Germania are o serie de atractii turistice demne de luat in seama pentru a-ti planifica o vacanta aici in orice anotimp. Alaturi de statiuni montane, de schi, precum pitorescul Garmisch-Partenkirchen, gazda Jocurilor Olimpice din 1936, sau de Oberammergau, de orase precum Berlin sau Munchen, una din principalele atractii ale Germaniei o reprezinta nenumaratele sale castele si palate.

Peste 25.000 de castele, in unele va puteti caza

In Germania sunt in prezent peste 25.000 de castele (WOW!!!) unele in ruina, dar multe dintre ele bine conservate, gazduind muzee, restaurate si chiar hoteluri de succes. Te poti intreba de ce sunt asa de multe castele in Germania, cand Spania e vestita la acest capitol.

Pe scurt: in perioada Evului Mediu, tara era divizata in mai multe state mici si principate feudale puternice. In acele vremuri in care nimic nu era sigur, construirea de castele fortificate, cat mai puternice, echivala cu o viata mai sigura, (mai) la adapost de cotropitori, deci mai lunga.

Mai jos clasamentul celor mai frumoase castele:

1.Neuschwanstein, Bavaria
Insa nu pentru aparare a fost construit cel care este considerat cel mai frumos castel al Germaniei, Neuschwanstein. Ai putea crede ca l-ai vazut deja in mii de imagini care reproduc vestitul castel al Frumoasei din Padurea Adormita, al lui Disney, de data aceasta constructia fiind reala si mai mult decat atat- este cea originala!
Situat in landul Bavaria, in sudul Germaniei, in apropiere de granita cu Austria sau de Garmisch-Partenkirchen, Neuschwanstein a fost ridicat la comanda lui Ludwig al II-lea, supranumit regele nebun, piatra de temelie fiind pusa in 1868. Scopul lui Ludwig al II-lea a fost de a-i servi drept resedinta de vara, castelul fiind ridicat in omagiul compozitorului Richard Wagner, al carui fan infocat era. Ca urmare, multe scene din operele lui Wagner sunt reprezentate in interiorul castelului. Ludwig al II-lea a murit in 1886, fara a-si vedea castelul din vise finalizat, lasand in urma misterul mortii sale: sinuciderea sau inecul intr-un lac din apropierea castelului. Chiar daca designul castelului Neuschwanstein este unul medieval, Ludwig a tinut sa fie dotat in interior cu facilitati rare pentru acea perioada, precum apa curenta, toalete si sistem de incalzire.

Cum ajungi la Neuschwanstein?

 • Castelul Neuschwanstein este situat in apropiere de localitatile Schwangau si Füssen.
 • Cel mai apropiat aeroport este Munchen ( ghid turistic Munchen aici), la 128 kilometri nord-est.
 • Cu masina se poate ajunge aici pe autostrada A7 (directia Ulm-Kempten-Füssen). Din Füssen urmati drumul B17 spre Schwangau, apoi catre Hohenschwangau.
 • In satul Hohenschwangau exista doar parcare cu plata, foarte aglomerata.
 • Cu trenul: Ia trenul pana la oras Füssen, apoi autobuzul 9713 la Hohenschwangau.

neuschwanstein

Ce trebuie sa stii inainte de  vizita Neuschwanstein?
Bilete de intrare la castel trebuie sa fie cumparate de la centrul de bilete din Hohenschwangau inainte de a incepe sa urci la castel. Un bilet costa  9 euro pentru un adult, 8 euro pentru studenti, acesul fiind gratuit pentru tinerii sub 18 ani.
Atentie: Vara este foarte aglomerat, datele oficiale aratand ca nu mai putin de 6.000 de vizitatori in fiecare zi. Castelul este vizitat de peste 1,3 milioane de persoane, pe an.
De la Hohenschwangau se ajunge la castel in peste 30 de minute de mers pe jos, cu trasura, sau cu autobuzul, care este tras pe dreapta daca ninge sau e gheata.
Daca alegi sa mergi pe jos, atunci ai ocazia sa faci niste poze minunate de pe traseu, Marienbrucke, pod cocotat deasupra unui defileu stancos fiind un punct deosebit de pe traseu.
In interiorul castelului este interzis fotografiatul, insa din exterior puteti realiza fotografii foarte pitoresti inclusiv cu lacurile alpine. Fotografii foarte reusite puteti face de pe podul Mariei-Marienbrucke, care traverseaza o cascada spectaculoasa, oferind o priveliste panoramica vasta.

