M-aș reîntoarce oricând în „Cetatea Eternă” chiar dacă zilele parcă sunt mai mici aici și nu-mi lasă timp să mai și dorm, „obligându-mă” să-i descopăr alte noi și vechi secrete, chiar dacă știu că e aglomerat și că nu am cum să mă bucur, în liniște, așa cum aș vrea, de nenumăratele sale atracții.
Chiar dacă Roma se lasă greu de cucerit, așa cum a fost și în decursul istoriei sale vechi, îi mulțumesc zeiței Fortuna că mi-a permis o nouă vizită în capitala Italiei. Și sper ca bănuțul aruncat în Fontana di Trevi (aflată în renovare până la finele anului 2015) să atârne îndeajuns de greu pentru a-mi permite curând un alt popas aici, căci vreau să descopăr cât mai multe secrete ale capitalei Italiei.
Cum e când e Roma… în vacanță 
 
Am pornit prin Roma cea îmbrăcată în hainele de vară, relaxată fără traficul intens care o caracterizează de altfel, îmbrățișată cu multă căldură de soare dar umbrită de pinii și chiparoșii uriași, însă asaltată de turiști, cum altfel în plin sezon estival? În august, mulți dintre localnici sunt în vacanță, multe geamuri au obloanele trase, sunt unele străzi care par părăsite, este perioada concediilor, este timpul pentru ferragosto prelungit în Roma. Dar parcă e mai bine așa, deși sunt destul de multe magazine și restaurante închise, dar oricum ai de unde alege.
Ador să mă pierd pe străduțele din centrul vechi al Romei, imens de altfel, unde istoria de peste 3 mii de ani se vede la aproape fiecare pas. Ca turist, ești asaltat de urmele trecutului glorios al celei care a fost capitala unui imperiu întins pe trei continente și-ți este greu să treci pe lângă ele fără să arunci măcar o privire. Ai la tot pasul vestigii istorice și monumente ale unor artiști celebri, numeroase palate, grădini, biserici, galerii subterane și grădini milenare. La concurență sunt pizzeriile și cafenelele, magazinele de lanț sau buticurile cu vitrine îmbietoare, adevărate opere de artă…
Mi-a fost greu să nu mă abat de la traseul obiectivelor care merită văzute în Roma, cele recomandate, pentru că la fiecare colț de stradă se ivește ceva deosebit de văzut. Aș vrea să le văd pe toate, să mă bucur de ele imediat, să le iau cu mine pentru totdeauna…
Tot ce-ți poți dori de la un oraș 
 
„Panoplia” atracțiilor Romei e completată de piețe, piațete și grădini și de imense catacombe și probabil că am uitat ceva…de shopping oare ? Dar nu pot să trec cu vederea peste spiritul acela relaxat și agitat în același timp, puțin sprințar al localnicilor, care te îndeamnă cumva să faci la Roma ceea ce fac romanii.
Dar ce fac ei, romanii? Se bucură de viață, într-un anume ritm deseori nebun, se distrează și se simt bine, par că pierd vremea pe la terase, se exprimă zgomotos, sunt naturali și parcă nu au ochi pentru atâta istorie, trec grăbiți pe lângă locurile lor celebre. Eu însă nu pot să mă grăbesc, sunt în vacanță și mereu rămâne ceva nedescoperit în acest oraș. Am început așadar vizita la Roma cu o mică pauză, cu un capucino în față și am privit orașul și oamenii și m-am bucurat că m-am reîntors. Apoi a început călătoria în Roma, vizita mea înapoi în istorie.
Un singur articol despre ceea ce poți să faci și să vezi în Roma cu siguranță că nu va cuprinde decât o mică parte cu ceea ce merită testat, astfel încât fac o listă scurtă a obiectivelor turistice, grupate pe categorii de obiective, pe cât se poate. Este greu să alegi între zecile, sutele, de locuri care ar trebui vizitate la Roma și să te încadrezi în timp și în buget. Numai pentru Vatican ai nevoie de minim o zi, dar merită văzut cel mai mic stat din lume, pentru că are cel mai bogat muzeu de pe mapamond, cu exponate unicat adunate de prin toate colțurile globului, iar Basilica Sf Petru, unde se află mormântul Sfântului Petru și celebra La Pieta de Michelangelo nu mai are (probabil) nevoie de prezentare.
 
