Va spuneam aici că Dubrovnik-ul mi s-a părut destul de scump, însă sunt câteva lucruri de care vă puteți bucura gratis în cel mai frumos oraș de pe Coasta Dalmată.
1. Urcă, într-o mică drumeție, pe muntele Srd, care străjuiește orașul de la 413 metri altitudine deasupra mării. Drumul pe jos durează peste o oră și jumătate și poate fi destul de greu de parcurs mai ales când afară e foarte cald așa cum se întâmplă de obicei în sezonul cald ( iunie-septembrie) în zona litorală a Croației… Sus pe această culme, ai o panoramă deosebită asupra orașului, a cetățiii vechi Dubrovnik și a unei bune părți din Coasta Dalmată. Desigur, pe muntele Srd se poate urca și cu telecabina. Ajungi pe vârful golaș cu telefericul în mai puțin de 4 minute, alături de alte câteva zeci (maxim 30) de persoane câte încap în telecabină. Biletul dus-întors costă 70 de kuna (aproximativ 10 euro, copii au reducere 25%). Oricum ajungi pe vârful SRD te bucuri de ceva vânticel binemeritat pe arșița verii și mai ales de „albastrul infinit” al celor câteva zeci de kilometri din Dalmația.
2. Plimbă-te în cetatea veche. Old Dubrovnik este probabil principalul motiv pentru care ai ajuns în acest colț al…Coastei Dalmate. Evadează de pe strada principală, Stradun, care oricum are doar aproximativ 300 metri lungime, dar doar după ce te-ai bucurat de principalele atracții ale orașului: Fântana lui Onofrio, Mânăstirea Franciscană, Palatul Sponza, coloana lui Orlando, Catedrala. Pe străduțele perpendiculare pe Stradun vei găsi o gramadă de cafenele, magazine și restaurante, mai puțin aglomerate decât „bulevardul principal”, însă mai pitorești, mai autentice. Probabil că nu vei rezista tentațiilor care pândesc la tot pasul prin zonă: pește și fructe de mare gătite divin sau înghețată de-a dreptul irezistibilă, cea cu fistic fiind celebră…
3.Viziteaza Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Dubrovnik a fost ridicată la sfârșitul secolului al XVI-lea, pe locul mai multor lăcașe de cult, mai vechi care s-au dărâmat după un cutremur. Constructia catedralei, destul de impunătoare cu a sa arhitectura în stil baroc, nu este deloc pusă în valoare de amplasarea sa, clădirea fiind înghesuită practic de alte obiective demne de văzut în Dubrovnik. Legendele locale spun că Richard Inimă de Leu a eșuat pe insula Lokrum ( aflată foarte aproape de Dubrovnik) în timpul unei furtuni și a ridicat o catedrală pentru a mulțumi Domnului pentru ajutor. Nu se știe sigur dacă așa a fost sau nu, cert e că acest lăcaș de cult a fost făcut una cu pământul de marele cutremur din 1667. Reconstruită într-un timp destul de scurt, Catedrala adăpostește picturi renumite ale unor artiști italieni, este foarte frumoasă este impresionantă cu picturile, altarele sale și marmura sa albă!
4. Te poți bronza și admira în acelați timp și cetatea Veche, la doi pași de port, pe Plaja Banje, plaja publică. Nu este foarte spațioasă, nu are nisip mai deloc și e și destul de aglomerată, apa este însă de o culoare azurie minunată…Pe plaja Banje sunteți la doi pași de Cetatea Veche și puteți evada oricând într-o excursie în insulele Elefantisi sau între zidurile cetății …Mie atmosfera de pe plaja Banje nu mi s-a părut prea relaxantă, per ansamblu, bubuia muzica în difuzoare mai ceva ca la Mamaia, dar știti și voi că nimic nu e gratis cu adevărat pe această lume, totul se plătește..
5. Oricum, daca ai chef de o baie în marea Adriatica o poți face, dacă te numeri printre înotătorii mai buni, chiar de pe stâncile care păzesc cetatea dinspre mare. Unele cafenele au chiar „pontoane” rezervate pentru ca turiștii să se arunce în mare, direct de pe stânci. Îți vei aminti sigur de această baie, apa este foarte clară, de un albastru pur, contrastând cu albul murdar zidurilor și cel al stâncilor! Nu mai amintesc de mângăierea ei răcoroasă, binevenită sub soarele tropical!
6. Bucură-te de spectacolele de stradă din timpul festivalurilor care au loc pe toata durata sezonului turistic, mai ales în Piața Luza.
7. Vizitează Muzeul Etnografic Ruja în ziua de joi, cand e gratis. Acest muzeu, care este adapostit de un siloz datand din secolul al XVI-lea, contine câteva mii de exponate care fac referire la istoria și cultura croată.
Extrasfat: economisiți cu cardul Dubrovnik
Cum nu cred că pleacă cineva în vacanță să facă economii cu orice preț, vă ofer un extrasfat:cumpără Dubrovnik card, dacă vrei să bucuri de ceea ce merită vizitat în Dubrovnik. Dubrovnik card costă 117 kuna( cumpărat online) pentru 24 de ore de la activare, în preț fiind incluse: intrarea la cinci muzee și 2 galerii de artă( printre care mai importante sunt Palatul Rectorului, Muzeul Maritim și Muzeul Etnografic ) precum și plimbarea pe meterezele cetății-prețul unui bilet întreg pentru acestea din urma fiind 90 kuna de persoană adultă sau 30 kuna pentru un copil. La acesta se adaugă și transportul gratis în comun și un ghid turistic gratis incluse în preț. Varianta de 3 zile a cardului Dubrovnik costă 162 de kuna și include 10 călătorii cu transportul local în comun, plus vizitele la 5 muzee și 2 galerii de artă și ghidul turistic.
Confirmări/Notificări