hohenschwangau-from-neuschwanstein

2. Hohenschwangau, „concurenta” de pe celalat versant

Este bine sa vizitati si un alt castel din apropiere, Hohenschwangau ( foto sus, de pe drumul catre Neuschwanstein). Situat la cateva minute distanta de mers pe jos de Schwagau, castelul Hohenschwangau este locul unde regele Ludwig al II-lea de Bavaria si-a petrecut o buna parte din copilarie si adolescenta, aici putand fi vazute nenumarate portrete ale monarhului. Hohenschwangau este un castel mult mai vechi, cu o arhitectura mult mai traditionala decat vecinul sau. Desi nu este atat de celebru precum Neuschwanstein,  este la fel de spectaculos, mai ales in interior.

hohenschwangau

Un numitor comun al celor doua castele este Richard Wagner, de a carui muzica „Regele nebun” era pasionat.Se spune ca Wagner a cantat pentru famila regala la unul din pianele care sunt expuse in Hohenschwangau. Cele doua castele se pot vizita impreuna, intr-o zi, detalii aici.

wartburg-germania

3. Castelul Wartburg, Eisenach, „cel mai german dintre castelele germane”

Situat pe un deal abrupt, intr-un cadru natural deosebit, Wartburg este unul dintre cele mai vechi si mai bine conservate castele din Germania. Castelul Wartburg a fost si este martorul a peste 900 de ani de istorie germana, fiind inclus in 1999 in patrimoniul mondial al UNESCO. Catalogat ca fiind „cel mai german dintre castelele germane”, Wartburg si-a legat numele de reformatorul german Martin Luther, care, ascuns aici, a tradus in germana Biblia in numai unsprezece saptamani.

Cei ce viziteaza Castelul Wartburg vor putea vedea fresce infatisand scene din viata printesei maghiare Elisabeta (1207-1231), care, casatorindiu-se cu contele Ludovic IV al Turingiei, a ales pana la urma sa traiasca dupa principiile Sfantului Francisc de Assisi (1181-1226), in piosenie, ajutandu-i pe nevoiasi. Aceasta conduita a fost motivul pentru Printesa Elisabeta a fost canonizata. Goethe (1749 -1832) a catalogat imprejurimile castelului „cel mai minunat loc in care am fost vreodata”. In timp, castelul a fost marit cu noi dependinte fiind si reconstruit. Astfel de lucrari au fost facute la initiativa Casei de Saxa-Weimar-Eisenach, In anii 1950 s-a revenit, acolo unde a fost cazul si a fost posibil, la stilul initial.

Cum ajungi la castelul  Wartburg?

 • Cu masina: de pe autostrada A4 in directia Erfurt, Dresda, pe iesirea 39 b „Eisenach-Mitte”, catre Eisenach, unde veti gasi indrumatoare catre Wartburg. Este construit in apropiere de Eisenach, la 120 de mile nord-est de Frankurt.
 • Biletele de intrare la castelul Wartburg costa 7 € pentru adulti, 4 € pentru studenti si copii.
 • Trebuie sa platesti 1 € pentru un permis de fotografie si de 5 € pentru filmare.
 • O piata traditionala de Craciun are loc aici in timpul iernii.

heidelberg-germania

4. Castelul din Heidelberg, cel mai vestit castel „ruina”

Cum poate un castel in ruina sa fie atat de iubit? Poate este vorba de istoria sa framantata, care i-a adus nenumarate distrugeri, poate este vorba de ampasarea sa, pe o stanca deasupra partii vechi a vestitului oras universitar Heidelberg, pe maul raului Neckar, sau a arhitecturii sale, care initial s-a dorit a fi gotica. Mai mult ca sigur toate aceste circumstante concura la notorietatea acestui castel astazi partial reconstruit, la care se adauga atmosfera romatica a ansamblului.
Castelul din Heidelberg a apucat vremuri tulburi: a fost jefuit şi ars de catre armata franceza in 1689, fiind apoi lovit de fulger 100 de ani mai tarziu, iar locuitorii din zona i-au folosit din pietrele sale pentru a-si construi case. Castelul din Heidelberg este considerat un simbol al romantismului german, o imbinare de stiluri diferite. Neafectat de bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial, Heidelberg pastreaza in prezent foarte bine conservate multe cladiri originale din Evul Mediu si inceputul Renascentismului. Orasul modern se centreaza in jurul Bismarckplatz. In aceasta parte a orasului veti gasi cele mai bune hoteluri si restaurante. Cladirile inalte de aici si centrele de cumparaturi contrasteaza cu orasul vechi din apropiere.

