Cine a supranumit Algarve, “Pământul eternei primăveri” a știut ce spune. În regiunea de coastă din sudul Portugaliei, cu țărmuri dantelate și bătute de vânt, totul este verde, flora este tropicală, cu lămâi, rodii, măslini, banani și portocali, iar temperaturile rar depășesc 30 de grade chiar și în cele mai călduroase zile ale verii. Diminețile de la malul Oceanul Atlanic sunt învăluite în ceață, dându-ți impresia că te așteaptă o ploaie pe cinste, fără să se întâmple asta, din fericire. Iar apusurile au cele mai calde nuanțe de roșu, roz, în timp ce Oceanul Atlantic îmbracă un argintiu care pare…viu.
La Algarve, regiune cu o istorie de peste 4.000 de ani în spate, au râvnit fenicienii, cartaginezii, grecii, romanii, vizigoții, maurii și apoi regii creștini, dar astăzi regiunea cea mai sudică a Portugaliei se lasă de bunăvoie “pradă” milioanelor de turiști.
Dar nu te lăsa intimidat de statutul de cea mai importantă destinație de turistică estivală a Portugaliei, pentru că aici nu vei simți aglomerația. Nu sunt șanse să vină careva să se urce cu picioarele pe cearșaful tău… Sunt peste 150 de plaje amenjate în Algarve, unele dintre cele mai frumoase din Europa, și în mod sigur nu le vei rezista, cel puțin una îți va cădea cu tronc.
Indiferent dacă îți plac plajele sălbatice, flancate de stânci semețe care par că se pregătesc să se arunce în ocean sau preferi plajele liniștite, cu nisip galben, fin și cu toate facilittățile demne de Blue Flag vei găsi ceva pe placul tău. Acum e acum, greu de ales!
Căci Algarve are peste 155 de kilometri de țărm cu peisaje dramatice, cu înalți pereți stâncoși bătuți de valurile insistente sau cu ieșire lină la mare, “clasicele” plaje cu nisip fin, unele fiind “nesfârșite”.
Algarve are unele din cele mai bune plaje din Portugalia și din Europa
Plajele sunt principala atracție a regiunii Algarve, capitol la care sunt celebre spectaculoasa Praia da Marinha din Lagoa ( foto sus), pe care Ghidul Michelin a plasat-o în topul celor mai bune plaje din Europa, sălbatica Praia de Vale Figueira aflată la 15 kilometri de Carrapateira sau plajele din Insula Tavira, unde poți ajunge doar cu feribotul din centru orașului Tavira sau din Quatro-Aguas cu bărci închiriate.
Plaje foarte apreciate în Algarve sunt și Praia de Falesia și Praia de Villamora ( foto sus), ambele din stațiunea Villamoura. Dar Meia Praia, de lângă Lagos, plajă lungă de trei kilometri, “garnisită”cu nisip fin ca și Praia de Odeceixe (aflată undeva pe lângă satul Baiona, din vecinătatea Aljezur) catalogată una dintre cele 10 plaje de top ale Europei de către ghidul Michelin sunt deosebite, motiv petru care au fost incluse în diferite topuri.
Lista plajelor apreciate din Algarve poate continua cu Praia da Rocha, pratic plaja orașului Portimao, destul de aglomerată și doar cu toate facililățile de sporturi nautice și de agrement. Mie mi-au placut foarte mult Praia do Martinhal din Sagres, cu nisip, flancată de stânci masive, cu școli de windsurfing și câteva restaurante excelente. Dacă ajungeți la Praia do Martinhal, alegeți restaurantul de pe plajă și din preparate sale din pește și fructe de mare! Și Praia da Marinha ( Plaja Marinei) e desobită, dar este foarte aglomerată, are o singură terasă de unde poți să-ți cumperi ceva de băut sau de mâncare, după ce stai zeci de minute la coadă!
Sfatul meu sincer este acela că, dacă ai pus ochii pe o plajă și ți-a plăcut, rămâi acolo și nu pierde vremea căutând altele mai frumoase. Nu o să mai ai timp să te bucuri de soare, de mare, de relaxare, tot stând pe drumuri. Multe dintre plajele celebre sunt mai izolate, neavând așadar nici dușuri sau salvamar, ca să nu mai vorbim de restaurante.
Una dintre cele mai căutate destinații pentru surf
Dacă nu e genul tău să stai să lenevești la plajă, atunci poți să practici o mulțime de sporturi acvatice și extreme, dar cel mai popular aici este surfingul. De fapt, valurile Oceanului Atlantic sunt mai bune pentru surfing decât pentru bălăceală, dar asta nu înseamnă că nu poți face o baie sau chiar mai multe.
Revenind la surf, poate că nu vei întâni neaparat acel val „monstru” pe care îl aștepți dacă ești împătimit, dar adrenalina este aproape garantată tot timpul anului, căci vânt și valuri sunt din belșug. Iar orășele vechi ca Lagos și Sagres sunt adevărați magneți pentru surferi, iar pe coasta de vest a Algarve am văzut destule campinguri pentru rulotele unde aceștia se cazează. Coasta de vest a Algarve este mult mai puțin dezvoltată turistic, cu multe plaje “virgine’ care își așteaptă surferii. Doar aici, valurile pot oferi și celor mai experimentați acel nivel de adrenalină căutat. Amado, Carrapateira, Monte Clerigo și Mareta, Tonel, Arrifana, Beliche și Zavial sunt mai potrivite pentru surferii cu experiență. De-a lungul coastei de suda Algarve, și pe măsură ce treci spre est, valurile devin mai mici, dar asta nu înseamnă că nu poți practica surfingul, de exemplu la Praia da Falesia, Santa Eulalia, sau pe insula Tavira.
