Pătrunzând pe Via Nastro Azzurro, traseul sinuos de 50 de kilometri dintre Meta și Vietri Sul Mare, un drum strâmt din construcție și complicat pentru șoferi, dar deosebit de frumos așa flancat de Marea Tireniană și de stâncoşii Munți Lattari, rulezi pe cea mai frumoasă șosea din Europa, Amalfitana.
Este acea „panglică albastră” – Nastro Azzurro care unește localitățile de pe Costiera Amalfitană, una dintre cele mai frumoase și romantice destinații din Europa. Nastro Azzurro este unul dintre cele mai celebre și frumoase drumuri din lume și nici nu avea cum să fie altfel într-un asemenea decor demn de filme.
Cu suișuri și coborâșuri, cu nenumărate curbe în ac și suspendat deasupra mării, Via Nastro Azzurro-alias SS 163 Amalfitana– te „conduce”, câteodată printr-un ambuteiaj monstruos sau, mai rar, la viteza maximă admisă, prin una dintre cele mai atrăgătoare regiuni din Italia și de pe Bătrânul Continent.
Până în 1832, nu exista un drum care să lege localităţile de pe Costiera Amalfitană, șoseaua care poartă în zilele noastre numele oficial de La strada statale 163 Amalfitana (SS 163) fiind construită între anii 1832 şi 1850.
Are aproximativ 1.000 de curbe …
Retina și aparatul foto sunt puse la grea încercare, căci după orice curbă, și sunt aproximativ 1.000, unele chiar în tuneluri susținute de piloni deasupra mării, ești surprins de alte și alte imagini deosebite.
Sunt case construite deasupra unor „crevase” săpate în munte sau hoteluri pe jumătate suspendate deasupra mării, apoi privirea îți e atrasă de potecile abrupte săpate în stâncă, care leagă proprietățile de Amalfitana sau de plajă.
Urmează golfuri pitorești, „păzite” de turnuri solide de apărare cu o istorie de sute de ani, din vremea când prin zonă bântuiau pirații…Sunt, în curbele mai largi sau în refugii, aprozare pe patru roți cu fructe imense şi legume bio care te ispitesc cu o limonadă delicioasă și reconfortantă. Limonada proaspătă din sfusato amalfitano– un soi de lămâi imense specifice zonei-e numai bună înainte să nimerești într-un nou ambuteiaj, de data aceasta creat de două autobuze blocate într-o curbă dintr-un tunel 🙂 Partea bună este că ai timp să admiri peisajele ca desprinse din cărțile poștale, îți ia ochii contrastul dintre verdele crud al munților și albastrul intens al mării și al cerului.
Marea și muntele se contopesc fără să știi unde, într-un apus trandafiriu, iar soarele și luna par că se vor întâlni, într-un sfârșit, pe același cer. 
 
…în zigzag, răsucite și drumul e îngust. între stânci 
Apoi sunt casele în culori când vii, când pastelate, adunate ca într-un fagure policrom deasupra mării, pe coasta muntelui. Și, din când în când, câte o turlă de biserică îți atrage privirea cu forma, dar mai ales cu mozaicul său sclipitor. Atmosfera cu parfum de lămâi și de ardei roșu, localitățile vechi cu un abia perceptibil iz oriental, altădată accesibile doar dinspre mare, apusurile deosebite și cordialitatea localnicilor fac din Costiera Amalfitană un loc foarte romantic. Apoi mai este și gastronomia locului, cu arome inconfundabile de limoncello preparat după supliciul giganticelor lămâi sfusato cărora li se curăţă neiertător coaja, cu gustul dulce de brânză ricotta preparată din laptele caprelor săltăreţe care-și fac traiul pe stânci. Sau al pastelor după rețete strămoșești precum „ndunderi”, un fel de gnochi pe care UNESCO l-a apreciat unul dintre cele mai vechi reţete de paste din lume. La desert, trebuie încercată delicia di limone, o prăjitură îmbrăcată în cremă de lămâie şi apoi lichiorul limoncello, care se bea, obligatoriu, la finele mesei, chiar dacă nu te-ai îndurat să testezi spaghete cu arici de mare, o altă specialitate locală. Sau mai bine poate nu le încercați, gustul intens ( ca de icre combinate cu macrou ) al aricilor de mare poate să nu facă bine pe curbele în ac de păr, în zigzag, răsucite și pe drumurile înguste mărginite de stânci …
 Parcarea e minim 1,5 euro/ora 
Impresii de pe Amalfitana. Pe drumul cu o singură bandă pe sens, Marea Tireniană strălucește la îmbrățișarea soarelui generos, verdele dealurilor are miros de viță de vie, de citrice și arome de ardei iute. Plantații de lămâi, de viță-de-vie, livezi de măslini și-au căpătat locul pe versanții terasați cu grijă, timp de multe generații, de localnici. Și apoi îţi fură iarăși privirea nuanțele delicate ale localităților cu arhitectură tradițională, cu influențe occidentale, parcă făcute doar pentru a da albastrului cerului și al mării culori şi mai intense. Nu contează ( prea mult ) că se circulă bară la bară, că scuterele mișună într-un mod haotic în toate direcțiile, pentru că pare că aici regulile de circulație sunt o noțiune abstractă. Autobuzele par supradimensionate pe aceste drumuri întortocheate și parcările, acolo unde există, costă minim 1,5 euro /ora ! Curios, dar nimeni nu claxonează, aproape toți sunt relaxați și zâmbitori, chiar și atunci când trebuie să-și strecoare mașinile la un milimetru de ceilalți, și nu toți reușesc, dovadă fiind nenumăratele autoturisme zgâriate generos. Parcă nici nu se simte nici mirosul gazelor de eșapament, uiți că în Italia este cea mai scumpă motorină din Europa.
Dar e de făcut o dată în viață! 
Pentru că zona este cu adevărat specială, iar Via Nastro Azzurro este de parcurs o dată în viață! Mai ales că te conduce către orașe ca din povești, în care ți-ai dori să-ți faci reședința de vară: Positano, Praiani, Amalfi, Ravello şi Vietri sul Mare. Frumuseţea acestei zone nu a fost trecută cu vederea nici de artişti, care au preferat mai ales Ravello, nici de scriitori celebri ca John Steinbeck, laureat al premiului Nobel pentru literatură, distins şi cu premiul Pulitzer.  John Steinbeck este care a adus în lumina reflectoarelor Positano, pe care îl considera un loc de vis, cu o forță de atracție nemaipomenită.Și așa și este! Regizorii au ales Costiera Amalfitană pentru a turna scene din filme de care sigur aţi auzit precum  „Beat the devil”, cu Humphrey Bogart şi Gina Lollobrigida ( la Ravello-vila Cimbrone) „Only  you” cu Marisa Tomei și Robert Downey Jr ( Positano, hotelul La Sirenuse), „Nine”, cu o distribuție impresionantă, „Sub soarele Toscanei”( Positano) și „Talentatul Domn Ripley” cu Matt Demom ( Positano).
Amalfi
Ravello
Vietri sul Mare
Positano
 