castelul-heidelberg

Castelul Heidelberg – Fapte interesante:

 • Crama castelului gazduieste cel mai mare butoi din lume, cu o capacitate de 55.345 galoane de vin.
 • Mark Twain a vizitat Castelul din Heidelberg, dupa o excursie cu barca pe raul Neckar. Impresionat, s-ar fi inspirat pentru un capitol din Huckleberry Finn.
 • Se afla la 90 km de Frankfurt pe Main pe autostrada A5 si A67.

burg-eltz

5. Cetatea Eltz – Burg Eltz nu a fost niciodata cucerita
Situata in vestul Germaniei, intre Koblenz si Trier, in apropiere de Münstermaifeld si Wierschem, cetatea Eltz -Eltz Burg, este „ascunsa” in mijlocul unei paduri dese. Este ridicata pe o  stanca de aproximativ 70 de metri, care ii pune in valoare maretia dar mai ales ii confera o pozitionare strategica greu de egalat.

Raul Eltz inconjoara din trei parti aceasta constructie, arhitectii luand in considerare conditiile naturale oferite de piscurile stancilor, lucru care explica formele ciudate ale unora dintre camere. De remarcat faptul ca aceasta cetate nu a fost niciodata cucerita iar castelul este si astazi in proprietatea familiei care l-a ridicat. O vizita in acest castel reconditionat ofera prilejul unei lectii de istorie veche de peste 800 de ani, dezvaluind si cate ceva din modul de viata al locuitorilor. Puteti vedea astfel armuri si armament vechi, datand din anii 1.600, piese de mobilier elegante, tapiserii si diferite lucrari de arta. Colectia de exponate are peste 500 de articole, din secolele XII-XIX. Acest castel este in proprietatea familiei Elz din secolul XII, obiectelele expuse fiind folosite sau admirate, dupa caz, de-a lungul timpului de membrii familiei de nobili. Imaginea Cetatii Eltz a fost, in perioada 1961-1995, pe toate bancnotele de 500 de marci. Detalii aici.

Ce trebuie sa stiti?

 • Cele mai apropiate aeroporturi sunt cel de la Bonn ( aflat la 81 km distanta) si cel din Frankfurt pe Maine ( la 150 km distanta).
 • Un bilet de intrare costa 8 euro pentru adulti, respectiv 5,50 euro pentru studenti si copii.
 • Daca ati ajuns in zona, nu ratati o vizita la Trier, cel mai vechi oras din Germania, Castelul Eltz fiind situat la 45 km nord-vest de acesta.

rothenburg-ob-der-tauber

6. Drumul castelelor, Burgenstraße

Daca doriti sa vedeti cat mai multe castele, Burgenstraße este alegerea perfecta. Nu mai putin de 70 de castele si palate se afla pe traseul acestei rute de 625 kilometri care are ca punct de plecare Mannheim (Bavaria) si ajunge pana la Praga, Republica Ceha.
Vedetele Drumului castelelor, insiruite de-a lungul traseului (care poate fi parcurs si prin intermediul unor agentii de turism, cu trenul si autocarul) sunt castelele din Heidelberg, Bamberg, Nürnberg, Castle Hotel Colmberg, si cel mai bine conservat oras medieval din Germania, Rothenburg ob der Tauber ( foto sus).

bamberg

7. Bamberg: orasul berii, al celor sapte coline, al castelelor
Intrucat despre Heidelberg v-am mai povestit cate ceva, continui cu minunatul Bamberg, orasel care te duce cu gandul la Venetia, avand in comun cu orasul italian canalele si casele construite direct din apa, podetele arcuite din lemn sau din piatra, o atmosfera romantica si… cam atat. Precum Roma, cetatea eterna sau Iasiul nostru, Bamberg este construit pe sapte coline, pe cea mai inalta dintre ele dintre ele fiind asezat strategic un palat superb, vestitul Altenburg.

