Praga are tot ce-i trebuie pentru a fi o destinație completă, așa că nu-i lipsesc atracțiile turistice mai ciudate, ieșite din tipare, și opțiunile variate pentru cei care își doresc experiențe mai neobișnuite.

Unele dintre atracțiile ieșite din tipare ale Pragăi pot fi pe gustul și pentru buzunarele tuturor, cui nu-i place Muzeul Figurilor de ceară, de exemplu? Alte experiențe sunt mai înfricoșătoare, unele vor fi ocolite de cei mai pudici, pe când altele sunt exclusiviste. Poate că nu toți vor sau își permit să se cazeze pe un hotel plutitor, pe râul Vltava.

Așadar, iată obiectivele mai neobișnuite ale Pragăi, unele merită cu prisosință să fie vizitate, fiind unice.

-Caverna Magică. Nimeni nu ar trebui să ocolească Colina Petrin dacă a ajuns la Praga, măcar pentru o plimbare la înălțime, cu ample vederi panoramice ale orașului. Dar aici se află o galerie de artă, după cum ar numi-o unii, mai puțin obișnuită. Caverna Magică este de fapt o “peșteră” cu câteva galerii cu pereții tapetați cu tablouri pe teme fantastice și cu scuplturi.

Muzica e și ea psihedelică, iar regatul artistului Reon Argodian (născut Jan Zahradnik), cel care a creat lucrările, ți se dezvăluie printre rădăcini și ramuri de arbori. Vizitând Caverna Magică e ca și cum ai păși într-o lume fantasmagorică, deși artistul spune că fiecare piesă expusă este inspirată dintr-o viziune personală.

-Muzeul Alchimiștilor și magicienilor din vechea Praga. Rudolf al II-lea a fost regele unei mari părți din Europa de Est și chiar și a Sfântului Imperiu Roman de națiune germană dar a rămas în istorie mai mult ca un interesat și patron al ocultismului. Astfel că, în timpul domniei sale, Praga a devenit capitala neoficială a artelor oculte, mai ales că Rudolf al II-lea a finanțat un mare număr de alchimiști și oameni de știință mai mult sau mai puțin autentici. Moștenirea acestor “magicieni” poate fi văzută în Muzeul Alchimiștilor și magicienilor, care te întâmpină cu exponate vechi și filme interactive. Muzeul e situat pe strada Mostecká nr. 18.

-Muzeul Fantomelor și al Legendelor Pragăi. Împreună cu Muzeul Alchimiștilor formează complexul muzeal Mysteriae Pragensia. Muzeul Fantomelor și al Legendelor Pragăi se prezintă drept o expoziție unică a celor mai cunoscute și mai interesante fantome și legende vechi din Praga. Muzeul este chiar în centrul orașului Praga pe strada Mostecka și are două secțiuni. Prima este centrată în jurul unui volum imens – o carte gigant de mituri și legende are duc la Genius Loci Pragensis, Duhul Pragăi. La parterul muzeului, unde se află cartea, te vei familiariza cu fantomele, pentru că pivnița te va conduce direct în orașul lor. Aici, pe o strădă  a băuturilor spirtoase, se plimbă cele mai neliniștite fantome din Praga, cum ar fi turcul din Ungelt, Omul de Fier, Duhul Hairy, spiridușii Castelului Praga sau Golem.

-Muzeul Instrumentelor de Tortură. Are peste 100 de exponate dn toată Europa, din epoca medievală și până în vremurile moderne. Clădirea cu trei etaje de pe strada Křižovnické Nr1, la capătul de est al Podului Carol, expune instrumentele utilizate în diferite colțuri ale Europei pentru a-i pedepsi pe eretici, pe vrăjitoare, trădători, adulterini, pe dușmanii statului sau pe nefericiții ajunși țapi ispășitori.

-Muzeul Comunismului. Poate că unii ar considera că perioada de tristă amintire nu merită un muzeu și ar fi de înțeles această opțiune. Muzeul Comunismului se concentrează asupra perioadei de dictatură comunistă dinn Cehoslovacia, în general, și asupra celei din Praga, în special. Prezintă o varietate de domenii în care comunismul își arăta colții, respectiv în viața de zi cu zi, în politică, istorie, sport, economie, educație, istorie, propagandă, poliție secretă și cenzură. Muzeul are trei secțiuni, respectiv“Visul comunismului”, Realitatea” și „Coșmarul” la care se adaugă o sală de proiecție a filmelor. Muzeul Comunismului este în centrul Pragăi, în Palatul Savarin, pe Strada Na Prikope Nr.10 în apropiere de stația de metrou Mustek (liniile A și B).

