Cine vizitează Lefkada o face în primul rând pentru a se bucura de marea incredibil de frumoasă, de curată și clară, de culori și nuanțe electrizante, care par a fi prelucrate digital. Dar celebrele plaje ale Lefkadei, multe dintre ele votate ca fiind cele mai frumoase din Europa, nu sunt singurele motive pentru care merită să vizitezi această insulă atât de naturală.

Iată câteva dintre atuurile insulei Lefkada, motive pentru care merită să iei în considerare o vacanță în acest loc scăldat de Marea Ionică.

1. Peisajele dramatice de coastă. Lefkada, o mică insulă muntoasă din Marea Ionică, te încântă cu peisaje superbe de coastă, în care țărmul dantelat se grăbește să întâlnească marea de culori ireale. Case, hoteluri și mănăstiri sunt cocoțate sus, pe crestele stâncilor care parcă stau să cadă, drumul urmează țărmul și, pe alocuri, ai senzația că poți să testezi marea cu degetul fără să cobori din mașină.

peisaj lefkada

În Lefkada, marea îți este mereu aproape, îi simți necontenit prezența chiar dacă nu te afli pe una din nenumăratele sale plaje vestite sau pe una “fără nume”, ci ești sus, pe drumuri de munte, într-un sătuc uitat de lume, ori pe șoselele care șerpuiesc pe țărm.

Pefkoulia lefkada Pefkoulia, plajă pe țărmul vestic al Lefkadei

2. Plajele deosebit de frumoase. Nu fără motiv, Lefkada și-a făcut un nume în turism datorită plajelor sale, cele celebre pe plan mondial (după ce au apărut în diferite topuri ale publicațiilor importante de turism) fiind situate pe coata de vest a insulei. Adăpostite în golfuri mărginite de stânci îndrăznețe, plajele din Lefkada te încântă cu o claritate foarte mare a apei mării, care are culori și nuanțe intense de albastru și turcoaz.

          Plajele din Lefkada îți dau senzația că ești izolat, într-un loc paradisiac, au darul să te facă să crezi că te afli într-un loc cu adevărat special.

Porto Katsiki Lefkada

Egremni (plaja afectată de un cutremur în 2015, care poate fi vizitată în prezent doar la bordul unei ambarcațiuni), Porto Katsiki ( foto sus) ( unde ajungi și de pe uscat, după ce cobori câteva zeci de trepte), Kathisma, cea mai ușor accesibilă și Milos (unde ori faci o drumeție de câteva zeci de minute, pornind din Agios Nikitas ori te urci la bordul unui taxi-vaporaș) sunt atracțiile de neconstestat ale Lefkadei.

plaja milos lefkadaMilos Beach

 Și pe partea de est a insulei Lefkada sunt plaje frumoase, mari și mici, amenajate sau libere, practic poți să mergi cu mașina pe maginea țărmului și să te oprești unde-ți place. Stațiuni de pe coasta de est precum Ligya, Nidriana, Nidri sau sătuce precum Poros au plajele lor unde poți să-ți întunzi cearșaful sau să închiriezi un șezlong.

kitesurfing Vassiliki Lefkada

Găsești aici un mic ghid al plajelor din Lefkada. 

3. Este foarte ofertantă pentru amatorii de vacanțe active și de aventură. În Lefkada poți să practici scuba diving și snorkel cam peste tot, oricum vei fi însoțit de tot felul de peștișori pe care îi (re)găsești și în meniurile tavernelor. Dar dacă ești amator de adrenalină și te atrage kitesurfing sau mai ales windsurfing, Lefkada e locul tău!

agios ioannis Lefkada kitesurfing sunset

Plaje precum Milos, sau localități precum Vassiliki, amplasată pe malul unui golf mare pe latura de sud și Agios Ioannis, în apropiere de capitala insului, orașul Lefkada, atrag iubitorii de sporturi acvatice din toată Europa, mai ales că vântul suflă în mod constant aproape în fiecare zi. În Vassiliki și Agios Ioannis ( foto sus) există mai multe centre care oferă atât cursuri de inițiere cât și echipament de închiriat.

casa traditionala Lefkada

4. Lefkada este o insulă rustică. Sunt multe sate tradiționale, precum Poros, la care ajungi pe drumuri șerpuitoare de munte, printre livezi de măslini și unde drumul se termină cu o plajă încadrată de stânci. Fost sat de pescari, Vassilliki este considerat a fi un adevărat “Mecca” al practicanților de windsurfing, dar își păstrează aspectul tradițional mai ales pe chei, unde te așteaptă nu doar ambarcațiuni ci și câteva taverne drăguțe.

agios nikitas lefkada

Pe dealurile care încadrează satul Vassiliki se află vestigiile mănăstirii Agios Ioannis, construită în anul 1645 peste ruinele templului dedicat zeiței Demetra. Syvros, cu a sa veche presă de ulei de măsline, unde mai sunt încă mori de apă folosite la fabricarea făinei și Vakferi, situat pe un deal de unde vezi toată insula, cu case vechi ridicate din piatră de râu, sunt alte două sătuce drăguțe cu priză la publicul amator de scene rurale. Agios Nikitas ( foto sus) este un sat preferat de familiile cu copii pentru vacanțe, dar care tinde să devină mult prea aglomerat pentru a te simți bine, mai ales în vârf de sezon.

gogosi katishima beach

5. Este o destinație de vacanță pentru toate buzunarele. În Lefkada găsești și hoteluri de patru și cinci stele, amplasate mai ales pe partea estică a insulei, dar și case de oaspeți mai modeste. Sunt și nenumărate campinguri și parcuri de rulote dotate cu tot ce le trebuie, acest gen de turism fiind de altfel destul de “gustat” în Lefkada.

