La finele lunii septembrie, la München, Germania, incepe cel mai mare festival al berii din lume, care atrage peste sase milioane de vizitatori la fiecare editie. Iata cateva date despre Oktoberfest, festival cu un nume mai ciudat, avand in vedere ca incepe in septembrie, desi numele este legat de cea de-a doua luna de toamna.

*Cea mai auzita expresie este: „Prost!” sau „zum Wohl” (in sanatatea ta), la ciocnirea halbelor de bere. Ceva gen „hai noroc!”, nu va ganditi la insulte :)!
*Nu e deloc ieftin un sejur in München in perioada Oktoberfest (pornind de la cazare la masa), dar mai ales la obiectul muncii-‘bautul de bere”. Un litru de bere costa aprox. 9,35 euro, o scumpire cu 0,35 euro fata de 2011.
*Daca ati fost la München sau macar in Germania, va amintiti probabil de brezel (covrigi) uriasi plasati strategic pe mesele Biergarten ( de minim un euro bucata) sau de vestitul schweinshaxe ( ciolan de porc). Acestea, alaturi de wursti (carnati) si hendl ( pui la gratar) sunt bucatele „oficiale” ale orgiei bahice numite Oktoberfest.
*Se bea bere doar de provenienta muncheneza, produsa de una din cele sase fabrici locale, respectiv: Paulaner, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner, Hofbräu si Lowenbrau. Berea trebuie sa respecte Reinheitsgebot-legea ” puritatii berii” , adoptata in 1516 pentru a controla standardele de calitate. Desi controversata in ultimii ani, „Legea puritatii berii”, invocata in reclamele la berea germana, prevede reguli de fabricatie precum aceea ca reteta poate include doar orz, malt, drojdie si hamei. Berea contine maxim  6 % alcool, dupa ce a fermentat mai mult de 30 de zile.
*La festivalul Oktoberfest berea este servita in cani de un litru, iar daca vi se pare ca acele vestite chelnerite se „omoara” prea tare carand halbele trebuie sa stiti ca s-au facut si studii pe aceasta tema: realizeaza venituri de aprox. 2.500 de euro pe timpul festivalului….
*Primul Oktoberfest a avut loc intr-adevar in octombrie (anul 1810), insa vremea mai buna din septembrie este principalul motiv invocat pentru inceperea acestui festival la finele lui septembrie. Nu va imaginati ca nemtii au sarit peste numar si aniverseaza in acest an 202 ani de Oktoberfest, festival care, din cauza diferitelor razboaie si epidemii poarta doar numarul 179 de „orgii ale berii”.
*O’zapft is!- ceva gen „s-a dat cepul”, este strigatul „de lupta” al primarului din München. Din acest moment (publicitar 🙂 ) , Oktoberfest incepe oficial.
*Asfel, festivitatile de deschidere a Oktoberfest au loc intotdeauna sambata, cand primarul München da tonul oficial si unda verde pentru distractie. Primarul scoate cepul primului butoi de bere si striga „O’zapft is!“, echivalentul anuntului  oficial de deschidere, dupa care berea poate să curga “in rauri” pentru urmatoarele 16 zile. Prima halba de bere îi este oferita primului ministru al landului Bavaria, iar in cinstea Oktoberfest si a miilor departicipanti se trag 12 focuri de arma.
*Apoi convoaiele de carute trase de cai sau de vacute care transporta butoaiele de bere strabat marile bulevarde ale centrului istoric al München. La marea parada de deschidere participa fiecare berarie si fabrica de bere din München. Imbracati in costumele traditionale bavareze, proprietarii si angajatii berariilor insotesc mandri carutele impodobite cu flori.
*Parada de deschidere a Oktoberfest este condusa de München Kindl -Copilul Münchenului, un personaj legendar care poate fi observat atat pe stema capitalei Bavariei, in varful Primariei din piata principala a orasului, Marienplatz, cat si pe butoaiele de bere. Mascota Oktoberfest este o tanara draguta imbracata in costum traditional bavarez, destul de decoltat, si nu copilul in straie austere care e de fapt originalul München Kindl.
*De-a lungul festivalului, se vinde bere intre orele 10 si 22 in timpul saptamanii si intre 9 si 22.30 in weekend. Din 2011, nu se mai permite fumatul in corturi, „pacat” amendat, daca sunteti prinsi asupra faptului, plus ca nu veti fi servit cu bere.
*Marketingul face minuni si in cazul Oktoberfest, unde se organizeaza diferite manifestari menite sa le trezeasca timpuriu interesul micilor consumatori, prin organizarea de diferite carnavaluri  si parade, plus parcuri de distractii, pt „toata familia”. Mai mult, fiecare martie este decretata „Ziua familiei”,  cu reduceri la anumite ore.
*Festivalul este „plagiat” in numeroase locuri ale lumii, inclusiv in Bucuresti. Daca va ganditi ca organizatorii dau dovada de o acuta lipsa de imaginatie, trebuie sa va amintiti de imensa popularitate a acestui festival cu incasari de peste 750 de milioane de euro, numai in München.

