India se află de câțiva ani în topul celor mai interesante locuri de vizitat din lume și nu fără motiv, are atât de multe de arătat și experiențe de oferit! De la orașe pline de energie la sate ascunse într-un decor paradisiac, la munți și dealuri înverzite și până la plaje cu nisip fin, India este o destinație de neocolit. De la Taj Mahal, la ashramuri, India este fascinantă.

Mulți văd India ca pe o călătorie spirituală. Aici poți găsi numeroase retreat-uri pentru yoga sau resorturi special concepute pentru meditație, regăsire de sine, chanting și detoxifierea organismului, în așa numitele ashramuri. Deși o călătorie spirituală poate avea loc chiar în căldura casei tale, deoarece totul pornește din interior, este într-adevăr mult mai bine să te afli în jurul unor oameni specializați care știu să te ghideze.

La fel de adevărat e sunt mai multe locuri din lume centre spirituale în lume, însă India este, de departe, cel mai renumit dintre ele. Se spune că trendul a fost dat de membrii formației Beatles, care au mers la un ashram în 1968, iar de atunci a devenit o destinație turistică îndrăgită. Aproximativ 80% din populație este adeptă a religiei hinduse, una dintre cele mai vechi religii de pe fața pământului. Teritoriul Indiei ar avea o încărcătură spirituală extrem de puternică, iar credințele hindușilor sunt pe cât de complexe, pe atât de vehemente. Hindușii cred în foarte multe zeități și încarnări ale acestora. Este cu adevărat o țară care are multe de oferit.

Să începem însă cu ceea ce putem vizita în India. Cel mai cunoscut mausoleu din lume este fără doar și poate Taj Mahal ( foto sus, autor Roney John ). În traducere, “Taj Mahal” înseamnă “Coroana Palatului”. Taj Mahal este construit complet din marmură și este considerat una dintre minunile lumii. Se află în orașul indian Agra, lângă râul Yamuna. În 1632, împăratul Shah Jahan a dorit să construiască un monument impunător pentru a da o formă materială dragostei nemăsurate pe care i-o purta soției lui, Mumtaz Mahal. După ce aceasta a murit, împăratul a dat ordin să se folosească doar marmură și pietre prețioase pentru mormântul acesteia.

Întreaga clădire este construită simetric, singura parte asimetrică este mormântul împăratului, construit lângă cel al soției, 35 de ani mai târziu. Taj Mahal este unul dintre cele mai spectaculoase și vizitate monumente din lume, iar în 1983 a devenit parte din patrimoniul UNESCO. Chiar și după atât de mulți ani de la construcția sa, Taj Mahal-ul este văzut ca “simbolul dragostei eterne”.

Photo by Fancycrave (Author), License CCO

New Delhi este capitala Indiei și, deși există confuzia că Delhi și New Delhi reprezintă unul și același lucru, de fapt ele sunt două entități diferite. New Delhi este doar o mică parte din Delhi, mai exact unul din cele 11 districte. Capitala a fost desemnată în 1911, înainte de aceasta fiind Calcutta. Diferența dintre New Delhi si Delhi este colosală. Dacă în New Delhi vei vedea mașini, clădiri și o atmosferă similară cu cea “europeană”, în Old Delhi vei avea un șoc cultural. Străzile sunt extrem de „înghesuite”, nu tocmai curate, iar pe lângă marea de oameni, vei vedea cum încearcă să se strecoare câteva “rickshaw-uri”, un fel de caleașcă pe două roți, trase de localnici. Sunt extrem de populare în India, iar, în cele mai multe cazuri, oamenii aceia trăiesc doar din mărunțișul pe care îl fac zilnic cu rickshaw-ul. Trebuie să te duci cu inima și cu mintea deschisă în Delhi. Este o experiență în care vei vedea o altă față a Indiei, însă nu vei regreta odată ce ajungi să fii în fața moscheelor impresionante. E musai să ajungi în Old Delhi, unde vei găsi unul dintre cele mai faimoase monumente de pe vremea Imperiului Mongol: Red Fort. Cea mai mare moschee din India se află tot aici și se numește Jamal Masjid.

Dacă dorești să te autoevaluezi și să ieși din zona de confort, India este o alegere excelentă prin ashramurile pe care le oferă. Este o modalitate foarte bună de a te deconecta de la grijiile zilnice, mai mult o îngrijire pentru suflet decât pentru corp. Un ashram foarte popular este Osho International Meditation Resort și se află în Pune, Maharashtra.

Mentalități în schimbare. Datorită popularității turistice de care se bucură în prezent India, și mentalitatea localnicilor a început să se schimbe în ultimii ani, forțând conducătorii țării să se adapteze noilor cerințe. În 2012, India a fost votată ca fiind țara în care femeia are cele mai puține drepturi. Lucrurile s-au schimbat însă de atunci. Femeile au început să câștige teren și să își arate abilitățile în domenii conduse până mai de curând de bărbați. Anul trecut, în 2017, chiar președintele indian a premiat cele mai competente 100 de femei indiene în domeniile în care activează, femei care au vrut să demonstreze că și ele pot să facă performanță. Femei care au schimbat imaginea Indiei în lume. Printre acestea, se află și Muskan Sethi, o tânără care a reușit în ciuda tuturor pronosticurilor negative date de alții. Este una dintre cele mai cunoscute jucătoare de poker, un joc dominat până mai ieri de bărbați. Este singura din țara ei care a ajuns la acest nivel, a participat în foarte multe competiții PokerStars, iar câștigurile ei au propulsat-o în concursurile profesioniste. Muskan s-a arătat foarte emoționată la primirea premiului.

Fără doar și poate, India este o destinație ce trebuie văzută. Dacă v-ați hotărât, e bine să vă cumpărați biletele de avion din timp, acestea fiind relativ scumpe dacă vi le luați din scurt. Iar dacă doriți să vă regăsiți 10 zile la un ashram, costurile sunt puțin ridicate: între 1500 și 2000 de euro. Bineînțeles, puteți alege o variantă mai ieftină: să vă duceți cu un rucsac în spate, să apelați la “coachsurfing” pentru cazare și la explorare pe cont propriu.

Visează, iubește. călătorește! Drum bun!

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This