O selecție de restaurante și cherhanale din Constanța și împrejurimi, unde merg cu plăcere ori de câte ori am ocazia și am poftă de pește și fructe de mare. Aceste cherhanale și restaurante sunt deschise tot timpul anului, au așadar vreme să-și formeze o echipă mai sudată, o clientelă fidelă și să-și optimizeze procesele.
Dacă nu ești fan pește, te vei bucura să afli că aceste restaurante și cherhanale din Constanța și împrejurimi au un meniu consistent, din care nu lipsesc preparatele din carne și cele vegetariene /vegane.
La Reyna, Constanța
Nu e un restaurant specializat pe pește, dar are o gamă destul de largă din pește și preparatele sunt bine gătite. Acest restaurant din Constanța, din apropierea plajei Modern, pe care o privește de sus, are o terasă care îți oferă vederi ample asupra Mării Negre. Nu știu cât din peștele, midiile și calmarul preparate aici provin din Marea Neagră, dar priveliștea e superbă!
Ce mi-a plăcut. Lupul de mare și dorada pe plită, crapul prăjit și clasicele hamsii prăjite. Calmarul umplut cu feta și fritto misto, humusul și salata Tzatziki sunt și ele la mare modă.
Poți alcătui o masă cu preparatele din pește și fructe de mare cu antreuri turcești și grecești. E curat la toaletă. Deși e aglomerat mai tot timpul anului, servirea e destul de promptă.
Ce nu mi-a plăcut. Piscina în mijlocul drumului, de care trebuie să te ferești, riști să nu te răcorești și când nu ai chef. Deși arată spectaculos, nu recomand frigăruile la țepușă.
Adresa restaurantului La Reyna Str. Pescarilor 33B, Faleza Nord, (cap linie 102N), Constanța.
-Blue Aqua din Mamaia
Am vizitat de câteva ori restaurantul-mamă din Galați, de pe faleza Dunării, și am vrut să văd cum se prezintă și cel din Mamaia. Blue Aqua din Mamaia este un restaurant elegant specializat în pește și fructe de mare. E, deschis tot timpul anului, are un design plăcut și aerisit. Atmosfera e primitoare și relaxantă, iar chelnerii sunt drăguți.
Ce mi-a plăcut. Ciorba de pește e foarte gustoasă, midiile pane, crapul, scrumbia, biban, lupul de mare și sardinele la grătar la fel. Există o mare varietate de preparate din pește și fructe de mare. E foarte curat la toaletă. Deși e aglomerat vara, servirea e destul de rapidă.
Ce nu mi-a plăcut. Câteodată, porțiile sunt cam mici, iar vara, în vârf de sezon, e foarte aglomerat. Așa că s-ar putea să te înghesui precum sardinele la masă.
Adresa Blue Aqua; pe promenada din Mamaia, în zona Rex-Majestic.
Pescăria lui Matei, Agigea
Locul asta pare undeva la capătul lumii și ajungi destul de greu la el. Te aștepți să fii singurul client și când, în sfârșit, i-ai trecut pragul te întâmpină un ocean… de oameni. Nici marea nu e departe, cum altfel, e la o aruncătură de băț. Sau de năvod, mă rog.
Pescăria lui Matei e specializată pe pește și fructe de mare, e o afacere de familie pornită de la zero. Găsești aici tot felul de ciorbe (ciorba de pește cu o consistență mai groasă-storceag-e foarte gustoasă), aperitive, zacuscă pescărească cu rețete tradiționale. De bază sunt peștele din Marea Neagră și din alte mări, cum s-ar spune și la Ocean, la o adică. Midiile, scoicile și rapanele și-au făcut și ele loc în meniul Pescăria lui Matei și bine au făcut. Mai ales midiile, sunt dulci și cărnoase, bine pregătite. Poți încerca și curiozități de sezon precum pisică de mare ( foto sus). E fără spin :), are carnea fermă dar cam ațoasă, ca de vită maturată. Nu mi s-a făcut rău de la ea, dar nu cred că mai încerc.
Pescăria lui Matei este un loc primitor, fără fițe, plin și iarna și vara și la aproape orice oră trecută de 12.00.
Ce nu mi-a plăcut. Drumul alambicat până la restaurant, e undeva la marginea localității Agigea. Parcarea este prăfuită sau înoroită, după anotimp și vreme. Nici toaleta unisex nu m-a impresionat, deși unele restaurante de “hipsteri” din București au adoptat același stil.
