Puține capitale europene se pot mândri cu o asemenea atmosferă romantică, boemă și primitoare precum Lisabona. Pe lângă cartierele vechi și pitorești, cu arhitectură diversă, pornind de la cea romanică la mudejar până la cea gotică și art nouveau, Lisabona a fost gratulată și cu o așezare deosebită.
Construită pe șapte coline, Lisabona este îmbrățișată de fluviul Tejo înainte de a se vărsa în Oceanul Atlantic. Lisabona este iubită și de soare care i-a conferit titlul de cea mai însorită capitală europeană, cu peste 300 de zile luminoase în fecare an.
Unul dintre cele mai romantice orașe, Lisabona este perfectă pentru îndrăgostiții de orice vârstă și e pregătită să ne facă să iubim și mai mult, cel puțin pe jumătatea noastră. Și pe ea, urbea veche de mii de ani, întemeiată de Ulyse potrivit legendei și de fenicieni conform datelor istorice.
Iată cele mai romantice locuri din Lisabona și experiențele pe care ți le oferă aceste atracții turistice importante ale Lisabonei.

castel sf Gheorghe lisabon
– Castelo de S. Jorge – Castelul Sf. Gheorghe. Cel mai vechi monument din Lisabona este situat și pe cea mai înaltă colină, fiind apărat de dușmani de ziduri puternice de apărare și de soare de o grădină interioară populată cu fazani și pisicuțe:). De aici, de pe meterezele Castelo de S. Jorge, ai toată capitala Portugaliei la picioare, vezi fluviul semnalizându-ți prezența în soare și marea de acoperișuri de țiglă cărămizie. Te simți ca un rege sau ca o regină la Castelo de S. Jorge și, chiar dacă nu ai cucerit un regat, sigur ai alături o inimă pereche care bate în aceleași ritm cu a ta. Locul e ca din poveși, în special către asfințit, când Lisabona îmbracă o mantie aurie, hermina sa de prințesă.

lisabona sunshine

Nu rata apusul de soare la Castelo de S. Jorge. Sunt două restaurante la Castelo de S. Jorge, o cupă de cafea sau una de șampanie va marca aceste momente deosebite în doi!

hills tram lisabona

– Mergi cu tramvaiul VIP! În Lisabona există un tramvai celebru, cel cu numărul 28, care te conduce prin unele cele mai frumoase locuri din oraș. Numai că e puțin probabil ai o experiență confortabilă cu acest tramvai, pentru că toată lumea vrea să plimbe cu el!
Poate că e mai bine alegi tramvaiul pe care eu l-am numit “Tramvaiul VIP” și anume Hop-on / Hop-off TRAM, de culoare roșie. Are ghid audio în opt limbi, poți urca și coborî la oricare din cele șapte stații, dar doar o dată, biletul e valabil 24 de ore de la activare și, cel mai important, nu e înghesuială, ai locul tău pe scaun.

tramvaie lisabona

Cel mai bine e să-l iei de la capăt, din Praca do Comercio, din apropiere de Rua Augusta.

– Vizitează Alfama. Indiferent dacă ai luat sau nu tramvaiul VIP, tot trebuie să te plimbi pe străduțele vechii Lisabona, cartierul Alfama, dacă vrei ceva autentic. Numele cu rezonanță maură al Alfama este doar o prefață pentru acest cartier cu străduțe labirintice, cu trotuare pavate cu piatră albă și case vechi, placate cu azulejos (faianță tradițională pictată).
Lăsă-te furat de străzile Alfamei care urcă și coboară sinuoase, vegheate de sus de Castelo de S Jorge, de pescăruși și mângâiate de aerul ușor sărat al Oceanului. Rufele întinse la ferestrele de după care răzbat acorduri muzicale și chemări la masă, vecinii care își vorbesc de la balcoane omenii care vin de la cumpărături te conving că totul e autentic aici.

Alfama a fost cea mai puțin afectată de cutremurul devastator din 1755, așa că aici e atmosfera cea mai autentică, nu lipsesc nici casele coșcovite sau balcoanele dantelate, plus că aici sunt cele mai importante puncte de atracție turistică a Lisabonei.

