Cristina Irimia, consilier de turism cu o experienta de peste 15 ani in domeniu, ne dezvaluie toate secretele unei destinatii fermecatoare: Dubai.  
 
Aflati ce nu ar trebui sa ratati daca ajungeti pe acest pamant desprins din povestile Seherezadei, unde si ce anume trebuie sa vizitati, unde puteti face plaja, cumparaturi, scuba diving, sau sa skiati desi afara sunt peste 40 de grade Celsius. Mai jos, tot ce trebuie sa stiti pentru a avea o vacanta de neuitat in Dubai.
 
„Vreau sa va arat Dubai-ul mai putin cunoscut, plin de culoare si arome, bogat in superlative inscrise in Guiness Book”. Cristina Irimia
 
O destinatie turistica diversificata, completa
 
Dubai-ul este o destinatie turistica diversificata, completa, chiar daca multe persoane se intreaba inca ce ofera in afara de soare si cumparaturi. Dubai este paradisul arhitectilor, al indragostitilor de cultura araba, de lux. Artele decorative arabe sunt minunate, iar decoratorii hotelurilor nou construite tin cont de aceasta mostenire pentru a pastra personalitatea locului. Este un loc in continua dezvoltare, transformare, astfel incat cei care au vizitat acum 5-6 ani Dubaiul vor fi uimiti sa vada un alt oras, unde padurea de schele si macarale din zonele Downtown si Marina Dubai a lasat loc unor zgarie nori impozanti, ce au pe diverse etaje apartamente de lux, birouri, restaurante, sali de fitness, hoteluri. Am facut cateva calatorii in Dubai, intr-una din ele locuind in acest oras-emirat aproximativ trei luni. 
Este remarcabil ce au creat localnicii si cum s-au reinventat, astfel in nici un moment vizitatorul nu se poate plictisi in Dubai. Mereu ai sa descoperi cate ceva nou, frumos, interesant de vazut sau de facut. E de-a dreptul incitant.
 
Vechiul si noul, „fata in fata” in Dubai
Inainte de a pleca la drum catre Dubai e bune sa stii ca:
 
  • Cea mai buna perioada de vizita Dubai este din septembrie-octombrie pana spre final de aprilie. Multi europeni aleg un sejur in acesta perioada pentru a se refugia de iarna gri din tarile lor, rasfatandu-se la soare in Dubai.
  • Pentru a vizita Emiratele Arabe Unite se poate obtine o viza de calatorie valabila maxim 30 de zile. Agentiile de turism, hotelurile sau compania aeriena locala Emirates pot intermedia pentru un vizitator obtinerea vizei.
  • Pe fax acestia trimit o confirmare a acordarii vizei. In aeroport pun o stampila de intrare si fac si o scanare a retinei pentru a avea o baza de date si evidenta a persoanelor care intra in UAE.
Modernitate, traditie, siguranta si armonie 
 
