Recomandări privind ceea ce merită vizitat în Constanța, unul dintre cele mai vechi orașe din România, atunci când vremea nu e tocmai prielnică sau pur și simplu te-ai plictisit de șezlong și vrei să cunoști acest “colț” frumos al Dobrogei.
Ce facem la mare dacă plouă? Iată o întrebare pe care niciunul dintre cei aflați în concediu pe litoralul românesc nu vrea să și-o adreseze, dar toți știm că nu putem controla vremea. 
 

Piața Ovidiu : Statuia lui Ovidiu, Muzeul de Istorie, Marea Moschee
 
Centrul vechi al Constanței, construit pe ruinele vechiului Tomis 
 
Este bine să știi că există un loc pe malul Mării Negre, în Constanța, atât de încărcat de istorie, atât de vechi și de interesant că merită vizitat indiferent dacă vremea este bună sau rea. Este vorba de centrul istoric al orașului Constanța, vechiul oraș Tomis cel întemeiat de greci în secolul al Vll-lea î.Hr, intrat în stăpânirea romanilor, cei care i-au și dat un statut special și, mai apoi, timp de secole, a ajuns să fie „frământat” de copitele cailor hoardelor migratoare, dominat de comercianți și stăpânit de Imperiul Otoman.
Din istoria veche de peste două milenii și jumătate a orașului Constanța au mai rămas destule cât să-ți faci o impresie despre importanța sa în timp. E ușor să vizitezi centrul vechi al Constanței,  toate obiectivele turistice ale vechiului Tomis fiind “concentrate” pe un areal destul de restrâns, cuprins între Piața Ovidiu, Cazinoul din Constanța și Portul turistic Tomis.
Poți lua așadar acestă zonă “la picior”, într-o plimbare de câteva zeci de minute sau chiar de ore, depinde cât de interesat de istorie ești, mergând pe străduțele cu case vechi, dar elegante, unele dărăpănate, altele păstrând din frumusețea și grandoarea de altădată. Poți descoperi astfel locurile pe unde își plângea soarta poetul roman Ovidiu, cel exilat de împăratul Augustus la Tomis. Aici și-a scris, cu tristețe și deznăjde, Publius Ovidius Naso, cunoscut drept Ovidiu, o parte din poemele sale celebre, Tristele și Ponticele, și aici a și murit, probabil nefericit. Statuia lui Ovidiu, creată în 1887 de sculptorul italian Ettore Ferrari, domină și acum piața numită, cum altfel, Ovidiu. Ettore Ferrari a mai creat și statuia din orașul natal al lui Ovidiu, Sulmona, dar și pe cele ale lui  Giuseppe Garibaldi, amplasată în centrul orașului Pisa și a lui Giordano Bruno, din vestita Campo de’ Flori, Roma.
Vești bune: centrul istoric al Constanței reînvie
După mulți ani de așteptare pentru cei care iubesc acest oraș sau doar vor să-l viziteze, a venit și vestea bună a restaurării centrului istoric al Constanței. Zona veche arată astfel mult mai bine și a prins și viață, deși unele case stau să se prăbușească. Însă străzile și trotuarele au fost refăcute ( în mare parte), cu ajutorul banilor europeni, s-au deschis terase și restaurante, câteva magazinașe, iar vara e agitație, distracție, locul a prins viață!
Poți poposi la una dintre terase, unele arată chiar foarte bine (cel puțin pe dinafară), eu am rămas încă fidelă unui restaurant mai vechi, despre care am scris aici, deși unii se plâng de calitatea serviciilor. Atmosfera din zona veche al Constanței seamănă cu cea din Centrul istoric al Bucureștiului de acum trei-patru ani, când încă nu erau puse chiar toate la punct. Nu că acum ar fi ! Bucureștiului cel vechi îi lipsesc însă nu doar briza mării, țipătul neliniștit al pescărușilor, marea și portul ci și conturul zvelt al minaretelor, care îi dau vechiului Tomis o atmosferă orientală.
Așadar, zona aceasta amplasată pe locul vechii cetăți Tomis are potențial și se va dezvolta cu siguranță, mai ales că turiștii străini veniți la Constanța la bordul tot mai numeroaselor vase de croazieră ajung, invariabil, în centrul vechi. Ar mai fi multe de făcut însă ca locul să arate perfect… Încet-încet, sunt sigură că centrul istoric al Constanței va căpăta acea atmosferă specifică a anilor 20, care și-a pus amprenta asupra arhitecturii locului și care a vizat de altfel și restaurarea.
Pe urmele istoriei 
 
