Toscana primește milioane de vizitatori în fiecare an, care vin aici din multe și diferite motive. Unii străbat mii de kilometri să se bucure de artă și istorie, alții de mâncarea gustoasă și de vinul bun al Toscanei. Mulți caută să se lase cuceriți de peisajele deosebite, cu dealuri molcome „stăpânite” de lanuri nesfârșite grâu, de plantații de vii sau de măslini. Alții vor să exploreze localitățile vechi pitite între văi sau cocoțate pe creste, din care nu lipsesc nicicum castelele medievale și poveștile lor, străzile înguste, piețele largi. Unii abia așteaptă să se bucure de marea și soarele Toscanei, sau să se relaxeze la Spa.
Dar toți cei care vizitează Toscana vor să testeze acea atmosferă specială de pace, veselie și de bucurie de a trăi care definește această regiune binecuvântată cu atât de multe daruri.
Indiferent de ce anume te atrage într-o călătorie, Toscana îți oferă ceva de care să-ți aduci aminte. Pentru mine, Toscana înseamnă dealuri umbrite de chiparoși și „stăpânite” de turnuri de castele vechi, câmpii cu “rulouri” de fân împrăștiate haotic și sate cu case de piatră „adunate” unele în altele. Înseamnă artă și istorie, muzică de bună calitate. Și da, Toscana este una dintre cele mai romantice regiuni ale Europei. Iar apusurile calde care anunță noi zile și mai frumoase, cum doar în Toscana pot fi 🙂 par că sunt create special pentru ea, o plasează și mai mult sub lumina reflectoarelor.
Am selectat cele mai frumoase și interesante orașe, orășele și sătuce din Toscana, regiune din centrul Italiei considerată una dintre cele mai atrăgătoare din Europa.
–Florența, capitala artelor. Florența nu mai are nevoie de prezentare, este “inima” Toscanei, unul dintre cele mai frumoase și mai romantice orașe ale Italiei. Florența a dat (și mai dă încă) tonul în artă, arhitectură, modă, gastronomie, știință, religie și muzică. Florența este locul de unde a pornit renașterea în Italia, e scena unor romane celebre, iar cinefilii își aduc aminte de filmele lui Roberto Rossellini (Paisa), Franco Zeffirelli (La ceai cu Musolini), Ridley Scott (Hannibal) și Ron Howard (Inferno). Este orașul stăpânit, timp de trei secole, de temuta familia di Medici, maestra intrigilor, dar căreia îi datorăm mare parte din muzeele, galeriile de artă, palatele și grădinile atât de celebre în lume.
Florența este locul unde s-au născut sau au trăit numeroase personalități precum Dante, Leonardo da Vinci, Botticelli, Niccolò Machiavelli, Brunelleschi, Michelangelo, Galileo Galilei, Catherine de’ Medici, Guccio Gucci, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, etc. Este o destinație celebră și pentru gurmanzi, care au de unde alege, cel puțin dintre cele 29 de restaurante cu stele Michelin (anul 2016) câte există în orașul de pe malul râului Arno.
*Cred că Florența este orașul de la care a pornit expresia “muzeu în aer liber”, un loc deopotrivă romantic și misterios care merită vizitat cel puțin o dată în viață!
–Lucca, un superb oraş medieval înconjurat de puternice ziduri de apărare, care „păzesc” străduțe pietruite, palate, multe biserici (aproximativ 100) și turnuri vechi în care poți să te urci, pentru privelişti de ansamblu. Piaţa centrală din Lucca este considerată una dintre cele mai frumoase din lume. Cel mai bine descoperi oraşul Lucca pe bicicletă ori plimbându-te pe zidurile de apărare care înconjoară burgul.
*Lucca, orașul unde s-a născut Giacomo Puccini, găzduiește în fiecare vară, în Piazza Napoleone, Summer festival.
Pe drumul către Lucca, merită să te oprești la Pistoia (foto sus, sursa: guide.travelitalia.com), un frumuşel oraş de la poalele Apeninilor, supranumit “pepiniera plantelor ornamentale”. Piaza del Duomo cu catedrala din secolele XII-XIII, Chiesa di Sant’Andrea (sec. XII), Cattedrale di San Zeno, Muzeul del Tesoro, Palazzo dei Vescovi, Palazzo dei Pretorio, Palazzo Comunale şi Museo Marino Marini sunt atracţiile turistice și tot atât de multe motive pentru a vizita Pistoia.
*În zilele de miercuri și sâmbătă, Piazza del Duomo, piața principală din Pistoia, precum și străzile din jur, se transformă într-o mare și pitorească piața volantă.
