Tot mai multe obiective sau destinații turistice celebre urmează să fie protejate de măsuri pentru limitarea numărului prea mare de vizitatori. Celebra insulă grecească Santorini ar putea restrânge numărul de turiști la 8.000 pe zi în perioada mai-septembrie, iar regiunea Cinque Terre, Italia, ar putea fi vizitată de „numai” 1,5 milioane persoane pe an.
Santorini, una dintre cele mai frumoase insule din Grecia, este ultima pe lista destinațiilor celebre care “solicită” turiștilor să le ocolească, din cauza supraaglomerării a și plângerilor localnicilor. Conform Asociației Portuare Elene, cu un număr de 636 de nave de croazieră care au debarcat un total de 790.000 de persoane, Santorini a fost cel mai aglomerat port din Grecia în 2015.
Acest lucru se poate schimba în curând, scrie ziarul Ekathimerini, citat de cntraveler.com, care anunță că Santorini va plafona numărul de turiști aduși de nave de croazieră la 8.000 pe zi. În timpul sezonului de vârf de anul trecut, perioada mai-septembrie, peste 10.000 de persoane au debarcat, în fiecare zi, de pe vasele de croazieră, o altă problemă fiind că au sosit la același ore. Situația nu este plăcută pentru vizitatori, care se văd obligați să piardă prea mult timp cu mijloacele de transport–autobuze sau măgăruși-și apoi să stea încolonați pe străduțele din Fira și Oia, păstrând amintiri nu tocmai plăcute din acest loc cu adevărat deosebit.
Pentru 2016, oficialii greci vor fi oarecum flexibili cu aplicarea regulii de 8.000 vizitatori/ zi, deoarece multe itinerarii de nave de croazieră au fost deja finalizate și este prea târziu pentru a le schimba. Se așteaptă ca limitările numărului de vizitatori din Santorini să intre pe deplin în vigoare din 2017.
În prezent, nu există nici un plan pentru a limita numărul de persoane care ajung în Santorini cu avionul, deoarece acesta este semnificativ mai mic.
Ce alte destinați limitează numărul de turiști
Pe lista cu destinații care vor ține sub control numărul de vizitatori a intrat recent și regiunea italiană de la Marea Ligurică, Cinque Terre. Autoritățile de aici vor să solicite călătorilor să cumpăre, din timp, un bilet on-line pentru a avea acces la traseele care conectează cele cinci sate de pescari. Cinque Terre, care face parte dintr-un parc național, fiind inclus și pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, a primit anul trecut 2,5 milioane de vizitatori și se poate spune că a intrat în rândul „turismului de masă”. Autoritățile vor să se asigure că acest card cumpărat on-line este singura cale pentru turiști pentru a avea acces la Cinque Terre, indiferent dacă acești ajung aici cu trenul, autobuzul sau cu vaporul, scopul fiind să reducă numărul de turiști la 1,5 milioane pe an.
De altfel, autoritatea Parcului Național Cinque Terre a început, în colaborare cu o echipă de geologi, să instaleze pedometre pe traseele care leagă cele cinci sătuce, pentru a evalua cât de mulți turiști trec în fiecare zi pe drumurile suspendate deasupra mării și impactul lor asupra teritoriului. Așa că, până în vară, se va limita accesul la celebra Via dell’amore și alte cărări care urcă munții, scrie larepubblica.it.
Barcelona. Cel mai vizitat oraș din Spania, cu peste 7,6 milioane de vizitatori străini în 2015, nu mai are nevoie de oaspeți în plus, localnicii simțindu-se “sufocați” de numărul din ce în ce mai mare. Vara trecută, Ada Colau, noul primar al Barcelonei, şi-a anunţat planul de a reduce numărul de turişti prin îngheţarea costrucției de noi hoteluri şi apartamente şi prin crearea unei politici de prevenire a supraaglomerării.
