M-am întors de la Budapesta cu dorința de a mă întoarce și cu sfaturi de călătorie utile pentru vizite reușite în capitala Ungariei.
Budapesta este unul dintre cele mai apreciate orașe din Europa și își face mereu loc în topurile internaționale de turism ale celor mai frumoase, romantice sau accesibile destinații. Pe bună dreptate, merită vizitată!
Dar sunt unele lucruri pe care e bine să le știi înainte de a vizita capitala Ungariei, unele chiar surprinzătoare.
-Marea majoritate a caselor de schimb valutar dn Budapesta aplică un comision. Acest comision e în funcție de suma schimbată, e pe trepte cum ar veni. E posibil să nu fie perceput niciun comision, dar aceasta se întâmplă doar pentru sume mari. Uitați-vă cu atenție la afișele caselor de schimb valutar și întrebați ce și cum.
-Eu am plătit și cu euro, chiar și în piața centrală și la unele obiective turistice, la un curs acceptabil. Atenție la cursul de conversie, inclusiv la casele de schimb valutar!
-Ca să îți faci o idee despre cursul de schimb oficial forint /euro, forint/lei, intră aici.
-La restaurante, nu te aștepta primești ceva din partea casei, vorbesc de banala olivieră, pe care, la noi și cam peste tot în Europa, este „for free”. Am avut surpriza, evident neplăcută, să fim taxați la un restaurant pentru un simplu ulei de măsline de dat un gust salatei. Era un restaurant pe o stradă ceva mai departe, la nici 200 de metri de aglomerata zonă turistică. Era frecventat de localnici, nu pe un bulevard turistic. Nu am mai cerut și oteț, lingurița de ulei a costat aproape doi euro.
-Nu primești, decât foarte rar, chitanță la restaurante, ci, cel mai adesea, un bilețel scris de mână. Am mai întâlnit această practică și în unele destinații mediteraneene, așa că eram cumva obișnuiți.
-Doar că aici se poate întâmpla ca bacșișul, de aproximativ 10 % din prețul consumației, să fie inclus obligatoriu în nota de plată. Deși nu am fost cei mai mulțumiți clienți, am achitat și am plecat repede, citisem de pățaniile unora care au avut de furcă cu chelnerii în astfel de situații.
-Unele restaurante afișează de la intrare că nu includ tips-ul obligatoriu în prețul consumației. Altele că includ bacșișul. Cel mai sigur : întreabă.
-Nu te aștepta să poți plăti oriunde cu cardul. Pare că la unele restaurante, cafenele și chiar și obiective turistice nu s-a auzit de această facilitate de plată. Așa că este bine să ai cash la tine, pentru orice eventualitate. Nu știu dacă spălatul vaselor este o opțiune pentru a-ți plăti factura 🙂
–Ce mi-a plăcut cel mai mult la Budadpesta, după atracțiile turistice, este sistematizarea. Cu sensuri unice și semafoare bine corelate, traficul în Budapesta nu este nici pe departe așa de obositor precum cel din București. Nu am văzut ambuteiaje și nici claxoanele nu sună așa de insistente ca la noi, deși am petrecut câteva zile bune în timpul săptămânii în Budapesta. Circulă și tramvaie, autobuze, multe autocare și bus-turistice și autoturisme și totul merge strună.
-Cel mai puțin mi-a plăcut gulașul dintr-un restaurant de pe Vaci Utca, principala stradă comercială din Budapesta. Am ajuns la acest restaurant pentru că era printre puținele deschise în zonă la acea oră din noapte. Nu era nici zece și unele restaurante se pregăteau să închidă. Asta se întâmpla la începutul lunii iunie (2017).
-Cu autoturismul, ajungi de la periferie în centrul capitalei Ungariei în maxim 15-20 minute, în timpul săptămânii.
-Parcările de pe străzi au un sistem automat de plată, iar cei care nu au achitat taxa riscă să le fie ridicată mașina. Mai bine cauți un hotel cu parcare proprie.
-Nu este nevoie să apelezi la mijloace de transport în comun dacă te cazezi în centru, aproape de toate obiectivele care nu trebuie ratate.
-O opțiune de luat în calcul este Budapest Card, care îți asigură accesul gratuit la transportul în comun pe rutele BKK ( metrou, tramvai, autobuz și tramvaiul suburban HÉV). Cardul este valabil și pe tramvaiul 60, care iți permite să călătorești la Dealul Buda. Când orașul doarme, poți să utilizezi cardul pentru a călători gratuit pe toate rutele speciale de noapte și pe tramvaiul 6.
-Din acest an (2017), pe lângă cardurile Budapest Card valabile pentru 24, 48 sau 72 de ore, sunt disponibile cardul de juniori 72 și 96 ore și cel pentru adulți de 96 h. Detalii aici.