În centrul istoric”calci” pe istorie
Este simplu să spui că trebuie să vizitezi centrul istoric al Romei, dar, după câteva ore de vizitat prin acest areal vast prin care calci pe urmele întemeietorilor Romei, ale dictatorilor și imperatorilor săi îți dai seama că pur și simplu este prea vast ca să-l cupinzi pe tot într-o zi. Așadar, ar fi bine, mai ales dacă îți place istoria, să-ți aloci două zile, pentru a te bucura pe îndelete de”centro storico” al Romei.
Colosseum. Construit între anii 72-80 d.Hr. pe locul palatului din aur al lui Nero, la comanda împăratului Vespasian și cunoscut inițial ca Amfiteatrul Flaviilor, acest obiectiv turistic atrage peste cinci milioane de turiști anual. La data inaugurării Colosseumului- Colosseo, au fost sacrificate 5.000 de animale sălbatice, iar odată pornită, istoria sângeroasă a acestei minuni a lumii antice a continuat și în următorii 400 de ani. În imensul Colosseum, care găzduia luptele dintre gladiatori sub privirile a peste 50.000 de spectatori, poți admira și astăzi tunelurile prin care pătrundeau în arenă luptătorii și animalele, poți să stai pe scaune și să-ți imaginezi disperarea gladiatorilor împinși să-și joace rolul în propriul act de viață și de moarte. Poți privi la Roma și la vestigiile ei, de sus. Respiri aerul istoriei aici, la Colosseum, și te înfricoșezi cumva de cât de cruzi pot fi oamenii. Ajungi la Colosseum cu metroul, la stația Colosseo, și ar fi bine să te înarmezi cu ceva răbdare pentru că e aglomerat, atât la coadă la bilete cât și înăuntrul zidurilor sale. Dacă ai puțin noroc, te poate întâmpina chiar una dintre „distinsele” și celebrele pisici din clanul care stăpânește Colosseum. Chiar dacă unele dintre aceste pisici sunt negre, aduc noroc, vă asigur de asta, doar sunteți în vacanță!
Tips: Biletele pentru Colosseum, cel care a rămas modelul stadioanelor din întreaga lume, se pot rezerva și la telefon și online, aici.
Foarte aproape de Colosseum se ridică un monument mai singuratic, Arcul lui Constantin, primul împărat creștin, ridicat de Senat în cinstea lui Constantin după ce acesta l-a învins pe Maxențiu. Pe acest monument devenit de referință pentru arhitectura mondială, fiind copiat în construcții arhitectonice celebre precum Poarta Brandenburg din Berlin sau Arcul de Triumf din Paris, se pot observa, impozante, opt statui de daci stând în picioare, dar cu mâinile încrucișate.
Arcul lui Constantin văzut din Colosseum( foto sus). În dreapta e intrarea în Forumul Roman și Colina Palatină
Colina Palatină: Domus Augustana
 