Adresa Pescăriei lui Matei: Strada Meduzei Nr 4, Agigea. Nu se fac rezervări, dar dacă nu găsești loc, poți opta pentru meniul pescăresc și atmosfera relaxată de la vecinul și concurentul direct, Golful Pescarilor.
Golful Pescarilor, Agigea
Golful Pescarilor ( sursa foto: golfiulpescarilor.ro) este un alt restaurant pe malul mării din Agigea Construit chiar lângă plajă, având marea atât de aproape, e specializat tot în pește proaspăt și fructe de mare. Aperitivele pescărești, ciorba lipovenească, scoicile și alte fructe de mare sunt tentațiile culinare ale locului. Amplasarea este un pic mai pitorească decât la Pescăria lui Matei și designul restaurantului e mai elegant, dat fiind că se organizează și diferite evenimente. Mai nou, au și concerte live. Iar plaja este atât de aproape, poți face un pas de la masă și ai și ajuns pe nisip!
Ce nu mi-a plăcut: porțiile un pic cam mici și comenzile au venit destul de greu.
Adresa restaurantului Golful Pescarilor: Plaja Agigea, Port.
Selecția de restaurante și cherhanale din Constanța și împrejurimi continuă cu:
Cherhanaua Tașaul, Năvodari
Un alt loc unde se ajunge destul de anevoios dat fiind drumul alambicat și pe alocuri desfundat este Cherhanaua Tașaul. Situată pe malul Limanului Tașaul, această cherhana are o listă lungă de aperitive și preparate din pește și fructe de mare. Prăjit sau pe plită peștele este delicios și porțiile sunt destul de mari. Spațiul este mare, Cherhanaua Tașaul îmi pare că este mai mare dintre toate prezentate, dar nu ai loc să pui un ac vara, mai ales în weekend. Servirea mai are loc de îmbunătățiri, poți să aștepți foarte mult, deși chelnerii și ajutoarele nu par că lipsesc din organigramă.
Ce mi-a plăcut. Chifteluțele din pește sunt delicioase, hamsiile și icrele. Peștele de tot felul pe plită merită încercat, mai ales cel de sezon precum scrumbia de Dunăre. Storceacul este atât de bun că rar mai găsești unul la fel. Apusul pe lacul Tașaul și pelicanii și nu în ultimul rând, curățenia de la toaletă. Un indicator de luat în seamă la orice restaurant, cherhana, bistro, bar sau pub.
Ce nu mi-a plăcut. Servirea foarte greoaie în vârf de sezon. Asta deși sunt chelneri peste tot, dar par că fac multe și mărunte drumuri, fără rost. Drumul desfundat din strada principală până la parcare. În schimb, în extrasezon lucrurile merg strună.
Adresa Cherhanalei Tașaul: Strada Corbului, Năvodari 905700.
Cherhanaua Histria, lângă Cetatea Histria
Nu te-ai fi așteptat la o cherhana în acest loc uitat de lume, pe malul Lacului Sinoe, lipit de Cetatea Histria. Cherhanaua există de câțiva ani și a reușit să-și formeze o clientelă fidelă, judecând după aglomerația unei zile de extrasezon pe litoral. Un atu este, incontestabil, proximitatea cetății Histria, vechi și importat obiectiv turistic din Dobrogea.
Cherhanaua Histria este, cum altfel, specializată în preparate din pește, dar din meniu nu lipsesc nici clasicele fructe de mare și nici frigăruile și ceafa de porc cu cartofi prăjiți. Pot să spun că borșul de pește a fost bun, poate un pic cam prea acru pentru gustul meu. Dar midiile pane și hamsiile au fost bine preparate. Servirea a fost destul de promptă dar chelnerița destul de impersonală, poate și pentru că masa mea era una mică. Greu de concurat cu cei 30-40 de clienți de la masa vecină.
Recunosc, nu am fost decât o singură dată la această cherhana, așa că evit dacă să v-o recomand sau nu. Voi reveni cu amănunte cu prima ocazie.
Voi ce părere aveți? Ce restaurante și cherhanale de pe litoral ați recomanda? Lista este deschisă…
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune 🙂 ..
#travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecălătorie #top2019 #inspiratie #recomandări #constanța
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
Cam puține locații pentru amatorii de peste
Da, așa e, având în vedere că vorbim de litoral. Ideea articolului este aceea de a recomanda restaurantele care mi-au plăcut și unde raportul calitate/preț este bun.