Pitit între dealuri molcome care au hrănit bogate podgorii, cu o istorie veche care nu se vrea uitată, cu legende vesele și triste dar și cu povești adevărate, Biertan este unul dintre cele mai frumoase și celebre sate din România.

Casele sunt bătrâne, dar vesele în “hainele” lor pastelate, cu acoperișuri țuguiate, străzile sunt drepte, colbuite și se strâng cuminți la umbra bisericii. Ea este cea care le-a oferit locuitorilor din Biertan nu doar alinare și sprijin, motive de mândrie și surse de putere și bunăstare ci, mai ales, adăpost în caz de primejdie.

UNESCO Biertan fortifed church

Biserica fortificată din Biertan, asemeni celorlalte șase incluse în patrimoniul UNESCO și a altor câteva zeci în toată Transilvania, era “ultima redută” a comunității. Oamenii se simțeau probabil în siguranță între zidurile sale, căci fortificaţiile bisericii din Biertan sunt considerate cele mai puternice din toate cetățile ţărănești din Transilvania.

biertan

biserica Biertan

Trei rânduri de ziduri, înalte până la opt metri, şase turnuri și trei bastioane apărau biserica din Biertan de atacurile năvălitorilor. Pe vremuri tulburi, de restriște, între zidurile bisericii-cetate se strângeau nu doar oamenii ci și animalele lor. Aici, la adăpost, se ferecau și bunurile de preț și se muta și primăria.

Biertan fortified church UNESCO

Biertan fortified church UNESC inside

Clopotele din Turnul cu ceas (datând din anul 1508), care în mod normal anunțau ora exactă și trecerea fiecărui sfert de oră, dădeau alarma, când era cazul, primejdia, iar breslele își luau poziția de luptă apărându-și fiecare turnurile alocate. Există și în prezent Turnul cu ceas, Turnul țesătorilor, nelipsitul Turn al slăninii (cămara unde se păstra tradiționala slană păstrată sub lacăt, la care accesul se făcea la date și ore prestabilite), Turnul catolicilor și Turnul porții. Dar Turnul închisorii a fost demolat în 1840 pentru a fi înlocuit cu o școală.

camera divortului Biertan

“Temnița matrimonială”din Biertan, cea mai eficientă metodă anti-divorț?

Închisoarea matrimonială”, o prezență de nelipsit în cetățile fortificate țărănești din Transilvania, avea probabil un rol important pe timp de pace. În această cameră erau închiși, o anumită perioadă, cei doi soți cu gânduri de despărțire, cărora li se dădea la dispoziție doar o singură farfurie, o furculiță și o lingură, o singură cană și un singur pat. Dacă nici după această perioadă de “detenție” între cei doi nu se mai instala înțelegerea, se pronunța divorțul. Legendele locale spun că a existat doar un singur divorț la Biertan în cei 300 de ani cât a funcționat camera “divorțaților”, dar cine poate contesta “vorba târgului”?

scara biserica biertan

ziduri Biertan biserica fortificata

Legenda celor trei tuneluri. Cetatea țărănească de la Biertan este destul de misterioasă, așa că nu-i lipsesc nici legendele cu tuneluri subterane care făceau, în vreme de asediu, legătura cu satul sau cu dealurile înconjurătoare. Ar fi existat la Biertan trei tuneluri, respectiv tunelul morților, al spionilor şi cel al aprovizionării. Primul era folosit pentru ducerea morților în cimitirul satului, al doilea pentru infiltrarea spionilor în armata dușmană, iar al treilea pentru a transporta hrana în cetate.

sat biertan

turn fortificatie biertan

Scurtă istorie a Biertanului

Acestea sunt istorii și legende vechi ale sașilor care s-au stabilit aici în secolul al XII-lea, aduși, de regele ungur Geza II, pentru a apăra granița de sud a regatului împotriva năvălitorilor.

Biertan este atestat documentar din 1283, deși au fost descoperite urme ale locuirii zonei mult mai devreme, din secolul al IV-lea, de când este datată Donariu. Donariu este o piesă creștină descoperită în apropierea localității, care este văzută de istorici drept una dintre dovezile existenței unei populații creștine vorbitoare de limba latină în Dacia de după retragerea aureliană (din 271).

În evul mediu, Beirtan cunoaște o dezvoltare înfloritoare, locuitorii ei având ca principală ocupație agricultura și viticultura, precum și diverse meșteșuguri tradiționale, “importate” din țara de baștină. În 1397, Biertanul este atestat ca cetate.

sat bieran din biserica fortificata

Biertan biserica

Lupta pentru putere

Biertan, alături de Mediaș și Șerca, încerca să-și dovedească importanța și puterea în speranța că va deveni reședința unui scaun săsesc, și cele mai vizibile, mai impunătoare, erau construcțiile sacre. În 1544, Biertan pierde întrecerea cu Mediaș, dar 20 de ani mai târziu, în 1572, devine reședința episcopilor sași evanghelici, după ce preotul Lucas Unglerus, originar din Biertan, este ales intendent suprem al comunității evanghelice din Transilvania.