-Bagni di Lucca, una din cle mai vechi stațiuni spa din Europa. Bagni di Lucca ( foto sus, sursa bagnidiluccaterme.info) se află la 28 km nord-vest de Lucca într-o zonă deluroasă, pe malul râului Lima. Întemeiată de romani, Bagni di Lucca este una dintre cele mai vechi stațiuni europene de sănătate. Numită inițial „Bagno a Corsena”, a fost apreciată și de nobilimea toscană, începând din secolul al XI-lea şi, mai târziu, şi de cea europeană sau de scriitori şi poeţi precum Byron sau Shelley, etc.
*Complexul termal din Bagni di Lucca se bazează pe cele 19 izvoare cu apă termală. Apa conține săruri de sulf și calciu și poate atinge o temperatură de până la 54°C, fiind indicată pentru tratarea afecțiunilor dermatologice, ginecologice, respiratorii și reumatismale. Centrele Spa de la Bagni di Lucca sunt și ele apreciate.
–Cea mai mare stațiune marină din Toscana este Viareggio, situată la nici 31 de kilometri de Lucca și la 103 km de Florența. Are o plajă lungă cu nisip galben și destul de fin, e cosmopolită și liniștită, citește mai multe despre Viareggio aici.
–Plaje frumoase în Toscana. Unei asemenea regiuni aproape perfecte nu-i puteau lipsi nici plajele, unele mai frumoase decât altele, despre care poți citi aici.
–Pisa, fostă republică maritimă. Pisa este una dintre atracțiile turistice de top din Italia, iar turnul său înclinat, înalt de 56 metri, este unul dintre monumentele cele mai cunoscute din lume. Centrul istoric al celei ce a fost odată o importantă Republică Maritimă este inclus în patrimoniul UNESCO.
–Siena, un șarmant oraş medieval. Aflat la 74 km de Florenţa, Siena este un alt muzeu în “mărime naturală” care merită vizitat. Străduţele întortocheate care urcă și coboară, clădirile maiestuoase, pieţele mari și colecțiile de artă din Siena sunt dovezi ale istoriei sale medievale, când a fost unul dintre cele mai bogate orașe ale Europei. Catedrala din Siena, Duomo, ridicată între anii 1150 şi 1376, cu ferestre pictate de Michelangelo, Donatello şi Bernini, Piazza del Campo, Cripta, Palazzo Pubblico precum şi Pinacoteca Nazionale sunt principalele obiective de vizitat din Siena. Centrul istoric al Siena, foarte bine conservat, face parte din patrimoniul UNESCO, fiind emblematic pentru stilul gotic. Monte dei Paschi este una dintre cele mai vechi bănci din lume, iar Torre del Mangia unul dintre cele mai înalte (102 metri) și mai vechi (construit în 1344) turnuri din Italia.
Siena este locul unde s-a născut Sfânta Caterina, patronul spiritual al Italiei, iar Capela Santa Caterina e un loc de pelerinaj important.
*Piaţa de Campo din Siena, una dintre cele mai celebre pieţe din Italia, unde se află Palazzo Pubblico (sec XIII) cu Muzeul Municipal la etajul I (lucrări de artă foarte valoroase) găzduieşte celebra cursă de cai Il Palio.
Siena se află la 75 km sud de Florența iar pe drumul către ea te așteaptă o altă „bijuterie” medievală celebră, San Gimignano.
-San Gimignano, „Oraşul turnurilor frumoase“. Este un sat fortificat, inclus în patrimoniul UNESCO, celebru pentru arhitectura sa medievală, din care se disting turnurile zvelte, odinioară “barometrul” bogăției stăpânilor. Cu cât era mai înalt turnul construit, cu atât stăpânul său era mai avut și mai influent.
În San Gimignano mai există doar 14 turnuri din cele 72 câte erau odată, unele cu o înălțime de până la 50 de metri. Orășelul te așteaptă cu o atmosferă romantică, din care nu lipsesc străduțele pietruite care se unesc în piețe cu vechi fântâni publice și biserici. Câteva palate, din care Palazzo Pretorio găzduieşte Muzeul Civico (de artă), completează oferta turistică a San Gimignano. Mai pot fi vizitate în San Gimignano și Muzeul Arheologic (piese etrusce-oraşul are origini etrusce-, romane şi medievale) şi Muzeul Vinului.
Poate că știți că aici e un important tărâm al vinurilor, iar Vernaccia este cel mai apreciat. San Gimignano este un burg pitoresc, cu străduţe şi case vechi din piatră şi numeroase pizerii şi retaurante, pe care trebuie să-l descoperi “la picior”. Nu rata nici Collegiata, fosta catedrală și Sant’ Agostino, care găzduiește multe opere de artă semnate de artiști renascentiști italieni sau o farmacie din sec XV.