Islanda. Problema unui turism sustenabil se discută și în Islanda. Se estimează că aproximativ 1,5 milioane de persoane vor vizita Islanda în 2016, de aproape de cinci ori mai mulți decât populația țării. Deși turismul este principalul “produs” de export al Islandei, localnicii se plâng că numărul din ce în ce mai mare de vizitatori periclitează natura și resursele țării. Se pune problema îmbunătățirii infrastructurii și a limitării numărului de turiști, care au ajuns să doarmă prin aeroport și să calce în picioare zone protejate, care devin aglomerate și murdare, ptrivit qz.com. Se ia în discuție fie limitarea numărului de turiști în destinațiile cele mai populare, inclusiv impunerea de taxe pentru vizitarea unor obiective sau găsirea de modalități de plată pentru o mai bună infrastructură și întreținerea acesteia.
Machu Picchu. Pentru a conserva vestigiile incașe incluse pe lista celor 7 noi minuni ale lumii, autoritățile au dezvoltat un nou proiect care impune angajarea ghizilor oficiali şi intervale stricte de timp pentru vizite. În prezent, doar 500 de oameni au voie să ajungă până în vârful ruinelor, într-o zi. Numărul include ghizii sau alţi angajaţi locali.
Din septembrie 2015, guvernul peruan a limitat accesul la Nuntele Machu la 800 de persoane pe zi. Accesul este permis doar în două grupe: 400 de persoane de la 7:00 la 8:00 și restul de la 09:00 – 10:00. Biletul de intrare la Muntele Machu trebuie să fie achiziționat în momentul achiziționării biletului pentru Machu Picchu.
Accesul la Machu Picchu a fost limitat încă din 2011 la 2.500 de oameni pe zi, iar la Huayna Pichu pot intra doar 400 de persoane pe zi. Intrarea la Huayna Pichu este permisă în două grupe, respectiv 200 de persoane de la 7:00 la 8:00 și 200 de persoane de la 10:00 – 11:00. Biletul de intrare la Wayna Picchu trebuie să fie achiziționat odată cu cel pentru Machu Picchu.
Antarctica. Tratatul Antarcticii restricţionează accesul navelor cu mai mult de 500 de pasageri și cel mult 100 de oameni pot ajunge pe ţărm. De asemenea, trebuie să existe un ghid pentru fiecare 20 de oameni.
Insulele Galapagos. Pentru a vizita Insulele Galapagos, turiştii trebuie să fie însoţiţi de un ghid autorizat şi să respecte reguli stricte. Insulele Galapagos, formate din 19 insule din Oceanul Pacific, la 1000 km vest de țărmul Americii de Sud, au fost incluse pe lista Naţiunilor Unite a siturilor de patrimoniu aflate în pericol. Biodiversitatea unică din Galapagos l-a determinat pe naturalistul Charles Darwin să scrie Originea speciilor.
Parcul Naţional Yosemite. Pentru a diminua numărul de vizitatori, evitând aglomeraţia şi pentru a reduce poluarea cauzată de maşini, administratorii Parcului Naţional Yosemite au introdus autobuze speciale care transportă vizitatorii, mai anunță Euronews.
Pe lista site-urilor din patrimonial UNESCO mai sunt și alte obiective turistice celebre care se confruntă cu probleme majore generate de numărul prea mare de vizitatori. Printre acestea se numără Omori, Japonia, unde se află o fostă mină de argint, vizitată de peste un million de turiști pe an și Lijiang, China, oraș din provincia Yunnan, vechi de 800 de ani. Lijiang este în prezent una dintre primele destinații turistice interne ale țării, vizitat anul trecut de numai puțin de 16 de milioane de turiști. Locuitorii celor două orașe asiatice se plâng că nu doar viața lor a fost dată peste cap ci și de faptul că le-a fost “falsificată” cultura locală, potrivit dailymail.co.uk.
Mont Saint-Michel, Franța, este o altă destinație foarte apreciată care a ajuns în pericol. Situată pe o insuliță de numai 100 hectare, Mont Saint atrage până la 2,8 milioane de vizitatori pe an. Deși este o destinație de pelerinaj încă din secolul al IIX-lea, acum celebritatea își arată și celalată fațetă, iar străzile sale înguste, medievale sunt pline de turiști aliniați „umăr la umăr”. sursa foto: pixoto.com
Sper că ți-a plăcut postarea, că articolul te-a informat și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Arată-l și prietenilor tăi, dă Like şi Share! Vino cu noi peFacebook!
Visează, iubește, călătorește. Drum bun!
Confirmări/Notificări