Micuţul şi pitorescul orăşel bavarez Garmisch-Partenkirchen, vestit petru casele sale măiestrit pictate, are un frăţior mai mic, “aproape” geamăn: Obermammergau.

Unul mai frumos decât altul, cele două orășele aflate la numai 20 de kilometri distanță sunt de vizitat pentru că sunt amplasate într-un cadru natural deosebit, la poalele Alpilor, şi te aşteaptă să te ademenească într-o lume de poveste.

Oberammergau este străjuit de muntele Kofel,1342 m înălțime ( foto sus)

Pare că este în fiecare zi Crăciunul, sau poate perioada Adventului, când toată lumea se pregătește de sărbătoare şi în acest sătuc de aproximativ 5.000 de locuitori de la poalele munţilor Ammergau, pe valea râului Ammer…Este atât de relaxat și de vesel totul, bine pus la punct, după tipicul locului, dar natural totuși, că parcă nu-ți vine să te dai dus …
Casele din Obermammergau sunt pictate în culori pastelate, echilibrul cromatic fiind spart, vara, de muşcatele de un roșu care-ți fură, avid, privirea şi, din când în când, de verdele crud al plantelor curgătoare. De pe pereții caselor nu lipsesc temele religioase, ca de altfel şi scenele din poveşti. Sunt nenumărate ateliere aparţinând meştrilor locali, care te îmbie cu jucării de lemn, de plumb şi cu broderii, că îţi vine să împodobeşti bradul. Vitrinele îţi fură ochii, căci de la “umbra” brazilor deja împodobiţi, te supreveghează soldăţeii de plumb, figurinele de lemn, zânele sau globurile de sticlă..

Tipic bavarez

Plimbându-te pe străduțele din Obermammergau te revezi cu cele mai frumoase personaje din cărţile din poveşti şi nu ai cum să nu te bucuri de reîntâlnirea aceasta suprinzătoare. Acestea şi casele în stil bavarez întregesc atmosfera tradiţională, ca să nu mai amintesc de costumele cu rochii înfoiate şi destul de decoltate ale chelneriţelor de la terasele şi restaurantele unde, la loc de cinste în meniu, figurează ciolanul pe varză, cârnaţii, berea şi covrigeii săraţi…

 

 

Festival închinat Patimilor lui Isus

Activităţile de bază ale locuitorilor din Oberammergau s-au împărţit de secole între agricultură, creşterea animalelor şi prelucrarea lemnului. Însă nu acestea au adus faima Oberammergau ci festivalul „Passion Play„, o rememorare a patimilor lui Isus la care participă cu abnegaţie, voluntar, o mare parte din locuitorii săi. “Passion Play”se organizează din 10 în 10 ani, începând din anul 1632, când ciuma a făcut ravagii în sat iar oamenii i-au promis Domnului că, dacă vor fi ocoliţi de boală, vor pune în scenă, în semn de recunoştinţă, Patimile lui Isus. Impresionat de scenele patimilor lui Isus, regele Ludwig al II-lea a donat comunităţii locale un crucifix din marmură amplasat pe un deal, „Osterbiclil”, din apropierea Oberamergau. Satul are şi un mic muzeu, un teatru unde au loc concerte şi manifestările „Passion Play”, iar împrejurimile sale sunt numai bune pentru drumeţii sau chiar zborul cu parapanta. Dar, dacă nu aveţi prea mult timp la dispoziţie, puteţi să vă plimbaţi se străduţele sale deosebit de îngrijite unde parcă ai citi poveşti…ilustrate.

E bine de știut

Oberammergau este aproape de o serie de obiective turistice importante din Bavaria și Germania: Fussen , punctul de plecare către castelele Neuschwanstein și Hohenschwangau, Abatia Ettal e la aproximativ 5 kilometri, Munchen la 90 de kilometri.


Oberammergau este străjuit de muntele Kofel (1342 m)

oberammergau germania.jpg
casa pontiu pilat Oberammergau.jpg
interior biserica oberammergau.jpg
oberammergau toys.jpg
Oberammergau sf petre.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This