Stațiunea Baden-Baden, cea mai veche și faimoasă stațiune balneoclimaterică din Germania, m-a așteptat răbdătoare și primitoare, în haine de sărbătoare, nu prea noi, dar nicidecum ponosite. 

Baden-Baden, înființată de Caracalla

Situată pe malurile râului Oos, la “umbra” munților Pădurea Neagră, Baden-Baden are o istorie veche în industria balneară sau wellness & Spa, cum vrei să-i spui. Poate că împăratul roman  Marcus Aurelius Antonius, zis Caracalla, s-a tratat sau s-a răsfățat aici. Tiranul avea multe slăbiciuni, dar cea a termelor îi poartă numele și la Roma și aici, aproape de izvoarele Dunării. Odinioară capitala de vară a Europei în timpul Belle Epoque (după jumătatea sec. XIX), Baden-Baden are și acum un brand puternic, cel puțin în domeniul balnear. Deși la prima vedere nimic nu te frapează la peisaj, rigoarea germană, natura și climatul blând ajută Baden-Baden să exceleze și în prezent la capitolul turism balnear și Spa.

Totul este îngrijit și sistematizat în Baden-Baden, surpriza ar fi să nu fie așa!

Baden-Baden, mai „tânăr” decât Herculane

Baden-Baden a fost fondată de către romani în urmă cu peste 2.000 de ani. Datorită izvoarelor sale cu proprietăți medicinale, romanii au denumit așezarea “Aquae”- izvor sau baie. Baden-Baden nu este singura stațiune balneoclimaterică întemeiată de romani, dar cu siguranță este printre cele mai bine întreținute. Nu pot să nu mă gândesc la Băile Herculane, înființată în anul 102 d.Hr. de împăratul Traian. Stațiunea noastră poartă numele zeului Hercules, fiul lui Zeus, patronul izvoarelor termale. Un simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală care încă își caută locul în noua lume.

Revenind la Baden-Baden, peste 800.000 de litri de apă termală ies la lumina zilei din adâncuri, de la aprox. 2.000 metri adâncime. Plină de minerale precum sodiu, clor, fluor, litiu, siliciu, temperatura apei ajunge până la 68 °C. Apa minerală e bună pentru ameliorarea sau tratarea problemelor cardiace și circulatorii, tulburărilor metabolice și bolilor respiratorii.

Scurtă istorie a Baden-Baden

Romanii au dus cultul spa la un nivel superior grecilor, de la care l-au preluat. Părți din băile romane, construite în timpul domniei lui Caracalla (211–217 d.Hr.) pentru garnizoana de la Strasbourg au supraviețuit. În timp, orașul a decăzut, reapărând în documente, în 1112, ca sediu al margrafului de Baden, a fost cucerit în 1688 de trupele franceze și a fost afectat aproape total de un incendiu, în anul următor. Popularitatea Baden-Baden ca centru Spa crește la începutul sec. XIX, când regina Prusiei a venit aici în speranța de a-și îmbunătăți starea de sănătate. După ce Napoleon al III-lea s-a tratat aici, între anii 1850-’60, Baden-Baden s-a consacrat ca stațiune la modă. Era frecventată de nobilimea și de bogații din toate colțurile Europei.

La pas pe Lichtentaler Allee, axa verde a Baden-Baden

Baden-Baden este în special despre relaxare la spa și tratament. Nu pot spune că sunt multe de vizitat aici. Poți să te plimbi agale prin centru, dar nu ocoli Lichtentaler Allee, practic bulevardul verde al Baden-Baden care te conduce la tot ce e de văzut. Fostul drum medieval pentru căruțe mărginit de stejari și pajiști, a devenit una dintre promenadele de renume mondial. A fost amenajat și la începutul secolului al XIX-lea a fost transformat într-un bulevard lung de 2,3 km de la hotelul „Badischer Hof” până la mănăstirea cisterciană din Lichtental.

Repere turistice din Baden-Baden

Lichtentaler Allee urmează râul Oos și este flancat de unele dintre cele mai frumoase clădiri în stilul Belle Epoque din Baden-Baden. Cazinoul, teatrul neobaroc construit în stil Opéra din Paris, sala de festival, a doua cea mai mare sală de concert și operă din Europa și Lichtenthal, abația cisterciană veche de peste 760 de ani.

Un reper vizibil al Baden-Baden este Kurhaus, complex arhitectural în stil Belle Epoque care include unul dintre cele mai frumoase și mai longevive cazinouri din lume. A fost inaugurat în 1821 și de atunci s-a tot reinventat și dezvoltat cu noi funcțiuni. Sala Festivalului, cea mai mare sală de operă și concerte din Germania este decorul spectaculos pentru Whitsun, festivalul anual de muzică organizat în onoarea lui Herbert von Karajan.

