Rezervația naturală Cinque Terre nu ar fi fost completă fără Corniglia, sătuc greu de cucerit cocoțat pe culmea sa de 100 de metri deasupra mării, fără Manarola și Riomaggiore, deosebit de pitorești, cu bărci trase până în fața casei pentru că porturile sunt prea mici pentru a le putea găzdui.

Riomaggiore

Cinque Terre este un exemplu elocvent a înțelepciunii proverbului „omul sfințește locul”. Natura a dat cu prisosință un loc de o frumusețe deosebită, sălbatică și aproape inaccesibilă, ceea ce i-a asigurat Cinque Terre conservarea și aprecierea tuturor vizitatorilor și mai apoi și a UNESCO. Apoi, zeci de generații de localnici au ridicat cu grijă și trudă terase după terase pe coastele munților, suspendate deasupra Mării Ligurice, pentru a cultiva în principal strugurii și măslinele. Cei aproximativ  6.730 de km de ziduri de piatră uscată care terasează terenurile din Cinque Terre sunt astăzi adevărate decoruri uluitoare, dar cât de grea, de periculoasă a fost munca generațiilor care le-a construit în această zonă accidentată!

Greu de urcat: Corniglia, singurul sătuc fără ieșire la mare

Ridicat pe coama unui deal, Corniglia este singurul sat din cele cinci aparținând Cinque Terre care nu are ieșire directă la mare. Dinspre gară, se ajunge destul de greu sus în Corniglia, sătuc amplasat ca un „moț” pe un promotoriu stâncos de aproximativ 100 de metri, înconjurat pe trei laturi de vii și protejat înspre mare de o pantă abruptă. Ca să ajungi la înălțimea Corniqlia trebuie să urci 382 de trepte care au un nume colectiv, Lardarina, fapt care te descurajează mai ales după ce ai făcut drumeții montane precum traseul Monterosso al Mare-Vernazza. Există și varianta unui microbuz gratuit, dacă ai card Cinque Terre, care încarcă turiștii obosiți sau doar mai leneși din apropierea gării pentru a-i scuti de urcatul pe trepte și a-i duce în centrul satului.

Corniglia

Personaj din Decameron

Corniglia, cu o istorie veche care datează din antichitate, dar dominată de genovezii care au cumpărat-o în anul 1276, este o mică bijuterie, chiar dacă nu la fel de strălucitoare precum surorile sale care alcătuiesc Cinque Terre. Corniglia, care se dezvoltă precum satele din Oltenia pe lungimea drumului, a fost remarcat de scriitori celebri precum Giovanni Boccaccio care l-a amintit în „Il Decamerone” -„Decameronul”. Dată fiind poziția sa, Corniglia este probabil cel mai puțin vizitat sătuc din Cinque Terre, fiind așadar mult mai liniștit față de suratele sale de pe Riviera Italiană.

Riomagiore

 Manarola

Manarola și a sa parcare…de bărci

Cocoţat pe o stâncă de peste 70 de metri înălţime, Manarola este cel mai vechi sătuc din cele cinci care formează Cinque Terre. O localitate tipică de pescari, Manarola îmbrăţişează micul port stâncos în care bărcile nu au loc, motiv pentru care sunt trase la ţărm, pe dig şi pe străduţele pietruite până aproape de case. Manarola este tot numai culoare, de la cele mai stridente la nuanțele ușor decolorate ale caselor până la albastrul adânc al mării și la bărcuţele pictate de meşteri naivi. Nu se poate spune că Manarola are o plajă în adevăratul sens al cuvântului, dar asta nu înseamnă că nu poţi face baie aruncându-te de pe un mic dig sau de pe un ponton, dacă te cheamă marea şi dacă eşti înotător experimentat ar fi păcat să o laşi să aştepte…dar numai dacă eşti un bun înotător..Nu departe, sunt câteva restaurante și cafenele drăguțe, cu vedere către cheiul care se prăvălește în mare. Dacă aveți timp ar fi păcat să nu poposiți puțin aici, priveliștea este minunată, gazdele primitoare, te vei simți bine, bine primit..ca și cum ai fi de-al casei.

craciun 5 terre liguria

Manarola a devenit celebră în ultima vreme pentru luminițele sale de Crăciun care sunt  aprinse de pe cornișa terasată a muntelui. In fiecare an, din 8 decembrie și până la începutul lunii februarie, sute de figurine luminoase și mii de lampioane (cu încărcare solară) luminează noaptea cerul de pe dealul numit Tre Croci. Este o tradiție, numită ” Presepe di Manarola ” care nu datează de mult timp, din 1997, dar care e de efect, mai ales că stimulează și turismul într-o perioadă de extrasezon. Peste 300 de figurine luminoase-îngeri, înțelepți, păstori, agricultori și pescari-îmblânzesc serile reci de decembrie și ianuarie din Manarola, de pe dealul Tre Croci, cu ocazia Presepe di Manarola (Ieslea din Manarola). Scena Nașterii Domnului din Manarola este una dintre cele mai mari reprezentări ale Naativității din lume, dacă nu cea mai mare.

