Poate că nu sunt Cheile Turzii nici cele mai lungi, nici cele mai spectaculoase sau cele mai celebre din țară, dar sunt accesibile oricărui vrea să le cunoască, de la familii cu copii la cei vârstnici, de la cei liniștiți la cei mai aventurieri. Este o rezervație naturală surprinzător de frumoasă, de sălbatică și reconfortantă, aflată la nici șase kilometri de Turda, care merită văzută.
De oriunde ai veni, dinspre Cluj-Napoca sau dinspre Aiud, în apropiere de Turda te urmărește o maiestuoasă stâncă despicată pe verticală în două. Observi cei doi uriași pereți colțuroși, cândva un întreg, chiar și din orașul Turda, în drumul către sau dinspre Salina Turda, sau, chiar mai bine, de la ruinele Castrului roman al legiunii a V-a Macedonia.

Nu te mulțumi să admiri Cheile Turzii de la depărtare, fă un mic ocol și mergi acolo pentru o mică drumeție în sălbăticie, în aer curat, la răcoare, pe malul râului Hașdate, cel căruia îi datorăm acest loc deosebit, după ce a săpat cu stăruință în stâncile calcaroase ale Munților Trascăului. Sau poate ești mai curajos și vrei să faci escaladă pe versanții calcaroși care ajung până la 350 metri înălțime, acolo unde se mai avântă doar acvila de munte, una dintre cele mai puternice păsări de pradă din lume. Sunt și peșteri dacă vrei să cobori underground, iar una dintre atracțiile locului este peștera lui Bălica sau peștera “Cetățeaua Mare”. Aici, pe partea dreapta a văii Hașdate, legendele spun că s-a adăpostit haiducul Nechita Balica din satul Petreștii de Jos în timpul revoltei anti–austriece de acum două sute de ani. De alfel, Cheile Turzii au fost folosite în trecut drept adăpost al localnicilor în fața năvălitorilor, drept pentru care au fost numite și „Cetățile Turdei”.

La Cheile Turzii te așteaptă un peisaj carstic sălbatic, cu stânci înalte și abrupte, cu creste ascuțite, turnuri de piatră, peșteri, arcade și grohotișuri. Totul este foarte verde, păsărelele ciripesc de zor, îți arată chiar și drumul pe cărare, în apa curată a pârâului Hășdate cresc păstrăvi. Totul te face să simți că ești în “inima naturii”, mereu te urmărește pârăul și peretele calcaros. Părâul, afluent al Arieșului, este “tăiat” de patru punți peste care va trebui să treci ca să-ți continui drumeția, uneori lipit de versanții abrupți.

   
Rezervație naturală din 1938
Cu o suprafață de 235 de hectare, cu peste 1.000 de specii de plante și 110 specii de păsări, Cheile Turzii au statutul de arie protejată de interes național încă din 1938. Un număr de 24 de specii de animale și plante din Cheile Turzii sunt protejate, unele, precum usturoiul sălbatic (denumit popular Ceapa Ciorii din Cheie), vidra ( Lutra Lutra) și gălbiorul roșcat ( un fluture ) fiind specii rare. Indiferent dacă dorești să faci o drumeție ușoară sau o escaladă, este bine să te echipezi corespunzător locului și anotimpului, pentru că pietrele și podețele pot fi alunecoase! De pe versanți se pot desprinde stânci!
    
    

Elementul supriză

Impresii despre Chele Turzii. În România am văzut și alte chei mai spectaculoase, am parcurs trasee mai grele, am admirat și peisaje mai impresionante, m-am răcorit și am pescuit păstrăvi (aici pescuitul fiind interzis !) în râuri mai reci și mai repezi însă niciuna nu m-a uimit mai mult decât Cheile Turzii. Poate pentru că nu mă așteptam să le găsesc aici pe toate „la pachet” într-o plimbare ușoară, relaxantă prin pădurea deasă, într-o zi toridă de iulie, în mijlocul Ardealului. Bine spunea Sofocle că „Nu există bucurie mai mare decât cea venită pe neaşteptate.” A meritat să văd Cheile Turzii și sper să mă reîntorc pentru traseul de pe creste, căci există și așa ceva, sunt chiar mai multe marcate cu roșu!

      
      

În concluzie, Cheile Turzii reprezintă o atracție de top nu doar pentru Turda sau județul Cluj ci și pentru Munții Apuseni, care, trebuie să reunoaștem că nu duc lipsă de atracții turistice.

      

Cum ajungi în Cheile Turzii

Drumul e bun, chiar până la intrarea în rezervația naturală Cheile Turzii. Principalul drum de acces se desprinde din DN 1(E 81), la ieșirea din orașul Turda către Alba lulia, spre vest, pe DN 75 Turda-Câmpeni, via Mihai Viteazu. După  aproximativ doi km de la Mihai Viteazu se traversează Arieșul în localitatea Cheia. Drumul astfaltat continuă pe lângă o cariera de gips în stânga, apoi sunt câteva serprentine destul de abrupte și vezi o stâncă pe un platou, de unde ai o priveliște amplă asupra Cheilor Turzii. Spre cabană și camping mai cobori câteva serpentine nerecomandate accesului cu autovehicole pe timp de iarnă. Sunt și curse regulate cu microbuzul Turda- Cheia și Turda-Cornești.

Unde te cazezi. Dacă nu te-ai cazat în Turda, unde sunt zeci de pensiuni și câteva hoteluri, o opțiune este cabana Cheile Turzii, aflată chiar la intrarea în rezervație, care are 40 de locuri. În apropiere se poate campa, mai sunt și câteva căsuțe de lemn.

Sper că ți-a plăcut acest material (sau că măcar ți-a fost de folos) și te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește, trăiește, alături de noi!

Drum bun !

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This