Câteva din sfaturile simple și ușor de urmat pe care trebuie să ni le reamintim ori de câte ori plănuim câte o călătorie, pentru a fi în siguranță și a ne întoarce cu bine acasă, la cei dragi. 

-Lasă fotocopii ale actelor la domiciliu. Nu strică niciodată să ai copii ale actelor, se poate întâmpla să-ți fie furate originalele sau să le pierzi chiar tu. În astfel de cazuri, te vei bucura că ai avut inspirația să le scanezi sau măcar să le faci o copie. Poți face fotocopii și polițelor de asigurări, la vouchere, bilete, cardurile bancare și actelor de orice fel de care ai nevoie în călătorie sau vacanță.

Și dacă tot le-ai scanat, poate că este și mai bine să ți le trimiți pe e-mail, așa le poți avea tot timpul cu tine. Sau să le transferi pe un USB.

-Informează-te asupra vremii! Poate părea un moft, dar vremea poate să-ți strice vacanța! Degeaba e cald într-o destinație exotică dacă plouă cu găleata sau vine uraganul! Fenomene meteo precum apariția unui taifun sau a musonului urmează un model anual, se produc într-un interval de timp așteptat, așa că cel mai bine te informezi înainte de a pleca de acasă.

-Lasă itinerariul tău celor apropiați. Un membru al familiei sau un prieten de încredere s-ar bucura să știe când și pe unde călătorești. Lăsând o copie a itinerariului tău, cei apropiați ție vor ști exact de unde să înceapă căutarea în situația, deloc de dorit, că ți s-ar întâmpla ceva. Dându-le acest ajutor, ei câștigă timp în loc să încerce să-ți reconstituie traseul prin postări și prin alte investigații.

În plus, dacă ai un membru al familiei care se îngrijorează atunci când călătorești într-o zonă în care s-a întâmplat ceva, se poate liniști după ce verifică itenariul și observă că nu ești de fapt, în zona afectată.

-Mergând mai departe, e bine să lași și datele de contact ale hotelului. Asigură-te că atât tu, cât și cineva dintre cei apropiați, aveți adresa de e-mail și numărul de telefon al ambasadei locale unde urmează să ajungi.

-Asigură-te că ai tăi copii știu adresa de domiciliu și numărul de telefon.

-Fii la curent cu avertizările sau alertele de călătorie pentru destinația ta externă!

-Respectă obiceiurile și cultura locală. Îmbracă-te corespunzător, astfel nu vei atrage din start atenția, fii politicos și nu ridica glasul sau face gesturi care lasă loc de interpretări.

-Nu-ți ține bunurile de valoare la vedere. E o regulă valabilă oriunde și oricând, dar mulți dintre noi uităm de ea, lăsându-ne furați de peisaj, pur și simplu. Purtând bunurile și actele la vedere, le dai idei hoților mărunți. Chiar și telefonul pe care-l ‘butonezi’ (sau tableta) le atrage atenția. Fii precaut în locurile aglomerate și la obiectivele turistice importante și mai ales în mijloacele de transport.

-Respectă regulile de circulație! Bine, vei spune că această recomandare este valabilă și în țară, unde cunoști bine starea drumurilor și cutumele. Dar cele mai frecvente cauze de deces ale turiștilor în străinătate sunt accidentele de circulație. Dacă ești un simplu pasager, nu uita să-ți pui centura de siguranță atunci când călătorești cu autoturismul și chiar cu taxiul. Nu uita de casca de protecție dacă mergi cu scuterul, cu motocicleta sau bicicleta. Dacă te încumeți să conduci, atunci informează-te din timp asupra limitelor admise de viteză și, de ce nu, de starea drumurilor.

Păstrează-ți centura de siguranță și în timp ce zbori! E adevărat că e mai confortabil fără, mai ales dacă ești anunțat în cabină că poți renunța la ea, dar, dacă apar pe neașteptate turbulențe, ai putea fi rănit grav.

-Salvează numărul/numerele de urgență valabil/e în țara de destinație. În România și în statele Uniunii Europene știm că numărul unic de urgență este 112. Dar în SUA, de exemplu, nu vei avea succes dacă formezi 112, pentru că este 911, iar în Hong Kong și Qatar trebuie să tastezi 999. În Rep. Dominicană, Barbados și alte țări din zona Caraibe ca și în Japonia, numărul unic de urgență este 119.

Reține că, în mare parte din statele asiatice, cele sud-americane și africane sunt numere diferite pentru salvare, pompieri și poliție, așa că e bine să le ai salvate în telefon. Într-o situație periculoasă, fiecare secundă contează.

-Lasă animalele pe drumul lor. Câinii și pisoii de pe străzi sunt drăguți și deseori și fotogenici, dar rezistă tentației de a te apropia prea mult. Animalele sălbatice pot transporta tot felul de boli deloc distractive (inclusiv rabia), care ți-ar putea ruina vacanța.

Păstrează un kit de urgență. Indiferent dacă conduci propria mașină sau ai închiriat una, asigură-te că ai un kit complet și aprovizionat “la zi” pentru cazuri de urgență. Acest kit ar trebui să includă o baterie de rezervă/acumulator extern pentru telefon, o trusă de prim ajutor, semne de avertizare reflectorizante, alimente neperisabile, un ecartament de anvelope, o lanternă, apă îmbuteliată și, în funcție de destinație, o lopată de zăpadă și pătură.

Sper că ți-a plăcut acest material sau că ți-a fost de folos.Te aștept pe Facebook, Like &Share ori de câte ori  ți-a plăcut ceva la noi! Visează, iubește, călătorește! 

Drum bun!

Pin It on Pinterest

Share This