Cinque Terre. La inceput a fost numele, nu-i așa că sună spectaculos „cincue teree”? Apoi a fost curiozitatea: ce poate fi atât de deosebit la cinci sătuce aflate pe malul mării, undeva în mijlocul Italiei, mai jos de Genova pe drumul spre Viareggio și Florența de sunt atât de celebre? Ei bine, trebuie să mergeți acolo ca să aflați, eu zic că merită și apoi, după ce vă întoarceți, vă provoc să mă contraziceți! 🙂

cinque terre drumetie

Satele de pescari, ascunse printre plantații de vii și măslini și legate de mii de ani de o cărare pietruită cu dale mari de stâncă, par desprinse dintr-un film turnat acum 100 de ani. Este un film color însă, cu scene având în prim-plan casele pitorești, văruite în culori pastelate și înghesuite unele în altele precum copacii dintr-o pădure deasă care urcă către lumină.

Apoi sunt străduțele strâmte care se înghesuie în casele cu flori la ferestre și rufe întinse între balcoane. Din când în când, câte o rază de soare mângăie oamenii care perfecționează dulcele „far niente” la un pahar de limoncello. Apare și câte un pescăruș în cadru, se simte briza mării, undeva, de după un perete, o stâncă… Bărcile pescarilor, puțin coșcovite și neliniștite fac „figurație” de efect trase la chei, sub mângâierea mării. În acest timp, localnicii bonomi, odinioară obișnuiți să vadă, cu lunile, doar fețele vecinilor, se arată mai degrabă plictisiți de valurile de turiști. Aici, cappuccino are și savoare și „atmosfera” sa de film vechi. Din când în când, clopotele trezesc lumea din reverie: „Sunteți pe pământ. La Cinque Terre !”

5 terre

Despre Cinque Terre

Cinque Terre însemnă Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola şi Riomaggiore, cinci sătuce cocoțate pe muntele stâncos, cu locuințe și plantații și drumuri suspendate deasupra mării. Cinque Terre este o regiune întinsă de-a lungul a 18 km de ţărm care se prăbuşeşte spectaculos în Marea Ligurică, între Levanto și La Spezia,  unde se găsesc Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola şi Riomaggiore. Nu aceasta este și ordinea preferințelor mele, subiect asupra căruia voi reveni cu viitoarea ocazie. Pitoreştile localităţi, aflate la câţiva kilometri distanţă unele de altele, sunt legate de cărări care şerpuiesc prin munţi, printre plantații de măslini, viță de vie şi pădurici de pini. Multă vreme, aceste cărări, aflate la nici un pas distanță de mare, au fost singura legătură între cele cinci sătuce.

cinque terre

Ascunsă între mare și munți, Cinque Terre a fost mult timp izolată și aceasta a regiunea  să-și păstreze unicitatea, autenticitatea. Pentru că o călătorie aici este ca un pas înpoi în timp,. Introdus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1997, Cinque Terre, care include şi o zonă marină protejată, a devenit parc național ( Parco Nazionale delle Cinque Terre ) doi ani mai târziu. Viticultorii din Cinque Terre încă mai folosesc mecanisme monorai pentru a transporta recolta de struguri de pe plantațiile lor cocoțate pe munți, iar în unele cazuri, trebuie să care recoltele cu barca.  Nu-ți ajunge o zi să vezi toate cele cinci sătuce așa cum merită, motiv pentru care pot să spun că am am un motiv să mă întorc aici, cât de curând voi putea.

Cum ajungi în acest colț al Rivierei italiene

Cum ajungi în Cinque Terre. Am luat un tren din La Spezia și după numai 30 minute de mers aproape permanent prin tuneluri am ajuns în Monterosso al Mare, cu gândul să le parcurgem în sens invers, de la cel mai îndepărtat către cel mai aproape de La Spezzia. Odată ajunși în Monterosso, nu ne mai lăsam duși, am uitat că mai erau patru sătuce și aveam doar o zi la dispoziție.

vernazza

Impresii din Cinque Terre-Monterosso. Peisajele din Monterosso ( foto sus) sunt de vis, chiar dacă prinzi nori care mai lasă și câte un strop de ploaie. Oameni sunt veseli, relaxați cu adevărat, miroase a pește, a mare, a vacanță. Iar miresmele se întrepătrund și învăluie plaja de nisip din golfulețul înverzit. Monterosso, cea mai mare localitate din Cinque Terre,  are doar câteva sute de locuitori și ca atracții turistice un castel medieval, Torre Aurora, câteva bisericuțe vechi de sute de ani, una situată la numai câțiva metri de malul mării, o piață veselă și animată –Garibaldi, și multe gelaterii. Și, hop, există chiar și o parcare și brusc îmi aduc aminte că toate ghidurile spuneau că nu e voie cu mașini în sătucele din Cinque Terre…Instantaneu mi-a părut rău de autoturismul „abandonat” într-o parcare din La Spezia, însă mai târziu ne-am felicitat pentru alegerea de a renunța la mersul pe patru roți.