  • De stiut inainte de a merge in Dubai. Vizitatorii sosesc cu anumite prejudecati care sunt generalizari despre lumea araba, dar exista multe contraste intre diversele tari din aceasta zona. Odata ajunsi in Dubai isi dau seama ca orasul este un caz special in Orientul Mijlociu, prin concordia ce domneste intre localnici, vizitatori turisti si numerosii vizitatori veniti la munca in Emirat.
  • O alta surpriza placuta este ca Dubai este printre cele mai sigure destinatii din lume, o siguranta care ne-am dori-o si in Europa: ).
  • Ce nu se face in Dubai: pe strada nu se fura, nu se fac semne obscene, nu este tolerata violenta de limbaj, nu exista nici un cersetor, peste tot este foarte mare ordine, curatenie si energii pozitive :).
  • Nu totul este perfect in Dubai, dar lucrurile bune intrec cu mult numarul celor rele. Conditiile de munca pentru cei din constructii sunt grele, mai ales din cauza temperaturilor ridicate vara. Localnicii sunt orecum protejati si favorizati ca si salarii. Muncitorii veniti sa lucreze in constructii, magazine s.a. primesc salarii mici pentru Dubai, dar mari pentru tarile din care ei provin. Bineinteles ca exista o stratificare a societatii intre milionarii emiriteni, cetatenii tarii si ex-patriatii care fie vin pe pozitii de management, ca specialisti sau acesti muncitori din tari sarace care au ridicat zgarie norii in Dubai.
  • Gradinile din Dubai sunt un lucru inedit, nu exista pamant, ci doar nisip. Dubai-ul a fost construit intre desert si apele Golfului Persic. Nisipul trebuie udat si astfel apar gradini cu flori sau terenuri de golf minunate. Apa folosita la irigatii este desalinizata.
  • Imaginati-va cum ar fi ca in Romania pe langa populatia de 20 milioane de cetateni romani ar aparea intr-o zi alte 80 de milioane de muncitori. Bineinteles ca sunt diferite conditiile, cei din Dubai avand o populatie locala mica si proiecte grandioase au avut nevoie sa aduca multi multi expati. Doar mai putin de 20% din populatia Dubai-ului sunt cetateni ai EAU( Emiratele ArabeUnite).
  • Una din placerile vietii in Dubai este aceea de a sta de vorba, localnicilor le place sa comunice. Iar una din placerile unei calatorii este a-i cunoste pe localnici, desi acest lucru este destul de greu, vizitatorul intalnind mai mereu ex-patriati care muncesc in hoteluri, agentii de turism, aeroport. Datorita relatiilor traditionale multi englezi lucreaza in Dubai.
  • Eu am intalnit localnici pe la muzee (se pare ca femeile localnice prefera aceste locuri de munca). O data am rezervat un pranz si o introducere in cultura si civilizatia locala la centrul Sheik Mohammed pentru Deschidere Culturala in Bastakia ( foarte recomandabil acest pranz,  fiind pretextul unei discutii deschise in engleza, de circa doua ore ).
  • Populatia tarii este formata din 3 surse si etnii principale: berberii din desertul Empty Quarter, iranienii veniti pentru comert si asezati sa-l practice fara taxe in Dubai, descendentii sclavilor negri adusi din estul Africii de comerciantii din zona.

camile

Intalnirea cu un beduin 

O a treia intalnire memorabila a fost cu ocazia unei invitatii intr-o tabara din desert, iar proprietarul era un beduin de vreo 40 de ani, foarte, foarte destept, dar si foarte ambitios. Aceasta intalnire mi-a confirmat faptul ca renumita ospitalitate beduina nu e deloc vorba in vant. Am fost serviti cu ceai, cafea, mancare chiar de catre proprietarul taberei, omul era un model de cultura a serviciilor, “a fi in serviciu“. Proprietar al unei ferme de 120 de camile, auzind ca mi-as dori sa incerc lapte de camila a adus imediat lapte proaspat muls (care are caldura si aroma laptelui de oaie sau vaca muls de bunici la noi la tara in copilarie). Inedit a mai fost ca in seara cat am petrecut-o in tabara beduinul s-a retras de vreo doua ori scuzandu-se ca ne lasa doar cateva minute si anuntandu-ne ca se retrage sa se roage intr-un cort mai linistit. Nisipul fin, cerul cel mai instelat, dans si muzica orientale, preparate arabe delicioase ( humus, salate, frigarui, saorme mici, dulciuri  aromate cu apa de trandafiri) toate au concurat la o atmosfera de poveste. Chiar daca localnicii nu beau, isi servesc invitatii cu vin sau bere sau chiar bauturi mai tari, aratand astfel ca au inteles ca turismul inseamna adaptare si toleranta. Bineinteles ca preturile la alcool sunt mari si fac pe multi sa renunte cateva zile la bauturi alcoolice.
 
Despre negocieri si business in Dubai 

Peste aprox. 10 zile aveam sa-l reintalnesc pe beduin imbracat in camasa alba impecabila-costumul lor formal, vizitand un targ de turism. Am avut o negociere si nu a fost simplu. Parea orecum intransigent, tinea la principiile lui si nu lasa impresia ca sunt sanse sa ajungem la un deal. Dar  ramane de vazut, negocierea e inca deschisa. Oricum era pentru un proiect viitor. De retinut astfel ca sunt foarte ambitiosi localnicii, ca sa nu spunem caposi, mai intai te fac sa te simti oaspete important si apoi nu iti „gadila” putin orgoliul cu a „bate palma”. Nu se vand ieftin si uneori nu doresc pur si simplu sa lucreze cu anumiti parteneri, din cate am observat eu.
Emirul Dubai-ului, Sheikul Mohammed bin Rashid al Moktoum spunea ca a invatat regulile capitalismului in copilarie pe strazile din bazarele din Dubai. Tot el spunea ca azi in Dubai doresc sa aiba un tip de capitalism iluminat, sa fie un exemplu de dezvoltare pentru zona lor si pentru lumea araba.
Sheikh Zayed Road Dubai
 
