Avila, „Orașul sfinților”, ne-a întâmpinat nonșalant sub soarele domol de vară. Am parcurs cei aprox.110 de kilometri de la Madrid printr-un peisaj destul de arid, pe un drum impecabil care șerpuia printre dealurile îngălbenite de soare. Un peisaj destul de monoton de altfel, parcă ne sugera că la destinație să nu ne așteptăm la nimic special.
Dar ar fi fost păcat să fie tern, am făcut un ocol special pentru acest orășel istoric. „Holla! Ați ajuns”? Parcă ne întreba Avila… “Hai să ne cunoaștem mai bine” și așa că ne-a pus un pic la treabă. Am urcat pe metereze, am coborât scări, am scrutat zările și nu ne-a părut rău.
Avila este faimos datorită puternicelor ziduri medievale care-l înconjoară, unele dintre cele mai bine conservate din lume. Nu doar bine păstrate ci și impresionante sunt aceste ziduri. Lungi de peste 2,5 km și groase de până la trei metri, zidurile cetății Avila adăpostesc o suprafață de aprox. 33 ha. Zidurile construite în zona cea mai vulnerabilă ating chiar și 12 metri înălțime. Dar aceste caracteristici nu au fost de ajuns pentru constructori, dată fiind istoria zonei.
87 de turnulețe, nouă porți mari și două mici și atât de multe scări, creneluri și firide că nimeni nu s-a obosit să le numere.
Actualul zid al cetății medievale Avila, ca și construcţiile militare învecinate, datează din Evul Mediu (sec. XII-începutul sec. XIII). Palatele construite în interiorul lor formau a doua linie de apărare atât împotriva revoltelor populare cât și a atacurilor inamice.
Istoria unui zid celebru
Construcția zidului a început în est, partea cea mai vulnerabilă, unde nu există elemente naturale de apărare. Aici, pereții au o grosime trei metri grosime și 12 m înălțime. La fiecare 20 m, câte o turelă semicirculară se ridica la 8 m deasupra zidurilor. Latura de est are cele mai mari și mai solide porți de acces. Moda utilizării materialelor locale și cea a recuperării celor folosite nu sunt deloc noi. Partea cea mai masivă a zidului înglobează mari cantități de piese romane refolosite: stele, pietre de altar, urne, cornișe și chiar statui și coloane. Piesele ar proveni din dezmembrarea unei necropole romane timpurii care se afla cândva în zonă. Porțile din nord și de vest sunt mai puțin maiestuoase, iar latura din sud pare cea mai ușor de cucerit. În sec. XVI-lea, zidul cetății Avila era încă folosit și s-au realizat reparații la el dar s-au eliminat unele dintre elementele de apărare (barbicans, șanțuri etc.), care deveniseră ineficiente.
A mai servit în scopuri de apărare în două momente ale istoriei: ocupația franceză (1809-1812) și războaiele carliste (1836-1840).
În 1985, orașul vechi Avila a fost inclus în Patrimoniu Mondial de către UNESCO.
Impresii din Avila
Construit pe un dom stâncos, pe malul râului Adaja și la poalele munților Gredos Sierra, orașul situat în provincia Castillia y Leon este deopotrivă liniștit și autentic. Un orășel de provincie, cu magazine și restaurante care se închid la vremea prânzului, când și străzile devin aproape goale.
Cu zeci de biserici, catedrale și mănăstiri Avila are un loc aparte în nima spaniolilor, pentru că aici s-a născut, în anul 1515, Sfânta Teresa, una din protectoarele Spaniei. Este un important loc de pelerinaj pentru credincioșii catolici.
Avila a jucat un rol important în luptele dintre spaniolii creștini și maurii musulmani. Zidul ridicat pentru a apăra Spania creștină de atacul maurilor îmbină elemente ale unor stiluri arhitecturale diferite, adăugate pe parcursul existențe.
Avila, istoria și catedrala sa
Scaunul episcopal din Avila datează din timpul primului său episcop, San Segundo. Acesta a fost trimis în Peninsula Iberică în anul 63 d.Hr. de învățătorii săi Sfânții Petru și Pavel, conform tradiției. La începutul sec. VIII-lea, zona a căzut sub stăpânirea maură, iar orașul Avila era nelocuit și bisericile distruse. Alfonso al VI-lea, la finele sec. XI-lea, l-a însărcinat pe ginerele său Don Raymond de Burgundia să repopuleze teritoriul avilean.