Pe străduțele centrului vechi al Constanței, care poartă încă cicatricile trecutului și ale nepăsării/neputinței proprietarilor și autorităților, sunt câteva muzee deosebit de importante pe care amatorii de istorie nu trebuie să le ocolească. Este vorba de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, cu piese foarte importante și vechi, unul dintre cele mai bune din țară. Muzeul, aflat în Piața Ovidiu, are o colecție impresionantă de exponate, provenind încă din epoca de piatră, dar și din perioada stăpânirii grecești, dacice și romane. Statui, pe care unii sigur le-au remarcat în cărțile de istorie, precum cea a șarpelui „Glykon” (din secolul al III-lea.Î. Hr) și cea a zeului Mării Negre, enigmaticul Pontos, însoțit de zeița Fortuna, sunt vedetele expozițiilor permanente ale Muzeului considerat al doilea ca importanță din țară.
Edificiul roman cu mozaic. La câțiva metri de Muzeul de Istorie ( în dreapta) se află Edificiul roman cu mozaic, considerat cel mai important obiectiv antic din Constanța.
Construit pe trei nivele, în secolul al IV-lea d. Hr. în timpul lui Constantin cel Mare, acest edificiu a fost, pentru mai mult de două secole, centrul comercial al cetății, locul în care se efectuau majoritatea tranzacțiilor de amploare. Aici era un fel de bursă unde se tranzacționau mărfurile, iar importanța acesteia poate fi întrezărită prin mozaicul rămas din ceea ce se presupune că ar fi fost sala principală de 100 de metri lungime și 20 de lățime. Sala mare era acoperită cu o impresionantă boltă susținută de coloane.
Astăzi, din uriașa construcție se mai poate vedea doar o parte a unuia dintre pereții lungi și unul dintre pereții laterali. Odată cu decăderea cetății Tomis, centrul roman a început să se degradeze, dar o parte a mozaicului s-a conservat foarte bine, pentru că s-au folosit materialele de calitate. Și când te gândești că edificiul roman, cu dimensiuni impresionante, de aproximativ 2.000 mp, a fost găsit întâmplător, în 1956, cu ocazia unor săpături pentru fundația unui bloc de la baza falezei!
În imediata vecinătate se află termele romane, și cred că mai merită amintit că toată zona Pieței Ovidiu a fost construită peste edificii antice. Așadar, aici pășești pe istorie!
Marea Moschee din Constanța 
Moschei și biserici vechi
Tot în Piața Ovidiu îți atrage atenția silueta zveltă a unui minaret înalt. Acesta aparține Marii Moschei, ridicată în 1910 la dorința Regelui Carol I, pe locul fostei geamii Mahmudia, care data din 1822.
constanta minaret
Marea Moschee este prima clădire cu elemente de beton armat construită în România, minaretul construit în stil maur este înalt de 47 metri, iar scara interioară cu 140 de trepte duce până la locașul muezinului, cel care strigă cele cinci ore de rugăciune ale musulmanilor. De sus, din minaretul în care ajungi urcând câteva zeci de scări în spirală, se vede și Marea Neagră, porturile și plajele nou reabilitate.
Cazinoul și plajele din Constanța văzute din Moscheea Mahmud al II-lea 
Moscheea este sediul muftiului, liderul spiritual al musulmanilor de origine turcă și tătară care locuiesc în regiunea Dobrogei. Clădirea, care combină elemente arhitecturale bizantine și românești, s-a numit inițial Moscheea Carol I, ulterior fiind redenumită Moscheea Mahmud al II-lea. Piesa centrală a interiorului este o covor persan mare, care i-a aparținut  Sultanului Abdul Hamid, fiind unul dintre cele mai mari covoare din Europa, și care provine de pe legendara insulă Ada Kaleh.
Nu departe, înspre mare, se află Catedrala ortodoxă Sfântul Petru și Paul, construită în stil greco-roman între 1883 și 1885 (sub conducerea arhitectului Carol Benesch, planurile de interior aparținând lui Ion Mincu). A fost grav avariată în timpul celui de-al doilea război mondial și restaurată în 1951. Chiar în mica grădină a acestui lăcaș de cult impresionant pot fi observate vestigii ale vechii cetăți a Tomisului.
Biserica Catolică Sf Anton de Padova
Micuța biserică Greacă Metamorphosis ( cel mai vechi lăcaș de cult creștin din Constanța, ridicat în anul 1862 cu acordul sultanului Abdul Aziz Bin Mehmet Han, la solicitarea comunității elene) și Biserica Catolică Sf Anton de Padova completează „mozaicul cultural” al centrului vechi al Constanței. Basilica Sf Anton de Padova datează din 1937, a fost construită după planurile unui arhitect italian după modelul bisericilor vechi medievale din nordul Italiei. Mai există o moschee mai veche ( datează din 1860) și mai micuță, Geamia Azizia sau Geamia Hunchiar.
Însă chemarea mării te îndreaptă către faleză, care rămâne cel mai apreciat loc de promenadă, mai ales că acum e complet renovată. 
 Faleza din Constanța. Aici, mai aproape de mare și de briza ei, se află singuraticul Cazinou care își așteaptă, de prea mulți ani, rândul la lucrările care să-i dea strălucirea de altădată. Vremurile când unii își pierdeau averile aici, la un pas de mare, când aveau loc spectacole, serate dansante și întâlniri importante s-au dus de mult. Cazinoul din Constanța, cel pe care toată lumea îl admiră și toți îl imortalizează deși pe dinăuntru este găunos ca un măr bolnav, a intrat în sfârșit în reabilitare, iar lucrările s-ar putea finaliza în 2017. Impozantul cazinou construit în stil art nouveau a fost inaugurat în anul 1910 iar în 1914 a primit vizita familiei imperiale ruse. Aici, marea ducesă Olaga a refuzat căsătoria cu Prințul Carol. Ducesa a fost ucisă alături de familia sa, de către bolșevici, câțiva ani mai târziu.
Vis-à-vis de cazinou se află Acvariul, construit în 1958, micuț și cam ponosit, dar de neocolit mai ales ești interesat de una dintre cele mai apreciate specii, sturionii. Apoi, fă ceea ce fac toți turiștii care vin pe faleză: plimbă-te agale călcând pe mozaicurile noi, privește marea și mai ales apusul. Salută Comandamentul Marinei Militare (fostul palat al Reginei Maria) şi „semnalizează-ți” cumva prezența vechiului Far Genovez.
Farul Genovez
Farul Genovez e aici, pe malul Mării Negre, de prin anul 1300, din vremea negustorilor genovezi care dominau zona și care au mai ridicat faruri și în Sulina si Mangalia. A fost reconstruit de inginerul francez de origine armeană, Artin Aslan, la mijlocul anilor 1800. De circa 80 de ani, Farul Genovez a ieșit la pensie, dar cu jumătate de normă, fiind obiectiv turistic important.
Și apoi, zăbovește o clipă la statuia lui Mihai Eminescu și te ” întreabă și socoate” dacă a meritat să vizitezi vechiul Tomis. Eu spun că da, merită!
delfin
Special pentru cei mici: Definariu
Dar să nu uit de prima recomandare cu ce e de văzut în Constanța, mai dacă aveți copii cu voi (sau doar o inimă de copil ) aceea de a vizita Delfinariul. Cred că oricum niciuna dintre familii nu ratează acest obiectiv turistic, indiferent de vreme. Delfinariul este deschis publicului zilnic între orele 09:00 și 20:00, iar reprezentațiile încep la orele 11:00-15:00-19:00 de luni până vineri și la orele 11:00 -13:00-15:00-19:00, sâmbăta și duminica. La Delfinariu, primul înființat din România și din sud-estul Europei ( în anul 1972), se află și o microrezervație, Delta Dunării și o expoziție de păsări exotice. Prețul biletului pentru toate cele trei secțiuni este de 25 lei/adult, 12 lei/elev sau student, iar copii sub cinci ani intră gratis ( anul 2015).
Piața Ovidiu