Tot colindând, trotuarele se transformă în scări, cerul abia se mai vede de dintre case și nu știi ce urmează după colț, dacă poți să treci mai departe sau nu.

alfama lisabona

– Bucură-te de muzica locului! La parterul caselor din Alfama sunt tot felul de magazine și multe baruri, terase și restaurante la care se cântă live. După noroc, poți nimeri să-ți cânte, și poate că o să te și încânte, o trupă fado sau una de mariachi. Dacă îți place fado, genul muzical mai melancolic apărut în Lisabona, atunci Alfama e locul în care să te bucuri de el, în localuri precum Clube de Fado sau Parreirinha de Alfama.

Există și un Muzeu al Fado ( Museo do Fado), trebuie să cobori înspre Tajo, sunt aproximativ 500 de metri de la Portas de Sol până la strada Jardim do Tabaco.

portas del Sol lisabona

– Mergi la Portas del Sol pentru o pauză de cafea și nu numai. Colindând prin Alfama, vei întâlni locuri deosebit de frumoase, cu o panoramă deosebită, iar Portas del Sol e unul dintre acelea pe care nu le ocolește aproape nimeni. La Portas del Sol te așteaptă un “balcon”, o terasă cu o vastă deschidere către Tajo, unde poți să-ți iei o pauză de cafea “asezonată” cu vederi spectaculoase asupra Alfama.

st vincent lisabona

Poate vei recunoaște Portas del Sol după statuia Sf Vincent ( foto sus), patronul spiritual al orașului, și apoi vei dori să vizitezi Muzeul de Arte decorative din apropiere de stația de tramvai!

mirandouro santa luzia

La câțiva pași mai la vale se află Miradouro de Santa Luzia, un alt punct de observație celebru pentru poziția sa mai mult romantică decât strategică. Este lipit de o bisericuță albă pe care sunt două plăci de ceramică, una provenind din Praca do Comercio înainte de marele cutremur și alta reprezentându-i pe creștini atacând castelul St. George, în 1147, pe vremea când încă mai era în mâinile maurilor.

Poți să te odihnești un pic la umbra bougainvillea, în timp ce admiri panorama înainte de a o lua din nou la pas.

lisabona vedere basilica graca

– Petrece apusul la Miradouro da GraçaUn alt loc cu priveliști romantice de la înălțime este în apropiere, la aproximativ 550 metri, chiar lângă Igreja da Graça. Biserica Graça este una dintre cele mai vechi clădiri din Lisabona, construită în 1271, cu un bogat interior baroc. Iar Miradouro da Graça este terasa splendidă din fața ei și motivele pentru care merită să o vizitezi e că e umbrită de pini, oferă o vedere panoramică asupra castelului Sao Jorge și centrului Lisabonei.

Apusul face Miradouro da Graça un loc spectaculos pentru panorama asupra orașului și atmosfera romantică. În timpul verii, cafeneaua de aici rămâne deschisă până târziu în noapte.

– Grădinile din Lisabona, locuri pentru picnic în doi. În Lisabona sunt multe parcuri și grădini, iar în unele dintre ele poți să organizezi liniștit un picnic în doi, în compania plantelor și a arbuștilor exotici… Poți alege Grădina Fundației Calouste Gulbenkian sau Jardim da Estrela, de lângă Basilica Estrella ori Grădina Botanică din Lisabona sau Tapada Das Necessidades, cu una dintre cele mai mari colecții din lume de cactuși din lume și o vedere minunată asupra podului 25 de Abril.

O altă opțiune este Tropical Garden cunoscută printre localnici ca „Jardim do Ultramar”. Se află pe Calçada do Galvão, cartierul Belem, și ajungi cu tramvaiul 15.

belem turn

– Romatism scupltat în piatră. Probabil nu aceasta a fost intenția arhiecților când au proiectat Turnul Belem ( foto sus) și Mosteiro dos Jerónimos în frumosul stil manuelin, dar acesta e mesajul estetic transmis de aceste două celebre simboluri ale Lisabonei. Te așeaptă arcade grațioase, coloane pe care urcă viță de vie împietrită și flori nemuritoare, coridoare misterioase pe care au călcat personalități care au schimbat lumea.
Din zona Belem au plecat peste oceane mulți dintre marii exploratori portughezi precum Prințul Henry Navigatorul, Bartholomeu, Ferdinand Magellan, Vasco da Gama iar Christofor Columb s-a oprit aici, pe drumul de întoarcere la Europa, după descoperirea lumii noi.

