Iarna s-a întors şi e momentul să ne pregătim schiurile şi să pornim într-o excursie prin cele mai bune staţiuni montane din Europa, pentru a le cunoaşte mai bine înainte de a alege unde mergem să schiem.
Bătrâna Europa are maiestuoşii Alpi şi, în jurul acestor munţi fantastici, există un ritm de viaţă complet original diferit de la o stațiune la alta. Iar în sezonul alb, pasiunea lumii pentru schi, o activitate veche de peste cinci milenii, pare să nu cunoască limite. Pe lângă popularele stațiuni de schi din Austria sau Franţa, avem la îndemână alte câteva sute de destinaţii atractive din diferite ţări. Există însă o vorbă veche: cea mai reuşită călătorie începe cu cea mai bună alegere, în cazul de faţă a unei staţiuni de schi.
Oricât ar fi de diferte, toate aceste aşezări au ceva în comun: zeci, chiar sute de kilometri de pârtii bine amenajate şi diferite servicii şi facilităţi atât pentru schiorii avansați cât și pentru cei începători.Trebuie să ţinem cont şi de acele mici detalii ce fac diferenţa între o staţiune şi alta şi care pot asigura vacanţa cea mai grozavă. Cum toţi vrem să petrecem acest timp liber la modul cel mai plăcut, câteva idei ca să alegi locul perfect pentru tine atunci când vrei să schiezi.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-XtcaEzu_8Xg/VIFwc8TGrjI/AAAAAAAAQcM/HcrcypCKSCQ/s960/lech%2520austria.jpg)
I. Pentru începători
Sunt staţiuni unde există pârtii cu o dificultate redusă pentru cei care se iniţiază în acest sport; de asemenea, pentru copii există zone speciale unde pot învăţa într-un mod cât se poate de amuzant acest sport de iarnă, sub îndrumarea unor instructori atestați.
-Les Arcs, Franţa, se află în Parcul Naţional Vanoise (în franceză Parc National de la Vanoise, prescurtat PNV) şi înseamnă patru staţiuni moderne, aflate la altitudini diferite, aşa cum arată şi numele lor: Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 şi Arc 2000. Iar ESF Arcs 1600 face parte din cea mai largă reţea de şcoli de schi din lume, având peste 60 de instructori, vorbitori de franceză şi engleză, care te pot învăţa schi alpin, snowboarding, free ride, free style, telemark şi snowshoeing. Se oferă lecţii pentru copii -fiecare instructor are o grupă de cel mult şase copii -, pentru adolescenţi de minim 13 ani, cu diferite programe în funcţie de ce vrea fiecare să înveţe – şi pentru adulţi, care pot avea lecţii private sau în grup. Les Arcs este potrivită pentru familiile cu copii, care au locuri de săniuș și de joacă la Arc 1800, dar aceasta nu înseamnă că nu există pârtii pentru cei avansați și cei intermedari.
Situat în regiunea Savoia, pe valea Tarentaise, lângă Bourg-Saint-Maurice, Les Arcs este parte a domeniului imens de schi Paradiski, care are nu mai puțin de 450 de kilometri de pârtii. Les Arcs însumează peste 200 km de pârtii, majoritatea fiind pentru începători. Cea mai lungă pârtie are 10 kilometri, cu o diferență de nivel de 2.100 de metri.
-Lech, Austria, este staţiunea alpină clasică, unde iarna merg să se distreze cei bogaţi şi faimoşi- cum ar fi, Tom Cruise -, iar alţii se duc şi se uită la ei. Nu e cazul nostru, fireşte, fiindcă distracţie este pentru toată lumea în această aşezare unde, pe lângă pârtii perfecte în special pentru începători şi nivel intermediar, există o mulţime de baruri pline de viaţă şi restaurante excelente. Bugetul alocat unei vacanțe la schi aici trebuie să fie pe măsura celebrităţii locului, însă deşi pare sofisticat (chiar este, în ce priveşte turiştii care îl preferă), Lech şi-a păstrat farmecul simplităţii, cel puţin în oraş şi pe pârtii. Şi pentru că tot vorbeam de cât de faimos este acest loc, scena vacanţei la munte din filmul Jurnalul lui Bridget Jones 2 a fost filmată în Lech. Încă o dovadă că aici sunt instructori excelenţi de schi: Renée Zellweger, actriţa care a interpretat personajul Bridget, a fost cea care a coborât cu schiurile, încadrată de instructori (care nu apar în film, evident), fără să aibă dubluri. A mărturisit într-un interviu că atunci a pus prima dată schiurile în picioare. Să o credem? Situată la aproximativ 20 de kilometri de mult mai accesibila St Anton at Arlberg, cosmopolita Lech este conectată cu o altă stațiune de lux, Zürs.