Sfaturi practice pentru o vizita reusita in Dubai:
 
Ce este bine sa stii referitor la schimbul valutar, transportul local si regulile de conduita din Dubai.
*Cursul valutar cel mai bun este in birourile bancilor in mall-uri  1 euro= 4.6 dhr, 1 usd= 3.65 dhr (aprilie 2012). Asadar, nu schimbati prea multi bani la aeroport sau la receptiilor hotelurilor, ci doar atat cat sa aveti de taxi sau metro pana la un mall unde sigur gasiti banci.
*Un transfer pana la hotel sau la destinatie deja aranjat prin agentie este placut. Exista la aeroport taxi-uri, daca nu functioneaza aparatele de marcat aveti cursa gratuita. Metro-ul poate fi luat chiar de langa terminalul sosiri in cazul in care nu aveti multe bagaje, iar si hotelul este aproape de o statie de metro.
*Dress code = common sense. Eu am fost surpinsa de faptul ca localnicii pastreaza si folosesc cu mandrie portul traditional: femeile sunt in continuare imbracate din cap pana in picioare, iar barbatii invesmantati in alb, ca in povestile si filmele despre Arabia.
*Pentru numerosii turisti exista o singura regula: cea a bunului simt. Dat fiind ca portul localnicilor are menirea (parca) de a acoperi cat mai mult din trup, (ceea ce este o adaptare atat la conditiile de clima, cu soare puternic, vant, cat si la regulile religioase locale) turistii sunt rugati sa se imbrace in locurile publice normal, adica fara extravagante care sa „straluceasca” prin lipsa unor parti din imbracaminte.
*Turistele sau turistii care exagereaza cu descoperirea pielii sunt considerati prost informati sau prost intentionati, prost educati si pot fi invitati sa paraseasca de exemplu un mall. Nu se recomanda decolteuri adanci, umerii descoperiti.
*Atentie! Dubai  fiind o destinatie calda, in mall-uri, metro, in transportul public sau restaurante aerul conditionat este foarte, foarte puternic.
*Mancarea nu e scumpa in Dubai, chiar daca aproape totul e adus importat. O saorma cu pui, cartofi , salata costa 18 dhr ( cca 4 euro) chiar si la Mall Dubai. Poti poti manca la food court sau in orice alt restaurant din Dubai, chiar si la cel mai inalt restaurant din lume Atmosfere (etajul 123 in Burj Kalifa), dar preturile sunt mai mari.
Lagoon, acoperit cu aur
Topul locurilor de vizitat in Dubai 
 
Obiective si experiente care nu trebuie ratate in Dubai. Sfaturi despe ce obiective anume sa nu ratezi in Dubai, dar si informatii privind shoppingul, transportul si plajele din zona.
 