Știați că ?
-Grecii antici veniți din Milet, din vestul Anatoliei ( Turcia) de astăzi, au întemeiat în Dobrogea, în secolul al Vll-lea î.Hr., o serie de colonii. Printre acestea se numără Histria-Istria, Callatis-actuala Mangalia şi Tomis-Constanţa zilelor noastre.
-În secolul I î.Hr., teritoriul Dobrogei de astăzi intră sub stăpânirea romană şi apoi este străbătut de popoarele migratoare şi frământat de numărate războaie.
-Numele de „Dobrogea”, aşa cum atestă documentele istorice, vine de la Dobrotici, un despot bizantin din secolul al XlV-lea. Provincia condusă de el a fost numită Dobrugi-ieli, Dobrugi, adică Dobrogea.
-Se pare că denumirea de „Constanţa” vine de la cuvântul Constantziana, denumire dată în secolul al IV-lea d.Hr. în onoarea sorei împăratului bizantin Constantin cel Mare.
-Comercianții genovezi, cei care dominau comerțul dn Marea Neagră și din Constanța în secolele XIII-XV, ar fi scurtat, în Evul Mediu, numele orașului.
-Regele Carol I a decis să dezvolte Constanța ca port și “stațiune” marină.
-Constanța este cel de-al patrulea mare port al Europei, după Rotterdam ( Olanda), Anvers ( Belgia) și Marsilia ( Franța).
Sper că ți-a plăcut acest material (sau că măcar ți-a fost de folos) și te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește, trăiește, alături de noi! 
Drum bun!
Galerie foto: Constanța, mai jos.
Centrul istoric al Constanței
Lupa capitolina din Constanța
lupa capitolina CT
Faleza din Constanța
Apus de vară la Constanța
 Răsărit de soare la Mamaia
Iarna pe „ulițele” Constanței
Portul Tomis și restaurantele sale
Plajele reabilitate din Constanța ( foto ianuarie 2016)
 În așteptarea verii, bărcile sunt la mal ai iar pisicuțele din Portul Tomis …la soare
 „Armata” rățuștelor din portul Tomis 
Unii la iernat, alții la pândă
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This