Lucas Unglerus mută episcopia evanghelică a Transilvaniei la Biertan, unde rămâne aproape 300 de ani, până în 1836. Decizia face ca viața spirituală a Biertanului să capete un avânt deosebit, iar preoți și chiar locuitori studiază la universitățile din Viena, Wittenberg, Köln și revin în localitatea natală cu idei noi. La începutul secolului al XVI-lea, în Biertan erau 19 bresle și 25 de meserii. Această organizare pe bresle a durat până la primul război mondial, când meșteșugarii tradiționali nu au mai putut face față productivității liniilor de producție industrială. Biertan atinge apogeul dezvoltării în secolul al XVI-lea, când aici trăiau aproape 4000 de locuitori.

biertan sat transilvania

biertan autumn

În anul 2012 localitatea Biertan a fost inclusă în Ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ realizat de asociaţia cu acelaşi nume. Din 1993, satul și biserica fortificată din Biertan au fost incluse în patrimoniul mondial al UNESCO. Din grupa celor șapte sate cu biserici fortificate incluse în patrimoniul  mondial l UNESCO mai fac parte alături de Biertan și Viscri, Câlnic, Prejmer, Dârjiu, Saschiz și Valea Viilor. Citește aici despre satele cu biserici fortificate din Transilvania incluse în patrimoniul UNESCO.

biserica fortificata biertan amvon

detaliu altar biserica biertan

Comorile bisericii-cetate din Biertan

Biserica de la Biertan a fost construită în perioada 1490-1524, în stilul gotic târziu, pe locul alteia mai vechi și mai mici. Din vechea biserică se se mai păstrează unele elemente precum două chei de boltă. Inițial catolică, biserica din Biertan a avut hramul Fecioarei Maria, pe care l-a păstrat și după reformă. Nu toți locuitorii s-au convertit, acestora fiindu-le rezervat “Turnul catolicilor”, pe care trebuiau să-l apere la nevoie.

Primul lucru care îți atrage atenția odată ce ai intrat în Biserica-cetate de la Biertan este altarul, unul dintre cele mai mari din Transilvania. Acesta este format din 28 de icoane minuțios realizate care reprezintă scene din viaţa Fecioarei Maria şi din copilăria lui Iisus. În centrul altarului, unde se află acum un crucifix cu Iisus, a fost inițial o sculptură cu Sfânta Maria. Altarul bisericii de la Biertan este unul dintre cele mai impunătoare din Transilvania, fiind realizat de meșteri din Nürnberg și Viena între 1483 și 1513.

usa sacristiei Biertan

orga biserica Biertan UNESCO

Una dintre ‘bijuteriile” bisericii din Biertan este uşa de la “Camera tezaurului”, din apropierea altarului. Ușa din stejar a fost construită în 1515 și are nu mai puțin de 19 puncte de închidere. Patru încuietori se zăvoreau cu cheia, iar celelalte 15 cu ajutorul manivelei, formând un tot unitar, toate pătrunzând în suporții metalici prinși în zid.Când erau acționate, toate aceste mecanisme pătrundeau în niște suporți metalici prinși în zid. În anul 1910, ușa bisericii din Biertan, împreună cu încuietoarea au fost duse la expoziția mondială de la Paris unde au fost premiate.

turn biertan

Biertan UNESCO Romania

Ce să mai faci la Biertan? Să te bucuri de atmosferă medievală și să faci drumeții !

Dacă ai ajuns la Biertan ar fi păcat să pleci și să nu faci o plimbare în jurul cetăţii țărănești Biertan, pentru a-i admira masivitatea și trăinicia care se “citesc”de după zidurile înalte. Și apoi, urcă pe dealurile care păzesc satul. De sus, imaginea vechii cetăți țărănești “îmbrățișată” de dealurile terasate și de acoperișurile de țiglă este demnă de orice“poster”. Poți să faci și câteva drumeții în împrejurimile Biertanului, la pas sau cu bicicleta, există câteva trasee amenajate. Cel mai lung dintre trasee este lung de 30,5 kilometri, respectiv Copșa Mare de Pădurea Fetea-Dealu Cărămizii-Bertan. Mai este și traseul de 10,5 kilometri dintre Biertan, Copșa Mare și Lunca Domnească și unul care îți permite să vezi și Richiș, Ațel și Valea Cărămizii.

Cum ajungi la Biertan?

Biertan se află la 30 de kilometri de Sighișoara și la 76 de kilometri de orașul Sibiu.

http://

Orice ai alege, chiar dacă optezi să rămâi în Biertan, aici ai parte de o călătorie în timp de care îți vei aminti cu drag ca de o întoarcere pe vremea copilăriei, în satul bunicilor. Sau poate îți vei aminti de el ca de o filă din cărțile de povești în care istoria se deapănă încă din perioada medievală.

biertan unesco

Sper că ți-a plăcut articolul, că te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Dă Like şi Share, anunță-i și pe prietenii tăi!

Visează, îndrăznește, călătorește. Drum bun!

Citește aici despre satele cu biserici fortificate din Transilvania incluse în patrimoniul UNESCO.

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This