1. Orasul Dubai se intinde pe o suprafata de aproximativ 60 de km si are o parte comerciala mai veche – Deira si Bur Dubai – si o alta mai moderna cu zonele: Downtown, Internet City si  Marina, pline cu zgarie nori.
  • Metroul este foarte curat si foarte modern. In Guiness Book apare ca fiind cel mai lung metro care nu este condus de o persoana.
  • In Deira se gasesc marfuri ieftine, dar, atentie, si mai slabe calitativ.
  • In Bur Dubai merita vizitat Bazarul de textile, Minaa Souk, iar in Deira sunt foarte interesante Bazarul de mirodenii ( scortisoara, tamaie, curmale trase in ciocolata, fistic, fructe goji, migdale, betisoare de vanilie s.a.) si Piata de aur ( Gold Souk) cu cele peste 40 de pravalii unde aurul se vinde nu la gramaj, ci dupa model si manopera. Pretul aurului e destul de apropiat de cel din Romania, iar modelele sunt atat de inspiratie orientala, cat si mai pe gustul europenilor).
  • In souk-uri ( bazare, piete), tocmeala este la ea acasa. Ca peste tot in lumea araba, vanzarea este o interactiune in care trebuie creata o relatie interumana daca vreti sa obtineti pretul (cel mai) bun. Un bun negociator are farmec si va fi apreciat pentru abilitatea de a vinde, de a negocia, de a cumpara cu gratie si arta, ceea ce se va vedea in pretul final de vanzare-cumparare.
    Palm Jumeirah: imaginile nu au nevoie de comentarii
2. Plaja Jumeirah este malul orasului la apele Golfului, are vreo 70 km de nisip fin si palmieri, se poate face baie in apele Golfului Persic, nu sunt pesti periculosi sau curenti puternici. Din fericire, cu exceptia zonei Marina Dubai, nu sunt multe constructii pe langa plaja. In apropierea plajei unde odinioara era un sat amarat de pescari acum este cartierul Jumeirah cu niste vile joase in care proprietari sunt doar localnicii. In Dubai exista zone in care s-a construit mult pentru a face afaceri din imobiliare si acolo e permis strainilor sa cumpere proprietati, dar nu in Jumeirah.
Plaja amenajata un fel de parc langa plaja, se numeste Jumeirah Park Beach si are palmieri,  gazon, flori , umbrelute, sezlonguri , dusuri, un fast food , chioscuri cu sucuri, apa, inghetata. Intrarea costa 5 dirhami de persoana. In fiecare zi de luni la aceasta plaja nu sunt admisi barbatii, ci doar femeile si copiii, asta pentru ca femeile din familii mai traditionale sa poata face plaja respectand normele lor de viata prin care nu pot fi vazute sau sa stea impreuna cu barbati necunoscuti. O masura de prevedere de odinioara …care in mai mica masura se aplica si acum.
 
3. Merita sa va plimbati in zona istorica numita Bastakiya, cartierul in care s-au stabilit negustorii persani atrasi de lipsa impozitelor pentru comert. Arhitectura veche a caselor din Bastakiya este fermecatoare cu modele sale florale decorative, la constructia carora iranienii au folosit materialul cel mai la indemana si anume coralii, care dupa ce mor, se intaresc.
  Bastakiya
4. O experinta care nu trebuie ratata este un safari in desert cu masinile 4X4 si apoi calare pe camile. Soferi experimentati conduc pe dunele de nisip fin iar masinile ( in mare majoritate fiabilele Toyota) se afunda domol in aceste dune, unele de inaltimea unui bloc cu 3 etaje. Navigand pe dune cu jeep-urile, adrenalina este garantata si se stie, provoaca dependenta!
Apoi seara se cineaza in desert la lumina lumanarilor, sub un cer foarte instelat, stand pe covoare si perne si pe acordurile muzicii orientale. Atmosera orintala e completata de arta seducatoare a dansatoarelor din buric si eventual prizand fum parfumat de narghilea.
5. Cina romatica in desert. Pentru cei care merg in luna de miere se poate organiza in desert o cina romantica cu tot tacamul, in care sampania este elementul principal. In anumite tabere din desert se pot admira demonstratii de vanatoare cu soimi, pasari care pentru arabi inseamna noblete. Un soim de rasa se vinde scump si pentru un localnic e mai important ca un Rolex, sau un Ferrari. Are cineva soimi de vanzare :)?
6. Intr-o zi merita sa urcati in cladirea cea mai inalta din lume in acest moment, Burj Khalifa ( turnul Khalifa) pana la etajul 124, de unde se vede panoramic la 360 grade Dubai-ul . Liftul urca, in doar 1-2 minute, foarte lin, pana la platforma numita At the Top. Este o vizita bine organizata si e bine sa faceti o programare cu ceva timp inainte pentru aceasta, pentru ca frecvent, in plin sezon turistic, biletele pentru a urca pe Burj Khalifa se epuizeaza cu cateva zile inainte de data vizitei.
*Pana in 2017 cand probabil vor termina in Arabia Saudita o cladire de 1.000 m, Turnul Regatului Burj Khalifa troneaza precum un rege al cladirilor facute de om.
*La etajul 123 se gaseste lounge-ul Atmosfere, cel mai inalt restaurant din lume, iar primele etaje din Turnul Khalifa apartin primului hotel Armani. Faceti rezervare cu ceva vreme inainte daca vreti sa mancati  la Atmosphere. Revenind la hotelul Armani, imi amintesc ca pe noi imi amintesc ne-a condus o persoana care are un apartament in Burj Kalifa sa vedem Hotelul Armani, bineinteles minunat decorat minimalist de catre Armani .
Burj Al Arab
 
