Cea mai reuşită călătorie începe cu cea mai bună alegere, în cazul de faţă a unei staţiuni de schi potrivite. Idei pentru o vacanță la schi, indiferent dacă ești începător, mediu sau avansat, ai sau nu copii, vrei distracție sau liniște.
Familiile cu copii au nevoie mai mult decât de un simplu loc de a schia: vor siguranţă pentru cei mici, mai ales când e vorba de lecţii de schi şi spaţii destinate exclusiv acestora. În schimb, cei care doresc să se bucure și de schi și să și petreacă au dedicate câteva stațiuni mai zgomotoase, dar și cei care vor liniște au locuri numai bune pentru ei.
Stațiuni de schi pentru familii 
-Val Pusteria, Italia. Parte a zonei de schi Dolomiţi Superschi, zona Alta Val Pusteria, amplasată lângă granița cu Austria, în Tirolul de Sud, este ideală pentru familii, dar şi pentru cei care caută senzaţii tari pe pârtii. Include aşezările Sesto, Moso, San Candido, Versciaco, Dobbiaco, Villabassa şi Braies. Pârtiile de aici, care însumează peste 200 de kilometri, nu sunt niciodată extrem de aglomerate, acesta fiind unul din motivele pentru regiunea Val Pusteria este preferată de familii. De exemplu, Croda Rossa aparţine acestei zone şi înseamnă 17 kilometri de pârtii, unul numai pentru începători, 14 kilometri pentru nivel intermediar şi doi kilometri pentru avansaţi. Holzriese, pârtia neagră abruptă, este una din cele mai dificile din Alta Val Pusteria. Pe lângă schi, în Val Pusteria se pot practica snowboarding, schi fond, drumeţii de iarna cu rachete de zăpadă (snowshoeing), săniuş, curling, se pot face plimbări cu sănii trase de câini sau chiar se poate zbura cu parapanta. Iar vara, nici nu ai timp să acoperi numeroasele trasee montane. Peisajele de la poalele Dolomiților, munți incluși în patrimoniul UNESCO, sunt deosebite, ca și flora și fauna zonei.
-Geilo, Norvegia, pronunţat yay low, se află la marginea celui mai mare parc naţional, Hardangervidda, acesta fiind cel mai larg platou muntos din Europa de Nord. Cu panorame incredibile, Geilo este cea mai veche şi cunoscută staţiune de schi din Norvegia. Este atractivă în special pentru familii şi pentru toţi cei care caută mai mult decât doar experienţa de a schia. Aici poţi să te plimbi cu sania trasă de cai sau de husky, să schiezi noaptea, să pescuieşti la copcă, să încerci snowshoeing. Începătorii şi copiii vor putea să înveţe să schieze, iar intermediarii se vor bucura de pârtii largi, neaglomerate, cea mai lungă fiind de doi kilometri.
-Avoriaz, Franţa, se află în mijlocul zonei de schi Portes du Soleil (Porţile Soarelui), cunoscuta destinaţie din Alpi, la 1800 metri altitudine, care include 12 stațiuni de schi din Franța și Elveția (precum Abondance, Champéry, Châtel, Saint-Jean-d’Aulps, Morgins, Torgon). Avoriaz este un sătuc montan din categoria traffic-free, un criteriu excelent pentru a fi ales mai ales de familiile cu copii. Cu acces la pârtii ce însumează 650 de kilometri, Avoriaz este o aşezare îndrăgită de familii pentru siguranţă şi avantajele pe care le are. Copiii au aici un loc special, numit Village des Enfants, unde se oferă numeroase activităţi pentru ei, inclusiv lecţii de schi. Cei mari se pot distra la Stash, primul snow-parc ecologic din lume, În plus, din 2012, la Avoriaz există unul din cele mai mari parcuri acvatice construite în zonă montană, Aquariaz.
 Ischgl
Pentru persoane singure
Trei staţiuni unde cei singuri nu se vor simţi deloc singuri. Cel puţin aşa se spune, dar depinde de spiritul fiecăruia.
Val Thorens, Franţa, nu este numai staţiunea aflată la cea mai mare altitudine în imensa zonă de schi Trois Vallées (care include şi Courchevel, printre altele), ci în Europa. Se află la 2300 metri şi, inutil de spus, panoramele sunt captivante. Într-o zi senină, de aici poţi lua cele mai bune imagini de iarnă din lume. Este o staţiune potrivită pentru oricine, de la novici la experţi. Sătucul are mult farmec, iar dincolo de gălăgioasele pârtii, viaţa din puburi şi cluburi începe când se lasă noaptea.
