In castelul izolat pe o insula din mijlocul lacului Chiemsee se gasesc multe excentricitati precum cel mai scump candelabru din lume, mese “zburatoare”, piscine cu apa calda ( unicat la vremea construirii). Dimensiunea salilor si a castelului Herrenchiemsee in sine sunt peste cele ale originalului, celebra resedinta a regilor francezi de la Versailles.

Am ajuns la castelul Herrenchiemsee dupa ce vizitasem cateva din cele mai reprezentative castele si palate bavareze (Neuschwanstein, Nymphenburg si Munchen Rezidenz) cu ideea ca nimic nu ma mai poate uimi la capitolul opulenta. Si totusi, s-a intamplat, consolidandu-mi parerea ca stralucirea decoratiunilor interioare care tinde spre cea a gablonturilor, fie ele si de lux este o constanta a acestor resedinte regale.

Herrenchiemsee merita vizitat daca ajungeti prin zona Munchen,  macar pentru atmosfera cosmopolita, linistea padurii si a aleilor umbroase si pentru plimbarea cu barca catre insula, daca nu pentru acest castel opulent.

   Lacul Chiemsee, de la ferestrele princiare ale palatului ….
….si Herrenchiemsee de la inaltimea unui muritor de rand 
Sala Oglinzilor,Herrenchiemsee

Construit pe cea mai mare insula din lacul Chiemsee-Herreninsel ( la aprox. 60 de km de Munchen), castelul Herrenchiemsee m-a intampinat impunator, ca si fantanile arteziene mestesugit realizate din fata sa. Am pasit pe aleea „nesfarsit” de lunga, menita sa potenteze grandoarea castelului, dupa aproximativ 15 minute de mers agale de la debarcader pe aleile care strabat padurea bine intretinuta.
Ludwig al II – Regele Nebun– si-a dorit o replica a Versailles dupa ce a vizitat resedinta regelor Frantei in anul 1867. A ales, pana la urma, aceasta insula pentru a-si indeplini visele, insa nici in acest caz nu si-a vazut „opera” finalizata. De altfel, regele nu a stat decat 16 nopti aici, chiar daca dormitorul sau, cum altfel decat opulent, e decorat intr-un stil rococo care-ti ia ochii…

Cred ca ai uita sa dormi tot uitandu-te la picturi, la personajele fantastice, la reflexiile candelabrelor… eu m-as simti ca intr-o cutie de lux intr-o astfel de camera.

Doar 16 nopti a stat aici Regele Nebun

„Depasiti Versailles !”

Probabil ca ordinele date de Ludwig al II-lea punctau ca, dupa finalizarea lucrarilor, Herrenchiemsee (impreuna cu parcul si fantanile sale) ” sa depaseasca Versailles” si castelul sau sa nu fie doar o simpla copie. Si acest lucru s-a si intamplat cumva, chiar daca doar 20 din cele 70 de camere ale sale erau mobilate complet la moartea regelui ( in 1886). De altfel, castelul in sine nu este nici in prezent finalizat, ba mai mult, o parte din fantani si chiar si o aripa de cladiri au fost demolate dupa anul 1900. Insa mobila si decoratiunile interioare au fost comandate la ordinul lui Ludwig al II-lea fara a se uita nimeni la pret, iar palatul Herrenchiemsee a fost dotat cu facilitati de ultima ora. ce nu vazuse Parisul!

Castelul bavarez a avut apa curenta (inclusiv la toaleta), incalzire centralizata si piscina cu apa calda. Sa nu uitam ca Versailles, construit cu doua secole inainte, nu a avut nici macar o toaleta, iar singurele ape curgatoare erau cele din fantanile sale exterioare … :).

Concluzie: per ansamblu, castelul este mai inalt decat Versailles, mobilierul si decoratiunile sunt mai luxoase si dotarile mai avangardiste. Dar pana la urma, originalul ramane original!