-Muzeul Sex Machines. O seamă de jucării pentru cei mari și tot felul de mecanisme pentru obținerea plăcerii, unele vechi de cinci secole, sunt expuse celor care doresc să le vadă. Este singurul muzeu din lume dedicat mașinăriilor de sex și poate fi considerat cel puțin bizar. Se află pe strada Melantrichova nr 18, pe străduțele care duc către Piața Orașului Vechi.

-Muzeul de Antropologie Hrdlička. Este o colecție de cranii de primate umane și non-umane, de probe de păr, mumii și capete de mumii din Egipt, cu scopul de a instrui și informa cu privire la evoluția și diversitatea umană. Muzeul, care a fost fondat de doi antropologi celebri, este amenajat în clădirea Facultății de Științe, pe strada Viničná 7.

-Cabinetul de curiozități de la biblioteca mănăstirii Stahov ( foto www.strahovskyklaster.cz ). Mănăstirea Stahov se mândrește cu una dintre cele mai vechi și consistente colecții de cărți și manuscrise din Europa, fiind în același timp și una dintre cele mai frumoase. Aici există și Cabinetul de curiozități, de fapt o colecție particulară care reunește piese din săpături arheologice,colecții de istorie naturală, sticlă, porțelan, obiecte de artizanat, arme și chiar și un model de navă de război din secolul al XVI-lea.

-Muzeul Toaletei- transformat în Muzel Igienei. Lista atracțiilor mai neobișnuite din Praga continuă cu Muzeul Toaletei, pentru cei interesați de evoluția acestui instrument unde până și regii vor să fie singuri. Ideea acestui muzeu s-a născut în 2003 în timpul lucrărilor de renovare a unei clădiri secolul al XIII-lea, unde s-au descoperit mai multe toalete vechi din piatră. Cea mai veche piesă datează din secolul al XV-lea și printre cele 2.000 de piese sunt și vedete, precum o oală de noapte comandată pentru Napoleon Bonaparte. O alta a fost achiziționată pentru dormitorul lui A. Lincoln de la Casa Albă și se crede că a servit până la zeci de președinți americani. Muzeul este în prezent în relocare și se va deschide în orașul vechi din Praga în decembrie cu numele de Muzeul Igienei.

Iată și experiențele mai neobișnuite pe care le-ai putea testa.în Praga:

-Turul locurilor bântuite în Praga. Dacă îți plac poveștile cu fantome și case bântuite, atunci nu ar trebui să eziți să faci o astfel de excursie în weekendul tău la Praga. Se organizează astfel de tururi cu ghid atât pe străzile și străduțele întunecate ale Pragăi cât și prin subsolurile caselor vechi, așa că poți alege în funcție de cât de multă adrenalină îți dorești. Vei auzi povești adevărate ale oamenilor și clădirilor din Praga, dar și legende cu fantome pe care poate vei dori să le împărtășești cu prietenii, nu ne uita nici pe noi.

-Cazarea pe un hotel plutitor. Sunt trei astfel de hoteluri trase la chei pe malul râului Vlatava. Toate trei sunt de lux, găzduite în vase mai mult sau mai puțin vechi, cel mai mare dintre ele fiind Florentina.

Un grafiti sau un moment „mobilizator” la Zidul Lennon. Acest loc colorat a fost, în anul 1988, locul unde studenții cehi și-au scris nemulțumirile la adresa opresiunii comuniste care a interzis printre altele, chiar și muzica pop.

Acum, deși desenele inițiale reprezentând-ul pe John Lennon, versurile și simbolurile mai vechi au fost acoperite de zeci de alte noi straturi de grafitti, peretele Lennon continuă să reprezinte un simbol al idealurilor globale precum iubirea și pacea. Este de asemenea și un obiectiv pe lângă care să nu treci nepăsător odată ce ai ajuns în Praga, permanent este agitație pe aici .

-Petrece pe un hotel plutitor. Dacă ai venit la Praga împreună cu prietenii și aveți chef de distracție sau de sărbătorit ceva, poți opta pentru un party pe un vas de croazieră.

-Amuză-te de fețele și înfățișările tale posibile în Galeria oglizilor ( deformate) de pe Colina Petrin. Ai putea spune că este o atracție mai degrabă potrivită pentru cei mici și nu ai greși, dar cine nu vrea să se copilărească un pic, din când în când?

Turul buncărelor antiatomice, de fapt într-un tur underground, care evocă o parte a istoriei comuniste a Pragăi . Buncărul sovietic a fost făcut în timpul războiului rece și este ascuns la cinci etaje sub pământ. Este plin cu accesorii, inclusiv măști de gaze, truse medicale și uniforme. Iar în aer parcă simți cum plutesc paranoia, minciuna și violența din anii comunismului și ai Războiului Rece…

Sper că ți-a plăcut materialul, că te-a informat și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Dă Like şi Share, prietenii tăi se vor bucură că te gândești la ei 🙂 !

Visează, iubește, călătorește. Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This