*Cocoțat pe un deal cu “vedere” la valea râului Elsa, San Gimignano te încântă cu decorul de vis în care e amplasat. Peisajele devin și mai atrăgătoare la apus, când urbea supranumită „Oraşul turnurilor frumoase“ se îmbracă într-o lumină specială care face totul de neuitat.
–Montepulciano (foto sus), localitate aflată la 42 km sud de Siena, are la…”picioarele” sale Val d’Orcia și te întâmpină așadar cu peisaje care par desprinse din cărțile poștale. Sunt clasicele peisaje toscane de o frumusețe răpitoare, un decor perfect să te îndrăgostești, să te căsătorești… Orășelul cu origini etrusce a cunoscut gloria maximă în secolele XIV-XV, când s-au construit numeroase palate. Întărit de ziduri puternice de apărare și cu masive porți de acces, Montepulciano te așteaptă să-l cucerești mergând, fără grabă, pe străduțele strâmte, pline de farmec. Biserica Sant’ Agostino, Torre di Pulcinella (secolul XVI), Piazza Grande, cu palate vechi și catedrala, Fortrezza, ridicată în secolul XIV de familia de Medici, Museo del Brunello-Muzeul vinului și Abbazia di Sant’Antimo, aflată la 11 km de Montepulciano, sunt alte atracții ale acestui loc tihnit.
*În Montepulciano au fost filmate scenele din “Twilight” ( New Moon) și “Sub soarele Toscanei”.
-Un alt important centru viticol este și Montalcino, celebru pentru vinul aromat, de un roșu sângeriu, Brunello di Montalcino. Montalcino este situat la 112 kilometri sud de Florența și 80 km de la vest de San Gimignano, în renumita Val d’Orcia, și se poate mândri cu peisajele sale bucolice atât de adorate de pictori și fotografi. Se înțelege că degustările de vin și vizitele pe la podgorii și crame sunt atracțiile principale, dar Montalcino nu-i lipsesc obiectivele clasice. Castelul din secolul al XIV-lea, la care se ajunge după o plimbare pe străduţele strâmte cu aspect medieval, și Abația Sant’Antonio. aflată la doar 9 km de Montalcino sunt de neocolit.
* Festivalul Sagra del Tordo are loc în ultima săptămână din octombrie, când răsună tobele, trompetele, vinul curge în valuri și nu pe costumele de paradă ci în pocale, la petrecere!
–Arezzo, o veche citadelă etruscă amplasată pe un deal care veghează de sus văile răurilor Arno, Tiber şi Chaina este și ea o bijuterie “made in Toscana”. Pe vremea romanilor, Arezzo a devenit municipiu vestit pentru prelucrarea aurului şi a bijuteriilor. Arezzo fost şi el la concurenţă cu Florenţa, dar a pierdut o bătălie importantă și odată cu aceasta și războiul pentru supremație. Arezzo este locul de naştere al lui Frrancesco Petrarca, dar turiştii îl vizitează şi pentru capodopera semnată de Pier della Francesca, „Trionfi della Croce”, unul dintre cele mai renumite cicluri de fresce din Italia. Se află în Basilica Sf. Francesco (din secolul al XIII-lea), stil gotic cu influienţe franciscane. Catedrala care domină Piazza Duomo găzduiește faimoasa frescă La Maddalena, semnată tot de Pier della Francesca.
Amfiteatrul roman şi muzeul de Arheologie, Piazza Grande, Pallazzo Pretorio şi Palazzo dei Priori sunt de neocolit în Arezzo. Arezzo se află la 80 km sud de Florenţa.
-Cortona, răsfăț “Sub soarele Toscanei”. Situat la 116 km de Florenţa şi la 30 km de Arezzo, Cortona ( foto sus, sursa foto: cortonacenter.com) este un alt orăşel celebru al Toscanei. Desfășurat pe dealuri, Cortona are străzile în pantă și se bucură de priveliști deosebit de frumoase asupra împrejurimilor. Cortona este o destinație pentru cei romantici, devenită celebră după succesul înregistrat de filmul “Sub soarele Toscanei”. Muzeul Diocesan din Cortona adăposteşte una dintre cele mai frumoase picturi ce reprezintă Bunăvestirea, iar Museo dell’Accademia Etrusca e della citta di Cortona deţine una dintre cele mai interesante colecţii etrusce.
