile din Granada, Córdoba, Malaga, Toremolinos sau Marbella. Oricum, se organizează excursii din toate orașele din sudul Spaniei apropiate de Ronda și există și varianta ,mai costisitoare, ce-i drept, de a închiria un Taxi/Uber.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem cu pasiune !

#travel #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #spania #andalucia #ronda #andaluzia #viseazaiubestecalatoreste

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This