Robusta cetate țărănească Prejmer te așteaptă ca și cum timpul nu ar fi trecut asupra sa, modestă și puternică precum un bastion din poveștile care se sfârșesc mereu cu bine.
Cetatea Prejmer este destul de rece și oarecum copleșitoare, dar merită vizitată pentru că este o filă de istorie palpabilă a acestor locuri, „scrisă” în zidurile sale.
Prejmer este unul dintre cele mai frumoase și interesante obiective din județul Brașov. Pe drumul către Pasul Buzăului, la nici 15 kilometri de orașul Brașov, în centrul comunei Prejmer, se află Cetatea Ţărănească Prejmer, una dintre cele mai puternice fortificaţii feudale din Ţara Bârsei. Acest obiectiv turistic demn de vizitat, care cuprinde Biserica Evanghelică şi Cetatea Ţărănească, a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1999, dar istoria sa este veche cu peste jumătate de mileniu.
Cel mai vechi altar din România
Cetatea Prejmer a fost de necucerit. Biserica a fost ridicată în anul 1250 de către cavalerii teutoni, iar construcţia Cetăţii fortificate Tartlau ( în limba germană), opera locuitorilor germani, a început în anul 1427 şi s-a finalizat în secolul al XVI-lea. Aici este cel mai vechi altar din ţara noastră, pictat în perioada 1450-1460.
Cetatea Țărănească Prejmer fost concepută și construită spre a servi drept loc de refugiu şi de apărare pentru populaţia satului, în acele vremuri tulburi și periculoase în care tot dădeau năvală turcii. Și rezultatul muncii sătenilor a fost fără reproș, de vreme ce fortificația a rezistat unui număr de 50 de atacuri ale turcilor fără a fi cucerită, poate și datorită arhitecturii compacte a Cetății care nu a beneficiat de o poziționare strategică, nefiind situată pe cele mai înalte sau inaccesibile vârfuri, precum cea de la Râșnov, de exemplu. Cetatea Tărănească Prejmer a avut alte elemente care să-i asigure invicibilitatea și cum, necum, acestea au fost la datorie. Apărat de bastioane, legat de lume de poduri mobile și de un pasaj secret, subteran, prin care se realiza aprovizionarea cu produse alimentare a celor din cetate, Cetatea Prejmer are și alte puncte forte. Ce nu au reușit turcii a făcut, ce-i drept o singură dată, în anul 1611, principele Transilvaniei, Gabriel Báthori.
Nu a fost cucerită de turci
Bastion. Astfel, au fost construite ziduri de până la 12 metri înălțime, groase de 4 metri, care apără două incinte. Ridicată în anul 1427, incinta principală a Cetății Prejmer, cu o formă circulară, are diametrul de aproximativ 80 m și ziduri de 3-4 metri grosime. Pe zid, la 12 metri înălțime, se află drumul străjerilor, cei care dădeau alarma când se iveau inamicii. Cealaltă curte interioară, mai mică, este alipită gangului boltit al porţii de intrare. Pășind în acest gang pătrunzi într-o lume demult apusă, deloc prietenoasă, cu un grad foarte redus de confort și siguranță precară. Gangul, lung de 15 metri are arce puternice şi din tavan se mai zărește încă un grătar din lemn întărit cu benzi din fier, cu vârfurile ascuţite în partea de jos. Grătarul era coborât, probabil cu zgomot, în momentul în care avangarda duşmanilor reușea să pătrundă în incinta cetăţii, izolându–i pe primii asediatori.
Scenarii de film
La Prejmer există “orga morţii”. Urma probabil riposta țăranilor din bastioanele exterioare care întăresc incinta principală. Atmosfera de film medieval se amplifică odată ce ai pătruns după gang, unde te întâmpină curtea interioară a cetății, foarte austeră, cazonă, așa cum este și normal..
Îți iau ochii cămăruțele liliputane dispuse pe trei şi patru niveluri, legate între ele prin scări de lemn“negru” de trecerea timpului. Fiecare familie din sat avea cămăruța sa, “garnisită” probabil cu tot ce trebuie pentru a face față asediilor o perioadă de timp. Nu lipsesc nici gurile de tragere, orificiile din zid prin care sătenii se puteau apăra cu arcuri, iar mai târziu, cu arme de foc. Există și așa numita “orgă a morţii” – dispozitiv care putea declanşa simultan mai multe archebuze, care provocau nu dar panică ci și daune însemnate în rândul atacatorilor.
Apărată de șanțuri cu apă
Cea mai puternică biserică fortificată. Întreaga Cetate Prejmer îşi desfăşoară zidurile într-o ordine orizontală şi cu greu se poate ghici din afară cât de solid este organizat sistemul defensiv interior. Zidurile principale erau protejate de un zid-scut (în care sunt orificii prin care atacatorii erau „întâmpinați”cu smoală încinsă, foc şi apă fiartă) precum de un şanţ cu apă, care astăzi nu mai există, patru bastioane de artilerie asigurând flancurile. Construită în formă de cruce în secolul al XIII-lea, biserica din Prejmer este cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-medievală din estul Europei. Inițial, clădirea era compusă din patru brațe egale dispuse în jurul unui careu centrat de un turn octogonal.
Program de vizitare la Prejmer
Găsiți Cetatea Prejmer în centrul localității, pe Strada Pieței nr. 2, Prejmer, judeţul Braşov.
Programul de vizitare în perioada 1 mai – 31 octombrie este de marţi până vineri între orele 9.00-17.00 și sâmbătă, în intervalul orar 9.00-15.00. În perioada 1 noiembrie – 1 mai, ansambul este închis în zilele de duminică și luni, fiind deschis între orele 9.00 și 15.00, de marţi până sâmbătă .
Taxa de vizitare este de 8 lei/adult şi 4 lei/student sau elev. Eu am ajuns în Prejmer cu două zile înainte de vestitul Festival al Clătitelor, Fasching, care are loc la mijlocul lunii februarie, motiv pentru care programul a fost scurtat puțin, cămăruțele cu școala precum și biserica fiind închise.
Confirmări/Notificări