Localități cu un farmec aparte 
Drumul nostru către Coasta Amalfi începe cu Sorrento, cel care a dat numele peninsulei Sorrentine. Dacă întrebi un localnic (care lucrează în turism) ce-ți recomandă să vizitezi în zonă, Sorrento nu se regăsește în top cinci Costiera Amalfi. ” Non e’ importante !”, spune italianul,.. dar mie mi-a plăcut Sorrento. Are un centru cosmopolit, cu o stradă pietonală înțesată de magazine, restaurante, muzee și biserici vechi și învecinat cu străduţe alambicate , pline de farmec. Sorrento este poarta de plecare către insula Capri, poate cel mai celebru obiectiv de pe Coasta Amalfi ! Dacă stați mai mult timp pe Costiera Amalfitană, merită vizitat măcar pentru o plimbare de seară, relaxantă şi, de ce nu, pentru o mică repriză de shopping.
costiera amalfitana landscape
Din Sorrento se ajunge în Meta, prima localitate oficială (sau ultima, în funcţie de unde veniţi) de pe SS 163, urmează Piano de Sorrento, o localitate drăguță de munte, cu vedere de sus la golful Sorrento, apoi vine rândul comunelor mai mult sau mai puţin pitoreşti de pe Coasta Amalfi şi a unei succesiuni ameţitoare de peisaje impresionante! Printre ele, orășele care trebuie văzute dacă ați ajuns în zonă, precum Positano, cel mai romatic dintre toate de pe Coasta Amalfitană, Praiano cu ale sale case albe și garduri din piatră și cele mai frumoase apusuri, Amalfi – capitala uneia dintre cele patru Republici Maritime, Ravello – preferatul artiștilor și gazda unui festival celebru și Vietri sul Mare, sătuc cu străzi abrupte și alei în scări, vestit pentru ceramica produsă aici.
E de văzut Costiera Amalfitană e de vizitat, oricum: pe patru roți, pe două picioare sau la bordul unei ambarcațiuni. Îți vei aduce aminte de ea, îți vei dori probabil să te reîntorci!
Sper că ți-a plăcut acest material sau că măcar ți-a fost de folos. Te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește! 
Galerie foto cu imagini din Costiera Amafitană și Via Nastro Azzurro, mai jos! 
Drum bun!

 
 Aprozar
 Avem de toate …
 ..inclusiv ambuteiaje
..si apusuri ca din filme
Vietri sul Mare
Apus romantic
Turnuri de apărare
Vietri sul Mare, un orășel liniștit, vestit petru ceramica sa colorată 

Plaja Vietri sul Mare
Harta Costierei Amalfitane
trafic Amalfitana amalfi coast.jpg
positano amalfi coast italy.jpg
ravello amalfi.jpg
amalfi landscape peisaj.jpg
trafic jam amalfitana SS 163.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This