Românii cu voucherele de vacanță pe cale de a expira au mai multe opțiuni pentru a le utiliza, iclusiv în programul cu discount “Înscrieri timpurii”, fiind interzisă vânzarea voucherului de vacanță către terți.
Agențiile de turism au pregătit oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță. În mod deosebit sunt apreciate vacanțele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”, care oferă reduceri de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor.
Rezervări flexibile și online
Dacă programul “înscrieri timpurii” presupune că datele rezervării nu pot fi modificate, există și categoria rezervărilor „flexibile”, care permit atât modificarea datei sejurului, cât și hotelurile și destinația aleasă, dar numai în interiorul României.
În plus, întrucât incepand cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru rezerări online în perioada lor de valabilitate.
Voucherele de vacanță, impact în extrasezon
Voucherele de vacanță au avut un impact pozitiv semnificativ, mai ales în perioadele de extrasezon, când statiunile erau mai puțin frecventate. Un alt trend observat este acela al turismului de weekend, în jur de 30% din utilizatorii de vouchere de vacanță alegând vacanțe scurte de weekend în zone turistice ușor accesibile. Voucherele de vacanță s-au impus în ultimii 15 ani ca unul dintre cele mai apreciate și dorite beneficii de către angajați în completarea salariului și ca un instrument esențial în dezvoltarea turismului românesc.
Numărul unităților de cazare autorizate s-a dublat
ANAT sustine extinderea acestui beneficiu și pentru angajații din sectorul privat, în condiții avantajoase. Dar în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajații din sectorul public cu salarii mai mari de 8.000 lei net au fost excluși de la dreptul de a primi vouchere de vacanță, ceea ce a redus într-o anumită măsură numarul rezervărilor în țară. Aceștia s-au ]ndreptat către vacanțele în străinătate, ducând la accelerarea dezechilibrului balanței comerciale.
Beneficiarii cheltuiesc 1.000 lei peste valoarea tichetelor
În 2024, valoarea unui voucher de vacană este de 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public, respectiv șase salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă și activități la destinație.
Vouchere de vacanță: sancțiuni
Aceste tichete de vacanță pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în perioada de valabilitate.
Este esențial ca voucherele de vacanță să fie utilizate exclusiv de proprietarul lor, în scopul pentru care au fost emise, adică pentru a acoperi costurile de cazare sau pachete turistice care includ minim cazare, dar și masă, transport, agrement și alte servicii furnizate de către agențiile de turism.
ANAT reamintește că tranzacționarea, vânzarea sau cumpărarea de vouchere de vacanță este strict interzisă în România. Astfel, comercializarea voucherelor de vacanță de catre angajați, angajatori, unități afiliate și structuri de primire turistică, constituie contravenție și se sanctionează cu 14 puncte-amendă (un punct de amendă reprezintă un salariu minim brut), amenzile ajungând până la 51.800 de lei.
În plus, sistemul voucherelor de vacanță este implementat cu măsuri sporite de securitate, astfel încât rarele cazuri de fraudă cu aceste instrumente au fost identificate cu usurință și sactionate de către autorități.
Hotelurile și agențiile care nu respectă prevederile legii cu privire la pachetul de servicii care poate fi oferit cu vouchere de vacanță –respectiv pachetul turistic achitat să conțină minim o noapte de cazare, riscă amenzi de până la 51.800 de lei și retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenței de turism.
Consilierturism.ro sprijină de peste 12 ani turismul de calitate, sustenabil, din România. Sperăm că ți-a plăcut și te-a informat acest articol. Te așteptăm pe Facebook și Instagram, cu Like și Share !
Visează, Iubește, Călătorește!
Drum bun!