Despre Taormina cu bune și cu rele. Cum îți planifici vizita pentru a nu pierde nimic din ceea ce e frumos și interesant în Taormina.
Marele atuu al Taorminei este amplasarea foarte inspirată pe malul Mării Ionice, pe muntele Tauro-Monte Tauro, ceea ce îi conferă priveliști superbe, nu doar o poziție strategică.
Cine a avut ideea de a face, în sec. III î. Hr.,un teatru pe coasta muntelui, cu vedere în fundal la Muntele Etna, a fost un geniu. Oamenii sfințesc locul dar și locul pare că îi inspiră.
Sunt favorizante la Taormina și clima blândă și energia debordantă rezultată din mixul munte-mare-floră-soare. Istoria veche cu suișuri și coborâșuri i-a conferit orășelului o diversitate fermecătoare. Teatrul grecesc, vestigiile romane, castelele arabe și nomade plus bisericile bizantine au rămas în picioare, unele după distrugerile maurilor, pentru a ne minuna noi, călătorii exploratori în Taormina.
Impresii din Taormina
În afara frumuseții bătătoare la ochi, ceea ce te frapează de la început la Taormina e faptul că totul e mic, concentrat. Străzi și piațete strâmte se desfac în străduțe lăturalnice gen Strada Sforii din Brașov, în variantă plană sau cu trepte lungi de urcat. Casele îngrămădite unele în altele mărginesc străduțele și aleile în trepte la capătul cărora vezi un petic mic de cer.
Dacă părăsești aglomeratul bulevard principal, Corso Umberto, vei avea multe surprize arhitecturale, vizuale și gastronomice foarte plăcute!
Centrul istoric din Taormina
Trebuie să știi din start: Taormina nu te lasă să relaxezi dacă vrei să o cunoști mai bine. Sus, deasupra centrului istoric, e muntele cu cărările verzi până la castele și capele pitorești. Jos, e albastrul țărmulului dantelat al Mării Ionice, cu plajele sale. Isola Bella un colț de stâncă înverzit, foarte fotogenic, atrage, fără modestie, atenția.
Cum te organizezi pentru a nu pierde nimic din ceea ce e frumos și interesant în Taormina?
Revenind la centrul istoric al Taorminei, trebuie să știi că acesta este “suspendat” undeva la jumătatea distanței între vârful muntelui și mare. Are vederi perfecte la ambele și la Vulcanul Etna, străduțe pietruite, piațete extrem de pitorești, scări, coloane. Multe locuri instagramabile îți vor ieși în cale în Taormina, dar concentrația mai mare e chiar aici, în centrul vechi. De altfel, aici, în centro storico, sunt cele mai ușor accesibile dintre atracțiile de neratat din Taormina. Trebuie să ajungi pe Corso Umberto.
Corso Umberto
Corso Umberto este artera aortică a Taorminei, cea care-i dă farmecul. Mărginită de magazine și restaurante elegante, Corso Umberto te conduce la unele dintre atracțiile importante din Taormina. Descoperi la pas pe Corso Umberto, Palazzo Corvaja, Teatrul Antic, Piața IX Noiembrie, Chiesa di San Giuseppe, Torre dell’Orologio și Porta di mezzo, Domul și Piața Sa.
Așa cum vei observa mai peste tot în Taormina, străzile din centru sunt pietonale, dar cu excepții. Scuterele și mașinile rezidenților și autovehiculele hotelurilor pot circula pe străzi și străduțe.
Odată ce ai trecut de Porta Catania și de aglomerata parcare, în stânga pătrunzi în Villa Comunale, o grădină englezească din sec. XIX. Loc răcoros, frumos, cu o vegetație exuberantă și vederi superbe asupra Etnei, mării, zonei de coastă, Giardini-Naxos.
Ce nu mi-a plăcut în Taormina?
Traficul foarte aglomerat, haosul de pe străduțele, în pantă sau nu, unde accesul cu mașina al rezidenților este permis și care se strecoară astfel printre pietoni. Aglomerația de la orele prânzului, când navele mari de croazieră revărsau șuvoaie de turiști prea agresivi, grăbiți probabil să bifeze obiective și să nu piardă plecarea vasului. Aerul poluat din centru, de la motoarele turate blocate în trafic, mi-a adus aminte de aglomerația din autobuzele siciliene care întârzie…sistematic.
Despre parcările din Taormina
Taormina este foarte mică și aglomerată, iar parcările sale sunt puține și extrem de scumpe. Cel mai bine este să vii aici cu transportul în comun pentru centrul istoric.
Sunt două linii de autobuz care au curse către Taormina, Etna transport ( ET), și Interbus Spa.
Există și o linie de cale ferată, dar stația este între Giardini Naxos și Taormina, așa că, dacă nu ești dispus să mergi pe jos, va trebui să apelezi ori la autobuz ( stația este chiar la ieșrie din gară), ori la taxi.