*Daca tot ati ajuns la Burj Kalifa, nu ai cum sa ratezi  Dubai Fountain, fantanile create dupa modelul Belagio din Las Vegas. La Dubai ele danseaza pe diverse melodii la fiecare jumatate de ora, intre orele 19-23, apa ajungand pana la 150m inaltime. Dubai Fountain sunt cele mai inalte fantani din lume ( conform Guiness Book).
*Tot langa Fantani si Turnul Khalifa se gaseste Dubai Mall cea mai mare suprafata comerciala din lume cu cele 1.200 de magazine cu cele mai luxoase branduri. O atractie a mall-ului Dubai este giganticul acvariu, unde toti vizitatorii pot admira gratuit prin imensul perete pestii multicolori, pisicile de mare, rechinii mici albi si inofensivi ( nu ii mananca pe ceilalti vecini de acvariu).

Intr-o zi cu soare, daca vi se face dor de iarna,  mergeti la Dubai Ski din Mall-ul Emiratelor. Contra cost, va dau ei costumul de schi si claparii. In iarna 2012 au adus si niste pinguini care sa completeze oferta de divertisment.

Schi in atmosfera controlata
7. Din elicopter se vede cela mai bine forma de palmier a grupul de insule artificiale numite Palm Jumeirah. Un zbor dureaza cam 15 minute si costa 765 dhr .
Insula construita pe mare
8. O alta experienta care ofera senzatii unice este zborul cu balonul deasupra desertului si se vede rasaritul soarelui. Se pleaca in aceasta excursie foarte de dimineata din Dubai ( pe la 4 am) , iar intoarcerea este pe la pranz.
 
9. Merita sa vizitati si parcul de topogane Aquaventure si acvariul de la Hotelul Atlantis-avand ca tema civilizatia disparuta Atlantida. Hotelul Atlantis are aspectul unei porti triumfale roz si o pozitie foarte originala in varful spargatorului de valuri ce protejeaza palmierul de insule artificiale.
 
10. In zona Dibba, ce tine de sultanatul vecin Oman se poate participa la  pescuit de peste si  cautare de perle naturale si inot in apele Oceanului Indian. Localnicii aduc pe barca stridiile care cresc in apele calde de aici si desfac cateva scoici pana gasesc o perla. Iar perla e perfectissima, este minunata 🙂 Din Dubai pana in Dibba sunt 165 km pe autostrada prin desert, iar seara e interesant de vazut ca autostrada din desert e luminata  pe toata lungimea ei. In anumite locuri sunt semne de trafic ( o camila intr-un triunghi) care arata ca prin acel loc pot traversa camile . Camilele traiesc semilibere prin desert, pasc ce gasesc si ele verde, insa seara sunt adunate de printre dune si aduse acasa.
 
O plimbare romantica pe un vas traditional este „obligatorie”
11. O plimbare cu o corabie tipic arabeasca pe canalul natural ( Dubai Creek) in jurul caruia a aparut asezarea Dubai. Zona freamata de comert, viata si astazi. Ziua pe la pranz se poate face o astfel de croaziera , seara plimbarea vine la pachet si cu cina bufet. Atentie la alegerea furnizorului croazierei , caci unii pun ai mare accent pe profit, decat pe calitate. Serile calde, briza, luminile cladirilor fac din aceasta plimbare o experienta de neuitat.
 
12.  Dupa parerea mea merita sa vizitati, macar pentru o zi, emiratul vecin Abu Dhabi. E mai verde si cu mai putine constructii  zgarie nori ca Dubai-ul, insa si aici se construieste acum destul de mult. Abu Dhabi e capitala politica, dar strategia sa de dezvoltare prevede sa fie un important pol cultural in Orientul Mijlociu. In Abu Dabi sunt in constructie un muzeu care imita Louvru, muzeul Guggenheim, Muzeul Sheik Zayed, precum si un Acvariu pe Insula Sadiat ( Insula fericirii ).
Acum cativa ani s-a inaugurat in Abu Dhabi o moscheie superba imbracata toata in marmura si decorata minunat Marea Moscheie Sheik Zayed, un veritabil Taj Mahal al zilelor noastre. Sper sa pot scrie intr-un articol viitor detalii despre Abu Dhabi.
 
