Un mic, dar cuprinzător, Ghid de călătorie în Sardinia, o selecție de obiective și experiențe de neratat în această superbă insula italiană. Am ales cele mai importante atracții turistice ale acestei destinații de vacanță aleasă de milioane de turiști în fiecare an. 

De ce Sardinia?

Cu un mix unic munte-mare-soare, o anumită doză de mister, plus o cultură aparte, Sardinia are ceva de oferit pentru toți. Cei interesați de relaxare la soare au aflat deja de Sardinia, unde găsești jumătate din ocupantele topului 10 al celor mai frumoase plaje din Italia. Dar plajele și turnurile nuraghi, vestigiile civilizației Nuraghi, veche de peste 3.500 de ani, nu sunt singurele atracții ale insulei.

Principalele atracții turistice ale Sardiniei

Găsești în Sardinia peisaje diverse, munți înalți, cavernoși, și golași și împăduriți, dealuri molcome și câmpii placide. Poți face așadar drumeții, escaladă, poți merge cu bicicleta. Te poți bălăci în voie, poți face scuba diving, snorkell, windsurfing și poți naviga prin marea translucidă. 

-Deși localnicii se numesc sarzi, iar Sardinia este o regiune autonomă a Italiei (steagul său în foto de sus)  aici te poți bucura de o vacanță italiană 100 %. Care sunt semnalmentele vacanței italiene? E veselă, colorată, dezinhibată și gălăgioasă până târziu în noapte. Ești primit cu ospitalitate și tratat cu prietenie.

-Sardinia este o destinație exotică și nu mă refer doar la clima și vegetația mediteraneene. Are o cultură aparte, iar sarda, a doua limbă oficială, după italiana, pe insulă, este foarte apropiată fonetic de română. Cultura Nuraghi, cea de la care provin cele 7.000 de turnuri și ansambluri arheologice, a înflorit începând din sec. al XVIII-lea î.Hr. (Epoca Bronzului). În anul 238 î.Hr., romanii au colonizat insula, dar nu au fost ultimii cuceritori. Mixul de culturi din Sardinia te încântă azi, dacă ești, măcar un pic, atent la astfel nuanțe.

Iată obiectivele turistice și experiențele de neratat în Sardinia

-Fă o drumeție!

Una dintre recomandările din acest Ghid de călătorie în Sardnia este de a face drumeții. În centrul și estul insulei, se disting peisajele dominate de munți calcaroși cu creste înalte, pleșuve, cu stânci cu forme ciudate, contorsionate de la geneză și erodate de vânt. Iar Supramonte este un exemplu potrivit dacă vrei să colinzi pe cărări de munte. Sunt muuulte trasee de drumeții în Supramonte, aici poți vizita peșteri, poți face escaladă sau drumeții cu diferite grade de dificultate. Repere ale zonei sunt canionul Gorroppu, cel mai adânc din Italia (și al cincilea din Europa), canionul Su Suercone și pădurea veche de stejari de la Sas Baddes.

O drumeție prin pasul La Marmora din Parcul National Gennargentu (estul Sardiniei), este o experiență memorabilă dacă vrei să ajungi cât mai sus posibil. Parte din pitorescul parc Gennargentu, Masivul Gennargentu se poate mândri cu cel mai înalt vârf de pe insulă. Toponimul muntelui, în limba sardă, este Perdas Carpìas- pietre despicate, sugerând forma rocilor. În zilele senine, din vârf poți admira panorama amplă a Sardiniei. Se pot localiza în zare munții din sudul Corsicii și dealurile pe care e construit Cagliari.

-Plimbă-te cu bicicleta !

Dacă ești amator de plimbări cu bicicleta, vei fi mulțumit să afli că există mai multe trasee amenajate. Unul dintre cele mai diverse trasee este cel din Arhipelagul La Maddalena, din insula La Caprera. Insulița aceasta are un relief contrastant din care nu lipsesc pădurile de pin și de stejar, dunele de nisip, dealurile stâncoase și golfurile cu plaje pitorești. Poți ajunge la toate acestea, inclusiv la Muzeul Memorial Garibaldi, cu bicicleta, dacă ești un pic mai antrenat.