Acestui personaj de origine franceză îi datorează Avila fortificațiile și construcția primei biserici dedicate Mântuitorului. Acesta a stabilit scaunul episcopal la Ávila. Construcția catedralei a început în jurul anului 1170, dar lucrările au durat peste trei secole.
Rezultatul final al modificărilor și reconfigurărilor este un templu de 85 de metri lungime și 42,5 metri lățime (proporție dublă, fidelă echilibrului gotic), cu o înălțime de 28 de metri în nava centrală. Stiluri și influențe foarte diferite se reunesc în această catedrală, dând naștere unui exterior sobru și fortificat care te suprinde în interior cu jocul luminii “gotice” și cu accente de frumusețe renascentistă.
În interiorul Catedralei din Avila, deosebit de rafinat și bogat, se găsește și un muzeu, cu o colecție de artă și artefacte datând încă din secolul al XII-lea.
Turnul Clopotniței Catedralei- Torre del Campanario
Pe fațada de vest a Catedralei Ávila, la baza turnului clopotniței, se află casa clopotarilor. Este o casă simplă în stil castilian, locuită de clopotari până la finele anilor 1950.
Sarcina întregii familii era să se ocupe de sunetul clopotelor care băteau tot parcursul zilei. Adesea meseria era transmisă de la tată la fiu. Dificultățile de acces la această locuință au dus la dezvoltarea unor sisteme care să faciliteze aprovizionarea cu alimente precum și comunicarea cu lumea exterioară.
Accesul în turn se face prin scara în spirală, urcând cele 113 trepte care fac o punte între podeaua catedralei și acoperiș.
-Pe străzile un oraș istoric
Plimbarea la pas pe străzile pietruite din Ávila dezvăluie și numeroase conace și case din sec. XVI-XVII. Poți vizita Palacio de Santo Tomás, care găzduiește un muzeu de artă orientală și științe natural. Admiră fațadele Palacio de los Dávila, Casa de los Núñez Vela, Palacio de Viana sau Palacio de los Mújica.
Los Cuatro Postes este unul dintre punctele de observație de unde pot fi realizate fotografii deosebite asupra Avila și mai ales asupra zidurilor sale vechi.
-Basilica San Vincente
Situată în afara zidurilor, Bazilica San Vicente a fost construită din granit pe locul în care tradiția situează martiriul și înmormântarea Sf. Vincent. Basilica, a cărei cinstrucție a început în 1120, este un exemplu notabil al stilului romanic hispanic. Are un aspect în cruce latină, cu trei nave cu șase secțiuni și un transept.
-Convento de Santa Teresa
Biserica, construită pe locul unde s-a născut Teresa de Avila, face parte în prezent din mănăstirea carmeliților. Convento de Santa Teresa a fost inaugurat în octombrie 1636. În cel mai pur stil baroc carmelit, biserica are plan în cruce latină cu naos central și capele laterale, câte patru pe latură. Fațada, concepută ca un altar, este organizată în trei corpuri, evidențiind în centru sculptura în marmură a Sfântei Teresa de Ávila (născută la 28 martie 1515, a fost canonizată în 1622) A fost inițiatoarea reformei carmeliților, care a subliniat austeritatea și caracterul contemplativ al vieții ordinului armelit. Sfânta Tereza a fost ridicată la rang de doctor al bisericii în 1970 de către Papa Paul al VI-lea, prima femeie care a fost atât de onorată.
-Bucătăria locală
Avila este recunoscută pentru oferta generoasă de gustări spaniole tradiționale-tapas, vinuri bune și cognac rafinat. Meniul cel mai faimos constă dintr-o tocană pe bază de fasole, friptura zdravănă de vită și crema de gălbenușuri Santa Teresa la desert. Alte variante gustoase pot fi supa de usturoi sau castiliane, cochifrito (porc de lapte prăjit) și păstrăv (prăjit, copt sau marinat).
Sper ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune!
Visează, Iubește, Călătorește!
#consilierturism #travelblogger #visitspain #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism #Soania #Avila