Verbier este o populară staţiune ce face parte din cea mai largă zonă de schi din Elveţia, 4 Văi, o combinaţie perfectă de zile senine, privelişti încântătoare, pârtii excelente şi o viaţă de noaptă nebună, prin urmare o aşezare atractivă pentru tineri fără vârstă şi genul sportiv. Este o destinaţie preferată de britanici, olandezi, nordici şi, fireşte, de elveţieni. Are aproape 100 zone de acces la transport pe cablu şi peste 400 kilometri de pârtii; pentru începători, există zone bine delimitate. Probabil, te vei îndrăgosti de acest loc pentru că are mult farmec, iar dacă eşti unul dintre cei care ştie să aprecieze lucrurile bune din viaţă, aici trebuie să ajungi.
Ischgl, Austria, localitatea asta cu un nume format dintr-o înşiruire bizară de cinci consoane, este una din cele mai grozave şi cunoscute staţiuni de schi din regiunea Tirol, Austria. Ischgl este un sătuc tradiţional specific Alpilor, în mare parte cu traffic-free, cu pârtii minunate, în special pentru începători şi nivel intermediar, cu zăpadă garantată şi cu o viaţă de noapte de invidiat. Distracţia începe pentru schiori în restaurantele din vârf de munte, continuă în baruri şi mai departe în noapte se dezlănţuie în cluburi. Mai amintim doar că Ischgl este faimoasă şi pentru Top of the Mountain Concert, celebrele concerte pop care au loc aici, în fiecare an, celebrând încheierea unui sezon de schi. În 2015, acesta va avea loc în 2 mai. Citiți mai multe despre Ischgl aici.
Cortina d’Ampezzo
Destinații de schi recomandate pentru farmec şi linişte
Pentru mulţi nu e vorba doar de a schia pur şi simplu, ci şi de atmosferă. Iar unii asta caută în primul rând: locuri liniştite, sate pitoreşti, care şi-au păstrat farmecul de altădată.
Samoens, Franţa, din regiunea Rhône-Alpes, înseamnă o gură de aer proaspăt în mulţimea de staţiuni de schi celebre, luxoase și aglomerate. Francezii o descriu cu mândrie, cum altfel, ca pe una din monumentele lor istorice care, din întâmplare, are şi o zonă de schi fantastică. Micuţul oraş, cu o populaţie de aproximativ 2.200 de locuitori, este încadrat ca ville fleurie, ceea ce înseamnă că este unul din cele mai frumoase oraşe din Franţa. Este marcat şi cu eticheta Famille Plus Montagne, ceea ce face să fie o staţiune de schi perfectă pentru familii. Acest vechi sat este parte din domeniul schiabil Grand Massif, format din cinci aşezări: Flaine, Samoëns, Morillon, Sixt şi Les Carroz. Grand Massif are 265 kilometri de pârtii, cu 80 la sută dintre acestea orientate spre nord, prin urmare zăpada se topeşte aici ceva mai greu şi este o zonă ideală pentru începători şi intermediari.
Cortina d’Ampezzo, Italia, este, fără îndoială, un loc unic, unde, în anul 1956, s-au organizat Jocurile Olimpice de iarnă, prin urmare nu doar că are farmec, mai are şi pârtii extraordinare. Cu toate acestea, Cortina are o latură oarecum mai frivolă, fiind sută la sută un loc pur italian şi mulţi dintre cei care vin aici (majoritatea italieni) sunt mai degrabă pasionaţi de a defila pe străzi, a face cumpărături şi a privi lumea, decât de a schia. Concluzia: dacă vrei să schiezi, mergi aici, fiindcă te vei bucura de pârtii minunate, bine întreţinute, lungi, largi, aproape în întregime ale tale.