13. Nu ratati cina sau macar niste bauturi la unul din restaurantele din Burj Al Arab, turnul Arabiei  – o experienta de 7 stele, care poate fi descrisa pe scurt drept glamouroasa si luxoasa. Mie personal imi place arhitectura ca o panza de corabie a hotelului, deasupra lobby-ului vezi golul acestei panze, interesanta realizare a arhitectului. Hotelul Bur Al Arab este pe o insula artificiala legata de o sosea de plaja privata a hotelului Jumeirah Beach. Cina tip bufet la restaurantul arabesc Al Iwan e rafinata, iar la ultimile etaje, pe seara, se deschide barul Sky View.
 
In zare, Burj al Arab
Hoteluri recomandate in Dubai: 
 
In afara de Armani si Burj al Arab mai sunt si alte hoteluri minunat decorate si cu arhitectura traditionala deosebita, cum ar fi de exemplu Al Kasr ( Castelul 5* deluxe ) si Mina la Sallam ( 5 *de lux) in Medinat Jumeirah. Zona Medinat Jumeirah are canale unde poti fi plimbat cu barca, restaurante, un bazar conceput astfel incat sa arate ca traditional: cu saluri, bijuterii, antichitati, narghilele, lampi orientale, dulciuri. Medinat Jumeirah este o zona frumoasa de relaxare, pentru masa, cumparaturi, unde nu rezisti sa nu faci multe fotografii.
 
Oraselul a fost construit ca un vechi fort arab, culoarea nisipului si acel farmec intim al atmosferei de ansamblu dandu-i atractie si rafinament.
Zona Medinat Jumeirah este comerciala, fara a avea insa agresivitatea specifica mall-urilor: aici ambientul este creat parca special sa te transpuna in povestile linistite ale celor 1001 nopti.
 
Ceai si curmale in loc de paine si sare
 
Chiar daca poate parea frivol, o vizita la hotelurile de lux decorate in stil traditional arab din Dubai , in zonele publice ( lobby , restaurante, saloane, piscine, terase ) este o mare incantare. In lobby, vizitatorul este primit cu ceai si curmale, semnul ospitalitatii, fantanile din centrul lobby-ului au petale de trandafiri si lumanarele, peste tot in lobby sunt obiecte decorative pe teme arabe si aranjamente de flori incredibil de frumoase.
 
14. Va recomand sa folositi metro-ul din Dubai , nu doar pentru ca e printre cele mai moderne din lume, inauntru fiind curat ca la farmacie, ci mai ales pentru ca din el se vede de sus interesant orasul. E rapid, nu e foarte scump, o calatorie costa intre 1,8 dhr si 5 dhr in functie de cate statii ai mers. Si da, asa cum ati citit metroul are un vagon doar pentru femei, adica femeile pot alege daca sa stea sau nu in vagoanele mixte sau in cel special dedicate lor. Sa fie oare barbatii discriminati in Dubai ca nu au un vagon special pentru ei ? 🙂 Mai exista un vagon special pentru calatoriile Gold, platesti ai mult, aproape dublu, dar calatoresti putin si mai comfortabil. Prestigiul si confortul sunt notiuni importante in Dubai.
 
Metroul-„Linia Rosie”
15. O experienta inedita sunt cursele de camile care au loc in acest sezon cu temperaturi placute. In Al Ain exista si o piata de camile. Cursele sunt transmise in fiecare dimineata de iarna ( afara sunt 25 grade Celsius) la canalul specializat Dubai sports.
 
16. Sheik-ul din Dubai Mohammed bun Rashid al Maktoum e un pasionat de cai si curse de camile si vanatoare cu soimi. Este si poet, a scris niste poezii superbe de dragoste pentru tara, pentru liderii UAE, pentru femei. In lumea araba a scrie poezie e un har, un talent foarte apreciat. Dubai-ul reflecta personalitatea dinamica si poetica a conducatorului sau. Cititi cateva poezii ale emirului traduse in egleza pe site-ul sau si veti intelege mai bine acesta lume fascinanta!
 
