Bianca, blogger la bialog.ro și viziteazaitalia.com, ne conduce către destinația sa de sufet, un loc pe care-l consideră Raiul pe Pământ și unde și-ar dori să se reîntoarcă oricând, deși l-a vizitat de nenumărate ori.

Cu peisaje cu dealuri domoale, lanuri de grâu sau podgorii și cu minunate orașe precum Florența cea care a dat numii atât Renașterea cât și durerosul sindrom al frumuseții, Toscana este un loc cu o atmosferă aparte, care o face unică.
Iată ce spune ghidul nostru de astăzi, Bianca, bialog.ro, despre Italia și despre cea mai frumoasă provincie a sa:
În ultimul timp am început să mă prezint așa: “Mă numesc Bianca, locuiesc în România, dar iubesc la nebunie Italia. Am vizitat și alte țări și sunt impresionată de multe locuri frumoase, dar parcă niciunde nu m-aș întoarce cu aceeași plăcere ca în Italia. Multă lume îmi spune că mi se potrivește perfect, firea mea boemă este atrasă de alura pasională a peninsulei sub formă de cizmă, aflată pe piciorul zvelt al unei zeițe voluptoase, numită Europa.” De fapt așa mi-am început povestea în micul meu proiect viziteazaitalia.com, dar „nebunia” legată de călătorii și alte pasiuni ce prespun “a părăsi zona de confort și a păși în lume” este puternic disecată pe bialog.ro, așa cum probabil au ajuns unii, alții să mă cunoască prin blogosferă…

Dar da, din tot ce am văzut Italia îmi place cel mai mult, iar din tot ce am văzut din Italia, Toscana mi se pare un Rai pe Pământ și mă bucur că am avut șansa să ajung acolo și să mă îndrăgostesc iremedianbil de locul în care s-au lăsat inspirați Michelangelo, Leonardo sau Dante și mai mult de jumătate din celelate minți luminate ale artelor și științelor.

Florența, orașul de pe Arno

De la Florența, unde te poți”înbolnăvi de frumos” …

Întâlnirea mea cu Florența și cu Toscana a fost una dictată de destin, presupun. Simți acest gen de întâlniri care te învăluie. Când mă gândesc la Toscana, prima imagine care îmi vine în minte este cea a unui deal domol, cu un drum străjuit de chiparoși, eventual un lan de grâu cu maci și în alte cazuri, o podgorie. Aceasta e Toscana din mintea mea și așa este cel mai adesea reprezentată în imaginile pe care le vedem de acolo. Indiferent de anotimp, aceasta este Toscana magică din inima mea.
De ce să vizitezi Florența. Florența, capitala Toscanei merită atenția oricărui călător. Un oraș mai încărcat de frumusețe și arte ca Florența rar o să mai vedeți pe Pâmânt. Este orașul care a generat un sindrom („Sindromul Stendhal”), un fel de nebunie care se poate traduce prin “înbolnăvirea de frumos”, pe bune, mai știți un oraș care să fie generat așa ceva? E o boală (reală!) ce poate cuprinde turiştii care ajung la Florenţa, motiv pentru care mai poate fi cunoscută şi sub denumirea de ‘”Sindromul Florenţa”. Se manifestă prin palpitaţii, confuzie şi chiar halucinaţii sau stări de ameţeală şi totul pentru că expunearea la aşa frumuseţe poate fi de-a dreptul incredibilă pentru săracul mental uman. Aproape că nu crezi că aşa ceva e posibil, dar uite că este şi mai e şi denumită după Stendhal, care o descrie frumos în cartea „Naples and Florence: A Journey from Milan to Reggio”. Ceea ce atunci părea a fi doar o metaforizare a senzaţiilor trăite de autor în faţa frumuseţilor Florenţei, s-a depistat cu timpul la mai multe persoane care au vizitat Florenţa şi incredibil, au fost fascinate în asemenea măsură încât aproape să nu facă faţă fizic şi mai ales psihic experienţei trăite.

Bianca și Raiul său pe Pământ, Toscana

Mai apoi, există o listă oficială a celor mai frumoase așezări italiene și a celor mai încântătoare sate. Mai bine de jumătate dintre cele de pe lista oficială sunt din Toscana. De exemplu San Gimignano. I se mai spune și Manhattan-ul Medieval al Europei, un sătuc al turnurilor de poveste , fiecare cu o poveste aparte. San Gimignano este un loc splendid din Toscana. Dacă ai noroc să prinzi o zi senină, pe drumul de la Florența, o să observi cum în zare se ridică spre cer tunuri ca în poveștile de animație, evocate în culorile peliculelor istorice. Este un tablou cu adevărat fabulos!
…Siena, Cortona, Montalcino și Montepulciano…
Despre foarte puține locuri pot spune, fără să intru în clișee, că sunt adevărate muzee în aer liber. Dar multe orașe toscane se încadrează aici, cu precădere Florența, unde te minunezi fără exagerare la fiecare colț de stradă, de nu-ți mai trebuie muzee (deși le găsești și pe acestea, frumos organizate, pe fiecare străduță), căci fiecare clădire pare ruptă din atlasele de Istorie a Artei. Dar le fel ți se va întâmpla și la Siena, Cortona sau orașele parcă “închinate” lui Bacchus cum ar fi Montalcino și Montepulciano.
…atmosfera face TOTUL!
Atmosfera face totul. Și probabil de asta m-am îndrăgostit de regiune și de asta mi-a atins inima atât de perfect, pentru că atmosfera întâlnită în Toscana m-a fermecat. Tot ce v-am povestit până acum se îmbină perfect. Este și răspunsul pe care îl dau celor care mă întreabă: “Dar nu te-ai săturat de orașele alea, că toate sunt la fel?”. Nu, pentru că atmosfera este foarte versatilă și mereu văd ceva nou și deosebit de frumos în aceste locuri. Sunt o impresionistă în felul meu, aș putea să sau în fața unui peisaj să-l surprind în timp ce se schimbă anotimpul, la fel cum pot sta să privesc un oraș în timp ce viața curge prin el. Ce rămâne e doar o atmosferă ce-mi vorbește și ce plutește în și prin timp… Asta am descoperit în Toscana și din acest motiv mi se pare unică și fără sfârșit, ca toate acele povești de iubire profund ale noastre…

Mulțumesc, drum bun!

sursa foto: bialog.ro

toscana italia.jpg
montepulciano italia.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This