Muzeul Frieder Burda”, opera arhitectului new-yorkez Richard Meier, care a fost premiat pentru această clădire din Baden-Baden. Acest „muzeu al luminii zilei” se află chiar lângă Staatliche Kunsthalle, o galerie construită cu peste 100 de ani mai devreme. Colecția personală Frieder Burda din Baden-Baden conține acum aprox. 1.000 de picturi, sculpturi și lucrări pe hârtie, concentrându-se pe modernismul clasic. Printre lucrările exemplare din arta secolelor XX și XXI sunt și opt lucrări ale lui Picasso.

Trinkhalle, una dintre cele mai frumoase clădiri din Baden-Baden

Una dintre cele mai frumoase și impresionante clădiri din Baden-Baden este Trinkhalle. Cu dimensiunile sale uimitoare și pasarela deschisă de 90 de metri lungime, Trinkhalle invită parcă fiecare vizitator să-i admire coloanele. Situat lângă Kurhaus, aspectul său maiestuos, elegant, și cele 16 coloane amintește de rădăcinile romane ale Baden-Baden. Cele 14 picturi murale evocă lumea misterioasă, legendară, a Munților Pădurea Neagră. Construit inițial pentru curele de băut care au devenit la modă în secolul al XIX-lea, izvorul termal care clocotește în interiorul Trinkhalle are acum doar un caracter de décor, pentru că, potrivit ghidurilor actuale,apa termală nu este potrivită pentru băut și nu este recomandat consumul.

Alte repere turistice din Baden-Baden

Printre reperele notabile din Baden Baden se numără biserica Stiftskirche, fondată în sec. VII, reconstruită în 1753, acum biserica parohială.

 Neues Schloss (sec. XV), fostul castel-reședință a margravilor și a marilor duci de Baden. În apropiere sunt ruinele Altes Schloss, Mănăstirea Lichtental (fondată în 1254) și Capela Greacă (1863).

Sunt multe trasee de ciclism, nemții au o mare pasiune pentru acest sport. Terenuri de tenis, centre Spa, hoteluri scumpe și cel mai scump din Germania, pot fi admirate la o simplă plimbare pe acest bulevard Baden-Baden. Datorită microclimatului specific al Baden-Baden, pot fi văzute și multe soiuri exotice de plante.

De ce Baden-Baden?

În Evul Mediu orășelul se numea “doar” Baden. Dar, pentru a elimina confuzia și a face distincția între orașele Baden din Elveția și Baden de lângă Viena, s-a optat pentru repetitive, este mama învățăturii! Astfel, numele Baden-Baden a fost folosit începând din sec. XVI, dar denumirea oficială Baden-Baden a orașului balnear a apărut abia în 1931. Friedrichsbad și Caracalla Spa (intrarea pentru o zi-31 euro/persoană), o salină, numeroase centre de sănătate fac din Baden-Baden una dintre cele mai importante destinații wellness & Spa din Europa.

Baden-Baden, unul dintre marile orașe Spa din Europa, UNESCO Heritage

Baden-Baden este parte a grupului celor “11 Mari orașe Spa din Europa” situate în șapte țări europene care a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 2021. Este vorba de Baden bei Wien (Austria), Spa (Belgia), Františkovy Lázně (Cehia), Karlovy Vary (Cehia), Mariánské Lázně (Cehia), Vichy (Franța), Bad Ems (Germania), Bad Kissingen (Germania), Montecatini Terme (Italia) și City of Bath (Regatul Unit). Toate aceste orașe s-au dezvoltat în jurul izvoarelor naturale de apă minerală. Ele sunt mărturia culturii balneare europene internaționale care s-a dezvoltat de la începutul sec. XVIII, ducând la apariția unor mari stațiuni internaționale. În jurul ansamblurilor de clădiri balneare precum kurhaus și kursaal (clădiri și camere dedicate terapiei) s-au format practic orașele amintire. Au apărut nu doar facilități specifice Spa-ului, precum bazinele pentru scăldat și instalațiile de băut apă minerală ci și grădini, cazinouri, teatre, hoteluri și vile. Aceste site-uri întruchipează evoluția în medicină, știință și balneologie, precizează UNESCO.

Îți doresc ca dorința de a ajunge în acele locuri de vis să se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă-ne Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #spa #travelblogger #badendaden #UNESCO #visitgermany 

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This