-Admiră arhitectura preistorică

Când am ajuns pe insulă, văzusem deja un reportaj despre uriașii care ar fi trăit în Sardinia. Construcții și statui din piatră, din perioada nuraghi, alimentează legendele cu uriași de la care a pornit reportajul. Există numeroase peșteri și grote asociate cu uriașii, Tumba dei Gigantes de Coddu Vecchio (regiunea Arzachena) fiind una dintre ele. Coddu Vecchiu este unul dintre cele mai bine păstrate situri funerare ale civilizației Nuraghi dar nu e singurul. Dacă ești pasionat de mistere și de istorie, atunci te vor interesa și Giganții Muntelui Prama sau (Zigàntes de Mònt’e Pràma). Sunt sculpturi nuraghi, găsite în apropierea orașului Cabras, de un fermier care își ara pământul. Statuile cu o înălțime între 2 și 2,5 metri,au fost sculptate în gresie.

Acestea sunt opera civilizației Nuragi, ca și turnurile din piatră. Foarte trainice, construite din granit, cocoțate pe regulă pe creste, aceste turnuri rămân un mister. Au fost morminte, locuințe, temple, depozite, turnuri de observație și apărare? În lumea sălbatică și nesigură din epoca Bronzului,  un astfel de turn ar fi fost bun la orice. Pentru mulţi arheologi, aceşti nuragi complecşi sunt echivalentele preistorice ale castelelor medievale fortificate.

Un alt sit important e Nora, situat la aprox. 45 de minute de mers cu mașina de Cagliari. Nora a fost fondat de fenicieni, dar a fost apoi cucerită de romani în 238 î.Hr. Era un oraș bogat și un port căutat datorită apelor liniștite. Vestigiile sunt foarte bine păstrate. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a descoperi istoria Sardiniei este Tharros, un sit fenician situat în Peninsula Sinis, chiar pe coasta de vest.

-Vizitează un site UNESCO

Sunt multe situri nuraghi interesante în Sardinia, precum cele de la Losa (lângă Abbasanta) la Santa Cristina, lângă Oristano și Santu Antine, cel mai înalt, de 22 metgri înălțime.

Dar dacă nu poți vedea decât unul, alege Su Nuraxi di Barumini. UNESCO l-a menționat ca una dintre cele mai bune restaurări de oriunde din Mediterana.

Su Nuraxi di Barumini (foto sus) este un site din patrimoniul UNESCO ridicat la în a doua jumătate a mileniului II Î. Hr. Complexul este format din turnuri de apărare circulare, cu formă de conuri, construite din piatră, cu camere interioare boltite. Complexul de la Barumini a fost extins și consolidat în prima jumătate a mileniului I, sub presiunea cartaginezilor. Este considerat cel mai bun și mai complet exemplu al acestei forme remarcabile de arhitectură preistorică. Se vizitează doar cu tur ghidat, intrarea e la ore fixe. E bine să ai la tine apă, ochelari, cremă de protecție solară și pălărie de soare, dacă-l vizitezi vara! Soarele este necruțător!

-Explorează un oraș pitoresc, cu aer provincial

Sardinia are orașe vechi cu istorie lungă și plaje deosebite dar și stațiuni luxoase cu porturi unde acostează ambarcațiuni exagerat de scumpe.

*Cagliari. Un oraș vechi și pitoresc este Cagliari, capitala insulei. Orașul păstrează vestigiile ale trecerii pe aici a șirurilor de năvălitori și stăpânitori și nu au fost puțini. Nu rata o plimbare prin fosta fortăreață medievală, unde te așteaptă nu doar străduțe în pantă și case cu rufe puse la uscat la ferestre ci și o autentică atmosferă de oraș italian gălăgios și neliniștit, mai ales după lăsarea serii. La Bastionul Sant Remy duc toate străduțele din apropierea portului, unde seara se strâng la restaurante și baruri petrecăreții locali și cei veniți în vacanță.

