Câteva dintre cele mai frumoase, interesante și ușor accesibile castele, palate și cetăți din România ce par desprinse din povești.
Nu este nevoie să călătorești peste mări și țări pentru a te bucura de castele, palate și cetăți unice, ele exsită și în România și nu sunt puține. Sunt locuri pline de istorie și mister, unde fiecare cărămidă ți-ar putea spune, dacă ar avea glas, poveștile adevărate ale celor care au trăit sau trecut pe aici. Și, la fel ca în basme, multe aceste locuri au renăscut din propria cenușă, biruind timpul și vremurile cel mai adesea potrivnice.
Hai cu noi într-o călătorie în timp, în vremuri pe care istoria le-a făcut nemuritoare și în locuri unde imaginația nu are nevoie de mult pentru a pe purta pe aripi de poveste. Iată topul nostru cu acele castele, palate și cetăți de basm pe care le poți vizita tu și cei mai mici membri ai familiei tale.
-Castelul Corvinilor. Nu fără motiv, Castelul Corvinilor sau al Huniazilor a fost remarcat de mari publicații internaționale de turism și de regizori de film celebri, așa că a devenit una dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Maiestuosul castel medieval are o înfățișare ca desprinsă din cărțile de povești cu zâne, cu zidurile crenelate, porțile ferecate, turnurile și turnulețele sale. Cu puțină imaginație, ai putea să zărești vreo prințesă zăvorâtă în cel mai înalt turn cu acoperișul țuguiat sau să iei parte la petrecerile de trei zile și trei nopți din sala tronului.
Dar locului nu-i lipsesc nici legendele triste cu prizonieri și nici sălile de tortură, ele există la Castelul Huniazilor, doar că rămâne să le descoperi și tu!
-Cetatea Făgărașului are o istorie veche cu asedii, drame, petreceri opulente sau execuții, istorii cu tezaure acunse în turnuri, legende vechi și nicio înfrângere. Bastioanele, turnulețele și șanțurile de apărare fac din această cetate veche de jumătate de mileniu una dintre cele mai frumoase din țară. De remarcat că a fost inclus în topul celor mai frumoase castele din lume, după vestitul Neuschwanstein, Germania.
ȘI acesta nu este singurul lucru în comun cu castelul, căci familii de lebede te încântă de pe mal și de pe “lacul” care înconjoară Cetatea Făgărașului…
-Cetatea Alba Iulia. Cetatea acesta din inima României Mari a renăscut “din propria cenușă” și arată mai bine și e mai veselă și primitoare ca niciodată. Ziduri solide de apărare, alei misterioase care te conduc către locuri pline de istorie, metereze greu de cucerit, șanțuri de apărare, porți susendate, tunuri și tot felul de lucruri interesante te așteaptă între zidurile cetății Alba Iulia-Alba Carolina.
Dar schimbarea gărzii Cetății este un adevărat spectacol plin de energie și culoare, la care își dau concursul uniformele militare, specifice secolului al XVIII-lea, căluții perfect dresați, ceremoniile militare riguroase și salvele de tun. Garda cetății este un ceremonial care se desfășoară pe Traseul Celor Trei Fortificații, pe care soldații în uniforme de epocă îl dăruiesc vizitatorilor în fiecare zi de weekend, cu începere de la la ora 12.00. Nu-l rata!
-Castelul Bran. Misterios și aparent inaccesibil așa cum stă cocoțat pe creasta sa muntoasă, Castelul Bran este și ușor înfricoșător, deși este unul dintre cele mai vizitate și mai celebre castele din Europa. În pofida vârstei înaintate, Castelul Bran își poartă cu mândrie istoria și poveștile scrise dau nescrise, vesele și triste, adevărate sau mituri vechi și noi. Castelul Bran, devenit celebru datorită romanului semnat de Bram Stoker, suportă cu stoicism cei peste 600 de ani ai săi și asaltul turiștilor atrași de alura sa misterioasă.
Te poți bucura de el, îi vei cunoaște istoria și visa la poveștile sale nespuse, totul e să nu-l vizitezi în weekend și de sărbători!
-Cetatea Râșnov. Un alt loc care domină peisajul parcă nimic nu-i scapă este Cetatea Râșnov, din apropiere de Brașov. Cocotață pe un deal aproape inaccesibil, Cetatea Rășnov este în prezent ușor de cucerit cu ajutorul unui lift, pentru cei mai comozi, iar cei mici au dedicat un trenuleț. Odinioară, oștiri insistente au încercat să cucerească această cetate construită de țărani, dar fortificația s-a încăpățânat să reziste.
Și iată că, deși au trecut secole, Cetatea Râșnov rezistă și devine un obiectiv turistic de neocolit.
-Castelul Peleș. Cel mai admirat Castel al României și cel mai tânăr dintre toate, Castelul Peleș a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I și a fost reşedinţă regală în perioda 1883 și 1947. Este o construcție demnă de un rege, de prinți și prințese și aceasta o demonstează amplasarea sa pe un domeniu de 1000 hectare, arhitectura, dotările, operele de artă și istoria sa.
-Cetatea medievală Sighișoara. Căsuțe colorate, ziduri de apărare cu guri de tragere, turnuri și turnulețe, aici ai un decor medieval autentic și perfect! Pe străduțele strâmte și alambicate te aștepți să apară calaverii în armură pe căluții lor nărăvași și domnițele cu cosițe să aruncă priviri iuți.
Zidurile vechi și turnurile de apărare ascund povești nespuse și mistere nedeslușite, unii zic că umbra lui Țepeș apare încă, turlele și turnulețele crenelate urcă semețe către cer… Iar tu poți păși pe Scara Școlarilor, te va apăra și pe tine de soare, de ploaie și de vânt, așa cum obișnuiește să facă de secole!
-Cetatea de scaun a Sucevei. Micuță, dar puternică, această cetate a vazut multe la vremea ei, iar istoria sa a început acum șase secole. Cetatea de scaun a Sucevei nu a fost cucerită niciodată, dar a fost predată, în anul 1538, sultanului Suleiman Magnificul, care a găsit dosite aici nenumărate bogății. Astăzi, după ce treci de podul care trecea peste un șanț de apărare lat de peste 15 metri și de porțile grele, nu-ți rămâne decât să te bucuri că Cetatea lui Ștefan este în picioare.
Și ai să te întrebi poate cum era să stai asediat aici și să lupți pentru viața ta, cum era viața într-o zi obișnuită și să privești, de sus, Suceava și o bucățică din Bucovina…
-Cetatea Neamțului. Una dintre cele mai puternice fortărețe medievale ale Moldovei, Cetatea Neamțului este amplasată într-un loc de poveste, căci Ion Creangă însuși iubea satul, Oazana cea frumos curgătoare și Cetatea. Ampasată pe coama împădurită a Culmii Pleșului, Cetatea Neamțului străjuia Valea Moldovei și cea a Siretului și era accesbilă doar pe un pod suspendat pe piloni înalți. Șanțul de apărare adânc de 10 m, zidurile groase de până la trei metri,, bastioanele și meterezele, temnițele și culoarele ascunse sunt ingredientele unei autentice cetăți medievale pline de istorie și povești.
Eu am încheiat aici povestea mea, dar lista obectivelor din România care arată ca din povești este deschisă și vă invit să mă ajutați să o completez.
Sper că ți-a plăcut acest articol sau că te-a inspirat să visezi ! Te aștept să intri în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem 🙂 !
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!