Dubaiul e „raiul” gurmanzilor
 
17. Mancarea in Dubai  e usoara si buna, o adevarata incantare: humus, frigarui de pui, carne si lapte de camila, carne de vita, peste delicious si fructe de mare proaspete. Lista bunatatilor continua cu multe salate, migdale, fistic, dulciuri cu miere, fructe uscate, apa de flori s.a.
  • Restaurant specializat pe peste foarte bun este Al Hamid ( statia de metro Sharaf DG).
  • Hotelurile de lux au licenta sa vanda alcool dar la preturi nu tocmai mici, o bere poate sa coste undeva in jur de 5-6 euro. La supermarket se nu vinde alcool. Restaurantele libaneze sunt numeroase si foarte apreciate in Dubai, insa varietatea bucatariilor prezente aici este de a dreptul impresionanta: poti manca Thai, chinezeste, fast food american, italian, european, oriental s.a.
18. Pentru a pastra traditiile exista langa Dubai un centru de studiu si antrenament al soimilor, pasari-simbol in cultura araba. In oras exista si un muzeu, interesant, al camilei. La Meydan, la cca 5 km de Burj Kalifa spre desert exista un hotel si un hipodrom moderne construite de familia Maktoum de curand pentru pasiunea lor : caii.
  • Grajdurile regale Godolfin pot fi vizitate cu rezervare in prealabil. Suprebii cai ai seikului, pur sange arab ingrijiti si antrenati cum altfel decat regeste, castiga numeroase trofee in lume.
  • Seikul participa la curse de cai de enduranta ( rezistenta) in desert impreuna cu fii sai si alti pasionati. Tanara  sotie a seikului ii impartaseste pasiunea pentru cai . Frumoasa printesa Haya, sora regelui Iordaniei, l-a cunoscut pe Sheik-ul din Dubai la un concurs de calarie acum aproximativ 6 ani. Printesa este mult mai prezenta in viata publica decat prima sotie a sheikului. Da, stiu un alt lucru care pare inedit este ca arabii pot avea pana la 4 sotii, insa numarul celor care le au pe toate 4 este extrem de mic.

Povestea continua

Ar mai fi muuulte de povestit despre Dubai, dar Seherezada mereu mai lasa ceva si pentru noaptea urmatoare. Cele de mai sus doresc a fi o invitatie in a descoperi cu mintea si sufletul deschis o lume interesanta, plina de seductie, culoare, farmec si energii pozitive, angajata in drumul spre modern celebrand mereu la fiecare pas traditia. Multi spun ca Dubai-ul a inflorit datorita cresterii preturilor petrolului. Alti sceptici nu dau viata lunga oraselor stat, in cazul acesta orasului emirat. Cert este ca Dubai a aparut ca un miraj in desert si asa cum arata Dubai azi merita cunoscut si descoperit.
 
Bazar
O scurta istorie a Dubaiului
 
  • Emiratul Dubai este unul dintre cele 7 Emirate Arabe unite pe 2 decembrie 1971. La initiativa unui seic vizionar din Abu Dhabi ( emiratul vecin ) Seicul Zayed cele 7 emirate decid sa formeze una dintre cele mai tinere tari si natiuni din lume. Astazi Emiratele Arabe Unite ( E.A.U.)  apar in statistici cu un inalt nivel de dezvoltare si un excellent nivel al vietii.
  • Dubai-ul are o bogata traditie in comert, printre marfurile care se cumparau sau vindeau pe malurile Canalului Natural din Dubai  fiind perlele naturale pescuite in apele calde ale Golfului Persic , mirodeniile si sclavii negri adusi de pe costa de est africana, matasuri si alte textile aduse din Orient spre Asia sau Europa sau Africa.
  • Corabiile de lemn construite de arabi in zona emiratelor se numesc “dhow” si astazi plimba turistii in croaziere placute pe apele Golfului Arab, cum mai este numit Golful Persic din Marea Arabiei .
  • Familia Maktoum conduce Emiratul Dubai de peste doua secole, seici din familia Al Nahyan conduc emiratul Abu Dhabi, cel mai intins si mai bogat din cele 7.
  • In afara capitalului obtinut din petrol, cred ca secretele succesului emiratelor a fost viziunea, ambitia, angajamentul de a usura si moderniza viata localnicilor . Seicii din familiile care conduc emiratele au avut intelepciunea si inteligenta de a recunoste ca nu stiu chiar totul si s-au inconjurat astfel de cei mai buni consilieri si specialisti europeni, nord americani sau din alte zone. Localnicii din zona emiratelor traiesc bine , din acest motiv aici nu au fost probleme gen primavara araba .
Investind petrodolarii si petroeuro
  • Capitalul provenit din vanzarea petrolului a fost intelept investit in infrastructura, turism, sistemul bancar financiar si modernizarea comertului, in sistemul sanitar si de invatamant.
  • Atentie mare s-a dat infrastructurii de transprt: s-au construit autostrazi  care au unit emiratele, un metrou de suprafata cu doua linii care insumeaza peste 70km , prin aeroportul Dubai anul trecut au trecut peste 51 milioane pasageri. Au construit sute de noi hoteluri care anul trecut au avut gradul de ocupare de peste 80% , in timp ce in Bucuresti gradul de ocupare este de aproximativ 60%.
  • Daca prin anii 70 veniturile Dubai-ului proveneau in mare procent din vanzarea petrolului localnicii si-au propus sa schimbe acest lucru, sa dezvolte durabil economia si sa fie pregatiti sa traiasca bine si cand “ aurul negru” se va epuiza. Astazi o buna parte din PIB ( Produsul Intern Brut) Dubai-ului provine din turism si comert, imobiliare.
 