In patrimoniul Unesco din 1993

Intrat in patrimoniul UNESCO in 1993, Bamberg este de-a dreptul pitoresc, un oras tipic german, cu casele sale cu fatade multicolore, in stil baroc si stradutele inguste. Urbea se mandreste printre altele cu sortimente le de bere locala, fiind cunoscut drept unul dintre „orasele berii”. Aici puteti bea una din cele aprox 50 de sortimente de bere locala, „berea afumata-neagra” fiind la mare cinste. Principalele atractii ale Bamberg sunt Domul, unde este inmormantat Papa Clemens al II-lea ( de prin anul 1100), constructie impozanta ca orice catedrala, pozitionata  in mijlocul a patru biserici astfeel incat ansamblul sa formeze o cruce. Nu trebuie sa ratati orasul vechi, situat pe o insula intre apele raului, locul care seamana cu Venetia. Merita vazute si Muzeul Berii, Muzeul de istorie, Muzeul Levi Strauss, Muzeul Pompierilor.

Castelele din Bamberg,  pe drumul …lor

Lista cu ceea ce trebuie vazut in Bamberg continua cu doua obiective incluse in Drumul Castelelor, Neue Residenz, aflata vizavi de Hofhaltung Alte, remarcabil prin aspectul sau exterior impozant, mai ales ca a scapat nevatamat din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Interesant este si interiorul, cu peste 40 de camere, in care de-a lungul timpului au trait printi, episcopi si alti oameni importanti. Camerele acestui castel in stil baroc sunt pline de piese luxoase de mobilier originale, majoritatea din secolele XVII si XVIII, cu plafoane de stuc mestesugite, transmitand si astazi mesajul de eleganta dar mai ales de putere dorit de episcopi. Acest palat a fost inceput in anul 1613, cunoscand in timp mai multe etape de dezvoltare. Atat Kaisersaal-cea mai importanta si majestuoasa sala din acest palat-cat si Gradina Trandafirilor din apropierea Neue Residenz pot fi rezervate pentru diferite evenimente personale, aceasta daca nu au loc manifestari publice gen concerte sau vernisaje. In vecinatatea Neue Residenz se afla Curtea Veche, care adaposteste Muzeul de Istorie al Orasului Bamberg.

Castelul Altenburg, cocotat pe cea mai inalta colina din Bamberg

Castelul Altenburg, cu a sa alura romantica este „cocotat” pe cea mai inalta din cele sapte coline ale Bamberg-ului si ofera astfel o vedere superba asupra orasului. Atestat documentar pentru prima oara in 1109, a devenit loc de refugiu sau resedinta pentru episcopii din Bamberg dupa doua sute de ani. După distrugerea sa din secolul al XVI-lea, a fost reconstruit haotic, servind doar ca inchisoare si degradandu-se tot mai mult. Soarta Altenburg se schimba in 1801, cand a fost cumparat de un medic din Bamberg, care l-a restaurat complet. Langa Bamberg se afla palatul Seehof construit in anul 1686 ca resedinta de vara pentru printul-episcop de Bamberg.

nuremberg-castel

8. Nuremberg: intre o istorie de religie si nazism un prezent infloritor

Orasul Nuremberg are o asa istorie veche si atat de multe obiective turistice demne de vizitat incat sigur te va fascina. Nuremberg, fondat in anul 1050 pe malul raului Regnitz, se prezinta astazi ca un amestec interesant intre vechi si nou, iar Altstadt (Orasul Vechi) nu trebuie ratat.
Orasul vechi, din epoca medievala, este inconjurat de ziduri, pe aleile sale mai mult sau mai putin largi gasindu-se o multime de obiective de vazut, pornind de la o serie de biserici precum Klarakirche (prima mentionare in 1241), Marthakirche, pana la impresionanta Lorenzkirche, in stil gotic.

nuremberg

Nu aveti cum sa treceti pe langa Frauenkirche, construita pe la jumatatea secolului al XIV-lea de imparatul Karl al IV-lea pe locul unei sinagogi sau pe langa Hauptmarkt, piata din apropiere care gazduieste in decembrie „Christkindlesmarkt„, o piata de Craciun celebra, al carui concept a fost copiat de alte orase nemtesti. In centrul vechi se gaseste Muzeul Jucariilor precum si Casa memoriala a lui Albrecht Durer, unde artistul a locuit timp de douazeci de ani. Heilig-Geist-Spital-Spitalul Duhului Sfant, e chiar pe malul raului Pegnitz. Intemeiat in 1332, este unul dintre cele mai mari spitale din Evul Mediu. Astazi aici se afla un restaurant si un camin pentru batrani.

In topul atractiilor din Nuremberg sunt si Centrul de documentare de la sediul de intrunire al reichului nazist – Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelande– denumire care spune totul, precum si Muzeul National Germanic- Germanisches Nationalmuseum– unul dintre cele mai mari din tara, care adaposteste colectii impresionante avand ca tema cultura si arta germana, din preistorie pana in prezent.
Este de vazut si Weißgerbergasse (Calea Tabacarilor), strada cu case istorice din lemn, pitoresti, de multe ori cu propriile fantani si gradini, marturii a prosperitatii mesterilor pielari. Astazi, Weißgerbergasse este plina de cafenele, baruri, buticuri mici si ateliere de artizanat.