taverna vasilliki Lefkada

5. Are o gastronomie bogată. Mâncarea este gustoasă și accesibilă ca preț în Lefkada, pornind de la banalul gyros pita-un sandviș cu carne de porc sau pui, cartofi și tzatzichi înfășurat în turtă tradițională- (de la doi euro/porția), tzatzichi, brânză prăjită și salata de vinete (de la trei euro/porția), la salata grecească (de la patru euro/porția), la musaca și vinete gratinate (de la șapte euro/porția). Porția de gavros (hamsii /anșoa prăjite) sau sardine pe grătar costă șapte euro, calmarii pane de la 7,5 euro/porția iar caracatița pe grătar de la nouă euro/porția. Nu ar trebui ratate nici coastele de miel pe grătar sau peștele spadă (aprox. nouă euro/porția). La desert nu spune nu unei din multele varietăți de baclava, iaurtului “înghețat”, iaurtului cu miere și mai ales “conurilor”, din aluat de croissant umplute cu frișcă!

romantic lefkada

6. Este o insulă romantică, cu vegetație tropicală și unele dintre cele mai frumoase apusuri. Plajele din Lefkada, în special Katisma și Agios Ioannis, au de oferit apusuri superbe, nu le rata ! Te poți bucura de niște apusuri de soare fără egal și de neuitat, alături de jumătatea ta, sau poți vizita sate vechi construite într-un decor natural magnific. Lefkada este un mic paradis din care nu lipsesc dealurile umbrite de măslini, smochini, lămâi, leandri, pini și flori multicolore sau plantațiile de viță de vie sau chiar munții pe care cresc păduri de brazi.

Pare că râurile și lacurile se insinuează către țărm doar pentru a ne oferi nouă călătorilor, peisaje deosebite. Iar pe mare, țărmul cu insule și insulițe bătute de valuri și vânt sunt și ele pitorești.

drumetie milos lefkada

7. Dacă obișnuiești să faci drumeții, atunci Lefkada are destul de multe de oferit. În apropiere de Nydri, una dintre stațiunile cele mai apreciate de pe insulă, se află Dimossaris, un canion unde se află o cascadă cu ape reci şi limpezi. O mică excursie prin munți nu are decât să te umple de energie și de bucuria de a fi în mijlocul naturii, plus că te bucuri și de ceva răcoare. Peștera Melissa, izvoarele Kerasia din Sivros, traseele montane din Skaros sunt și ele pregătite să-i încânte pe vizitatori. Oricum, ai ocazia să faci drumeții și dacă alegi plaje precum Milos.

pod Lefkada

8. Lefkada este legată de continent printr-un dig, fiind așadar ușor accesibilă, nu depinzi de feribot ca să ajungi pe ea. Este singura insulă din Grecia unde ajungi pe un pod.

9. Ai parte de distracție și ziua și noaptea. Poți începe ziua într-un club pe plajă, unde găsești șezlonguri, umbreluțe și baruri iar atmosfera e întreținută de DJ. Apoi, vine seara cu petreceri și mai animate, că pentru asta s-a încălzit lumea toată ziua. Copla Beach din Katisma sau Sail In din Nidri sunt de luat în seamă dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul, în speță plaja cu distracția. Petreceri „colective”, direct pe stradă găsești la barurile din centrul capitalei administrative a insulei, orașul Lefkada, mai ales lângă podul construit după model venețian. Dacă vrei să fii chiar în centrul distracției, atunci alege Nidri. Situată la 17 km de capitala Lefkada, Nidri este cea mai populară stațiune a insulei, fiind locul de unde pleacă majoritatea vaselor care fac turul plajelor sau croazierele către insulele Itaha și Kefalonia. Marea este liniștită, fără valuri mari sau curenți puternici, iar intrarea se face lin, acestea fiind unele dintre motivele pentru care Nidri este apreciată de familiile cu copii, deși plaja este mai cu pietricele.

tarm lefkada

10. Dacă ești pasionat de ambarcațiuni și vrei să navighezi, poți închiria o barcă. Cele cu litraj mai mic nu necesită permis special și, după un scurt instructaj, poți fi propriul căpitan de vas! Fiindcă o faci pe răspunderea ta, respectă indicațiile instructorului și nu te aventura în zonele interzise!

Cu o lungime de 35 km și o lățime de 15 km, Lefkada este a patra insulă ca mărime din Marea Ionică, după Kefalonia, Corfu și Zakynthos.

Impresii despre Lefkada. Lefkada este o destinație potrivită pentru o vacanță relaxată, alături de familie sau prieteni, în mijlocul naturii. Este un loc fără pretenții, unde te simți bine primit, mai ales că o să întâlnești mulți români, la muncă sau în vacanță. Meniurile tavernelor sunt și în română, pe vasele de croazieră vei avea surpriza să întâlnești ghizi români, mulți ospătari sunt conaționali. Poate că nu o să te simți ca acasă, căci la noi nu găsești asemenea plaje ca în Caraibe, dar ce reconfortant este să știi că un asemenea paradis mediteranean este atât de aproape încât poți ajunge în nici două ore cu avionul charter sau cu mașina chiar și într-o zi.

http:// Booking.com

Sper că ți-a plăcut articolul, că te-a informat, te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Vino alături de noi pe Facebook și anunță că ai citit ceva interesant şi util, dă Like şi Share

Visează, iubește, călătorește. Drum bun! 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This