Materializarea dorintelor unui rege, un visator incurabil si putin nebun, Castelul Neuschwanstein are povestea sa, arata ca desprins dintr-un basm si inspira in acelasi timp si visele cu printi si printese ale generatiilor de copii din ultima jumatate de secol.
Architectura ca din poveste
Neuschwanstein iti fura pur si simplu privirea cu silueta sa crenelata, zvelta, inca de la zeci de kilometri departare, dezvaluindu-ti pe masura ce te apropii de el o resedinta de poveste. Prima piatra de temelie a Neuschwanstein, castelul construit dupa indicatiile personale ale „Regelui Lebada” alias „Regele Nebun”, in fapt Ludwig al II-lea al Bavariei, a fost pusa in 1868, pentru ca dupa aproximativ 80 de ani sa devina „resedinta” Frumoasei din Padurea Adormita” din benzile lui W. Disney. Se poate spune despre acest rege bavarez ca a fost un excentric, care a avut cateva idei fixe precum: constructia de palate, admiratia pentru Richard Wagner si pentru lebede si indeajuns de multi bani pentru a-si putea concentra atentia pentru a le da viata. Ludwig al II-lea a construit cateva palate monumentale, Neuschwanstein fiind insa „perla coroanei”.
Cadru natural deosebit
Neuschwanstein
Neuschwanstein-in traducere „noua lebada de stanca”- a fost ridicat de Ludwig al II-lea pentru a-i servi drept resedinta de vara, desi la o aruncatura de bat este Hohenschwangau, un castel remarcabil folosit de parintii sai drept „cabana” de vanatoare, pentru petreceri si pentru weekend. Ambele castele se pot vizita in jumatate de zi, si este bine sa le vedeti daca tot ati ajuns pana aici. Pe langa arhitectura deosebita (care le confera o alura de poveste) si istoria comuna, cele doua castele impart si un cadru natural de exceptie: o panorama ampla, care imbina tot ceea ce poate sa ofere natura in acest colt al Germaniei: munti, dealuri, campii, rauri, cascade si lacuri.
Foto: Hohenschwangau vazut de pe Neuschwanstein
Militarie cu turistii
Pe tichetele pentru vizita in ambele castele o sa vedeti trecute orele exacte de acces in cele doua castele. Nu puteti intra daca nu ati ajuns fix la ora inscrisa pe cartela electronica, nu ma intrebati ce se intampla daca ajungeti mai tarziu…, pentru ca un minut prea devreme nu ti se deschid portile. Dupa cumpararea biletelor( se pot cumpara si online), aveam cateva zeci de minute pana la primul obiectiv, Hohenschwangau, castel „ascuns” cumva intre paduri, astfel incat am putut savura pe indelete peisajele minunate care-l inconjoara, precum si curtea interioara, cu gradini, fantani arteziene si bai ascunse. Odata intrat in castel, traseul prin camere curge „ceas”: nu ai voie sa faci poze, esti puternic apostrofat daca incerci, ghidul pare plictisit, poate e obosit, vorbeste fara prea multa pasiune si intr-o engleza scrasnita. Grupul nostru e urmat de un altul la un interval de timp calculat „la secunda” pentru a nu ne calca pe picioare printre aceste exponate nepretuite. Situatia se repeta si in interiorul Neuschwanstein.
Hohenschwangau
Leaganul copilariei unui rege visator
Hohenschwangau este un castel mai vechi, mai traditional decat vecinul de pe coasta muntelui, si aproape la fel de spectaculos in interior. Parca-l vezi pe tanarul Ludwig visand cu ochii deschisi de dupa geamurile verzui la cum va arata castelul sau din vis. Visele atator milioane de copii au fost influentate de fantasmagoriile acestui rege care nu parea ca vrea sa se desparta de copilarie, dupa ce Neuschwanstein a devenit „resedinta oficiala” a lui Sleeping Beauty. Dupa vizita la castelul Hohenschwangau, in care Ludwig al II-lea de Bavaria si-a petrecut o mare parte din copilarie si adolescenta, concluzia mea este ca picturile de pe pereti cu care acesta a crescut sunt probabil unul dintre motivele hobby-ului acestuia de a construi castele.
Interior Hohenschwangau
Vedere din Hohenschwangau asupra „noii lebede de stanca”. Aici chiar puteti vedea o luneta reala cu care proaspatul rege a supravegheat lucrarile noului castel construit mai sus pe munte.
Drumetie montana
La castelul Neuschwanstein am ajuns dupa un urcus prin munti, ce-i drept pe o carare asfaltata, drumetie care ne-a pus sangele intr-o miscare destul de alerta. Cu totul, drumul intins de la Hohenschwangau la Neuschwanstein a durat aprox 40 de minute, din care 30 au revenit „drumetiei”. Se putea alege varianta motorizata – nu cu masina personala care obligatoriu ramane in parcare, ci cu un soi de bus, precum si cea eco-cu caruta trasa de niste cai frumosi, ambele fiind destul de costisitoare si oricum pentru un alt segment de varsta :).
Nu ratati Marienbrucke !
