Un ghid „de buzunar” cu destinațiile care se pot lăuda cu cele mai curate și sigure plaje. Locurile unde găsești cele mai curate plaje și locuri de îmbăiat din Europa și de pe mapamond.

Comisia Europeană (CE) a dat recent publicității raportul său anual privind calitatea apei de îmbăiat. Datele rezultate “confirmă faptul că apele de scăldat din Europa sunt de înaltă calitate, 95% dintre aceste situri respectând standardele minime de calitate a apei stabilite în legislația UE”, potrivit raportului.

Concluziile raportului pe 2016 privind calitatea apelor de îmbăiat în Europa arată, pe scurt, așa:

-În cinci țări, 95% sau mai multe ape de scăldat au fost evaluate ca fiind de calitate „excelentă”: Este vorba de Luxemburg (toate cele 11 zone raportate pentru scăldat), Cipru (99% din toate plajele), Malta (99% din total) și Austria (95% din totalul zonelor de îmbăiere).

-Toate locurile de scăldat din Austria, Croația, Cipru, Estonia, Grecia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, România și Slovenia au obținut o calitate „suficientă” în 2016.

-În 2016, doar 1,4% din locurile cu apă pentru scăldat monitorizate în țările UE au fost catalogate ca având o calitate slabă a apei. Comparativ cu 2015, CE remarcă faptul că numărul absolut locuri de scăldat din UE cu o calitate „slabă” a scăzut de la de la 349 la 302.

-Cel mai mare număr de locuri de scăldat cu o calitate redusă a apei s-au găsit în Italia (în 100 de zone pentru scăldat, sau 1,8% din total), Franța (82 de locuri sau 2,4%) și Spania (39 de locuri sau 1,8% din total).

Iată un rezumat al raportului pe țări, principalele destinații estivale

-Grecia. Din cele 1.505 de plaje monitorizate, 1.496 sunt clasificate drept „excelente”. Din acestea,1495 sunt situate în apele de coastă și una în apele interioare.10 din apele de scăldat sunt „de bună calitate”( 9 sunt situate în apele de coastă și una în apele interioare). Doar o plajă din Grecia a fost clasificată ca fiind „de slabă calitate”, aceasta fiind pe malul mării. Niciuna dintre zonele folosite de scăldat nu a fost încadrată la categoria de „proastă calitate” din punct de vedere al calității apei.

-Bulgaria. Din cele 94 de ape de scăldat monitorizate, 61 au fost catalogate drept “excelente” și 27 de “bună calitate”. Cinci din plajele din Bulgaria monitorizate anul trecut au fost clasificat ca având o “calitate suficientă”, și una ca fiind de „proastă calitate”.

-Italia. Din cele 5.518 plaje de unde au fost prelevate probe de apă, 5.013 au primit caificativul „excelent”( aprox. 90%). O bună calitate a apei a fost concluzia pentru 261 de zone de îmbăiere analizate, pe când pentru 84 din acestea calificativul a fost de nivel “suficient”. Pentru 100 din plaje din Italia, verdictul a fost „apa e de proastă calitate”.

-Franța. În Franța au fost monitorizate 3.359 de locuri de scăldat, din care 2.581 au primit calificativul excelent (77%) . Calitate bună a apei le-au avut plajele din 482 de locuri de scăldat. Mai puțin adecvate pentru îmbăiat ar putea fi cele 82 de plaje din Feanța cu o calitate „slabă”. Un număr de 137 de zone de îmbăiat din Franța au apă “suficient de bună” pentru scăldat.

-Spania. Din totalul de 2.191 plaje a căror apă a fost verificată, un număr de 1.853 ( 85% din total) se pot mândri că au o calitate “excelentă” a apei, fără riscuri pentru populație. O bună calitate a apei a fost găsită la 191 de plaje din Spania. De o calitate slabă s-au dovedit a fi 71 de cazuti, pe când de”proastă calitate”și de evitat sunt 30 de locuri de scăldat.

-Portugalia. Anul trecut, au fost luate probe de apă dintr-un număr de 579 de zone de îmbăiere, din care 493 au primit calificativul de ‘excelent”. Nu același lucru se poate spune despre patru plaje, care sunt considerate cu o „proastă calitate” a apei și nici cele 13 cu o „slabă calitate”.

-România. În țara noastră au fost prelevate, în 2016, probe din apa a 50 zone de îmbăiere, iar calitatea apei a fost îndeajuns de ridicată ca ele să fie considerate „excelente” în 35 de locuri. Restul de 15 plaje s-au dovedit a fi de o bună calitate a apei. Niciuna din apa celor 50 de zone de scăldat din țară nu a fost catalogată ca fiind de „proastă calitate”.

Raportul CE nu nominalizează însă nicio zonă de îmbăiat, cu apă bună sau rea, dar această problemă ar trebui rezolvată cu ajutorul plăcuțelor de informare. Reguli comunitare pentru a proteja sănătatea publică și a păstra curate apele de scăldat impun statelor membre să monitorizeze și să evalueze apa de îmbăiere pentru cel puțin doi parametri ai bacteriilor (fecale). În plus, autoritățile trebuie să informeze publicul despre calitatea apei pentru scăldat și gestionarea plajei, prin așa-numitele profiluri de apă pentru scăldat.

Blue Flag flutură pe cele mai curate și sigure plaje

Probabil că mulți din cei care își doresc cele mai curate plaje pentru vacanță cunosc simbolul Blue Flag, care garantează nu doar calitatea apei, curățenia pe plajă și existența unor servicii minimale ci și provoacă autoritățile locale și operatorii de plajă să atingă standarde impuse de cele patru categorii de criterii. Pe scurt, este vorba de criteriul calității apei, managementul mediului, educația și securitatea ecologică. Steagul Albastru-Blue Flag a devenit o eco-etichetă foarte respectată și recunoscută pe plan global, în emisfera nordică și cea sudică deopotrivă.

Trei plaje Blue Flag în România anului 2017. Blue Flag a ajuns și în România, astfel că în acest an ( 2017) trei plaje își întâmpină clienții cu acest simbol apreciat. Vega Vintaje Beach Mamaia, Phoenicia Beach din Năvodari și Marina Regina Beach din Năvodari. Spre comparație, în Bulgaria există 11 de plaje clasificate Blue Flag, în Croația 99 iar în Muntenegru 24.Spania este țara cu cele mai multe plaje Blue Flag. Detalii despre plajele cu Steagul Albastru aici

Destinațiile cu cele mai multe plaje și porturi de ambarcațiuni cu Blue Flag în 2017

Țara Nr plaje cu Blue Flag Țara Nr plaje cu Blue Flag Țara Nr plaje cu Blue Flag
Spania 579 Cipru 61 Maroc 25
Grecia 485 Africa de Sud 45 Muntenegru 24
Franța 390 Israel 47 Porto Rico 10
Turcia 454 Islanda 4 Bulgaria 11
Italia 342 Mexic 35 Malta 12
Portugalia 390 Canada 27 Brazilia 5
Croația  99 R.Dominicană 29 România 3

Sper că ți-a plăcut și acest articol sau că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem 🙂 !
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

Pin It on Pinterest

Share This