Colina Palatină, cel mai exclusivist cartier al Romei antice 
De la Arcul lui Constantin, dacă urmezi strada Via de San Gregorio ajungi la Colina Palatină, unul dintre cele șapte dealuri pe care a fost construită Roma. Este locul unde Romulus și Remulus, cei doi frați celebri, au fost alăptați de o lupoaică în peștera Lupercal (care ar fi plasată chiar pe colina Palatină, sub reședința lui Augustus) și unde Romulus a întemeiat Roma, în anul 753 î. Hr, după ce și-a ucis fratele. În timp, pe locul de unde s-a dezvoltat Roma dintr-un sat de păstori s-au înghesuit palate, temple, stadioane și grădini bogate, pentru că aici trăiau în lux împărații. Augustus și-a trăit toată viața aici și împărații care i-au urmat au făcut construcții tot mai opulente. După declinul Romei, acestea au început să se degradeze, iar în Evul Mediu s-au ridicat pe ruinele antichității noi biserici și castele. În timpul Renașterii, familiile bogate și-au făcut grădini pe Colina Palatină, din care au mai rămas și astăzi câte ceva de admirat și de stat la umbră.
Chiar în centrul Colinei Palatine sunt vestigiile unui vast domeniu al împăratului Domițian, care a servit ca principal palat imperial de 300 de ani. Este vorba de Domus Flavia, un fost palat impozant construit în anul 81. d.Hr. plasat lângă extravagantul Domus Augustana, din care au mai rămas doar bolțile masive, care sunt vecine cu ruinele fostei reședine a lui Augustus și a soției sale Livia.
 Domus Flavia
Domus Augustana ( stânga) și Circus Maximus -terenul astăzi viran din dreapta
Stadium
Nu departe de aceste reședințe regale este Stadium-un loc imens care a fost folosit ca pistă de curse, parte a impozantei reședințe a lui Domițian ( din secolul I d. Hr.) și Domul lui Septimius Severus, din care timpul a mai lăsat în picioare doar arcadele uriașe. Colina Palatină mai găzduiește și Cryptoporticus, un sistem de coridoare subterane construit de Nero pentru a lega Palatinul de Domus Aurea şi Templul Cybelei, Zeița Mamă ai cărei preoți erau castrați.
Lângă tempul Cybelei se află așa numitele Colibe ale lui Romulus, un mic sit arheologic care datează din Epoca Fierului, identificat recent ca fiind locul unde legendele spun că Romulus a întemeiat Roma. Tot aici există și un loc mai răcoros, Grădinile Farnese, ridicate în secolul XVI-lea pe ruinele palatului lui Tiberius, dar și Muzeul Palatin, cu artefacte diverse. Colina Palatină este mult mai umbroasă decât Colosseum și Forumul Roman, lipsit de orice frunză sau de umbră, astfel că este recomandat să fie vizitat când soarele este mai arzător, dacă ajungeți vara.
Arcul lui Titus, primul obiectiv cate te întâmpină în Forumul Roman
Forumul, văzut din Casa Vestalelor și din Templul Vestalelor
Forumul Roman, mândria Romei
Foarte aproape ( la câteva zeci de metri) de Colosseum și la o aruncătură de băț de Arcul lui Constantin se află Forumul Roman. Este „inima” vechii Rome, care reunește, într-un amalgam interesant dar oarecum dezolant, o serie de vestigii care datează din mai multe perioade istorice. Să nu credeți că nu merită să vizitați Forumul roman, deși este greu să te plimbi printre atâtea obiective fără a avea, dacă nu un ghid insoțitor, măcar câteva cunoștințe de istorie sau pliante și hărți bine realizate. În Forumul Roman sunt vestigii ale istoriei începând cu secolul VI î. Hr. și până în perioada bizantină – căreia îi aparține Columna lui Phocas, ultima clădire construita aici ( 607 e.n.).
Templul lui Antonius și al Faustinei, datând din anul 41 d.Hr

