Asezata in golful Kvarner, legata de partea continentala a tarii prin podul Krk, Krk este cea mai mare insula din Marea Adriatica.
Venind dinspre continent, Krk iti dezvaluie un peisaj arid, de pamant calcaros batut de soare si aparat de prea putina umbra. Situatia se schimba insa patrunzand in interiorul insulei, unde te asteapta si o vegetatie mediteraneana si paduri de pini si goruni.
Desi peisajele sale sunt destul de variate, Krk nu este cea mai exotica insula a Croatiei, nici cea mai frumoasa. Are de toate insa, de la paduri in vest, la creste golase, arse de soare, in est, nord-vestul fiind mai stancos si abrupt. In centru, pamantul este mai fertil, dar per ansamblu, zona este caracterizata printr-un relief carstic, cu numeroase golfuri , golfulete cu plaje cu pietricele, pesteri (precum Biserujka Cave aproape de Dobrinj) și doline.
Iata principalele statiuni din insula Krk.

-Omišalj. Primul oras care te intampina dupa ce traversezi podul Krk care leaga insula de continent este Omišalj ( sursa foto krk.hr) si e de neocolit. Cocotat la cateva zeci de metri deasupra marii, Omišalj dateaza din secolul al III-lea cand a fost intemeiat de romani, dar și-a pastrat structura urbana medievala si are un centru istoric fermecator. Aici, in partea istorica, stradutele inguste si pietonale te trimit undeva inapoi in timp, iar vederile panoramice ale golfului Kvarner sunt foarte romantice, mai ales catre apus. Omišalj are aproximativ trei kilometri de plaje cu pietricele și posibilități de cazare pentru toate buzinarele, inclusiv un camping, Pušća.

Aeroportul International Rijeka se afla in apropiere, la aproximativ patru kilometri.

-Orasul Krk. Urbea este inconjurata de ziduri din epoca romana, unele ramase in picioare de la data constructiei lor. Zidurile si portile vechi pazesc stradutele  stramte, pietruite, pietonale ale centrului istoric al orasului. Situat in sud-vestul insulei, intr-un amplu golf, KRK este cel mai vechi si cel mai mare oras de aici, cu nici 6.000 de locuitori.  Este si centrul cultural al insulei. Orasul KRK se mandreste cu a sa cetate veche, un „amalgam’ de ziduri, fortificatii si turnuri , tocmai pentru ca apartin unor epoci diferite din istoria sa. Mai pot fi zarite si astazi portile decorate cu lei venetieni ale bazilicei din secolul al V-lea, sau capela din secolul al XV-lea, cu ale sale bolte gotice. Cele mai bine conservate vestigii sunt Castelul Frankopan din Piata Kamplin, Turnul de pe malul marii si Primaria. Complexul Catedralei si Palatul Frankopan sunt principalele obiective turistice ale orasului, care nu duce lipsa nici de unele muzee precum Diocezan sau Palatul Episcopal. Acestea gazduiesc o serie de lucrari vechi de arta.

Orasul KRK devine foarte aglomerat vara si asta se vede seara, pe faleza. Pe langa numeroasele posibilitati de cazare, in partea sa noua, are si cateva plaje (cu vedere la cetate), toate cu pietris. Pe langa hoteluri, în Krk sunt disponibile numeroase apartamente particulare, case de oaspeti, case de vacanta, tabere si campinguri.

-Kosljun, Daca ati ajuns in KRK, e cea mai buna ocazie sa vizitati insulita apropiata Kosljun (Cassione). Locuita inca de pe vremea romanilor, umbrita de paduri dese de gorun, Kosljun gazduieste o abatie din secolul al XIII-lea. O insula verde si linistita din apropierea mai aglomeratului Krk.

-Baška. Baška ete un mic orasel turistic situat intr-un golf muntos de pe coasta de sud-est a insulei Krk, situat la 19 km de orasul Krk. Incojurat de vii si plantatii de maslini, cu a sa panorama spre insula Prvić, Baška a devenit una dintre cele mai cautate destinatii din golful Kvarner. Plaja sa imbratisata de dealuri golase care ii da un aspect dramatic este cea care a atras atentia, mai intai unui jurnalist ceh, care a facut-o celebra. Incontestabil, principalul atu al Baška il reprezinta cei doi kilometri de plaja, mare foarte curata si incadrata de un cadru natural deosebit. Intrarea in apa marii este lina, fiind apreciata si de familiile cu copii. Plaja este insotita de o faleza numai buna pentru plimbari de seara, jojing sau ciclism. O cetate venetiana este “nucleul vechi” al acestei statiuni, insa se pierde in multimea de hoteluri.