ManarolaManarola

Chiesa di San Lorenzo, loc de cult și turn de observație

Străduţele din Manarola urcă şi coboară urmând valea strâmtă în care este amplasat satul, iar casele se ridică, destul de înghesuite și unele cam coșcovite, către soare. De sus, din piața Papa Innocenzo IV ( cel care a dăruit unui nobil acest sătuc) veghează bisericuţa gotică San Lorenzo, ridicată în anul 1338. Clopotnița chiesa di San Lorenzo, aflată în imediata apropiere a chiesa di San Lorenzo, a servit odată drept turn de observație, iar de aici se semnala când era cazul apariţia corăbiilor piraţilor sarazini. Pe dealuri se insinuează plantațiile de viță de vie, vinul produs aici-Sciacchetrà-fiind mândria locului încă de pe vremea romanilor, se pare. În plus, uleiul de măsline și busuiocul produse aici sunt considerate cele mai bune din toată regiunea.

                                                                                              Manarola

Via dell’Amore, „obligatorie” pentru cei îndrăgostiți

Manarola este legată de Riomaggiore prin faimoasa “Via dell’Amore”, o cărare sculptată în rocă deasupra mării, lungă de aproximativ 2 kilometri. Via dell’Amore este un traseu”óbligatoriu”pentru îndrăgostiți. Un loc deosebit, spun cei care și-au reafirmat iubirea aici prinzând, după obiceiul locului, câte un lacăt pe podețul suspendat deasupra mării și s-au îmbrățișat pe băncile așezate strategic pe Via dell’Amore. Din păcate,“Via dell’Amore”, în august  2013, luna în care am poposit aici, era închisă încă pulbicului, motivul oficial fiind că se lucrează la reabilitare după inundațiile și alunecările de teren din octombrie 2011. Manarola are câteva evenimente care o fac și mai specială: pe 10 august sunt manifestările dedicate Sfântului  Lorenzo și începând din 8 decembrie până la sfârșitul lunii ianuarie dealurile sunt iluminate cu sute de figurine religioase zeci de mii de lămpi, pentru a aminti de sărbătoarea Nașterii Domnului. Nu pot decât să-mi imaginez ce atmosferă se creează noaptea, când toate aceste figurine prind viață așezate pe terasele pe care crește vița de vie pînă în vârful dealului! Piața mare a orașului, Piazza Cappellini, locul de întâlnire al localnicilor din Manarola, a fost creată de același artist ale cărui picturi murale cu scene din viața locuitorilor din Cinque Terre pot fi observate în gările din cele cinci sătuce.

În Riomaggiore, bărcile sunt parcate la ușile caselor

Riomaggiore este satul din Cinque Terre care mi-a oferit cea mai recentă amintire din minunata Liguria: case vechi, multicolore cu acoperișuri de ardezie, cu bărci parcate la poartă, la câteva zeci de metri de mare, cu străduțe abrupte, totul e deosebit de pitoresc. Riomaggiore este mai nou decât surorile sale, datând din secolul al IIX-lea, când locuitorii de pe valea râului Vara s-au mutat pe coastă, pentru a se ocupa liniștiți de pescuit și de plantațiile de viță de vie și măslini, fără teama permanentă de pirați. Riomaggiore este un loc bun pentru a lua masa la unul din restaurantele de aici și apoi poți să te pierzi pe străduțele sale romantice, cu iz medieval și să urci către Bisericile San Giovanni Battista, construită în 1340 ( stil gotic ligurian) și San Lorenzo (datând din 1338), sau la Castelul Riomaggiore ( construit în 1260) unde te poți bucura de o priveliște minunată asupra mării. Deasupra satului, la aproximativ 350 de metri depărtare de mare, de-a lungul drumului care leagă coasta Cinque Terre de orașul La Spezia, se află Sanctuarul ” Madonna di Montenero ” unde te poți bucura de o priveliște panoramică a Cinque Terre.

Câteva sfaturi pentru a vizita Cinque Terre
Cinque Terre este un dar al naturii desăvârșit de om, care merită vizitat și protejat. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Cinque Terre este din luna mai până la mijocul lui septembrie, când probabilitatea apariției ploilor este mai mică, dar nu exclusă total.
Un clasament personal al celor mai frumoase sătuce din Cinque Terre arată așa: Vernazza, Riomaggiore, Monterosso al Mare, Manarola și Corniglia.

Cardul Cinque Terre este valabil de la data perforării până la ora 24:00 a acelei zile. Cardul Cinque Terre îți asigură transportul cu trenul dinspre La Spezia către fiecare localitate din regiune și retur. La acestea se adaugă și accesul gratuit pe traseele montane care leagă satele și la punctele de observație din Parcul Național Cinque Terre, plus o reducere la muzeul din la Spezia.

Riomaggiore

              Manarola                                                                                     RiomaggioreAici începe Via dell Amore, drumul care leagă Manarola de Riomaggiore

 

5 terre italy main.jpg
manarola 5 terre.jpg
cinque terre.jpg
riomaggiore.jpg
manarola bastione.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This