Am selectat unele dintre cele mai mari celebre și vechi artere de shopping din lume unde, la sfârșit de săptămână, se organizează piețe de antichități. Merită vizitate, indiferent dacă ești sau nu interesat de antichități, în primul rând pentru atmosfera lor specifică, unică. Aceste piețe și artere comerciale nu sunt doar pitorești, exotice, unice. Sunt cele mai bune locuri unde poți „măsura” temperamentul orașului, unde poți să-i testezi vibrația, adulmeci aromele și să-i vezi adevărata față, cea nefardată special pentru turiști.
Cui nu-i place să piardă vremea pe străzi cu vitrine mai mult sau mai puțin strălucitoare, în căutarea celui mai frumos suvenir sau prin piețe și bazaruri, pentru chilipiruri?
Internetul, un uriaș bazar deschis non-stop, nu a reușit să ne răpească din bucuria unei plimbări pe străzi cu rezonanță istorică, în sine.adevărate atracții turistice. Mărginite de clădiri vechi și „împănate” cu tot felul de magazine, baruri și restaurante, pe aceste artere comerciale poți să simți “pulsul” orașului, interacționa cu localnicii și vizitatorii din toate colțurile pământului și gusta din aromele locului. Experiențe de neuitat,amintiri pentru o viață,
-Piața de vechituri Hell’s Kitchen, New York. Amplasată lângă tunelul Lincoln și Autoritatea Portuară, Hell’s Kitchen are loc în fiecare weekend și în zilele de sărbătoare, când tarabele “gem” de tot felul de antichități, haine, bijuterii, obiecte de colecție și suveniruri. Situat pe strada 39 și Ninth Avenue, Hell’s Kitchen este locul unde se strângeau, acum peste un secol, imigranții irlandezi. Vânzătorii au tendința de a compensa localizarea mai izolată prin oferirea de prețuri ceva mai mici decât în Chelsea Antiques Garaje, o altă piața celebră de vechituri din New York. Revista National Geographic a plasat Hell’s Kitchen pe primul loc în topul celor mai bune străzi comerciale din lume.
Chelsea Antiques Garaje este deschisă în fiecare weekend între orele 9 și 15 pe 112 West 25th Street. Sute de vânzători expun marfa pe cele două etaje ale unei ex-parcări interioare.
-Brooklyn este o piață de vechituri care se mută la One Hanson Place în timpul iernii. Fondată în aprilie 2008, Brooklyn Flea are în fiecare weekend sute de furnizori de mobilier antic, îmbrăcăminte de epocă, bijuterii realizate manual și alte creații ale designerilor locali. Pe 88 Tenth Avenue din Manhattan și pe 70 Seventh Street din Brooklyn sunt cele piețele Artist&Flea unde își expun creațiile artiști și designeri locali. Vei găsi aici qproape orice ăți dorești, de la bijuterii la accesorii la decorațiuni pentru casă.
-Plaza Dorrego, Buenos Aires, Argentina. În Buenos Aires există două piețe de vechituri renumite: Piața Feria de San Telmo, care are loc în fiecare duminică dimineața în „inima” districtului San Telmo și Dorrego, deschisă de marți până duminică. Străzile pietruite care se unesc în piața Feria de San Telmo se animă și aglomerează și datorită dansatorilor de tango, a cântăreților și a păpușarilor. Într-o duminică normală, la Feria de San Telmo se adună peste 20.000 de cumpărători și gură-cască. Așadar, aici este mai mult decât o piață, este un adevărat spectacol la care trebuie să iei parte dac ai ajuns în acest colț de lume.
-Târgul de noapte din Hong Kong. E un bazar interesant pentru că prinde viață mai ales după lăsarea serii. Atunci, comercianții, prezicătorii și cântăreții stradali încep să apară,ca la un semnal, pe Temple Street. Popularul bazar stradal, numit după templul Tin Hau situat în centru, este precum o ușă către acea atmosferă locală autentică pe care ne-o dorim atunci când vizităm orice destinație. Dependenții de cumpărături au de ales între vase de ceai, produse electronice, ceasuri, confecții pentru bărbați, jad, antichități și câte și mai câte altele. Specialitatea locului o constituie mărfurile ieftine și vechiturile. Gurmanzii nu au multe șanse să reziste aromelor care vin de la bucatele gătite sub nasul lor. Fructele de mare, tăițeii, orezul și alte bunătăți cu specific local sunt consumate cu poftă.
