În apropiere de capitala Portugaliei, Lisabona, sunt câteva obiective care merită, chiar trebuie vizitate dacă ați ajuns aici în vacanță. În capul listei cu obiectivele care merită văzute figurează Sintra, un pitoresc orășel iubit de către membrii caselor regale din Europa, de poeți, scriitori și vedete din toată lumea. Știau aceștia ce știau, sigur nu aveau gusturi proaste…
Cea mai faimoasă clădire din Sintra este
Palatul Pena, comparat adesea cu Neuschwanstein și cu celelalte castele ridicate de Ludwig al II-lea în Bavaria, Germania. Palatul Pena, ridicat în 1848, așadar mai devreme decât Neuschwanstein, este „legat” de lumea exterioară printr-un pod mobil, înăuntrul zidurilor de apărare distingându-se o grămadă de turnulețe, metereze, creneluri și cupole în culori pastelate, de poveste. Interiorul Palatului Pena nu este chiar atât de
extravagant decorat, dar „găzduiește” mobilier în stil victorian, picturi și porțelanuri fine care au aparținut familiei regale. În parcul Palatului Pena, cu o „mare” de copaci și plante exotice care provin din fostele colonii ale Imperiului portughez, „pigmentat” cu iazuri, fântâni și lebede negre poți să te pierzi, căci are o suprafață de 200 de hectare.
Palatul Monserrate, de fapt o vilă mai mare care combină stilul gotic cu cel maur și cel de inspirație renascentistă (cupola fiind modelată după Domul din Florența), este un obiectiv care merită văzut odată ajuns în Sintra. Palatul Moserrate are o grădină deosebită, cu plante tropicale printre care susură cascade exotice. Castelul Moors este un alt obiectiv turistic de neocolit în Sintra. Construit în secolul al VIII-lea de către mauri, acest castel a fost cucerit de Afonso Henriques, primul rege portughez, abia în anul 1147. Castelul maur oferă vederi impresionante pentru cei suficient de curajoși pentru o drumeție montană pe treptele stâncoase ale zidurilor sale. Dacă vreți să urcați până la castelul Moors, este recomandat să fiți echipați adecvat pentru ascensiunile montane. Mănăstirea „de plută”. În contrast cu toate aceste palate fabuloase este mult mai modesta mănăstire Convento dos Capuchos, a cărei temelie a fost pusă undeva pe la mijlocul anilor 1550. O vizită prin acest mic labirint de coridoare înguste, capele și chilii săpate în stâncă, toate căptușite cu plută, este o experiență deosebită. Pluta, unul dintre produsele portugheze foarte apreciate la export, a fost folosită la această mănăstire pentru a feri de umiditate și pentru izolarea acustică a chiliilor călugărilor, de unde i se trage și numele de „Mănăstirea de plută”.
Muzeul Jucăriilor. În Sintra există chiar și un Muzeu al Jucăriilor, cu peste 40.000 de exponate, construit pe locul unei mânăstiri de către un pasionat care încă strânge jucării de peste tot din lume și din orice epocă istorică îi pică în mână de peste 60 de ani. Locul, o capodopera arhitecturală, oferă privirii un amestec de stiluri și influențe arhitecturale, de la minarete arabe la turnuri gotice, cupole renascentiste și ferestre manueline. Tot în Sintra se află și Palatul celor șapte Oftaturi-Seteais, locul unde s-a semnat Convenția din 1809, dupa înfrângerea lui Napoleon de forțele portugheze și britanice. În 1955 a fost transformat într-un hotel de lux.
Despre palatele și castelele din Sintra citiți
aici.
Queluz, Versailles-ul Portugaliei
La Queluz, la nici 13 kilometri de Lisabona, se află Palatul Regal, cunoscut drept Versailles-ul Portugaliei. Inițial, pe la începutul anilor 1600, Palatul Regal din Queluz a fost conacul Regelui Pedro al II-lea, dar construcția a fost lărgită și modernizată, mai aes că toată curtea regală s-a mutat aici. Astăzi, această clădire construită în stil rococo impresionează atât prin dimensiuni, cât și prin interioarele sale luxoase. Și nu e de mirare, de vreme ce curtea și grădinile au fost construite după modelul celor de la Versailles.