-Pienza. Papa Pio II s-a născut aici și a considerat, în anul 1459, că trebuie să-i mulțumească …orașului făcându-l mai frumos decât multe altele. Situat pe un deal cu vedere la Val d’Orcia, Pienza este în patrimoniul universal al UNESCO fiindu-i recunoscută unicitatea urbanismului renascentist. Această nouă viziune a spațiului urban este pusă în evidență în superba piață din Pienza cunoscută sub numele de Piazza Pio II și de clădirile din jurul ei: Palatul Piccolomini, palatul Borgia și catedrala, cu exteriorul său renascentist pur și un interior în stil gotic târziu. Zona este foarte apreciată pentru agroturism și plimbări cu bicicleta în natură. Pienza se află la 32 km de Montalcino și la 52 km de Siena.
-Spa în Toscana. Să nu crezi că nu există și această posibilitate de răsfăț în Toscana. Saturia e vestită pentru băile termale folosite de pe vremea romanilor iar Bagno Vignoni pentru izvoarele fierbinţi sulfuroase. Montecatini Terme este o stațiune mai cosmopolită despre care am scris aici.
-Plaje în Toscana. Marea Tireniană scaldă țărmul plin de soare al Toscanei, pe plaje mari și mici, cu nisip sau stâncoase, cu Blue Flag sau neamenajate, aproape pustii. Special pentru amatorii de soare și mare care au ajuns în Toscana și nu vor să piardă nimic am scris un articol aici.
Ce mai poți vizita în Toscana:
Pe drumul către Lucca, poți să te oprești în Prato, astăzi “capitala textilelor” in Italia. Dincolo de performanțele economice, renumit de zece secole pentru lâna și materialele textile produse aici, Prato este un oraş vechi de peste două milenii. Orașul are o catedrală frumoasă, Sf. Stefano, care datează din secolul al XII-lea şi palate precum Vescovile, Palazzo Pretorio, Castello dell Imperatore. Mai sunt alte două biserici vechi de vizitat în Prato, San Francesco şi San Domenico.
-Vinci şi Certaldo sunt două sătuce toscane celebre pentru personalităţile de care se leagă numele lor. Giovanni Boccacio s-a născut în Certaldo şi Leonardo de Vinci într-un sat lângă Vinci, în Arnchiano. Muzeul Leonardiano di Vinci este însă în Vinci, la 60 km de Florenţa.
–Poggibonsi, la 25 Km de Siena şi la 11 km de San Gimignano. Poggibonsi este un alt sătuc frumușel unde merită să ajungi dacă vrei să mergi pe drumuri mai puțin bătătorite de turiști. Liniștitul oraș de pe malul râului Elsa are de oferit turiștilor un castel, o fortăreață, o mănăstire și câteva restaurante.
–Volterra este un loc numai bun pentru a savura o bucățică din …viața locală, care, ce-i drept, a devenit mai palpitantă după succesul seriei Twilight. Autoarea Stephenie Meyer a făcut din Volterra reședința de necucerit a Volturilor, cel mai sigur loc pentru vampiri. Una peste alta, Volterra este un sătuc mult mai vechi decât seria cu vampiri, de pe vremea etruscilor, cei care au construit atât de bine zidurile de apărare în secolul IV î.Hr. că mai pot fi observate și astăzi, ca de altfel și Acropole. Romanii au lăsat și ei amintire un teatru în Volterra, iar din perioada renascentistă datează cetatea Medicean. Volterra se află la 31 km distanță de San Gimignano.
*Volterra îți oferă așadar șansa unei călătorii înapoi în… mai multe timpuri, dar te impresionează casele, zidurile de apărare, turnurile care datează din secolele XII-XIII și un palat strălucitor din alabastru sculptat, specialitatea artizanilor locali. Plus o atmosferă de un romantism greu de egalat.
Capela din Madonna di Vitaleta domină un deal tipic Toscanei
-Capela din Madonna di Vitaleta este una dintre cele mai fotografiate biserici din Toscana. Se află pe drumul care leagă San Quirico d’Orcia de Pienza și a găzduit o statuie renascentistă a Madonei semnată de Andrea della Robbia în 1184 și restaurată în 1590. Recent, a fost clasificată ca parte a patrimoniului mondial UNESCO. Statuia Madonnei a fost mutată într-o biserică din apropierea satului San Quirico ( la 3,5 km depărtare), cunoscută și sub denumirea de „Biserica Madonnei”, unde are loc un festival dedicat Fecioarei Maria. O modalitate deosebită de a explora Capela Madonnei di Vitaleta și noua casă a statuii din San Quirico este pe bicicletă, printre dealurile Toscanei. Frumos și relaxant!
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!
#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #toscana #travelblogger #italia
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
Fotografii din Toscana
Confirmări/Notificări