Turnul Belem cel bătut de ape poate fi punctul de pornire al unei plimbări romantice de-a lungul malul fluviului.

pasteis de nata

– Gustul dragostei. Se spune că dragostea trece prin stomac și nu e obiectivul meu să pun la îndoială acest fapt :). Cred că, dacă dragostea are un gust, atunci e dulce precum pastéis de nata, niște tarte mici cu cremă de ou și vanilie care au dodândit celebritate la nivel internațional. Antiga Confeitaria de Belem este unul dintre locurile unde delicioasele tarte se produc de peste 170 de ani. Poți încerca multe alte bucate tradiționale, dar eu spun că nu poți da greș cu prepatele din fructe de mare și cu tapas în Portugalia.

fructe de mare portugalia

Dacă ești dispus să cheltuiești mai mult pe o cină romantică și să faci impresie, atunci încearcă un restaurant distins cu o stea Michelin precum Feitora din cadrul hotelului Altis Belem, Eleven sau Belcanto.

palatul national pena sintra portugalia

– Mergi pe urmele capetelor încoronate, la Sintra! “Adjudecat” timp de secole de nobilimea portugheză și cea europeană, orășelul situat la aproximativ 30 de kilometri de Lisabona este în prezent un important obiectiv turistic al Portugaliei. Sintra, înscris pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO, este plin de verdeață și are câteva castele și palate celebre. Primul pe lista obiectivelor care merită vizitate este Palatul Național Pena, reședința de vară a monahilor portughezi în secolele XVIII-XIX, una dintre cele șapte minuni ale Portugaliei.

quinta da regaleira sintra portugalia

Palatul Național Sintra, cel mai bine conservat palat regal medieval din Portugalia, datând de la începutul secolului al XIV-lea, Quinta da Regaleira ( foto sus), reședința imensă a unui nobil bogat sau Castelul Maurilor sunt alte locuri pentru care merită să vizitezi Sintra.
În Sintra pătrunzi într-un mic rai verde, într-o lume a opulenței și a viselor materializate ale bogaților de a avea castele, palate și grădini cum rar vezi.

pena national palace sintra

Ascunse printre dealuri sunt domeniile nobiliare cu turnuri, turnulețe, pavilioane și grădini luxuriante, numai bune de descoperit în doi. Sintra este de vizitat, este unul dintre cele mai romantice orașe din Europa.

obidus medieval portugalia

– Fă-ți drum la Obidos. Unul dintre cele mai frumoase sate medievale din Portugalia, în fapt o cetate medievală cu ziduri de apărare și porți care adăpostesc un castel, cu străduțe pietonale, case și biserici din piatră, garduri “inundate” de flori. Nu fără motiv Obidos a fost, timp de secole, darul perfect de nuntă pentru reginele Portugaliei. În prezent, Obidos este și el unul dintre cele “Șapte minuni ale Portugaliei”, un site în patrimoniul UNESCO și merită vizitat mai către apus, pentru a încheia ziua într-un loc deosebit de romantic, cu o cină de te lingi pe degete.

sintra coffe

Află de aici care sunt cele mai importante obiective care merită vizitate în Lisabona. Poate că  nu știai că în împrejurimile Lisabonei sunt multe de văzut, pornind de la plaje sălbatice, la stațiuni cosmopolite preferate de aristocrați și poeți și până la sătuce cocoțate pe malul Atlanticului, despre care am scris aici.  Sper că ți-a plăcut acest material sau că ți-a fost de folos. Dacă da, dă-le de știre și prietenilor, dă Share și Like! Te aștept să ne fii alături pe Facebook !

Visează, iubește,călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This