cinque terre monterrosso

Monterosso Al Mare, un mic paradis la malul mării 

 În Monterosso al Mare faleza te întâmpină imediat ce cobori din tren, spectaculoasă, mărginită la ambele capete de stânci semețe, mare,munte, flori. Ochiul și aparatul foto sunt „puse pe jar” de peisajele unice de aici. Plaja asta te cheamă de parcă ar fi singura de pe pământ, apa are culori ireale, deși soarele nu vrea și pace să ni se arate….Oamenii stau relaxați la soarele filtrat de nori, se bălăcesc în apa foarte limpede a mării, își trăiesc vacanța prin toți porii… Inima orașului vechi, Piața Garibaldi, este 100% italiană, cu străzi mici și cochete, cu o grămadă de restaurante, pizerii și tonete cu fructe de mare la cornet. Și cu mult zgomot, un adevărat zumzet, pentru că turiștii și localnicii par că se întrec în „decibeli”…
Fascinați de peisajele deosebite, deși văduvite de soare, ne-am lăsat duși de atmosferă și de cărarea care șerpuia pe lângă mare și am hotărât să mergem pe jos, până la următorul sat, Vernazza, urmând harta.

monterosso to vernazza

Aveam alternativa unei scurte plimbări cu trenul, de nici cinci minute, între Monterosso al Mare și Vernazza. Nimănui nu-i strică puțină mișcare, și să fim serioși, două ore pentru o mică drumeție nu suna deloc îngrijorător…

marea ligurica 5 terre

O drumeție pe marginea țărmului Mării Ligurice. Nu spun că a fost o greșeală să facem acest traseu, cel mai greu dar și cel mai spectaculos dintre toate de pe Cinque Terre (așa cum de altfel citisem înainte) dar nu-mi închipuiam ce avea să urmeze. În cele 2,5 ore cât a durat  drumeția, mi-am adus aminte de traseul de pe Jepii mici și mai ales de porțiunile unde drumul era surpat și trebuia să te lipește de munte ca să poți trece mai departe, am trecut de la extaz la întrebări de genul „mai este mult”, „ce facem dacă se întâmplă ceva, cum ne ajutăm pe noi sau pe alții”. Mai ales că, pe unele porțiuni de drum, nu mergea semnalul GSM, iar pancartele cu „sunați la 112 în caz de accident” nu păreau chiar de bun augur.

piscina 5 terre

Cel mai frumos loc de pe pământ

Traseul urcă imediat la o înălțime de 150 de metri, urci și urci și scările nu se mai termină. Și, când ai zis că nu mai sunt, apar altele și mai abrupte. Cum ar fi să cari unelte după tine sau recolta?

Aerul foarte umed, cald , sufocant îți accentuează senzația de oboseală și când  vezi cărarea șerpuind, interminabilă, deasupra mării, și te trezești că te întrebi „ce caut aici”. Pe drum, natura ne-a oferit, generoasă și soare și nori și ploaie, arătându-ne toate fațetele unui loc frumos oricum. Ploaia era tot ceea „ce ne lipsea” mergând pe bucățile de stâncă care pavează drumeagul, care a devenit  foarte alunecos. Într-un sfârșit, după un drum în care au urcat și am coborât continuu, în care ne-am oprit doar pentru a ne trage sufletul și doar a mai face câteva fotografii mării aflate tot timpul în dreapta noastră, am zărit Vernazza.

vernazza 5 terre

Proaspăt spălată de ploaie și îmbrățișată timid de un soare mai mult ascuns printre nori, cu casele spălăcite coborând până în buza mării, Vernazza mi s-a părut a fi cel mai frumos loc de pe pământ. Nu ne-a părut rău că am ales acest traseu prin munți, deși a cam scos „untul din noi”, asta pentru că nu eram chiar pregătiți pentru o drumeție în toată regula, așa cum s-a dovedit a fi, până la urmă, traseul Monterosso al Mare -Vernazza.

Acum pot să spun că cea mai tare experiență pe care am avut-o la Cinque Terre a fost drumeția de la Monterosso al Mare la Vernaza, pe traseul de trei kilometri plin de suișuri și coborâșuri al Sentiero Azzurro.

vernazza cinque terre

Ce trebuie să știți

Și pentru că, nu-i așa, totul se plătește și pentru aceste trasee pietonale, dacă pot să le spun așa, care leagă cele cinci localități între ele îți trebuie bilet de intrare. Dacă ai bilet de tren, special pentru Cinque Terre, în care poți călători 24 de ore nestingherit între cele cinci sătuce, ai și accesul pe traseul de 12 kilometri, Sentiero Azzuro, inclus în prețul tichetului de tren.
Pentru a face traseele Monterosso al Mare – Vernazza ( ce mai dificil) și Vernazza-Monterosso al Mare trebuie să aveți echipament pentru drumețiile pe munte. E bine să aveți apă la voi și să fiți echipați cu încălțări potrivite.

Nu-ți ajunge o zi să le vezi pe toate așa cum merită, motiv pentru care pot să spun că am am un motiv să mă întorc aici, cât de curând voi putea.

Despre Corniglia, Manarola și Riomaggiore citește aici. Află aici ce să vezi și ce să faci în Vernazza.

Sper că ți-a plăcut acest material sau că măcar ți-a fost de folos. Te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește, trăiește, alături de noi! 
monterosso al mare cinque terre.jpg
vernazza from sentiero azzuro
Sentiero Azurro 5 terre
Terenul a fost teresat, generații de localnici muncind în condiții grele, cocoțați deasupra mării
vernazza alunecare teren

Inundațiile și alunecările de la finele anului 2011 au afectat serios satele din Cinque Terre. Această locuință, aflată pe traseul Monterosso-Vernazza, a fost pur și simplu măturată de ape.plaja vernazza

Ți-a fost de folos acest material, ți-a plăcut? Fii alături de noi pe Facebook!  Anunță-ți și prietenii când citești ceva interesant, dă Like și Share!

Visează, îndrăznește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This