Va recomand sa nu ratati podul Mariei-Marienbrucke-, cocotat deasupra unui defileu stancos traversat de o cascada spectaculoasa, care ofera o vedere deosebita asupra Neuschwanstein. Odata ajunsi la castel aceleasi reguli, inauntru este interzis insistent fotografiatul, insa din exterior puteti realiza fotografii foarte pitoresti, inclusiv cu lacurile alpine. Interiorul castelului impresioneaza prin opulenta fara limita, prin picturile de pe pereti, mai ales cele din dormitorul „Regelui Nebun”, unde troneaza un baldachin scluptat si cu peretii pictati cu tot felul de nimfe si ingeri. Castelul Neuschwanstein este ridicat in omagiul compozitorului Richard Wagner, al carui fan infocat era „Regele Nebun”. Ca urmare, multe scene din operele lui Wagner sunt reprezentate pe peretii acestei constructii unde opulenta ( fara masura) este la ea acasa. Neuschwanstein nu este singura „locatie” a bogatiei excesive etalate de „Regele Nebun”- dovada fiind si alte castele precum Linderhof sau Herrenchiemsee. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la Neuschwanstein a fost „foamea” obsesiva de personaje imaginare a lui Ludwig al II-lea pe care si le-a dorit nu doar pe peretii din dormitor, dar mai ales imaginea pe care o ofera castelul de afara, incadrandu-se perfect in peisaj.
Dormitorul „Regelui nebun”
Cronica unor mistere nerezolvate
Ludwig al II-lea a murit in 1886, fara a-si vedea castelul din vise finalizat, lasand in urma misterul mortii sale: sinuciderea, inecul accidental intr-un lac din apropierea de Munchen sau poate chiar omuciderea. Nu de alta, dar tot iubea misterele si-si dorea ca moartea sa sa fie tot un mister. Trebuie amintit ca efortul financiar al ridicarii acestui castel a fost atat de mare pentru statul bavarez, incat a fost la un pas de faliment, ceea ce a alimentat speculatiile despre uciderea lui Ludovic al II-lea. Astazi, Neuschwanstein primeste sigur, in fiecare an, cam tot atati vizitatori cati straini sunt inregistrati in unitatile de cazare din Romania (tot intr-un an), devenind astfel o afacere mai mult decat profitabila pentru proprietari. Chiar daca designul castelului Neuschwanstein este unul medieval, Ludwig a tinut sa fie dotat in interior cu facilitati rare pentru acea perioada, precum apa curenta, toalete si sistem de incalzire.
r
Cum ajungi aici
• Castelul Neuschwanstein este situat in apropiere de localitatile Schwangau si Füssen.
• Cel mai apropiat aeroport este München, aflat la 128 kilometri nord-est. München merita vizitat, pentru motivele ca acestea si acestea.
• Cu masina se poate ajunge pe autostrada A7 (directia Ulm-Kempten-Füssen). Din Füssen urmati drumul B17 spre Schwangau, apoi catre Hohenschwangau.
• In satul Hohenschwangau exista doar parcare cu plata, destul de aglomerata.
• Cu trenul: pana la orasul Füssen, apoi autobuzul 9713 la Hohenschwangau.
Ce trebuie sa stii?
Bilete de intrare la castel se pot cumpara doar de la centrul special din Hohenschwangau ( langa parcare) inainte de a incepe sa urci la castel, pentru ca altfel trebuie sa te intorci din drum si daca ai ajuns la Neuschwanstein pe jos sa te reintorci pe aceeasi cale e obositor si piezi si minim o ora. Un bilet costa 9 euro pentru un adult, 8 euro pentru studenti , acesul fiind gratis pentru tinerii sub 18 ani. Pentru ambele castele un tichet costa 18 euro.
Atentie: Vara este foarte aglomerat, datele oficiale aratand ca nu mai putin de 6.000 de vizitatori cumpara bilete in fiecare zi. In total, castelul este vizitat de peste 1,3 milioane de persoane, pe an. De la Hohenschwangau se ajune la castel in peste 30 de minute de mers pe jos, cu trasura, sau cu autobuzul, care este tras pe dreapta daca ninge sau e gheata.
Povestea unui rege
Fiul regelui Maximilian al II-lea si al Mariei de Prusia, Ludwig al II-lea s-a nascut pe 25 august 1845 in palatul Nymphenburg din Munchen. În 1864, tatăl său moare și el preia regatul Bavaria. Dupa un timp foarte scurt, are prima sa intalnire cu Richard Wagner pentru a cărei muzică face o adevarata obsesie, care se vede si in constructiile comandate de el. In luna iunie 1886, regele Ludwig al II-lea de Bavaria este declarat nebun si, prin urmare, inapt sa guverneze, fiind destituit. La cateva zile dupa acest eveniment, pe 13 iunie 1886 (la varsta de 42 ani), atat Ludwig al II-lea cat si doctorul care l-a declarat nebun au fost gasiti morti intr-un lac din apropiere de München, in apa foarte mica.

Caluti mereu la datorie. Iarna, caruta e inlocuita cu o sanie
Regele Ludwig II of Bavaria si fratele sau Otto (foto medialion stanga ), Neuschwanstein
Hohenschwangau Hohenschwangau
Peisaj pe drumul intre cele doua cestele de vis Podul Mariei
Neuschwanstein Neuschwanstein
Hohenschwangau Hohenschwangau




Confirmări/Notificări