Nu ocoli în Cagliari: Muzeul Arheologic Național, Catedrala Santa Maria, Sanctuarul și Basilica Bonaria. Zona portului din Cagliari e elegantă, iar clădirile găzduiesc tot felul de magazine de firmă și un Rinascimento. Nu departe de Cagliari, e La Poeto, o plajă lungă de 8 km, cu nisip fin și apă de cleștar, păzită de turnuri nuraghi.

*La capitolul orașe, unii spun că nu sunt prea multe de vizitat. Dar fiecare are farmecul său și un parfum provincial. Alghero își păstrează și el aerul medieval, deși e scos din anonimat mai ales de aeroportul unde aterizează cursele din București. Olbia este un orășel tihnit ale cărui magazine din centru se închid la amiază.

*Ceva mai modest este Palau, portul de unde pleacă feriboturile către arhipelagul La Maddalena.

*Mai pitoresc și mai colorat e Santa Teresa Gallura. Orașul cu o plajă minunată și case pastelate privește cumva de sus spre vecinii din Corsica. Către insula franceză pleacă zilnic feriboturile, sfidând vântul și valurile strâmtorii Bonifaciu.

*Orășelul La Maddalena, capitala arhipelagului La Maddalena, pare încremenit în timp, pe vremurile când prosperitatea nu era în floare. Străduțele sale, aliniate cu portul nou, te conduc cumva spre vechiul port pescăresc, unde bărci gârbovite se odihnesc la chei, fix lângă piața de pește.

*Bosa este un sătuc vechi, întemeiat de fenicieni, care îți fură privirea cu ale sale case colorate, îngrămădite unele în altele. Satul s-a dezvoltat în jurul Castelului Serravalle, construit de familia toscanilor Malaspinas în sec. XII și XIII. În sat vei găsi multe biserici și monumente medievale.
La aproximativ 2,5 km vest de vechiul Bosa, la gura Fiume Temo, Bosa Marina este satelitul litoral al orașului, cu o plajă generoasă.

*La Nora, fenicienii, cartaginezii și romanii făceau comerț, acum turiștii vin să se bucure de soare și mare la unele dintre plajele din vecinătate. În apropiere de situl arheologic Nora se află unele dintre cele mai frumoase plaje, păzite de vechi nuraghi.

-Vizitează Arhipelagul La Maddalena

 O poți face luând un feribot din Palau până în La Maddalena. Drumul durează aprox. 25 de minute, timp în care te vei bucura de peisajele superbe, Sau poți opta pentru o excursie cu vaporașul sau catamaranul.

Arhipelagul e format din aprox. 60 de insule, doar cea mai mare, La Maddalena fiind singura locuită. Orășelul e pitoresc merită o plimbare prin port și pe străduțele adiacente, fiind legat de insula La Caprera de un pod.

-Asigură-te că vizitezi insula La Caprera, unde se află unele dintre cele mai frumoase plaje și Memorialul Garibaldi. Garibaldi și-a petrecut ultimii 26 de ani din viață pe această insuliță, unde se află multe plaje frumoase, ascunse în golfuri pitorești. Giuseppe Garibaldi e considerat de italieni părintele statului italian pentru implicarea sa în lupta pentru unitate și independență. Mausoleul este amplasat pe un vârf de deal, iar expoziția este interactivă. Despre La Maddalena, aici.

La Caprera este ușor accesibilă, motiv pentru care plajele sale devin foarte aglomerate mai ales în weekend. În pofida aglomerației de pe drumurile foarte strâmte și, pe alocuri, neasfaltate, natura pare nealterată aici.