Plajele din Taormina și vecinătăți
Dacă ai ajuns în Taormina și nu ai pus piciorul pe o plajă, măcar pe Isola Bella, ai pierdut ceva deosebit. Drumul până jos este spectaculos și ușor, mai ales la dus, la coborât. Printre flori, palmieri, arbuști de bougainvillea, lămâi și arancia rosa se zăresc cerul, marea, insula.
Funivia (telecabină în italiană) leagă centrul Taormina de plajele din golful Mazzaro.
Isola Bella și plaja sa
Plaja Isola Bella, destul de mică, este aglomerată, împănată cu sezlonguri și flancată cu terase și restaurante, unele cu prețuri accesibile, altele excesiv de scumpe. Există și o porțiune liberă.
La Isola Bella se poate ajunge din centrul orașului luând telecabina Funivia (de pe via Pirandello) până la Mazzarò și apoi pe jos, aprox. 200 de metri. Dacă-ți plac plimbările, mergi pe Via Pirandello până la punctul de belvedere „Isola Bella” și apoi coboară poteca în trepte care duce direct la insulă.
Isola Bella, insulița
Isola Bella e legată de țărm printr-un istm de nici 20 de metri. “Poteca” dispare sub apă la flux sau când bat valurile. Isola Bella în sine este un colț de stâncă înverzit, străbătut de o cărare pietruită. Nu este doar un loc frumos, un simbol al Taorminei, cu rang de muzeu ci are și o poveste interesantă, cu povești de dragoste, exilări, bogătași. Museo Naturalistico regionale di Isolabella este deschis publicului zilnic, cu excepția zilei de luni, de la ora 9:00 până la o oră înainte de apus, bilet: 6 euro/adult.
După atât de multă frumusețe și sper că și relaxare va trebui să suferi un pic. Va trebui să urci aceleași trepte care par că nu se mai sfârșesc, deși sunt doar 134 până la prima bază. De unde vei număra altele, probabil.
Golful Mazzaro
Golful Mazzarò are kilometri de plaje cu pietriș și nisip, apa fiind adâncă de la mal. Și aici poți face snorkelling, închiria canoe și merge în excursii cu barca la peșteri precum Grotta Azzurra. Sunt multe plaje private, este o adevărată industrie, în sezonul cald.
Plaja Mazzeo, în apropiere de Taormina
Plaja Mazzeo este situată între plajele din Spisone și cele din Letojanni. Și această plajă este cu pietriș, dar apa este limpede. Plaja Mazzeo este mai potrivită pentru tine dacă-ți dorești liniște și relaxare, nu este chiar atât de aglomerată. Pe plaja Mazzaro există o secțiune publică și cluburi private. Plaja este ușor accesibilă, fiind amplasată foarte aproape de drum, are parcare disponibilă în imediata apropiere.
Ce să ai în bagaje
Pentru o vizită reușită în Taormina și în toată Sicilia de altfel, încalță-te comod, adecvat mersului pe piatră cubică cu care sunt pavate străduțele, unele în pantă. Dacă tot ai venit în Sicila, de ce să nu vizitezi Vulcanul Etna, așa că ai putea avea la tine echipament potrivit și pentru drumeții. Ia cu tine ochelarii și crema de protecție solară. Și haine comode, memorie suficientă la telefon pentru fotografii. Împrumută atitudinea relaxată și zâmbitoare a localnicilor, chiar și când sunt la muncă, intră în modul vacanță și bucură-te!
Istoria Taorminei, pe scurt
Muntele Tauro este de altfel și nașul de botez al Taorminei. Vechiul Tauromenium a aparținut inițial siculilor, un vechi trib sicilian relocat în c. 392 î.Hr. de Dionisie I al Siracuzei. Au venit apoi refugiații greci din insula Naxos, debarcați la Giardini Naxos în 358 î. Hr..
Teatrul construit de greci a fost ulterior renovat și extins de romani, pentru a permite și luptele dintre gladiatori. Taormina s-a aliat cu Roma în 210 î.Hr., devenind colonie sub împăratul Augustus. Distrusă în 902 d.Hr. de arabi, Tauromenium a fost reconstruită de creștinii din Val Demone (din nordul Siciliei), înainte de a fi luată din nou în 962 d. Hr., de arabi sub conducerea lui al-Muʿizz. Acesta a redenumit orașul Muʿizziyyah. Mai sunt vestigii ale teatrului roman Odeon, descoperite în timpul săpăturilor din 1892, și ale așa-numitei Naumachia (un rezervor). Catedrala și palatele Corvaja, Santostefano și Ciampoli datează din perioada medievală.
Merită să vizitezi Taormina?
Dacă ar fi să recomand doar o singură destinație turistică din Sicilia, Taormina ar fi, fără să stau pe gânduri. Are și munte, mare, vegetație luxuriantă, istorie, gastronomie și o vibrație aparte. Voi reveni în Taormina când mă voi întoarce în Sicilia.
Urmează topul atracțiilor din Taormina, în curînd. Te interesează să știi mai multe despre Sicilia ? Impresii și sfaturi aici.
Sper ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune!
Visează, Iubește, Călătorește!
#consilierturism #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism #românia #turism #eJobs #HoReCa