-Jurandvor. La doi kilometri de Baška se afla satul Jurandvor, unde mai dainuie micuta Biserica Sf Lucia (din secolul al XI-lea). Este locul uneia dintre cele mai importante descoperiri culturale din Croatia. Sub sacristie a stat ascunsa, pana in 1851, o tableta insciptionata cu cea mai veche scriere in limba croata, datand din anul 1100. Cunoscuta sub denumirea de Tableta de la Baska, tableta mentioneaza pentru prima data numele regelui croat Zvonimir. Tableta de piatra este acum la Muzeul Arheologic din Zagreb, dar o replica este pozitionata in locul sau original.

Stara Baska– este o plaja cel putin la fel de apreciata de turisti, fiind si mai putin aglomerata. Umbrita de pini, Stara Baška este amplasata pe malul vestic al insulei, la aproximativ 30 km de Banska.

Vrbnik. Un satuc pitoresc, autentic, cu stradute foarte stamte si case vechi, de pe coasta estica a insulei. Situat intre plantatii de vii si cocotat deasupra unei mari de culori deosebite, satul Vrbnik este un centru apreciat al gastronomiei croate. Este renumit pentru vinul produs aici si pentru preparatele traditionale pe baza de fructe de mare. Stazile foarte stramte si abrupte, vinul si mancarea bune si privelistile panoramice fac din Vrbnik o destinatie turisica apreciata pentru o excursie de o zi. Te va intampina cu istoria sa veche,  medievala si cu multa caldura.

-Njivice, Pe tarmul vestic al insulei KRK se afla Njivice, cel mai nou construit oras de pe insula Krk, aparut pe harta in anii 1930. In centrul statiunii existe un mic port marginit de plaje, principala sa atractie cu numeroase restaurante, cafenele și magazine. Plajele din Njivice sunt cu pietris, orasul avand o cale de promenada lunga de patru kilometri, umbrita de pini si serpuind chiar langa mare.

-Malinska. Odinioara principalul port pentru exportul de lemn de pe insula, Malinska este o statiune mai linistita, cu multe vile si apartamente de vacanta stranse in jurul portului. In imprejurimile sale, sunt foarte multe sate, plaje ascunse ( sau nu) in golfuri mici. Climatul placut, cu peste 200 de zile insorite si protejat de vanturi puternice, au facut ca Malinska sa fie remarcata de austrieci, aceeasi care au pus Opatija pe harta turismului croat, acum peste 140 de ani.

Despre Krk, pe scurt

Insula Krk este legata din 1980, de continent printr-un pod lung de 1,8 kilometri – taxa de pod aproximativ 5 euro. Situata in Golful Kvaner, Krk are o suprafata de 405 kilometri patrati, un aeroport propriu precum si cateva porturi din care pleaca curse regulate catre insulele invecinate.

I se mai spune si Insula de Aur sau Veglia, asa cum au denumit-o romanii. In trecut, mare parte din cei nici 20.000 de locuitori se ocupau cu pescaritul, cu productia de miere si de ulei de masline. In prezent, tuismul a devenit ocupatia de baza.

Ce sa nu ratezi pe insula Krk

-Orasul Krk, cu zidurile sale vechi de doua milenii. castelul Frankopan din secolul al 13-lea, Old City Hall din secolul al XVI-lea și Catedrala Krk a carei turn domina orasul.

-Pestera Biserujka, din nord -estul insulei aproape de Silo.

-Plajele din Stara Banska si Banska.

-Orasul Omisalj, cocotat pe stanca deasupra marii, la 80 de metri.

-Insulita Kosljun, cu muzeul in cadrul manastirii.

-Orasul Vrbnik, inconjurat de podgorii fertile, cu strazi abrupte si stramte.

Sper că ți-a plăcut și acest articol, că te-a informat și te-a motivat pentru următoarele călătorii! Arată-l și prietenilor tăi, dă Like & Share, se vor bucura că te gândești la ei! Vino cu noi pe Facebook!

Visează, iubește călătorește. Drum bun !

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This