Pentru un oraș cu o arhitectură atât de grandioasă și atât de ancorat de muzică și dans și în general de arte, Viena este surprinzător de bine pregătită pentru a-i primi așa cum se cuvine și pe micii vizitatori și pe părinții lor.
Capitala Austriei merită vizitată în orice anotimp și la orice vârstă, căci are destule obiective de neratat și lucruri deosebite de făcut și pentru cei mici și cei mari deopotrivă.
Sunt muzee cu diferite tematici, interesante pentru părinți și copii, parcuri și grădini zoologice, palate și parcuri de distracție. Aceste atracții ale Vienei sunt premisele unei vacanțe memorabile sau al unui weekend reușit împreună cu cei mai tineri membri ai familiei.
Iată ce poți face împreună cu familia în acest oraș “udat” de valurile Dunării. Copiii vă vor iubi și mai mult, iar voi, împreună cu ei, veți avea amintiri de neuitat!
 

1. Mergeți neapărat la Schönbrunn! 
Palatul Schönbrunn este un obiectiv de neratat pentru oricine ajunge în capitala Austriei și pentru vizitarea lui ar trebui să alocați jumătate de zi (minim). Impozanta reședință imperială de vară, amenajată în stil rococo de către Împărăteasa Tereza, are 1.441 de camere și parcuri uriașe, grădini botanice, o menajerie celebră și două muzee.
Nu fără motiv, Palatul Schönbrunn este unul dintre obiectivele de top 10 de neratat în Viena, pentru că este mai mult decât un simplu palat, fie el și habsburgilor.
-Vizitați Parcul Zoo Schönbrunn! Există însă câteva atracții “speciale” pentru copii, iar Parcul Zoo din Palatul Schönbrunn este una de neratat. Este cea mai veche grădină zoologică din lume, unde trăiesc tot felul de specii de pe toate continentele, inclusiv urși panda, koala, urși polari, tigri siberieni, piranha, înaripate și târâtoare provenind din diferite colțuri ale mapamondului. Sunt programe de hrănire a animalelor la care vizitatorii pot asista. Zoo Schönbrunn este deschis în fiecare zi a anului.
-Mergeți la Muzeul Copiilor Schönbrunn. În Muzeul Copiilor din Schönbrunn, copii pot încerca costumele de epocă, croite după modelele folosite de membrii familiei imperiale habsburgice. Există un tur ghidat prin camerele palatului,„Împărăteasa Maria Theresa și copiii ei”, unde cei mici pot să-și facă o impresie despre cum era viața Împărătesei Tereza și a celor 16 copii ai săi. Detalii aici.
-Afară, copiii pot explora labirintul din gard viu din grădinile palatului, care își păstrează  designul original din secolul al XVIII-lea. Mai sunt de testat un loc de joacă cu un caleidoscop gigant și un stâlp de ascensiuni.
-Plimbați-vă cu trenulețul! Dacă vă obosesc piciorușele tot colindând prin acest palat imens de 160 de hectare, poate că vă este util să știți că există un trenuleț, Schönbrunner Panoramabahn, care vă poate conduce la toate atracțiile Palatului Schönbrunn.
-Nu ocoliți nici Teatrul de Marionete, Marionettentheater,  amplasat în curtea mică a teatrului de la Schönbrunn. Spectacolele ( “capul de afiș fiind de ani buni “Flautul Fermecat), au un program fix așa că, dacă cei mici sunt pasionați de muzică și teatru și cunosc și germana, atunci e bine să nu-l ocoliți, dar să vă faceți rezervare.
2. Nu ocoliți Palatul Hofburg!
 
Și la Palatul Hofburg există un tur special prin apartamentele imperiale și în camerele private ale împăratului Franz Joseph și ale soției sale, împărăteasa Elisabeta ( alias Sissi). Și aici, la finalul turului, cei mici pot să probeze costumele și pălăriile “regale”.
3. Bucurați-vă de copilărie, împreună cu cei mici, la Prater!
Mulți dintre români au auzit de Prater, cel mai apropiat de România parc de distracții din UE, unde se află cel mai înalt carusel din lume, muzee și parcuri.
