Ispite pentru gurmanzi! Clasamentul destinat iubitorilor de mancaruri si bauturi (fine) este dominat de Italia, cu Florenta in frunte, desi pe baza experientei personale as fi introdus cu oarecare scepticism in topul food& wine capitala provinciei Toscana. Pentru ca in concediu suntem mai receptivi la tentatiile culinare si poate mai predispusi unor mici excese, ca doar am asteptat un an vacanta, consilierturism.ro a realizat un mic ghid al celor mai bune bucate traditionale din destinatiile europene de top si al celor mai apreciate restaurante.

Florenta, o destinatie potrivita pentru cei gurmanzi

1. Provincia Toscana nu mai are nevoie de nicio promovare in materie de turism. Orase medievale precum Florenta, Pienza, Siena, Pisa, Lucca sunt adevarate destinatii de top pentru iubitorii istoriei si culturii, iar pentru cei care adora licorile bahice ar fi util sa stie ca Montalcino este faimos pentru Brunello, probabil cel mai vestit (si scump) vin al Italiei. Montalcino o localitate veche, cu o mica cetate fortificata, este situata la aprox 110 kilometri de Florenta, in minunata Val d’Orcia. Podgorii celebre sunt si la Montepulciano. In acelasi timp, Conde Nast le recomanda calduros gurmanzilor Lucca, un mic oras fortificat, situat printre livezi de maslini si plantaii de vita-de-vie, datorita restaurantelor sale. In Lucca puteti manca bine la IL BUCA DI SANT’ANTONIO, ANTICO CAFFE DELLA MURA, RESTURANTE GIGLIO, LA NINA, LA TERRAZZA, etc.  Asadar, nu ratati in Toscana: http://www.tripadvisor.com/Restaurants-g187895-Florence_Tuscany.html

Recomandate in regiunea Toscana sunt si Da Delfina, restaurant cu specific local, situat in Carmignano, in apropoiere de Florenta. Il canto ede Maggio, din localitatea Penna Alta, L’Enoteca Marcucci, Pietrasanta, Locanda Pierracupa, Via Madonna di Pietracupa 31, San Donato in Poggio, La Torre Di Gnicche,  Piaggia di San Martino, Arezzo.

Panzanella

Bistecca alla Fiorentina

Cantucinni

Cat despre bucatele specifice Toscanei, nu ar trebui sa nu va bucurati de „castagnaccio alla Toscana”, o prajitura din faina de castane imbogatita cu stafide, seminte de pin si rozmarin, sau cantucinni, fursecuri tari cu migdale, care se consuma cu vin alb sau la cafea. Aceasta dupa ce ati trecut de „crostini di fegato”, un anteu, un fel de pateu de ficat de pui, unt, capere, ansoa, ceapa si supa sau „panzanella”, o salata de paine cu rosii, castraveti si busuioc. La felul intai, puteti incerca, de fapt ar fi pacat sa nu o faceti daca ati ajuns in Toscana, spun unii, „lardo di Colonnata „, o sunca de porc, mai pe romaneste. „Ribollita” este un alt fel de bucate recomandat celor care nu manca carne, fiind o supa-crema de paine cu varza si alte legume, sau, daca sunteti carnivor, nu ar trebui sa lasati sa va treaca pe sub nas „bistecca alla Fiorentina„, friptura de vitel la gratar.

2. Parisul, in sfarsit pe locul doi :). Nu trebuie neaparat sa alegi unul in restaurantele de fitze din capitala luminilor, e de ajuns, spun autorii topului, sa nimeresti intr-un restaurant obisnuit, cu un bucatar obisnuit (adica bun, probabil). Membrii tripadvisor recomanda pentru mancare si pentru atmosfera (romantica) in principal Le Bistrot Lorette, L’Astrance, Le Cinq, Little Breizh, Le relais de l’isle, Paul Chene , Restaurant Mariette, L’Ange 20 Restaurant, Moustache. In principiu, nu puteti da gres cu niciun restaurant mai acatarii din Paris, iar daca nu aveti un buget foarte mare puteti incerca cu incredere lantul fast-food Hippopotamus, mai ales pentru friptura sa de vita, pe care am testat-o cu …repetitie.

Ce sa nu ratati in „Orasul Luminilor”

Painea si in general produsele de patiserie reprezinta una dintre specialitatile celebre ale Parisului si  regiunii Ile de France. Capitala Frantei are cei mai faimosi patiseri si brutari, asa ca daca va plac astfel de produse aveti grija la silueta, mai ales daca nu rezistati unor mici capodopere culinare precum „eclairs„, „mille feuilles” (Napoleon), „Saint-Honoré” (un tort de puf de patiserie și frișcă) pentru desert ca sa nu mai amintesc de croissant la micul dejun. La pranz, cand toata lumea se respecta la Paris si cu un pahar de vin, puteti incerca vestita salata „Nicoise” (salata de ton, hamsii si legume), „Pot au feu” (carne de vita fiarta cu carne de porc, carnati, legume), „Boeuf Bourguignon” (carne de vita fiarta in vin de Burgundia). Poate ca seara veti dori „coq au vin” (cocos fiert in vin si legume) sau „Mignon file cu sos bernaise” sau cine stie ce altceva…sa nu uit de foie gras sau creme brulee. Bon appétit 🙂 !

