Unii alintă Colmar “Mica Veneție”, alții, pe care nu aș putea să-i contrazic, spun că este cel mai frumos oraș din lume. Mă abțin deocamdată să mă promunț, consider că am nedreptățit cumva Colmar: l-am vizitat după Strasbourg, Ribeauvillé, Riquewihr, Kaysersberg și alte orășele și sătuce alsaciene. Ce-i drept, nu am ajuns în prag de Crăciun, când “superb” este descrierea perfectă pentru Colmar.

Îmi închipui cum este în Colmar și în Alsacia în decembrie, dacă energia, culorile și “spiritul” Crăciunului pluteau, aproape palpabil în aer, în mijlocul verii.

Impresii din Colmar

Colmar este scena perfectă pentru regizori și scriitori de povești “nemuritoare” pentru copii mari și mici. Casele, colorate și cu acoperișuri țuguiate, arătă de parcă sunt din turtă dulce. Statuetele, decorațiunile de pe fațadele caselor și magazinele doldora de dulciuri, decorațiunile și jucăriile de la parter sunt irezistibile.

Străduțele pietruite te poartă când către râul flancat de case colorate, brăzdat de poduri podețe sub care se ascund vidre. Apoi îți dau rendez-vous cu mici piațete unde susură fântâni. Partea istorică a Colmar este ca o carte de povești pe care poți să o deschizi și răsfoiești în voie.

Colmar este o încântare pentru ochi, o bucurie pentru sufletul de copil din tine și o ispită pentru pofticioși. Și un loc foarte romantic, desigur.

Provocarea Bad Santa

Dacă ești un romantic sau nostalgic, Colmar te va entuziasma. Dacă ești de partea lui Grinch sau îți este mai simpatic Bad Santa decât Santa Klaus, Colmar poate fi o provocare sau chiar un coșmar. Mai e o șansă: poate că te vor “îndulci” magazinele cu dulciuri și restaurantele cu delicatese locale. Sunt două restaurante cu Stele Michelin în Colmar dar bucatele tradiționale fac legea în meniurile celorlalte. Bad Santa, chiar nu este nevoie să consumi prea mult din licoarea care unește localitățile care leagă Drumul vinului din Alsacia ca să intri în atmosferă. 

De oricare parte a baricadei ai fi, încearcă să vii cu voia bună la purtător, bucură-te că ai ajuns la Colmar, atât de mulți visează la el!

Ce este de văzut și făcut în Colmar?
Centrul istoric din Colmar 

Ca în majoritatea orașelor vechi și care se respectă sau sunt respectate, punctul major de interes turistic este centrul istoric. Spre deosebire de alte orașe din Alsacia, Colmar a avut noroc. A trecut cu bine peste multe războaie și mai ales de bombardamentele din cel de-al doilea război mondial care au afectat Strasbourg, de exemplu. Colmar este printre cele mai bine conservate orașe din Alsacia, ceea ce-l face și mai autentic și atrăgător. Străduţele sale pitoreşti, înguste și pavate cu piatră cubică sunt grozave pentru o călătorie înapoi în timp…

Și nu, nu, te-ai mira să apară din casele țuguiate, cu bârnele de lemn la vedere și obloane cu inimioare, unul dintre personajele îndrăgite ale copilăriei. Unele case își spun chiar ele, explicit, povestea: au culori anume, desene, basoreliefuri și statuete pe fațade.

 “Pierde-te” pe străduțe

E chiar indicat să te lași puțin dus de intuiție, atras de străduțele destul de alambicare. Mai ales că centrul istoric nu e foarte mare și la aproape orice colț te poate suprinde ceva frumos sau interesant. Colmar e imaginea „concentrată” a Alsaciei, îți va încânta privirea cu arhitectura sa tradițională, cu casele în culori pastelate sau mai tari, te va ademeni cu aromele sale. Aici, în centrul istoric, sunt de fapt toate atracțiile clasice ale Colmar plus multe magazine tradiționale.

Maison des Têtes, Koifhuis și Maison Pfister

Nu rata Maison des Têtes (o clădire din sec. al XVII-lea, în stil renascentist german) botezată explicit după cele 111 capete care îi împodobesc fațada. Nu trece indiferent nici pe lângă Maison Pfister ( foto sus), o reședință burgheză din perioada Renașterii, cu design medieval, din apropierea Sf. Martin.

Plimbarea pe Grand Rue

Grand Rue-Strada Mare dezvăluie o parte din ce are mai frumos Colmar, un oraș la granița dintre două state, două culturi diferite, pe care a reușit să le îmbogățească cumva, cel puțin dacă ne gândim la toleranță.