-Chandni Chowk, Delhi, India. Chandni Chowk este considerată cea mai mare piață angro nu doar din India ci din întreaga Asie. A fost construită în secolul al XVII-lea de către împăratul Shah Jahan și proiectată de fiica sa. Este un loc tot timpul plin de viață, o adevărată atracție turistică și nu doar pentru amatorii de shopping. Clădiri istorice adăpostesc magazine de IT, lumea curge valuri-valuri pe străzile inundate de miros de mirodenii și de mâncare. Rețeaua de străduțe este un adevărat muzeu în aer liber în care găsești temple și biserici, forturi vechi dar și tot felul de magazine. Piața al cărei nume se trage de la Lună “ Lumina lunii” ( care se reflecta în apele canalului care o străbătea) este formată de fapt din mai multe piețe specializate.
Este vorba de Sarak (cărți, articole de papetărie și instrumente muzicale), Fatehpur ( pânză), Piața de haine, Dariba Kalan și Kinari Bazar (bijuterii), Moti Bazar (șaluri și perle). Pentru antichități și tot felul de chilipiruri există piața Jama Masjid iar Khari Baoli e specializată în fructe și legume uscate, cereale, condimente și șofran.
-Piața de sâmbătă seara din Arpora, Goa, India. Goa este cunoscută pentru plajele, peisajele și templele sale dar în Argora ( foto sus, sursa wandergoa.com), oraș aflat la 560 km sud de Mumbai, are loc o piață de dimensiuni impresionante. Piața are loc în fiecare sâmbătă seara, începând cu ora 18 și ține până târziu în noapte. Este un amestec pestriț de tot felul de mărfuri, de la haine, pantofi, genți, la obiecte de artizanat, bijuterii, accesorii din piele, decorațiuni și condimente. Sunt multe tarabe cu produse alimentare și unele dintre cele mai bune restaurante din Goa se află aici, iar spectacolele live îi distrează pe trecători și expozanți.
-Bazaar Baru Chow Kit, Kuala Lumpur, Malaiezia. Ce a început ca “Red District” din Kuala Lumpur găzduiește acum și cea mai mare piață a orașului. În timp ce o parte a Chow Kit găzduiește case dubioase, cealaltă parte are popularul Kit Bazaar Baru Chow (foto sus, sursa www.kuala-lumpur.ws), o piață de fructe și legume, pește, crustacee, carne, condimente și delicatese din Malaezia. Piața are și o secțiune separată de haine, mătăsuri, pantofi și suveniruri. În timpul nopții, districtul găzduiește piața de stradă Chow Bundle Kit, unde se vând haine de epocă și accesorii.
Chiar dacă nu este la fel de cunoscută turiştilor ca piaţa de pe strada Petaling, Chow Kit Market este cu siguranţă interesantă, fiind foarte autentică. Nu este totuşi un loc pentru cei cu inima slabă, furnizorii sunt insistenţi şi este catalogat ca destul de periculos.
-Piața plutitoare Damnoen Saduak, Tailanda. Thailanda este bine cunoscută pentru piețele sale plutitoare, dar cea mai faimoasă este Damnoen Saduak, situată la aproximativ 120 km sud-vest de Bangkok, în provincia Ratchaburi. Sute de bărci cu fundul plat sunt transformate în tarabe care vând fructe și legume exotice, culese din fermele din apropiere, mâncăruri locale, suveniruri, haine și tot felul de obiecte. Piața are loc zilnic, de la 6 am până către prânz.
-Piața stradală Wan Chai, Hong Kong. Piața Wan Chai și-a păstrat autenticitatea, reușind să facă față concurenței mall-urilor și centrelor comerciale mari mai ales că aici este unul dintre locurile preferate de localnici, atrași de preţurile mai mici. Una dintre cele mai mari piețe în aer liber din Hong Kong, la Wan Chai Market Street se vând de toate, de la jucării, haine la articole de uz casnic, animale viişi până la mâncare.
-Târgul de noapte Patpong, Bankok, Thailanda. Această zonă pietonală nu este tocmai liniștită că doar este unul dintre cele mai celebre Cartiere Roșii din lume. Este plină de baruri, cafenele, saloane erotice și de masaj. După lăsarea serii, se transformă într-un târg foarte aglomerat, Patpong ( foto sus, sursa bangkok.com) fiind una dintre cele mai cunoscute piețe de noapte în aer liber din Thailanda. Predomină imitațiile unor branduri de lux. Zona, deși nelipsită de tentații și pericole, este pitorească.