Stuben, Austria, este cel mai micuţ şi fermecător sătuc dintre celelalte patru (St Anton, St Christoph, Lech şi Zűrs) ce formează zona de schi Arlberg. Este celebru pentru cei care caută liniştea, prin urmare, dacă preferi zarva şi aglomeraţia, nu alege Stuben, iar locuitorii sunt cât se poate de ospitalieri. În plus, Stuben nu este o aşezare scumpă dacă ne raportăm la prețurile celorlalte. Sezonul de schi în Stuben începe din decembrie şi se întinde până la sfârşitul lui aprilie sau chiar începutul lui mai. Pentru cei care vor să combine liniştea de seară cu agitaţia din timpul zilei de pe pârtii: cazează-te în Stuben şi mergi să schiezi la St. Anton.
Alpe d’Huez. Fotocredit alpedhuez.com
Stațiuni vestite pentru après ski
Après ski devine tot mai atractiv pe an ce trece, pentru că oamenii nu mai vor doar schi şi somn, vor şi distracţie, multă şi diversă. 
Pe lângă cele prezentate şi recomandate la alte categorii, dar care sunt cunoscute şi pentru viaţa après ski-Val Thorens, Verbier, ambele din Franţa, Ischgl sau St. Anton, din Austria, -mai jos am ales alte trei staţiuni unde distracţia continuă după schi.
Alpe d’Huez, Franţa, este considerat de unii un excelent loc de distracţii pentru schiori, chiar dacă nu este una din cele mai frumoase staţiuni de schi din Franţa. Se pare că multora nu le pasă de acest amănunt, atâta vreme cât există suficiente baruri şi cluburi de petrecut. Sunt aici 250 kilometri de pârtii interconectate, perfecte pentru toate categoriile, de la începători la avansaţi. Cei care nu sunt pasionaţi de schi au 35 de kilometri de trasee care se termină în vârf de munte unde există un restaurant pitoresc, de unde nu ai mai pleca. Unul din motivele pentru care Alpe d’Huez este o destinaţie de iarnă aleasă de familii, grupuri şi mai ales de cei care nu schiază, dar se distrează.
Livigno, Italia, este un loc perfect pentru cei care iubesc schiul şi petrecerile. Staţiunea are pârtii bune pentru începători până la avansaţi, o mulţime de baruri care se umplu de viaţă după lăsarea serii şi nu mai puţin de zece restaurante aflate la diferite altitudini, ce oferă happy hours & live music. Relaxaţi şi prietenoşi, italienii creează o atmosferă plăcută și în acest orăşel, aşa că oricine e binevenit aici, mai puţin cei pretenţioşi şi obsedaţi de a-şi etala bogăţia. Livigno este în apropiere de celebra şi luxoasa staţiune St. Moritz din Elveţia, iar dacă vrei ca, măcar pentru o zi, să te învârţi printre cei bogaţi şi mai mult sau mai puţin celebri, poţi merge la St. Moritz într-o excursie ce se organizează local.
Solden, Austria, este locul unde vin de obicei olandezi, germani și din ce în ce mai mulți români, dar oricine este aşteptat atâta vreme cât are energie şi pentru schi şi pentru distracţii nocturne în cluburi. Regula aici este simplă: urci pe pârtie, dar înainte de a coborî bei o bere la restaurant, şi ţii minte că la ora 4 pm instalaţiile de cablu se închid. La sfârşit de zi, petrecerile încep în multele baruri ce se umplu de oameni dornici de muzică, băutură și dans. O alegere ar fi barul Marco, unde nu ai parte doar de voie bună; dacă ieşi afară, aici este unul din cele mai bune locuri de a urmări un spectacol de neuitat, cum soarele apune deasupra munţilor.
Ischgl este și ea o stațiune mai mult decât potrivită pentru amatorii de distracții și pentru shopping, de ce nu. Impresii și informații din Ischgl aici.
Sfaturi. Rating şi culori pârtii. În staţiunile de schi din Europa, culoarea verde înseamnă pârtii pentru începători, cea albastră – pârtii uşoare, roşie – pentru intermediari, neagră – pentru avansaţi. Marcajele pârtiilor pot varia în alte părţi din lume, cum ar fi America de Nord, Noua Zeelanda sau Japonia.
Pasionat de schi? Citește despre cele mai bune stațiuni de schi din Europa, după gradul de dificultate al pârtiilor, despre pârtiile omologate din România sau despre stațiuni de schi mai neobișnuite.

Sper că ți-a plăcut acest material sau că ți-a fost, măcar un pic, de folos :). Te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

sky slope.jpg
cortina damprezzo.jpg            
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This