Deși nu e deloc atât de mare, Grand Rue te va conduce pe la clădirea Vămii Vechi, Catedrala Sf. Martin, Casa Cavalerilor Sf. Ioan, Fântâna Roesselmann și la fosta Piață de Flori (Place du Marche aux Fleurs foto sus).

Fostele fortificații medievale și ecluze au rezistat timpului. O serie de cafenele, restaurante și magazine au porțile deschise larg pentru pofticioși sau curioși.

Se spune că diferite culori au fost folosite pentru case ca un cod de a afișa tipul de afaceri al  proprietarului. Pescarii aveau casele albastre, măcelarii – casele roșie. Povestea continuă, iar casele s-au păstrat perfect.

„Mica Veneție” de pe râul Lauch

Strada Mare nu este foarte lungă, începe în Piața Six Montagnes Noires și se termină în Piața Ioana d’Arc. O vei recunoaște și după prezența Catedralei Saint Martin. Este cea mai mare catedrală gotică din Alsacia, fondată la începutul secolului al XIII-lea, iar vitraliile sunt originale. A suferit pierderi însemnate, ca multe alte biserici franceze, la Revoluția din 1789. Printre ele vitraliile din naos, altarele, o serie de capele, precum și numeroase sculpturi și statui.

Batedrala Sf Martin

Vei zări cu ușurință imensa clădire a Catedralei Sf. Martin, unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură gotică din Alsacia. Construită între 1235 și 1365, pe locul unei biserici mult mai vechi, a suferit un incendiu în turnul de sud în 1572. Turnul a fost înlocuit trei ani mai târziu cu o construcție în vârful cupolei bisericii, cu forma unui felinar.

Maison Adolph și Ancienne Douane

În Piața Catedralei, pe lângă alte numeroase clădiri frumoase, am întâlnit o casă construită în stil gotic, Maison Adolph (Casa Adolf), una dintre cele mai vechi case din Colmar. E datată 1350 dar are modificări și lărgiri ulterioare, desigur. O altă casă cu o poveste veche și interesantă este Ancienne Douane (foto sus)– Koïfhus. Este cea mai veche clădire publică din Colmar, care adăpostea atât vechea vamă cât și ședințele federației celor 10 orașe alsaciene, Décapole, organizație înființată în 1534.

Koïfhus a fost ridicată strategic la intersecția Grand Rue cu Rue des Marchands. A fost construită în 1480, fiind lărgită cu alte două clădiri în cursul sec. XVI. Astăzi, Ancient Douane găzduiește numeroase evenimente publice.

Mica Veneție-bjiteria Colmar

Plimbându-te pe Quai de la Poissonnerie, cândva cartierul pescarilor și neguțătorilor de pește, nu bagi de seamă că ai ajuns în vestita „Mica Veneție”. 

„Mica Veneție” este porțiunea din râul Lauch, din sud-estul orașului, unde casele au fost construite pe malul apei. Lăsând la o parte canalele și podețele, aceasta este singura asemănare cu Veneția, dar nu înseamnă că locul nu e frumos.

Little Venice este pitoresc, impecabil renovat, aranjat și întreținut. Casele cu bârne din lemn, acoperite cu țiglă colorată, străduțele traversate de mici canale și podețuri, florile care “ard” la ferestre sau „inundă” balustadele fac din acest mic cartier ceva cu adevărat deosebit.

Little Venice începe în spatele Koïfhus, trece prin cartierul Quai de la Poissonnerie și continuă până la podurile Turenne și Saint-Pierre. Se învecina acum sute, poate o mie de ani, cu grădinile și podgoriile de la marginea orașului. Locul merită colindat la pas și admirat eventual și din barcă.

Muzeul Unterlinden

Fondat în 1852 pe locul unei foste mănăstiri dominicane, Muzeul Unterlinden (sursa foto) este considerat unul dintre cele mai importante din Franța. Piesa sa de rezistență este faimosul altar Retablo din Issenheim, o localitate aflată la nici 20 km de Colmar. Vestitul altar a fost construit între 1512 și 1516 pentru complexul monahal al ordinului Antonit din Isenheim. Acesta a decorat altarul mare al capelei spitalului mănăstirii până la Revoluția Franceză. Dar colecția acestui muzeu, care se împarte mai ales între piese de arheologie și de artă sacră și profană, este mult mai bogată.

Locația inițială a Muzeului Unterlinden din mănăstirea din secolul al XIII-lea a fost extinsă, fiind legată de fosta clădire a băilor municipale. Arhitecții Herzog & de Meuron au conectat cele două clădiri și au adăugat și o extindere contemporană.