-Sungei Road, Singapore. Cea mai veche piață de vechituri din Singapore, Sungei Road este un paradis al cumpărătorilor de antichități. Aici, pe marginea bordurii, întinse pe bucăți de pânză sau prelate, sunt multe nimicuri, de la haine vechi și electronice retro la primele ediții ale romanelor de bestseller-uri. Chiar dacă nu vrei să cumperi nimic, piața merită o vizită pentru atmosfera sa pestriță, fiind un punct de atracție turistică mai neconvențional, dar să fii atent la buzunare.
-Marele bazar din Istanbul, Turcia. Așa cum îi spune și numele, Marele Bazar din Istanbul este un adevărat labirint de străduțe pe marginea cărora sunt aproximativ 4.000 de magazine cu de toate. Predomină însă obiectele tradiționale-precum covoare, țesături, ceramică și bijuterii și dulciuri.
Pentru condimente şi dulciuri, există Bazarul Egiptean. Ambele sunt două atracții turistice de neocolit dacă ai ajuns în Istanbul. Despre ce merită şi vizitezi în Istanbul citeşte aici.
-Târgul de antichități Navigli, Milano, Italia. Situat pe malul Naviglio Grande, târgul Mercatone dell’Antiquariato del Naviglio Grande (sursa foto truemilan.com) reuneşte aproximativ 400 tarabe și se organizează în ultima duminică din lună, cu excepția lui iulie. Acoperă aproape doi kilometri și „acaparează” malurile Naviglio Grande, cel mai vechi canal din Milano. Poți găsi aici, dacă ești interesat, tot felul de chilipiruri, de la ceasuri și piese de porțelan și de mobilier sau bijuterii. Odinioară o zon mai săracă, Naviglio este un cartier mai boem, cu o mulțime de baruri, restaurante și galerii de artă care merită vizitat.
-Portobello Road, Londra, Regatul Unit. Portobello Road este una dintre cele mai renumite piețe de antichități din lume și cel mai mare târg stradal, cu o lungime de aproximativ 2,5 km. Sâmbăta, mii și mii de turiști și localnici coboară în districtul la modă Notting Hill pentru a căuta antichități și toate genurile de mărfuri, Portobello Road fiind locul care are reputația că găsești ceea ce vrei. O seamă de cafenele, baruri și restaurante îi așteaptă pe cei care nu vor să se piardă prin mulțime ci preferă să stea să o privească detașat.
-Les Puces de la Porte de Clignancourt, Paris. Aceeastă piață din arondismentul 18 este cea mai faimoasă piață de vechituri din Paris. Numită oficial Les Puces de Saint-Ouen, dar cunoscută sub numele de Les Puces, piața acoperă șapte hectare și este, dacă nu cea mai mare, una dintre cele mai mari piețe de antichități din lume. Primește între 120.000 până la 180.000 de vizitatori în fiecare weekend iar oamenii vin aici și se împrăștie pe strada principală, Rue des Rosiers, cu magazine de mobilă și decorațiuni, textile, picturi, jucării, îmbrăcăminte de epocă, cafenele și restaurante.
-Dappermarkt, Amsterdam, Olanda. Piața este situată de-a lungul străzii Dapperstraat, în Amsterdam Oost. Aceasta zonă low-cost din oraș atrage mulți nou-veniți din Africa, Asia și alte zone sărace ale lumii, iar piața Dappermarkt (sursa foto dappermarkt.com) reflectă publicul său fiind un loc pentru cumpărături foarte ieftine. Sunt 250 de standuri “înconjurate” de cafenele pe ambele părți ale străzii și magazine interesante cu haine, pantofi, mărfui de larg consum dar și cu fructe și produse alimentare exotice.
Ca în orice piață de pe mapamond, fereşte-te de hoții de buzunare!
Sper că acest articol te va inspira pentru următoarea călătorie. Lumea este mare iar lista cu pieţele şi târgurile e deschisă!
Te aştept să fii alături de noi pe Facebook, arată că îţi place, dă-ne Like&Share!
Visează, iubeşte, călătoreşte! Drum bun!