Am ajuns într-o zi de primăvară în Betleem, acest orăşel vechi atestat din anul 700 î.H.R., găsindu-l la fel de modest aşa cum era şi pe vremea naşterii Mântuitorului. La fiecare Crăciun, îmi doresc să ajung în Betleem și, mai mult ca sigur, Moșul îmi va asculta, până la urmă, dorința de om matur.


Vă amintiţi de versurile “Noi la Viflaim am fost/Noi la Viflaim am fost/Unde s-a născut  Hristos”, colind vechi de Crăciun…Vechiul Viflaim, Betleemul de astăzi, este oraşul sărac din Iudeea unde, într-o şi mai umilă iesle dintr-o peşteră, s-a născut Iisus. În Betleem, ciobanii au primit vestea de la îngeri că s-a născut Mântuitorul şi apoi au ajuns Magii de la Răsărit pentru a I se închina şi a-I aduce darurile lor- aur, smirnă şi tămâie.

Un loc foarte modest

Impresii de la Beetleem. Betleemul zilelor noastre, aflat la nici 10 kilometri de Ierusalim, nu doar pare ci și este „rupt” de secolul XXI, de vreme ce păstrează şi acum o atmosferă mai degrabă rurală și e izolat. Casele din piatră gălbuie sunt sărăcăcioase, străduţele, pietruite și în pantă, se întâlnesc în pieţe cu puternic iz oriental sau în bazaruri pitoreşti. Oraşul prăfuit, cu o populație de nici 25.000 de locuitori și aceasta în scădere, în mare parte arabi creştinaţi dar şi musulmani, îşi duce istoria mai departe după zidurile înalte “tapiţate” cu sârmă ghimpată. Prezenţa militarilor nu poate fi trecută cu vederea nici în Betleem, nici la porţile de intrare în oraș.

De la înălțimea dealurilor pe care se află Betleemul se vede partea nouă a Ierusalimului mai modern și bogat, cu blocurile sale înalte şi simetrice înălțându-se către cer în atmosfera ușor lăptoasă.

                   Grota laptelui, Biserica Nașterii Domnului Betleem

Istoria creștinătății

Ce să vizitezi în Betleem. Betleem nu este nici pe departe un loc prosper, dar aceasta nu-i știrbește calitatea de a fi precum un mic muzeu de istorie și de religie creştină. Aici se află Biserica Nașterii Domnului, ridicată pe locul unde Fecioara Maria L-a născut pe Iisus, într-o peșteră, şi micuța capelă Grota Laptelui, situată pe în apropiere.

În Grota Laptelui s-au adăpostit Maica Domnului cu Pruncul, în acea noapte în care Iosif a primit porunca de la înger să părăsească Betleemul și să fugă în Egipt, pentru a scăpa de Irod. Legenda locală mai spune că în această grotă ar fi stat ei până la Fuga în Egipt.

Nu departe, se află Biserica Sfânta Ecaterina, unde, în subsolul sanctuarului principal se află trei peşteri, două dintre ele adăpostind capela Sfântului Ieronimus, cel care a tradus aici Vechiul şi Noul Testament din ebraică în latină. Biserica Sf Ecaterina, dedicată Sf. Ecaterina, este practic „lipită” de Biserica Nașterii Domnului. Însă cel mai important lăcaş de cult din Bethleem este Biserica Naşterii Domnului, loc sfinţit în 329.

Steaua în 14 colțuri marchează locul unde s-a născut Iisus. Bazilica Nașterii Domnului

Steaua sus răsare

Aici, o stea pe pardoseala din marmură marchează locul s-a născut Hristos, într-o mică peşteră aflată sub altar. Bazilica Nașterii Domnului, care adăpostește Grota Naşterii, este una dintre cele mai vechi biserici creştine din lume, rezistând până astăzi cotropitorilor și vremurilor neprielnice pentru a ne oferi nouă un exemplu de statornicie şi credinţă. Prima biserică a fost ridicată în secolul al IV-ea de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, dar a fost distrusă parţial în timpul unei revolte a samaritenilor din secolul al VI-lea. Biserica din zilele noastre a fost ridicată de împăratul Iustinian, în anul 530.

Grota Nașterii este un loc deosebit, care are puterea de a emoționa vizitatorii din toate colțurile lumii și nici eu nu am făcut notă discordantă. Am văzut aici oameni în toată firea, bărbați „cât un munte” izbucnind în lacrimi de bucurie, fericire, emoție și probabil și de recunoștință… Este o atmosferă deosebit de curată aici, este greu de exprimat în cuvinte energia acestui loc care, pe scurt, merită vizitat măcar o data în viaţă de fiecare creştin!

În patrimoniul UNESCO

Atât Biserica Nașterii Domnului cât și „Drumul pelerinilor” din Betleem sunt, din anul 2012, incluse în patrimoniul UNESCO. La răsărit de Betleem, pe Câmpul Păstorilor, se află biserica unde este Grota Păstorilor. Din Bethleem puteţi să cumpăraţi obiecte de cult lucrate manual precum şi suveniruri, foarte ieftine, chiar din atelierele meşterilor care doar din această îndeletnicire îşi duc traiul.

Betleem este un loc pe care dacă-l vizitezi o dată îți dorești să te reîntorci, așa simplu, modest și liniștit cum te întâmpină, dar atât de puternic încât nu te lasă să-l dai uitării.

Mulțumesc că ați citit acest material!Bazilica Nașterii Domnului ( foto sus)

betleem.jpg
bethlehem craciun.jpg
Mănăstirea Sf. Ieronim
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This