Castelul imperial din Nuremberg, resedinta regilor

Insa Castelul imperial din Nuremberg este „cireasa de pe tort” a orasului, din punct de vedere turistic, se intelege. Tronand tacut asupra Nürnbergului, Castelul Nuremberg – Nürnberger Burg – cuprinde trei sectoare: castelul imperial (Kaiserburg), sectorul care cuprinde cladirile contilor de Nuremberg (Burggrafenburg) si cladirile municipale ale Orasului imperial (Reichsstädtische Bauten).

Nuremberg: O istorie cu capete incoronate

Din Evul Mediu,  silueta Castelului Imperial din Nürnberg a fost practic imaginea puterii si a importantei Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana si a rolului deosebit al orasului imperial care-l gazduieste.
Nuremberg-Nürnberg, care a fost mentionat pentru prima data in 1050 intr-un document ca o proprietate regala, a jucat un rol important in politica imperiala si interna, castelul gazduind evenimente politice si militare importante. Nürnberg a devenit, pana la jumatatea secolului al XXII-lea, oras imperial independent, un important centru economic si financiar. Pana in 1571, Castelul a gazduit toti regii si imparatii Marelui Imperiu Roman, mai ales dupa ce in 1356 imparatul Carol al IV a numit Nürnberg Burg locul unde fiecare conducator nou-ales trebuie sa tina primul sau Dineu Imperial. Pe fondul framantarilor politice si religioase, Nuremberg intra intr-un con de umbra timp de peste doua secole, pana dupa dizolvarea Sfantului Imperiu Roman in 1806 si incorporarea sa n Regatul de Bavaria, cand interesul in castel ca o cladire istorica importanta a reinviat.

Regele Ludwig I a demarat lucrarile de restaurare in anul 1833 pentru a putea trai acolo ca suveran. Insa stilul neo-gotic romantic din interior inceput de arhitectul desemnat pentru aceasta lucrare nu a fost pe gustul regelui care a oprit lucrarile de constructie doi ani mai tarziu. O „atentie” mai putin fericita asupra arhitecturii neo-gotice au avut-o si nazistii, care vroiau sa utilizeze sala Imperiala drept camera de oaspeti pentru vizitatorii importanti ai Reich-ului. De altfel, mare parte din Nuremberg si din castel au fost distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial, insa dupa restaurari masive, vizitatorii se pot bucura din nou de fortaretele si camerele superb ornate cu tablouri si mobilier datand din secolele XVI-XVII.

Muzeul Kaiserburg gazduieste o impresionanta colectie de arme.
Turnul pentagonal a fost construit inainte de 1050, fiind cea mai veche cladire din castel si din oras. Intre 1050 si 1571 castelul a fost resedinta regilor is imparatilor germani, inclusiv Frederic I, numit Barbarossa.
Turnul Sinwell, probabil, la fel de vechi precum Castelul Imperial, ofera o vedere panoramica splendida de sus a partii veche a Nuremberg. Ghidul complet al obiectivelor din Nuremberg aici.

9. Rothenburg ob der Tauber, orasul unde Craciunul se pregateste tot anul

La Rothenburg ob der Tauber, un orasel medieval pitoresc, se intalnesc doua …drumuri, a se citi trasee turistice importante: Drumul Romantic din Bavaria si Drumul castelelor. Situat la jumatatea distantei intre Frankfurt si Munchen, oraselul cu aprox. 12.000 de vizitatori reuseste sa atraga milioane de turisti. Nu stim cati dintre acestea sunt in drum spre alte obiective importante, insa Rothenburg ob der Tauber reuseste sa-i atraga aici pe vizitatori, dupa ce cu secole in urma imparati, regi, celebritati din toata lumea i-au trecut portile si au pasit pe stradutele pietruite.
Oraselul seamana cumva cu partile cele mai bine conservate din cetatile medievale Sighisoara sau Sibiu, cu diferenta ca aici totul este foarte bine pus la punct, nimic nu e lasat la voia intamplarii, totul se integreaza perfect. Doar suntem in Germania, nu?