E bine de știut! Lech face parte din regiunea de schi Arlberg, care are peste 340 de kilometri de pârtii, din care 142 km sunt pârtii„ușoare”, 153 medii și 45 km dificile, restul fiind pentru schi fond. Din aceast din care fac parte și stațiunile Oberlech, Zürs, Warth, Schröcken, St. Anton, St. Christoph, Stuben, Pettneu și Klösterle/Sonnenkopf.
-Wengen, Elveţia, se află la 1275 metri altitudine, în Alpii Bernezi, iarna fiind accesibilă numai cu trenul. În această micuţă aşezare montană locuiesc în jur de 1.300 de persoane care sunt „asaltate”, iarna, de peste 10.000 de turişti. Aşezarea a început să fie cunoscută la începutul secolului al XIX-lea, prin compoziţiile lui Felix Mendelssohn care a călătorit prin regiune şi s-a inspirat din muzica folclorică elveţiană şi din peisajul montan. A urmat apoi publicarea în 1817 a cărţii Povestea unei călătorii de şase săptămâni (History of a Six Weeks’ Tour), scrise de Mary şi Percy Bysshe Shelley, în care a fost descrisă zona. În Wengen şi în împrejurimi sunt astăzi peste o sută de kilometri de pârtii bine întreţinute, la care se adaugă arii special amenajate pentru copii şi începători, unde lucrează peste 40 de instructori de schi. Ce îi face pe oameni să aleagă Wengen: este un micuţ, liniştit şi fermecător sătuc de munte, fără trafic, localnicii sunt extrem de prietenoşi, peisajele sunt printre cele mai impresionante din Alpi şi are pante lungi şi uşoare, ideale pentru începători şi intermediari. Situat în zona de schi Kleine Scheidegg – Männlichen, Wengen este oricum un loc excelent pentru cei care vor să se relaxeze la munte şi pentru cei care nu sunt chiar obsedaţi de a schia, locul oferind multe ore de soare chiar și în timpul iernii. Stațiunea Wengen se află la aproximativ 67 de kilometri de Berna și la 78 de kilometri de Lucerna.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-2tTwP835DMk/VIFykeggKXI/AAAAAAAAQcc/wiUSSHFrK5A/s912/corvara%2520it.jpg)
II. Destinații de schi pentru intermediari
Staţiuni cunoscute şi apreciate în special de cei care caută locuri unde să petreacă cât mai frumos iarna şi nu neapărat de împătimiţii de schi.
-Alta Badia, Corvara, Italia, înseamnă 130 kilometri de pârtii din care numai şase la sută sunt pentru avansaţi, celelalte fiind pârtii uşoare şi pentru intermediari. În zonă există 52 de instalaţii pe cablu, ce includ opt telecabine, 30 telescaune, 14 teleschiuri. Alba Badia este alcătuită din cinci sate, Corvara, Colfosco, San Cassiano, La Villa şi Pedraces, unde se găsesc hoteluri de lux, chiar şi trei restaurante cu stele Michelin. Aflată în Dolomiţi, zona este renumită pentru frumuseţea peisajelor.
St Moritz, Elveţia, situată la 1856 metri altitudine, în valea Engadine, cantonul Graubünden, în apropiere de graniţa cu Italia, este una din destinaţiile pentru cei cu multe, foarte multe zerouri în conturile bancare, fiind una dintre cele mai scumpe staţiuni de schi din lume. Cu o vârstă venerabilă de 150 de ani, fiind considerată prima staţiune de schi, St. Moritz rămâne în topul preferinţelor celor bogaţi. Prin urmare, o plimbare pe aici te poate convinge că Prada şi Bogner sunt singurele mărci ce produc îmbrăcăminte pentru schi. Staţiunea este însă o combinaţie rară şi specială de zăpadă naturală ce rezistă în ciuda celor 300 de zile cu soare din fiecare an. Este o zonă excelentă pentru schiorii intermediari, cu peste 350 kilometri de pârtii şi 58 de schi lifturi.
-Courchevel, Franţa, aflată în zona Trois Vallées (3 Văi), însumează 150 kilometri de pârtii pentru schi şi 58 de schi lifturi. Se spune că este paradisul pentru schiorii de un nivel intermediar, deşi evident că aici se pot simți bine și începătorii, dar şi pentru amatorii de snowboarding. Courcheve include patru staţiuni, iar cea aflată la 1.850 metri este şi cea mai dichisită, cu hoteluri super elegante, cabane de lux şi restaurante de top. Preţurile tind să fie la acelaşi nivel cu altitudinea, fiind una din cele mai scumpe destinaţii din Alpi. Celelalte trei aşezări însă sunt mai puţin pretenţioase, prin urmare şi preţurile sunt mai mici. Pentru începători, există zona Zen, unde pot învăţa atinele schiului în deplină siguranţă. Pentru intermediari, zona verde include 19 pârtii, iar cea albastră 35. Pentru cei mai experimentaţi, zona roşie are 34 de pârtii, iar cea neagră înseamnă 8 pârtii.