Explorează și celelalte insule din parcul național La Maddalena: Santo Stefano la sud, Insula Budelli și faimoasa Spiaggia Rosa I(foto sus), Razzoli, Santa Maria și Spargi la nord.

-Bucură-te de natură și admiră cormoranii roz

În apropiere de Cagliari sunt nenumărate plaje mari și frumoase, precum și un parc național, Parco Naturale Molentargius-Saline. Te poți plimba pe jos, sau cu bicicleta, printre lacurile de unde se axtrage sarea. Nu ai cum să nu admiri cormoranii roz și alte păsări care-și duc traiul aici. Astfel de înaripate ciudate poți observa în multe locuri din sudul Sardiniei, unul fiind Porto Giunco.

-Nu rata bijuteria de smarald a Sardiniei, Costa Smeralda

Costa Smeralda este o zonă costieră de aprox. 50 de kilometri, cuprinsă între Olbia și Capo de Testa. Aici, în nord-estul Sardiniei, golfurile sunt spălate de o mare atât de verde și limpede, încât a fost botezată Costa Smeralda- Coasta de Smarald. Miliardarii lumii vin cu ambarcațiunile să se joace cu ele și să se facă văzuți în Porto Cervo și pe toată Costa Smeralda.

La hotel Cala di Volpe s-au turnat scene din seria James Bond pe vremea când Roger Moore făcea cap de afiș (alături de Barbara Bach și Curt Jürgens, în 1977). Cea mai modestă stațiune din regiune este Cannigione, din Golful Arzachena.

-Petrece o seară prin una dintre cele mai luxoase stațiuni din lume

Porto Cervo este cel mai strălucitor oraș de pe insulă și din Mediterana, casele și hotelurile de aici sunt printre cele mai scumpe din lume. Aici, în estul insulei, în inima Coastei Smeralda, banii și ideile prințului Karim Aga Khan au creat de la zero stațiunea Porto Cervo, în anii 1960. Casele de aici urmează o arhitectură obligatorie, s-a creat special un stil arhitectural propriu.

Casele se încadrează în peisaj, stilul este deosebit și ingenios. Luxul este cuvântul de ordine în Porto Cervo și nici portul de ambarcațiuni nu încalcă regula. Cele mai scumpe iahturi din lume acostează în Porto Cervo, e o expoziție a opulenței. Seara, străduțele pline de arbuști și flori se animă, ca și barurile, restaurantele și marina.

-Urcă pe meterezele unui castel medieval, Castelsardo

Satul pescăresc, destul de umil, cu case pastelate și străzi abrupte, este păzit de un solid castel medieval. Cocoțat deasupra mării, pe stânci. castelul datează din sec. al XII-lea. A fost construit de familia Doria din Genova, iar satul s-a format la baza castelului. Aragonezii l-au cucerit în anul 1448. Priveliștea de sus, de pe meterezele Castelsardo, se te duce departe cu gândul și cu văzul, de-a lungul coastei, până în Corsica. Îți va atrage atenția Duomo, clopotnița în culori vesele, asemănătoare celor de pe Coasta Amalfi. Domul Catedralei Sf Anton adăpostește unul dintre cele mai frumoase altare din Sardinia, care datează din sec. al XV-lea.

-Vizitează-l pe Neptun, în peștera sa din Grotta del Neptuno

Pentru a ajunge la această peșteră frumoasă, poți opta pentru o croazieră din Alghero până la vârful Capo Caccia. Aici, relieful calcaros este spectaculos, stalagmitele și stalactitele se reflectă dramatic într-un lac subteran imens. Din lac țâșnesc stalactite cu forme deosebite precum cea a…bradului de Crăciun. Gura peșterii este la nivelul mării, iar sosirea pe apă este cea mai dramatică și mai ușoară cale de acces.

Poți conduce aici, la aprox. 24 kilometri de Alghero, trecând pe lângă drum pe lângă un nuraghi interesant. Atenție însă! Odată ajuns aici, va trebui să cobori (și, mai ales să urci, la întoarcere) cele 654 de trepte ale Escalei del Cabirol (treptele căprioarei), tăiate în stâncă, suspendate deasupra mării.