Mai intai a fost o nunta, apoi o cursa de cai…
*Despre cel mai mare festival din lume. Primul Oktoberfest a avut loc pe 12 octombrie 1810, petrecere de cinci zile organizata in onoarea nuntii dintre printul bavarez Ludwig-viitorul Rege Ludwig I si Printesa Theresa de Sachsen-Hildburghausen. Sarbatoarea nuntii s-a incheiat cu o cursa de cai pe 17 octombrie, si a inclus multe dintre traditiile si paradele care au loc la festivalul de astazi. Primele editii au avut rol de „omogenizare” a maselor, mai ales ca la acea vreme regatul Bavaria era inca in stadii incipiente, ajutand astfel oamenii sa-si contureze identitatea culturala.
*Este adevarat ca berea nu a fost elementul principal al Festivalului pana in 1887, data pana la care cursele de cai au fost „polul” atractiilor.
*Statuia Bavariei, unul dintre simbolurile München care vegheaza petrecerea uriasa din cele 16 zile de Oktoberfest, a fost amplasata in Theresienwiese in anul 1850. 46 de ani mai tarziu, in anul 1896, in Theresienwiese au fost instalate primele corturi pentru festivalul berii. Corturile pentru Oktoberfest, de fapt niste hale uriase, incep sa fie instalate inca din luna iulie.
*Unii ar crede ca mintile sunt cele mai pierdute valori la Oktoberfest, dar nu este adevarat. Avand in vedere cantitatea de alcool consumata, ar trebui sa nu mai mire pe nimeni ca imbracamintea este cea uitata de vizitatori pe te miri unde. Anul trecut, a fost raportata pierderea a nu mai putin de 1.300 articole de imbracaminte, a peste 1.000 de carti de identitate si pasapoarte, plus 390 telefoane mobile si 370 perechi de ochelari de vedere.  La biroul de obiecte pierdute au ajuns si proteze dentare, carje si chiar verighete. 🙂 🙂
*De inteles avand in vedere ca anul trecut s-au baut oficial 7,5 milioane de litri de bere la Oktoberfest, fiind inregistrati 6,9 milioane de participanti.
*Sunt cateva povesti despre disponibilitatea chelneritelor in functie de pozitia fundei de la cordon, insa cine le mai crede…”Hai noroc”, pardon „Prost”!
Lasand gluma la o parte, Munchen este o destinatie care merita vizitata, macar pentru un weekend. Am scris despre Munchen si motivele pentru care trebuie sa-l vizitezi( nu neaparat cu ocazia Oktoberfest) : „7 motive pentru care merita sa vizitezi capitala Bavariei” partea I si partea II

 Drum bun!
oktoberfest main.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This