Astăzi un amalgam pitoresc de construcții, Forumul s-a dezvoltat în timp în același ritm cu grandoarea și puterea imperiului roman, ajungând de la un cimitir modest dintr-o mlaștină desecată în sec VI î. Hr, la mândria Romei, centrul ei economic și politic. Augustus este cel care a determinat dezvoltarea Forumului Roman, deși din conglomeratul de ruine de acum nu ți-ai putea da seama de strălucirea zonei decât cu ajutorul unui gram de imaginație. Sunt totuși impresionante clădirea Senatului, Curia, (din secolul III ), care mai păstrează pardoseala originală și fotoliile senatorilor, precum și ceea ce a mai rămas din Templul Zeiței Vesta și Casa Vestalelor, preotesele sale. Biserica lui Maxentius și Constantin, ca și Arcul lui Septimius Severus (care amintește de victoriile lui Septimius din Orientul Mijlociu) dezvăluie și ele puterea Imperiului Roman. La Forumul Roman se mai distinge însă și Templul lui Antonius și Faustinei ( ridicat în anul 41 d. Hr.), mausoleu transformat în biserică, străjuit de grifoni și păzit din spate de Biserica San Lorenzo în Miranda, care datează din secolul al XVII-lea. Mie mi-a plăcut cel mai mult aleea umbrită de trandafiri unde mai sunt și acum statuile Vestalelor.
Stânga: Columna lui Phocas. Dreapta: cele trei coloane unite la vârf sunt ceea ce a mai rămas din templul lui Castor și al lui Pollux, închinat Dioscurilor, frații Elenei din Troia. În mijloc, Via Sacra

Arcul lui Septimius Severus datând din anul 203 î.Hr. ( dreapta) și Templul lui Saturn ( stânga), închinat zeului care proteja recoltele
             
Ultima vestală rămasă intactă 🙂 
 
Pe Via Sacra faci un pas înapoi până la istoria antică
 
Intrând pe Via Sacra te întâmpină Arcul lui Titus, ridicat de Domițian pentru tatăl său Titus și fratele său Vespasian, pentru că au înăbușit  în sânge răscoalei iudeilor de la Ierusalim. Via Sacra, care începe de la Arcul lui Titus și continuă până la Capitoliu, era inițial scena procesiunilor triumfale. Astăzi, e locul unde poți avea neșansa să dai peste sute de turiști interesați de aceleași lucruri ca și tine: istorie și poveștile cu împărați, vestale și regine. Este greu să realizezi o fotografie fără să mai fie și necunoscuți în cadru, nimeni nu are răbdare să aștepte…dar merită o vizită aici, este un obiectiv de top 10 în Roma. Ajungi la Forumul Roman pe Via dei Fiori Imperiali sau de pe strada Largo della Salara Vecchia 5/6, linia de metrou B stația Colosseo.
Tipsuri: se pot cumpăra bilete combinate Colosseum-Forumul Roman-Colina Palatină, costă 12 euro, pentru un ticket valabil 2 zile, dar cu o singură intrare la fiecare dintre obiective. Pe acest site puteti cumpara biletele online, contra a 2 euro în plus față de prețul tichetelor, pe care trebuie apoi să-l printați și să-l aveți cu voi pentru a fi scanat codul de bare. La toate cele trei obiective amintite, duminica este intrarea gratuită, dar vă închipuiți ce e aici când și într-o zi normală e aglomerat! Vara este foarte ferbinte în Roma și așa că poate că ar fi mai bine să începeți să vizitați dimineața, cât încă pietrele nu s-au încins. Forumul Roman, apoi mergeți la umbroasa Colina Palatină și să lăsați la urmă Colosseum. Din păcate, obiectivele din Colina Palatină și Forum sunt foarte prost semnalizate, iar scurta lor descriere este în limba italiană, așa că cel mai bine ar fi să aveți un ghid însoțitor ( aceasta fiind și ideea autorităților de altfel). La Colosseum puteți lua și un audioghid.
Lângă Colosseum se află și ruinele unui alt obiectiv despre care am tot citit, Casa de Aur a lui Nero, Domus Aurea, care a fost ridicată din amuzament de împăratul Caligula. Când au fost descoperite vestigiile acestui palat care a avut o suprafață de un hectar, s-a crezut că pereții camerelor sunt doar niște grote pictate, astfel că stilul acestora, copiat de artiștii Renașterii, a fost denumit „grotesc”.
Via dei Fiori Imperiali
 Foro di Nerva
Cea mai veche stradă din Roma: Via dei Fiori Imperiali
 