-Încearcă unele dintre specialitățile sarde

Peștele și fructele de mare sunt gătite perfect, urmând diferite rețete. Se mănâncă și multe paste în Sardinia, inclusiv cu arici de mare. Încercați și sortimentele de brânză de oaie și de capră, merg bine cu un vin local. Pecorino și ricotta sardo sunt variațiuni ale vestitelor  brânzeturi italienești, dar mai greu de digerat sunt casu axendu și casu marzu. Sunt brânzeturi cu miros înțepător și aspect nu tocmai plăcut și nici procesul de fabricație nu te îndeamnă la a gusta.

Pe lista de bucate din restaurantele tradiționale am găsit și “porcheddu” porcușor de lapte rotisat. „Capone” e un pește cu capul mare, după cum ne-a arătat plastic chelnerița. E înăbușit cu legume și carnea are gust de creveți. Nu mi-au făcut cu ochiul fripturile din carne de cal și de măgar.

Fregola reprezintă varianta locală a cușcușului, iar fregola cu fructe de mare și șofran este o delicatesă locală. Puțini știu că Sardinia are tradiție în cultivarea șofranului. Așa că cel mai scump condiment este utilizat în multe feluri de mâncare tipice sarde. „Zuppa gallurese” este un fel tipic din Gallura, nordul Sardiniei. Cuvântul „zuppa” înseamnă ciorbă, dar de fapt aceasta nu e o mâncare lichidă. Consistența acestui fel este similară cu cea a lasagnei. Este un amestec de felii de pâine, brânză și bulion, cu carne de miel, preparat la cuptor. 

La desert, nu trebuie să încerci decât un gelato. Cu fistic, cu ciocolată, limone, cu orice, nu ai cum să dai greș!

Articolul Ghid de călătorie în Sardinia. Obiective și experiențe de neratat continuă cu alte atracții de top:

-Mergi la plajă

Am lăsat la final plajele în acest Ghid de călătorie în Sardinia pentru că nu sunt prea multe de spus despre ele. Majoritatea seamănă: nisip fin, alb sau roz, intrarea lină în marea de o claritate excepțională. Zonele de șezlonguri sunt delimitate de cele publice. Nu este cazul să-ți pierzi prea mult timp pentru a le vedea pe toate, nici nu ai cum de vreme ce insula este foarte mare.

Mie mi-a plăcut cel mai mult cea din Porto Guinco, la 50 km est de Cagliari. E drept, aceasta este mai mult decât o plajă, este parte a unui parc național.

Ajungi la plaja Spiaggia di Porto Giunco trecând pe lângă un lac unde cresc cormorani roz, treci printre dune, printr-o pădurice de pini. Pășești pe un ponton de lemn deasupra unui lac care seacă vara. Plaja are o apă de o claritate incredibilă, sunt tot felul de peștișori prietenoși. Nisipul e alb cu irizări rozalii pe alocuri. Și mai există și un turn nuraghi care o păzește dintr-un unghi cuprinzător. E plaja perfectă! Plaja Nuoro, mai micuță, urmează același model. Și e frumușică foc.

Pe lista celor mai frumoase plaje din Italia mai figurează și Cala Mariolu și Cala Goloritze (foto sus), Cala Sinzias, Spiaggia Su Giudeu (în est), La Pelosa ( nord-vest), Cala Cotticio ( La Maddalena).

La finele oricărei vacanțe petrecute într-o nouă destinație îmi pun întrebarea dacă m-aș întoarce aici. În ceea ce privește Sardinia răspunsul este categoric “DA”! Ponturi pentru a ști ce te așteaptă în Sardinia găsești aici,. 

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune !

#consilierturism #top2019 #inspiratie #travelblogger #sfaturidecălătorie #italia #sardinia

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This