Cascais, un vechi sat de pescari
Merită vizitat și Cascais, un vechi sat de pescari, ajuns astazi un oraș cosmopolit, grație avântului turismului. În Cascais se ajunge după o scurtă călătorie cu trenul din Lisabona. Trecutul sau modest, de sat de pescari, se rememorează în fiecare zi la licitațiile de pește care au loc în fiecare după-amiază pe plaja principală. O plimbare de 20 de minute de-a lungul drumului de coastă vă poate duce la o privelişte remarcabilă, Boca do Inferno („Gura Iadului”). Nu te mai saturi de fotografiile cu peisaje sălbatice săpate în stâncile bătute de valurile înspumate ale Atlanticului. Cea mai bună plaja din apropiere de Cascais este Guincho. Te poti plimba pe jos de la Cascais la Estoril.
Estoril, pe urmele regilor și a lui James Bond
Estoril este un alt fost sat de pescari ajuns pe „valul turismului” datorită intervenției nobilimii venite în exil aici în timpul celui de-al doilea război mondial. În acele vremuri, Estoril a atras, pe fondul neutralității Portugaliei și favorizat și de climatul blând, nenumărați bogătași și chiar și spioni celebri, în special germani și englezi. Este evident că și fețe regale au popost la Estoril, dintre care se disting regele Umberto al II-lea al Italiei și Carol al II-lea al României. Orson Wells, care a fost oaspetele hotelului Palacio, a rămas „uimit” de numărul mare de regi cazați în timpul șederii sale aici. În Estoril se află cel mai mare cazinou din Europa- unde s-au turnat scene din seria James Bond, nenumărate terenuri de tenis și unele din cele mai bune școli de golf din Europa. La acestea se adaugă și o binecunsocută pistă de curse de automobile de Formula One Grand Prix. Tamariz celebra plajă din Estoril, este străjuită de la înălțime de castelul gotic deținut de familia regală din Monaco.
Plaje atestate Blue Flag și peisaje dramatice de coastă
În imediata apropiere a Lisabonei se află multe obiective turistice și plaje întinse sau dimpotrivă, idilic ascunse printre stânci. De altfel, Lisabona este printre singurele capitale europene situate atât de aproape de plajele cu nisip. Deși apele
Oceanului Atlantic nu sunt la fel de calde precum în sudul țării, precum cele de la
Algarve de exemplu, țărmul Lisabonei oferă plaje frumoase, multe dintre ele fiind atestate cu Blue Flag, care atestă calitatea apei și a serviciilor de pe plajă.
Cea mai apropiate plajă de Lisabona, dar și cea mai aglomerată, este Costa di Caparica, animată ziua și seara de muzica și dansul din barurile locale. De-a lungul liniei de cale ferată care leagă Lisabona de stațiunea Cascais sunt mai multe plaje largi, care atrag tinerii, precum Carcavelos.
Guincho este o frumoasă plajă cunoscută în întreaga lume pentru surfing. La Guincho se poate ajunge cu autobuzul de la Cascais, însă trebuie să știți că vântul și valurile foarte puternice nu fac din aceasta cea mai bună plajă pentru înot.
În apropiere de Sintra, la 15 kilometri nord de Guincho si foarte aproape de Almoçageme, se află Adraga, catalogată de publicații independente ca fiind una dintre cele mai frumoase plaje ale Europei.
Cabo da Roca este un promontoriu spectaculos cocoțat la 140 de metri deasupra Atlanticului care reprezintă extremitatea vestică a Europei Continentale. Despre vestita
Praia do Guincho, localitatea Azenhas do Mar, stațiuni precum
Estoril și despre
alte atracții de top din apropierea Lisabonei citiți
aici.
Palatul PenaConvento dos CapuchosPalatul National din Sintra ( foto sus si jos)
Confirmări/Notificări