-Budapest Card nu este valabil pentru funicularul care ajunge sus la Castelul Buda, dar asigură accesul gratuit la Băile termale Lukács și la 12 muzee, Dintre aceste muzee, amintesc de cele mai importante: Galeria Națională a Ungariei, cu cea mai mare colecție publică de artă maghiară, Muzeul de Istorie a Budapestei și Muzeul Național.
-Pentru a ajunge la Aeroportul Internațional Ferenc Liszt din Budapesta, ia metroul de pe linia M3 și schimbă la terminalul Kőbánya-Kispest pentru autobuzul 200E, care ajunge la Terminal 2.
-Nu merge fără bilet sau fără a-ți valida cartela, riști să fii amendat. Dacă apelezi la transportul în comun, indiferent dacă la cel de suprafață sau la metrou, ai grijă să îți validezi cardul imediat. Controlorii sunt foarte vigilenți și și-au făcut chiar un renume internațional din intransigența lor.
-Dacă ți-ai programat mai multe zile pentru a sta în Budapesta, alege un card cu mai multe călătorii. Este mai avantajos decât dacă cumperi un singur bilet și nu vei mai avea neșansa să găsești casa de bilete închisă.
-Nu-ți programa vizitele la muzee lunea și nici de sărbătorile legale, pentru că sunt închise.
-Sărbători legale în Ungaria. Sunt declarate zile de sărbătoare și nu se lucrează pe 1 Ianuarie- Anul Nou, 15 martie-Ziua Națională, de Paște și în Vinerea Neagră, de 1 Mai-Ziua Muncii, Duminica și lunea de Rusalii, pe 20 August, 23 Octombrie, pe 1 Noiembrie ( Ziua tututror sfinților), pe 24, 25 și 26 Decembrie-Crăciunul și pe 31 decembrie.
-De asemenea, nici mall-urile și marile centre comerciale sau hipermarketunle nu sunt deschise de sărbătorile legale.
-Poți negocia pentru prețul unor servicii precum croazierele pe Dunăre, dacă sunt mai multe persoane în grup.
-Cele mai mai bune panorame asupra Budapestei le ai de pe dealul Gellert, de la Cidatela și de la Bastionul Pescarilor.
–Vignetă în Ungaria. Pentru autostrăzile din Ungaria se plătește o vignetă pe care o poți cumpăra chiar din vamă, în lei. Vigneta poate fi valabilă timp de 10 zile, o lună sau 12 luni. Cei care sunt prinși fără vignetă validă riscă o amendă de aproximativ 140 euro.
–Limitele de viteză pentru drumurile din Ungaria. Limita maximă de viteză pe autostrăzile maghiare este de 130 km/ h. Există detectoare statice de viteză, dar și polițiști cu radare, plasați strategic în mașinile lor. Păstrează viteza la 130 km/ h și nu vei avea probleme. În localitate, limita maximă de viteză este de 50 km/oră, iar pe drumurile naționale de 110 km/oră.
-Alcoolemie permisă la volan. Atenție! Începând cu luna ianuarie 2008, șoferii prinși bătuți de alcool vor avea permisele de conducere confiscate la fața locului, indiferent dacă șoferul este localnic sau un străin.
-Toleranța zero la alcool a poliției maghiare este tradusă în practică și prin amenda de până la 300.000 HUF (1000 euro).
-Despre obiectivele de top pe care să nu le ratezi în Budapesta poți citi aici .
-Weekendul în Budapesta în doi, cea romantică, este chiar aici.
Sper că ți-a plăcut și acest articol sau că te-a inspirat să visezi ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem !
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!
Daca e asa de „rau” in Ungaria, Iti recomand sa nu o mai vizitezi, stai la noi aici in Bucuresti ca aici nu sunt plosnite, doar ingerasi, lapte si miere, iar taximetristii de la Gara de Nord te duc oriunde gratis.
Ați citit măcar titlul? Nu înțeleg care din aceste adevăruri nu vă convin. Toate cele bune!
Mare atentie !!! Nu va cazati la Golden Park Hotel de 4 stele, langa gara de est …au plosnite si e groaznic. Cand o sa folositi un taxi in Budapesta o sa fiti „taxati” si pentru ca „a fost un trafic cam mare” (pentru 5 km am platit 20 eur, 15 min scandal, dupa ce mi s-au cerut 30 eur). Casele de schimb au comision si un curs de schimb pagubitor pentru client. Daca nu vorbesti ungureste nimeni nu te baga in seama nici macar la spital.
Mulțumim pentru ponturi! Vă așteptăm și cu altele :).
Eu am fost la Golden Park si a fost minunat. Multe fite fara niciun rost….