De la comert cu perle naturale la turism de inalta tinuta
 
  • Daca inainte de descoperirea petrolului era important comertul cu perle naturale, prin anii 30 aceasta ocupatie profitabila se trezeste falimentata de aparitia perlelor de cultura. Aceasta criza dureaza pana in anii 50-60 cand se descopera petrolul in Abu Dhabi si Dubai. Emiritenii traiau greu, stilul lor de viata fiind traditional berber: viata seminomada in desert, in corturi tesute din par de camila, fiind crescatori de camile, cai si capre si  cultivatori de curmali.
  • Viata berberilor s-a schimbat radical si rapid, transformarea fiind demna de un studiu de caz in Managementul schimbarii stilului de viata al unei natiuni.
  • Chiar daca Dubai are astazi  bulevarde si cladiri cu influente gen Manhattan sau chiar de inspiratie europeana, orasul-emirat, astazi o metropola moderna si sofisticata, se ambitioneaza sa nu-si piarda radacinile si traditiile in acesta schimbare a stilului de viata.
  • Este doar o generatie distanta de la viata in colibele de piatra, corturile berbere sau impletite din frunze de palmier in care s-au nascut si trait bunicii emiritienielor pana la traiul fara griji in vilele elegante sau apartamentele de lux din zgarie nori, in care traiesc azi nepotii.
  • Se studiaza cu cei mai buni profesori de la Universitati americane si europene, in Knowledge Village, o zona special creata in Dubai pentru invatamant.
  • In 2008 cei din Dubai sunt loviti din nou de o criza de lichiditati de asta data, incepusera multe proiecte extravagante si nu mai erau bani sufiienti. Au imprumutat o suma mare de bani din Abu Dhabi si astfel reusesc sa duca la bun sfarsit aceste proiecte “wow “. Traficul in Dubai scazuse foarte mult pe impresionanta autostrada cu 7-8 benzi, autostrada care e „coloana vertebrala” a orasului.

Marea Moscheie Sheik Zayed, Adu Dhabi

Update : S-a deschis„Miracolul” din desert

De „Ziua indragostitilor”, in Dubai s-a deschis cea mai mare gradina din lume, realizare impresionanta daca avem in vedere faptul ca este amplasata in plin desert. Nu stim ce se va intampla cu Miracle Graden, amplasata ce-i drept mai la periferie, langa Arabian Ranches, in Dubailand si cu cele peste 45 milioane de flori ale sale in momentul unei furtuni de nisip, sau cu piramidele din flori de 10 metri inaltime, insa constructorii sai au planuri marete pentru aceasta zona: vor sa construiasca noi hoteluri, mall-uri si outleturi si parcari, incepand in urmatoarele luni ale acestui an. Proprietarii arealului spera sa atraga un milion de vizitatori pe an, dupa ce toate facilitatile Miracle Garden vor fi operationale.

Sper că ți-a plăcut articolul, că te-a informat și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Dă Like şi Share, prietenii tăi se vor bucura că te gândești la ei ? !

Visează, iubește, călătorește. Drum bun!

Miracle Garden din Dubailand are 45 de milioane de flori

desert dubai.jpg
plaja langa burj.jpg
bataskyia.jpg
dubai pranz.jpg
cristina irimia ghid.jpg Drum bun!
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This