Romantism si povesti cu executii

Atmosfera romantica si linistita din cetatea medievala, cu al sau castel din secolul 12, inca in picioare si in stare excelenta, cu zidurile pe ale caror metereze te poti plimba fac din Rothenburg un oras special. Bucurati-va de atmosfera romantica, daca ati ajuns aici, de o pauza intr-una din multe cafenele ca apoi sa va faceti curaj pentru a merge la Muzeul Criminalilor, adapostit intr-o fosta manastire, unde sunt expuse diferite instrumente de tortura si executie utilizate in Evul Mediu. Mergand pe aceeasi linie mai morbida, nu aveti cum sa nu vedeti Turnul Markus, folosit lunga vreme, dar doar pana in 1844, drept inchisoare sau Poarta condamnatilor-Weisserturm, pe unde treceau procesiunile celor sortiti streangului. Turnul Markus facea parte din sistemul de fortificatii al orasului, avand o inaltime de 22 de metri si ziduri groase de 2 metri, fiind si alte asemenea constructii in picioare. Weisserturm si Turnul Markus sunt cele mai vechi si mai pitoresti, insa  Klingentor, construit intre 1380 şi 1390, a fost vital pentru oras, fiind inima sistemului de distributie cu apa potabila, de unde plecau conductele.

rotenburg

Plönlein, imagini demne de screensaver

Daca nu vreti sa spargeti vraja romantica, puteti merge in gradina castelului, un loc minunat si mai ales la Plönlein, un punct de reper al orasului , un loc numai bun de facut fotografii ( foto sus, sursa  http://www.rothenburg.de/tourismus). Plönlein este locul preferat pentru fotografii, casele parca sunt desprinse din cartile de povesti si se afla la capatul principalei strazi de shopping, Schmiedgasse.
Biserica gotica St.Jacob este in sine un loc de pelerinaj, altarul continand o picatura din sangele lui Isus Cristos, potrivit traditiei. Spiritul Evului Mediu din acest orasel este intregit prin festivalul „Master`s draught”, care are loc de Rusalii.

De stiut

 • Exista trei zone de parcare in afara zidurilor Rothenburg. Este mai bine sa nu intrati in partea veche a orasului cu masina, cu exceptia cazului in care hotelul are parcare.
 • In piata centrala are loc, in fiecare an in perioada premergatoare Craciunului, Piata de Craciun, “Reiterlesmarkt”.  Timp de aproape o luna inaintea Craciunului ( de la finele lui noiembrie) te poti bucura de aceasta sarbatoare. Trebuie sa stiti ca Rothenburg ob der Tauber este supranumit „Locul Craciunului etern”.
 • Ca urmare, aici sunt o multime de magazine cu obiecte amintind de Craciun, pornind de la ornamente la suveniruri si jucarii. Fiind confectionate manual, obiectele de acest gen sunt mai scumpe.

Cum ajungi aici?

 • Nuremberg este situat la 112 kilometri de Rothenburg ob der Tauber, pe cand distanta fata de castelul Neuschwanstein este poate fi parcursa in doua 2 ore cu masina.
  Puteti ajunge de la Frankfurt pe A2 la Wurzburg, apoi pe A7 la Rothenburg. Distanta este de aproximativ 120 km.
 • Legatura de la Munchen este autostrada A8 la Augsburg-vest, apoi B2 la Donauwörth, apoi se urmeaza „Drumul romantic” la Rothenburg, sau, mai rapid este de a continua pe A8 şi A7 ia la iesirea catre Rothenburg.
 • Cel mai apropiat aeroport este cel din Stuttgart , la aproximativ 1,5 ore cu maşina de la Rothenburg.
Daca vreti sa va cazati la un castel medieval, sa va testati teama de fantome sau doar sa dormiti precum regii, o puteti face in cateva zeci de castele din Germania care au fost tramsformate in hoteluri. Tarifele pornesc de la 50 de euro/noapte, detalii aici.

herrenchiemsee

10, Castelul Herrenchiemsee este izolat pe o insula din mijlocul lacului Chiemsee, in apropiere de Munchen. Aici au fost „dosite” multe excentricitati precum cel mai scump candelabru din lume, mese “zburatoare”, piscine cu apa calda ( unicat la vremea construirii).  A fost construit la dorinta lui Ludwig al II-lea al Bavariei pe cea mai mare insula din lacul Chiemsee-Herreninsel, aflata la aprox. 60 de km de Munchen.

 Despre castelele din Germania unde te poți caza am scris aici.

 Sper că ți-a plăcut și acest articol consistent și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ?Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

 
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This