Riesenrad. Prater are peste 250 de atracții, dintre care se remarcă vestita Roată Uriaşă (Riesenrad), înaltă de 64,75 metri, constrită în anii 1896/97 de către un inginer englez și cel mai înalt crusel cu lanțuri din lume, înalt de 117 metri. Caruselul a fost dat în folosință în anul 2010. Roata uriașă este deschisă publicului tot anul, pe când celelalte atracții din Prater sunt accesibile din luna martie până în octombrie.
Madame Tussauds. La Pratter vă puteți da “întâlnire” cu vedetele care își fac veacul la Madame Tussauds (Muzeul Figurilor de Ceară), sau vă puteți testa curajul sau nivelul maxim de adrenalină la senzațiile tari oferite de Turbo Boost sau Bungee Jump, Skyfall şi Space-Shot. Într-un cuvânt, senzaţii extreme pentru cei ce caută extazul…vitezei.
-Copii mai mici pot avea o călătorie interactivă cu Eisberg printre urşi polari și pinguini sau cu trenuleţul fantomelor „Hotel Psycho“ și, în zilele fierbinţi, se pot răcori la toboganul acvatic Aqua Gaudi. Apoi, Muzeul Prater vă va conduce în trecut, iar Planetariul, în regatul stelelor.
-Foarte apreciat este și Liliputbahn (“Trenul pitic”), cel care funcționează cu aburi din 1928 și face o călătorie de patru kilometri prin Wurstelprater, plecând de la stația centrală Prater și având ca punct terminus stadionul Ernst Happe.
  4. Pilotați un avion!
Mergi la un simulator de zbor. La o distanţă mică de Prater se află ViennaFlight, singurul simulator Airbus din Austria, unde piloţi adevăraţi te vor purta într-o călătorie exclusivă, într-o carlingă ce reproduce fidel cabina unui A320.  Au acces copii și tinerii între și 18 ani, căre pot fi copiloți pe un simulator de Airbus 320 sau pe un elicopter Bell 206 Jet Ranger.
5. Nu ratați Muzeul Copiilor- ZOOM Kindermuseum.
Evident că Prater nu este singura atracție a capitalei Austriei cu mare lipici la copii. Dar mai ales doar pentru cei mai mici vizitatori există Muzeul copiilor –ZOOM-, din incinta Cartierului Muzeelor, Museum Quarter. La Zoom, copiii sunt sfătuiți să atingă și să încerce exponatele, să interacționeze pentru a se cunoaște pe ei și pentru a experimenta, învățând astfel din propriile experiențe.
Sunt diferite secțiuni adresate grupelor diferite de vârstă, precum Ocean, Science, Film Studio, expoziții interactivă, detalii aici.
6 . Admirați cele mai plăpânde vietăți de la Casa Fluturilor.
Chiar în centrul Vienei, la doar 200 m de operă, veți găsi o oază  de liniște tropicală, Imperial Butterfly House-Casa Fluturilor. Organizat în unul dintre cele mai frumoase clădiri Art Nouveau din lume, acest loc este populat de unele dintre cele mai blânde și pline de culoare vietăți, fluturii. Muzeul Fluturilor este parte din Palatul Hofburg.
7. Mergeți la cel mai mari acvariudin Austria, Casa Mărilor.
Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, merită vizitată și Haus des Meers-Casa Mărilor-, unde se află cel mai mare acvariu al Austriei, un bazin de 300.000 de litri care adăposteşte rechini și ţestoase marine. În această clădire cu 11 etaje sunt și sere tropicale, cu păsări care zboară libere şi maimuţe neliniștite, crocodili feroce, iar în secțiunea Terariu trăiesc șerpi veninoși, șopârle și tarantule. Acvariul  „Brandungsriff” le permite copiilor să cunoască de aproape pești tropicali cu ajutorul „căștilor de scafandru”, iar într-o grotă artificială cu stalactite şi stalagmite se pot observa peste 100 de animale nocturne.
8. Pasionați de tehnică? Obligatoriu să ajungeți la Technisesches Museum Wien. 
Acest muzeu al tehnicii are o secțiune specială pentru preșcolari, care sunt îndemnați să ia parte la diferite experimente. Ateliere speciale sunt organizate marțea, vinerea și sâmbăta în grădina muzeului, în anumite intervale orare.