![](https://lh4.googleusercontent.com/-nZI_7GWccqU/VIF2TxTH0UI/AAAAAAAAQcs/W8Vv7L3IfG8/s720/zermatt.jpg)
III. Stațiuni de schi pentru avansaţi
Unde să mergi dacă vrei cele mai nebuneşti pârtii, pentru senzaţii tari.
-St. Anton am Arlberg, Austria, este una din cele mai populare staţiuni printre cei care nu pot să stea departe de pârtii. Este considerată una din cele mai bune staţiuni de schi din Alpi, din mai multe motive: este în Austria, în regiunea Arlberg, una din zonele din Europa care se bucură de zăpadă din abundenţă, are 340 kilometri de pârtii şi un sistem excelent de transport pe cablu şi înseamnă un orăşel cu hoteluri elegante, cabane şi restaurante selecte. Se află la două ore distanţă de trei aeroporturi internaţionale, iar în centrul oraşului este şi gara, deci se ajunge destul de ușor în Alberg. Tot aici se află, aşa cum se autointitulează Mooser Wirt, mama tuturor barurilor dedicate après ski. St. Anton a devenit astfel şi locul unde a fost făcut botezul après. Pe pârtie e grozav, dar există viaţă şi după ce scoţi schiurile din picioare. La St. Anton sigur există, aşa că, staţiunea asta o poţi avea în vedere pentru două lucruri: dacă ştii să schiezi ca un expert şi dacă, după schi, îţi place să te distrezi cât mai mult în baruri cu muzică tare şi lume tânără.
-Alagna, Italia, este o staţiune de vis, aflată la 1.191 metri altitudine în Alpii Apennini, populară printre schiorii avansaţi care se pot bucura de pante lungi, vârfuri înalte şi coborâri trepidante de la peste 3.200 metri. În Italia, multe staţiuni sunt interconectate pentru a se crea zone vaste pentru schi, aşa cum este Dolomiţi Superschi unde pârtiile au în total peste 1.200 de kilometri şi există 450 de linii de instalaţii de transport prin cablu, toate accesibile cu un singur schipass. Alagna este parte a regiunii de schi Monterosaski, alături de stațiunile Gressoney, Champoluc și Antagnod, care au la dispoziție în total 180 km de pârtii. Situată în Alpii Pennini, în apropiere de granița cu Elveția, Alagna este un loc liniştit, cu pârtii în care nu te lovești de aglomerația obișnuită în alte părți, un adevărat rai al schiorilor care pot face trasee prin pădure, având şi avantajul că este mai ieftin decât în alte locuri. Sezonul de schi în Alagna începe din noiembrie şi durează până în primăvară, în aprilie. În general, a schia în Italia este mult mai puţin scump decât în alte locuri din Europa.
Alana se afă la aproximativ 147 de kilometri de Milano și la 164 km de Torino.
–Zermatt, Elveţia, este, probabil, cea mai populară staţiune de schi din această ţară, unde întâlneşti toate şabloanele alpine posibile: privelişti senzaţionale cu munţii, vecinătatea Matterhorn-muntele munţilor-,o atmosferă autentică de vacanţă, cabane vechi şi fermecătoare din lemn, înşiruite pe străduţele înguste. În acest orăşel unde nu este permis accesul cu maşina, aproape toate autovehiculele care circulă aici sunt electrice şi silenţioase, tot timpul anului e plin de lume şi de viaţă. Populaţia de 5.700 de locuitori este asaltată vară-iarnă de iubitorii de munte, oameni care vin din toate colţurile lumii pentru a porni în trasee montane, pentru a schia sau pur şi simplu pentru a se răsfăţa cu frumuseţea peisajului. Zermatt are 200 de km de pârtii prin cele trei miniregiuni interconectate, respectiv Sunnegga-Blauherd-Rothorn, Gornergrat-Stockhorn și Trockener Steg-Schwarzsee. Acestora li se adaugă accesul la zona italiană de schi, Cervinia, care are și ea 150 de kilometri de pârtii. Zermatt nu este o stațiune dedicată începătorilor, dat fiind că doar 31 de km de pârtii sunt de dificultate ușoară, mare parte fiind de un nivel mediu și dificil.
Zermatt se află însă şi pe lista celor mai scumpe staţiuni de schi din Europa, însă în perioada de dinainte de sărbătorile de iarnă preţurile sunt mai mici.
Vrei să schiezi mai aproape de casă? Citește și despre pârtiile omologate din România!
Drum bun!
![schi slopes.jpg schi slopes.jpg](https://consilierturism.ro/newsitewp/wp-content/uploads/schi slopes.jpg)
Confirmări/Notificări