Colosseum una dintre minunile lumii, in inima Romei

3. Suprinzator cumva, Roma ocupa cea de-a treia pozitie pe podiumul aferent anului 2012. Bucataria italiana are multi fani si in Romania, insa sa le dam romanilor ce-i al lor. Sunt recomandate astfel de tripadvisor.com restaurante precum La Dispensa dei Mellini, Ad Hoc, Da Ferretti Al Grottino, Ristorante Eleonora D’Arborea, Fa-bio, Ristorante Santa Cristina al Quirinale, Forno Campo de’ Fiori, Osteria del Pegno, Al Duello.

*Pentru ca este greu totusi sa alegi din miile de restaurante, consilierturism.ro va ofera si recomandarile Conde Nast Traveller: Primo (cartierul Pignetti) Trattoria Monti (faceti din timp rezervare), Baby, Il Paliaccio si L’altro Mastai, Palatium (toate din centrul istoric), La Pergola ( pentru cei care-si ermit peste 100 euro de persoana pentru o masa), Antico Arco.
Ce sa gustati in capitala Italiei?
Sunt cateva preparate traditionale care ar putea sa va placa daca ajungeti in „Cetatea Eterna„. „Saltimbocca alla Romana„, medalioane de vitel imbracate in prosciutto si salvie este un produs clasic al bucatariei italiene ca si „coda alla Vaccinara” un soi de tocana de..coada de vita, de asemenea un fel de mancare celebru in zona si nu numai. Foarte gustate la Roma sunt si „fettuccine al Burro„, „plamadite” din taitei lungi (fettucine), branza rasa si foarte mult unt sau „spaghete Cacio e Pepe„, un fel simplu cu branza si ardei, pe care probabil ca nu-l veti gasi in prea multe restaurante de lux. Merita incercate si”Carciofi„, produse pe baza de anghinare, o specialitate romana gatita mai ales primavara, cele „alla romana” fiind coapte cu usturoi si menta. Foarte apreciat este si „suppli al Telefono„( bile de orez cu un miez de mozzarella, servite prin baruri si pizzerii).
Carciofi alla giudia 
 4. Pitorescului Sorrento, orasel din care puteti ajunge foarte usor in insula Capri, ii revine locul patru in clasament, ca exponent de seama ( probabil) al unicei Costiere Amalfitane. „Nu e nevoie sa te uiti in meniu”, poti cere fara sa-ti para rau dupa aceea: gnocchi alla sorrentino (gnocchi in sos tomat cu mozzarella), fructe de mare sau peste proaspat, ne sfatuiesc autorii, apoi terminati cu un pahar de limoncello (lichior de lamaie), asa pentru digestie. Daca ajungeti in Sorrento nu ratati L’Antica Trattoria, Il Buco, TavernAllegra, Ristorante O Murzill, Ristorante Bagni Delfino, Ristorante Il Borgo, Ristorante Don Pedro etc.

5. Locul 5 revine York, Anglia, unul dintre motivele plasarii lui asa de sus fiind legat de budinca Yorkshire si berea cu ghimbir-care a fost inventata aici. Daca aceste motive gastronomice nu va conving, aflati ca in zona se afla nenumarate restaurante cu specific diversificat, la loc de cinste fiind cele cu bucate thailandeze, pakistaneze sau indiene. Unde puteti manca? Sunt recomadate La Rustique, Bay Horse, The Go Down, Il Paradiso del Cibo, Litte Italy, House of Trembling Madness, Mannion And Co, Masons Bar & Bistro.

6-10. ( in ordine) Dupa cum se vede, bucataria italiana domina topul destinat gurmanzilor si nu numai: locul 6 e ocupat de Siena, Italia, tot in regiunea Toscana, urmat de Bologna, Italia. Spania are si ea reprezentantii ei: San Sebastian ( pentru tapas in special) si Barcelona ( locul 9). Incercati zarzuela (fructe de mare) ori fideua (asemanator cu paella), ii sfatuiesc autorii topului pe cei care ajung in orasul lui Gaudi . Bucataria catalana se bazeaza in primul rand pe legume, peste si fructe de mare, felurile de bucate fiind inobilate cu ulei de masline, pentru care exista o varietate impresionanta de sortimente. Daca ati ajuns in zona Catalaniei, la Barcelona sau in Mallorca, ati putea incerca „pa amb tomàquet” , paine cu rosii frecate, asezonate cu ulei de masline si sare, „all i oli”, sos de usturoi cu ulei de masline sau „fuet” – carnat de porc uscat in mat de porc. La felul doi puteti incerca „mongetes amb botifarra„- fasole cu carnati, sau „escalivada„diferite legume la gratar asezonate cu ulei de masline si sare. „Escudella i carn d’olla„, o tocana catalana dar mai ales „arròs negre”-un deliciu de calmar cu orez , care se serveste cu  „a ll i oli” reprezinta alte delicatese specific catalane. La desert, un loc de frunte il detine „crema catalana„cu crema de zahar ars sau „mel i mat„, branza prospata cu miere de albine – cel mai intalnit desert catalan.

Arròs negre: culoarea orezului provine de la calmari

 In fine, Edinburgh si-a adjudecat locul 10 din top, restaurantele din centrul orasului fiind cele care l-au propulsat pe aceasta pozitie. Water of Leith Cafe Bistro, Castle Terrace, Kismot, Cafe Cassis, Number One, Indaba, Passorn, Dubh Prais, Karen’s Unicorn, Hanedan sunt cele mai recomandate 10 locatii unde puteti lua masa.

Lucca, Italia, un loc vestit pentru ca se manca bine

gurmet.jpg
piata barcelona.jpg
Saltimbocca alla romana.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This