9. Vizitați un oraș “doar” pentru copiii cu aptitudini, Minopolis.
 Minopolis este, așa cum îi sugerează și numele, un mini-oraș pentru copii cu o suprafață de aproximativ 6.000 mp, cu străzi, parcuri și clădiri la dimensiuni liliputane. Cei mici își pot testa aptitudinile pentru diverse profesii, pornind de la lucrul într-o gară, supermarket, într-o redacție, la pompieri, într-un spital sau restaurant. Copiii pot face pizza, lucra la bancă cu bani virtuali, fiind chiar plătiți pentru munca lor într-o monedă specială numită Eurolinos. (www.minopolis.at)
10. Dați tonul la Haus der Musik! 
Și, pentru că Viena este indisolubil legată de muzică, ar fi bine să nu ocoliți Haus der Musik, unde cei mici și cei mari deopotrivă pleacă într-o călătorie muzicală în spațiu și timp.
Amplasat în Palatul Arhiducelui Carol, care a fost şi reşedinţa compozitorului Otto Nicolai, întemeietorul Filarmonicii Vieneze, acest loc permite vizitatorilor, indiferent de nivelul cunoștințelor muzicale, să ia parte la diferite jocuri, să folosească diverse instrumente, să-și îmbogățescă cunoștințele. Puteţi să vă delectați, să înţelegeți mai bine muzica, să creați melodii și să descoperiți cu alte… urechi pe viitor sunetul muzicii. Încercați Namadeus, un simulator muzical bazat pe jocul inventat de Mozart, KV 516f,  care transformă numele în melodii sau compune un vals doar aruncând o pereche de zaruri. Has der Musik este aproape de Catedrala Sf. Ştefan.
11. Mergeți la Operă, sunteți în „capitala muzicii” din Europa! 
Rămânând pe terenul muzicii, este bine de știut că Opera de Stat din Viena oferă spectacole speciale pentru copii, fie adaptări ale unor opere reale sau create special pentru cei mici. Biletele pentru opera copiilor trebuie cumărate cu săptămâni, dacă nu cu luni, în avans. Opera nu are spectacole în lunile iulie și august ale fiecărui an.
12. Vizitați Insula Dunării
 Insula Dunării găzduiește Donauinselfest, cea mai mare petrecere pentru tineret din Europa, la finele lunii iunie. Dar locul are 42 de kilometri de plaje cu nisip, pietriş şi iarbă, locuri de joacă, piste de alergare şi de role, centre de închiriere bărci, biciclete şi plăci de surf, precum și baruri, cafenele şi restaurante. O recomandare pentru familii: o plajă cu o lungime de 200 de metri! Din centru se ajunge ușor cu liniile U1 și U6.
13. Bucurați-vă de Spa la Oberlaa!
Băile termale Oberlaa, redenumite Therme Wien, se află aproape de centrul Vienei. Aici sunt bazine în aer liber și acoperte, iar cei mici pot zburda în voie, pentru că au la dispoziţie patru topogane diferite, un canal cu torente de apă, trei turnuri pentru sărituri în apă, un parc acvatic, un teatru de păpuşi şi o scenă pentru Karaoke. Iar cei mari au o muțime de atracții, numai bune să se relaxeze și ei un pic.
14. Vă plac caii? Renumiții cai lipițani sunt la Palatul Hofburg!
La Palatul Hofburg sunt spectacolele cu caii lipițani de la renumita scoală de călărie spaniolă și au loc spectacole foarte apreciate, care încep dimineața la ora 11. Copii sub trei ani nu sunt admiși. Necesită rezervare prealabilă!
15. Distrați-vă alături de dinozauri la Styrassic Park!
Un parc de distracții deosebit se află în afara Vienei, la Vausulzweg, lângă Graz. Styrassic Park,, parcul de distracții cu dinozauri, aflat la 183 de milometri de Viena în apropiere de Graz (la circa o ora si un pic de mers cu masina de Viena) este cel care a servit drept model Parcului de distracții de la Râșnov, județul Brașov.

Sper că ți-a plăcut acest material sau că ți-a fost de folos. Dacă da, dă-le de știre și prietenilor, dă Share și Like! Te aștept să ne fii alături pe Facebook

Visează, iubește,călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This