Muzeul Bartholdi, creatorul Statuii Libertății

Simbolul Americii, Statuia Libertății din New York, a fost opera sculptorului Frederic-Auguste Bartholdi, care s-a născut în 1834, în Colmar. Casa sa natală găzduiește Musee Bartholdi. Muzeul Bartholdi este dedicat în întregime prezentării vieții și operei artistului. Alături de mobilier și obiecte personale, sunt expuse și schițele și proiectele pentru Statuia Libertății. Machete, desene, picturi, gravuri și fotografii sunt prezentate pe trei etaje.

O replică a Statuii Libertății, înaltă de 12 metri înălțime poate fi admirată pe drumul dintre Strasbourg și Colmar, la câțiva kilometri în afara orașului.

Muzeul Jucăriilor din Colmar

„Ascuns” pe străduțele adiacente centrului istoric este Muzeul Jucăriilor – Musee du Jouet (Rue Vauban 40, intrare liberă pentru copii sub opt ani). Într-un fost cinematograf, acest muzeu desfășurat pe trei etaje expune jucării și jocuri din întreaga lume și au fost îndrăgite de generații de copii. Un așa zis Muzeu al Ciocolatei, Choco Story, cu intrare liberă, atrage gurmanzii mari și mici. 

Bucate tradiționale și vinuri locale

Gastronomia alsaciană este un amestec de rețete franceze și germane, dar Flammekueche-Tarte Flambee seamănă cu pizza. Aluatul subțire este acoperit cu cremă de brânză, ceapă și slănină de porc. Un fel de tocană este baeckeoffe. Cartofii, legumele, carnea de porc, de miel sau vită sunt gătite lent în sos de vin alb. Foie gras, choucroute (varză murată cu cârnați, cartofi și bacon, fiartă cu vin), coq au vin (riesling) și cordon bleu sunt nelipsite din meniurile restaurantelor. Colmar este ambasadorul celebru al regiunii viticole Alsacia, renumită pentru vinurile albe: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris. Roze Pinot Noir și vin spumantul de Crémant d’Alsace sunt mândria podgoriilor alsaciene. Sunt două restaurante cu Stele Michelin în Colmar dar bucatele tradiționale fac legea în meniurile celorlalte.

Cum ajungi în Colmar

Colmar, oraș de aprox. 70.000 de locuitori, este parte a departamentului Haut-Rhin, regiunea Grand Est. Este situat la 68 km sud-sud-vest de Strasbourg, la poalele Munților Vosges și în apropiere de râul Rin, aproape de granița cu Germania. Cel mai ușor se ajunge în Colmar cu mașina sau cu trenul.

Colmar se află pe calea ferată principală Strasbourg-Mulhouse-Basel. Cele mai mari aeroporturi din vecinătate sunt cele din Strasbourg, Basel (Europort, la 60 km), Zürich (160 km). Din Paris către Colmar sunt câteva trenuri directe din Gare de l’Est. Sunt două gări în Colmar, o gară principală și una lângă orașul vechi. Mai multe informații despre cum să ajungi în Colmar, aici: http://www.ot-colmar.fr/en/

Colmar, scurtă istorie

Prima mențiune a Columbarium a fost în 823, într-un act de donație al împăratului Ludovic cel Cuvios, fiul lui Carol cel Mare. În 1106, orașul a fost devastat de un incendiu, dar a fost reconstruit și s-a dezvoltat. În sec. al XIII-lea, Colmar a devenit oraș imperial sub Frederic al II-lea de Hohenstaufen. Atunci călugării franciscani, dominicani și augustinieni s-au stabilit la Colmar, construind biserici și mănăstiri. În 1226, împăratul Frederic al II-lea a ridicat Colmar la statutul de oraș imperial și l-a fortificat. Rudolf de Habsburg a acordat nobilimii drepturi civile, în 1278. În 1632, în timpul Războiului de 30 de ani, a fost ocupat de Suedia. Ludovic al XIII-lea al Franței a luat orașul sub protecția sa în 1635. A fost anexat treptat de Franța în perioada 1648–1678. Germania a anexat de două ori Colmar: din 1871 până în 1919 și din nou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că ți-a fost de folos! Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, susține ce facem din pasiune, împărtășind cu prietenii!

Colmar în fotografii 

Marche Couvert Colmar

Visează, Iubește, Călătorește! Drum bun!

#consilierturism #visit #travelblogger #colmar #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism #franța #alsacia #france 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This