Nici nu apuci să-ți tragi sufletul că ești iar „obligat” să o iei la drum, și nu pe oricare drum, ci pe Via dei Fiori Imperiali, în compania marilor imperatori ai imperiului roman. Via dei fiori Imperiali se transformă în arteră pietonală în weekend și toată lumea se plimbă relaxată pe aici, bucurându-se de urmele istoriei milenare ale Romei. Au trecut ore bune, poate prea repede și mai sunt câteva obiective demne de văzut, iar închisoarea Mamertină, unde legendele spun că ar fi fost închis Sfântul Petru, care se învecinează cu Forumul lui Iulius Cezar, Augustus și Traian sunt unele dintre locurile care merită vizitate. Pentru mine, acestea au rămas  obiective de văzut mai pe îndelete, data viitoare, în Roma, multumindu-mă să trec pe lângă ele, pentru că în asfințitul auriu de vară străluceau ademenitor alte obiective de suflet, dacă pot să le spun așa: Forumul și Columna lui Traian. Ambele au o importanță deosebită pentru noi, românii, astfel că nu ar trebui ratate. De fapt, tot ceea ce a mai rămas din Forumul lui Traian, stăpânit acum de cartiere aglomerate, este chiar Columna lui Traian, cea a căror basoreliefuri minuțios detaliate celebrează victoriile militare ale lui Traian asupra dacilor. Nu departe se află, începând cu secolul II d.Hr., moderna Piață a lui Traian, construită pe mai multe niveluri de Apolodor din Damasc, din care se mai pot admira niște ruine și în zilele noastre.
Piața Veneția și Columna lui Traian

Columna lui Traian, „explicată”” pe orizontală, de la înălțimea tuturor 
O zi atât de plină s-a sfârșit într-un loc deosebit, unde am ajuns lăsându-ne conduși pur și simplu de străzile Romei. Am ajuns astfel pe insula Tiberina de pe râul Tibru ( Fiume în italiană), unde sunt câteva terase, tarabe și un cinematograf în aer liber. Aici, la picioarele podului Cestio, am fost serviți de un chelner român bucuros că poate să stea de vorbă cu cineva în limba maternă și am ascultat cum răcorosul Tibrul deapănă poveștile sale vechi pentru cine știe să le asculte.
Cinema pe insula Tiberina ( foto sus)
Insula Tiberina
Artă pe Tiberina
Colina Palatina: Coliba lui Romulus ( foto sus)
Forumul Roman, vedere de pe Colina Palatină. Cea mai înaltă clădire din Forum  ( foto dreapta) este Biserica lui Maxențiu și a lui Constantin, construită între anii 301 și 312 d. Hr. Cu o înălțime de 39 de metri, acest edificiu avea întreg acoperișul suspendat pe patru coloane uriașe, din care au rămas doar trei. Ţiglele aurite de pe acoperişul bazilicii au fost folosite pentru a acoperi vechea Biserică Sfântul Petru.  O statuie impresionantă a împăratului Constantin  într-un tron din marmură domina nava laterală a Basilicii.
Citește și despre ceea ce poți să vizitezi gratis în Roma și când anume și despre cele mai frumoase piețe și fântâni din capitala Italiei. Și despre ceea ce merită să vezi și să faci în Roma.
Sper că ți-a plăcut acest material sau că măcar ți-a fost de folos. Te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește! Drum bun!
Galerie foto Roma, mai jos!
 
           
                                                                     Columna lui Traian
Statuia lui Augustus, Via dei Firori Imperiali
Statuia lui Traian, Via dei Firori Imperiali
Anticariat în Tiberina
 
Este interzisă orice reproducere sau reprezentare, parţială sau totală, pe orice suport, a textelor, informațiilor și a fotografiilor fără autorizaţia prealabilă expresă a consilierturism.ro, în calitatea sa de autor și deținător a drepturilor de autor, potrivit legii.
castle S Angelo Rome.jpg
colosseum roma.jpg
arcul lui titus roma.jpg
forumul roman roma italy.jpg
rome via dei fiori imperiali.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This