Montecatini Terme este cea mai mare și vestită stațiune de balneoclimaterică din Toscana, Italia, unde, alături de beneficiile apelor curative care au adus-o în atenția nobilimii încă din secolul al XVI-lea, te poți bucura de atmosfera relaxantă, cochetă, de verdeață și de aer curat.
Dacă nu aveți neaparată nevoie de tratamentele oferite aici (pentru afecțiuni ale ficatului și sistemului digestiv ), trebuie să știți că Montecatini Terme este poate cel mai bun loc de a porni în „cucerirea “ Toscanei și aprincipalelor sale atracții turistice celebre: Florența, Lucca, Pisa; Pistoia și lista poate continua chiar și cu Cinque Terre ( regiune aflată totuși la peste 110 kilometri). Montecatinni Terme se află la nici 48 de kilometri de Florența, la 30 de kilometri de Lucca, la 53 de kilometri de Pisa sau la 58 de kilometri de vestita stațiune de la Marea Ligurică, Viareggio. De altfel, mulți dintre locuitorii săi fac naveta în fiecare zi în aceste orașe unde își au locul de muncă și nu puțini sunt români.

Montecatini Terme și petrecerile sale „de stradă”

Găsești în Montecatini Terme hoteluri bune și la prețuri mai mici decât în cele din Florența, o atmosferă mult mai liniștită decât în destinațiile “vedetă”, posibilitatea de a te bucura de servicii spa, chiar dacă sunt desul de costisitoare. Este o atmosferă atât de relaxantă aici că nici nu ai spune că locul a fost, timp de sute de ani, terenul unei necontenite lupte de gherilă dintre familiile di Medici ( care controlau Florența) și Strozzi ( stăpânii Sienna).

Centre spa cu tradiție de peste 240 de ani

Sunt mai multe centre spa și de tratament în Montecatini Terme, dar cele mai vechi, adevărate palate cu grădini interioare și fresce bogate sunt Tettuccio (ridicat în 1779), Bagno Regio (din anul 1773) și Terme Leopoldine (din anul 1775).
Găsești nenumărate restaurante și pizerii unde se mănâncă foarte bine în Montecatini Terme, magazine de renume și buticuri care-ți fură ochii cu produse de calitate “made in Italy”. Toate clădirile din Monecatini Terme sunt foarte îngrijite și unele și foarte elegante, dar ceea ce mi-au rămas în minte sunt bulevardele largi și umbrite și petrecerile care aveau loc seara în centru. Atmosferă de vacanță, relaxată și fără fițe. Mi-a plăcut mai ales orășelul său “satelit”, Montecatini Alto.

Călătoria cu un funicolare vechi de 116 ani către Castello

În Montecatini Alto poți să ajungi ori cu autoturismul, pe jos, într-o drumeție sau, mai spectaculos și confortabil, cu un funicular vechi de 116 ani. Funicularul care păstrează și acum cele două garnituri originale, cuplul Gigio și Gigia, construite din lemn, nu are un traseu foarte lung, de nici 1,5 kilometri, dar un grad de înclinare de 38,5%. Rolul său inițial fiind de a-i transporta pe localnici la „Castello”-„Castelul” din Montecatini Alto, unde a fost sediul primăriei până în 1905. Unul dintre primii pasageri transportați de acest “funicolare” care inițial a funcționat cu aburi, acum fiind cu tracțiune electrică, a fost compozitorul Giuseppe Verdi.

Sus, de la înălțimea celor aproximativ 300 de metri ai Montecatini Alto ai o bună parte din Toscana cea frumos delurită și plină de chiparoși semeți… Iar micuța localitate în sine, cu ale sale case tradiționale din piatră și străduțe pietruite și șerpuitoare, cu trei biserici și o piață centrală însorită și colorată este unul dintre cele mai relaxante și pitorești locuri.

Montecatini Alto

Montecatini Alto e precum în povești

Aici o fost odată, așa, precum în povești, pe creasta unui deal, un castel costruit în stil romanesque, cu ziduri de apărare și turnuri. Castelul – Castello a fost ținta atacurilor dintre familiile rivale care își disputau regiunea în epoca medievală și în interiorul zidurilor sale chiar s-au dat lupte sângeroase.. Nu contează că din zidurile Castello nu au mai rămas intacte decât aproximativ 2 kilometri și mai există câteva uși și turnuri (și acelea incorporate în alte construcții precum o fostă mănăstire benedictină), Montecatini Alto arată foarte bine așa cum e. De fapt, e chiar un loc mai mult decât perfect să te bucuri în liniște și pace de câtva ore tihnite din vacanța ta, cu un capucino în față în Piazza Giusti, și cu Toscana întinsă la picioare…Chiar nu am putut să cer  mai mult..

La Montecatini Alto ai o bucațică de Toscana la picioare

Funicolare către Montecatini Alto te duce cu gândul la filmele western, nu-i așa?

Bucătăria din Toscana este foarte apetisantă

Montecatini Terme

Multumesc că îmi citiți materialele!

Sper că ți-a plăcut acest material sau că măcar ți-a fost de folos. Te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește! 
Drum bun! Galerie foto  cu imagini din Montecatini Alto, mai jos! 
montecatini alto castello.jpg
funicolare montecatini terme alto italy.jpg
toscana.jpg
montecatini alto piazza.jpg
montecatini alto piazetta.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This