Gastronomia locală e savuroasă
Dar plajele nu sunt singurul motiv pentru care lumea vine de la mii de kilometri în Algarve. Zona este renumită pentru alte două atracții: terenurile de golf și restaurantele rafinate, cu una-două stele Michelin pe firmament. Desigur, acestea sunt cu pretenții și costisitoare, dar poate e bine să știi că cinci din cele 25 de restaurante din Portugalia “garnisite” cu stele a la Michelin sunt în regiunea Algarve, desigur, acestea fiind cu pretenții și costisitoare.
Însă bucătăria din Algarve nu te dezamăgește, nu prea ai cum să dai greș aici dacă alegi sardine la grătar, servite cu cartofi delicioși și un munte de salată, Cataplanas – un fel cu fructe de mare și pește înăbușite într-un vas de alamă, porțiile fiind de regulă petru minim două persoane, Camarão (creveți) gătiți în nenumărate feluri, de la cei fierți la cei pe frigăruie. Dacă nu te tentează peștele sau fructele de mare, care sunt gătite execepțional, încearcă puiul piri-piri (cu un sos cu mirodenii mai condimentat), mielul sau tocana de vită (jardineira), iar la desert “bolo mimoso”, o tartă delicioasă cu migdale.
Zona e celebră pentru terenurile de golf
Nu știu cât și pe câți îi tentează golful, dar Agarve este una dintre regiunile celebre la nivel mondial pentru faciliățile oferite pentru practicarea acestui sport cosmopolit. Iar Vilamoura, frumoasa stațiune care se mândrește cu cel mai mare port de ambarcațiuni din Portugalia, a găzduit Campionatul mondial de golf în 2000 și a fost votată drept cea mai bună destinație de golf. Nu știi golf? Sunt școli atestate și chiar un lanț hotelier specializat pentru fanii acestui sport, NAU Resorts& Hotels.
Are peisaje deosebite, o coastă sălbatică și un Ocean neîmblânzit
Există câteva posibilități, de drumeții frumoase în Algarve, nu doar în Parcul Național Ria Fromosa, raiul iubitorilor de păsări ci și la Cabo Sao Vicent sau Fortalezza ( Castelul) din Sagres, în sud-vestul extrem al Portugaliei. Aceste utime două locuri au nu priveliști foarte spectaculoase, deasupra stâncilor în care Atlanticul bate cu furie, ci și o istorie veche și interesantă. Merită vizitate!
Parcuri acvatice apreciate
Zoomarine, unde poți înnota cu delfinii dar și Aqualand Algarve sau Slide & Splash-Parque Aquático sunt alte tentații la care amatorii de senzații tari sunt supuși.
Vestigii romane și maure pentru amatorii de istorie
Istoria e veche în sudul extrem al Portugaliei, asupra cărora maurii și-au pus amprenta celor cinci sute de ani de stăpânire. Dar aici vei putea vedea și vestigii romane, precum Băile de la Vilamoura, fortărețe vechi precum Lagos-un sătuc pitoresc, domiciliul legendarului Henric Navigatorul și primul târg de sclavi sau Silves, fosta capitală maură, dominată și astăzi de ceea ce a mai rămas din vechiul castel, Castelo de Silves.
Sate pitorești și tradiții păstrate
În Algarve te așteaptă o arhitectură deosebită. Satele vechi, cu străduțe umbrite de lămâi sau rodii, cu străzi strâmte pavate cu piatră, case văruite în alb și cu ferestrele marcate în albastru sau roșu te duc într-o lume demult apusă, în care navigatorii portughezi plecau să cucerească noi teritorii. Nu par chiar atât de departe acele vremuri, moștenirea lor este prezentă peste tot în Algarve și în Portugalia iar portughezii sunt mândri de istoria și tradițiile lor.
Algarve ca de altfel toată Portugalia, este o destinație de nivel occidental cu prețuri comparabile cu cele din Europa de Est și mai ieftină decât Grecia. Singura diferență notabilă este distanța mai mare, acoperită de cele patru ore și jumătate de zbor direct din București către Lisabona, și retur.
Silves
Vai cum arata ciorba aceea de peste! Am vizitat Olhao, unul dintre satele pitoresti amintite in articol si este atat de frumos, parca te intorci in timp, la fel insulele pietonale unde se ajunge repede cu ferry. In Algarve este atata diversitate, cate ceva pentru fiecare. M-as intoarce oricand sa vad ce nu am apucat!
Multumesc, Mire. Trebuie sa recunosc ca nu eram o mare amatoare de ciorba/supa de peste inainte de a ajunge in Portugalia 🙂 Cea din fotografie nu arata la fel de bine pe cat era de gustoasa, era plina de fructe de mare si de bucatele de peste. Cand m-am gandit sa-i mai fac cateva foto, ca amintire, disparuse, se evaporase din farfurie:). La cativa metri de restaurant era plaja Marinthal, langa Sagres, de care o sa-mi aduc aminte mereu. Si eu imi doresc mult sa revin in Portugalia, pt ca, asa cum bine spui si tu, este foarte diversificata, sigur iti cade ceva „cu tronc”. E si primitoare si accesibila din punct de vedere al preturilor, iar soarele este generos tot timpul anului. Urmeaza si ale articole legate de Algarve, Lisabona si imprejurimi, dar si despre bucataria traditionala…