Piscina cu apa incalzita

Simbolul monarhiei absolute

Proprietarul Herrenchiemsee nu și-a dorit sa-i dea palatului vreun scop practic, ci a vrut sa dea un mesaj clar de putere, de simbol al monarhiei absolute, iar motivul izolarii castelului pe una din putinele insule ale tarii este evident. Din visele lui Ludwig II au rezultat o serie de extravagante greu de suportat din punct de vedere financiar chiar si pentru un stat bogat precum Bavaria, care la un moment dat a fost la un pas de faliment din cauza sa. In palat se gasesc, printre alte excentricitati: cel mai scump candelabru din lume (din portelan de Meissen), sala de dineu are ca element central o masa actionata semi-mecanic care aparea plina de bucate din podea si disparea tot pe acolo la o pocnire din degete. Masa a fost realizata probabil avand ca inspiratie povestile din copilarie -Pune-te masa!- Tischlein deck’ dic. Sala Oglinzilor este mai mare decat cea dupa care a fost proiectata- Galerie des Glaces din Versailles, iar replica L’Escalier des Ambassadeurs-demolata din Versailles pe la inceputul anilor 1750 si nemaifiind reconstruita- gazduieste in prezent expozitii de arta.

Interiorul Herrenchiemsee

Cum se razbuna istoria

Spre deosebire de designul medieval al Castelulului Neuschwanstein, la Herrenchiemsee predomina elementele de arhitectura neobaroca, cu radacini in admiratia Regelui Nebun fata de Regele Soare. De altfel, plafonul celei mai mari Sali a castelului, Sala Oglinzilor (care are tot 17 arcade precum originala din Versailles), este pictat cu 25 fresce care il infatiseaza pe Ludovic al XIV-lea, iar insemnul casei regale franceze-crinul poate fi zarit peste tot. Simboluri dragi lui Ludwig al II-lea precum lebedele si personajele mitologice (omniprezente in Neuschwanstein si Nymphenburg) pot fi zarite peste tot, de asemenea. Istoria cheltuielilor extravagante generate de constructia si amenajarea acestui castel se „razbuna” in timp:  Herrenchiemsee atrage peste 1,2 milioane de turisti in fiecare an, biletele de intrare la Herrenchiemsee si manastirea Augustiner ( aflata in nordul insulei, care gazduieste un muzeu) costa 8 euro, asa ca faceti socoteala….

Cu vaporasul din Prien

Lacul Chiemsee, cel mai mare si mai frumos din Bavaria

Cum ajungi la Herrenchiemsee. Pe insula Herreninsel am ajuns cu un vaporas luat din Prien, insa nemtii cu dare de mana fac o escala in micul port la bordul propriilor barci cu motor sau cu vele… Biletul dus-intors cu vaporasul a costat 7,1 euro/persoana ( in anul 2012),  calatoria in sine durand in total aproximativ 20 de minute, timp in care ai timp sa admiri peisajul din jur: celelate doua insulite din lac Seebruck si Fraueninsel, Alpii din departare, ratele salbatice, micile veliere care taie apa lacului cu apa dulce. Si te minunezi de germaniii care sunt atat de seriosi, chiar si in vacanta, ca par ca nu se bucura de nimic…sper pentru ei ca ma insel eu 🙂

Pe insulita se afla si o herghelie de cai nobili, care pasc in voie in imensul tarc, o gradina de trandafiri si manastirea amintita, tot atatea motive pentru o vizita aici. Locul este foarte linistit, in pofida multimii de vizitatori, o mare parte din aceasta insula de 240 de hectare fiind ocupata de padure.

Trei arhitecti si 13 etape de executie

Ludwig II a cumparat insula in 1873 special pentru a-si construi o copie numai a sa, un castel inspirat dupa Versailles. La proiectarea acestui palat au lucrat trei arhitecti, fiecare avand obiectivul lui bine determinat.
Arhitectul care a proiectat palatul, Georg Dollman, a impartit proiectul in 13 etape, Ludwig II fiind foarte exigent in ceea ce priveste calitatea lucrarilor. In 1876, Carl von Effner a finalizat planurile pentru o mare gradina exterioara, asemanatoare cu cea de la Versailles, insa la moartea regelui doar sectiunile de-a lungul axei principale cu cele trei fantani celebre –Fam, Fortuna si Latona (copie a Le basin de Latone) erau finalizate.
Statuile care impodobesc fantanile amintesc de antichitate si de personajele din operele romantice ale lui lui Richard Wagner, pe care Regele Nebun il idolatriza.

Opulenta, cuvantul de ordine si in acest PalatLa palat se poate ajunge si la „bordul” unor carute trase de caiLacul Chiemsee

        Detalii de pe doua din cele trei fantani aleCastelului Herrenchiemsee

Citeste si despre:

Neuschwanstein, Munchen si motivele pentru care merita sa vizitezi capitala Bavariei.

si despre

Topul celor mai importante atractii turistice din Germania.

Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This