Rezervările early booking îți asigură locul la un tarif redus și poți alege dintr-o gamă variată de oferte, în perioada preferată și la hotelul dorit. Dacă ai cumpărat un pachet early booking, te bucuri de vacanță la un preț mai mic, fără costuri suplimentare. Ești protejat și de situații precum cele din stațiunea Albena, unde hotelierii au crescut prețurile de 3 ori în 12 luni. Practic, în cazul în care ești nevoit să anulezi vacanța, agențiile serioase îți vor oferi un voucher pe care-l vei putea folosi pentru rezervarea unei alte vacanțe prin intermediul acestei agenții.

Rezervarea early booking implică achitarea unor avansuri de 10-20% din valoarea pachetului de vacanță și conțin o serie de condiții flexibile, care îți permit să nu pierzi banii cheltuiți.

Mai ales că este posibil să mai asistăm la alte majorări de prețuri la primăvară, în funcție de cum evoluzează rata inflației. În general, cu cât plătești mai devreme, cu atât reducerea este mai mare.

Oferte active, încă din noiembrie

Ofertele pentru vara anului 2023 au apărut deja din luna noiembrie 2022 pentru destinații precum Bulgaria, dar și Grecia sau Turcia. Până la 31 ianuarie sunt cele mai bune reduceri tip early booking. Pentru sezonul de vacanțe 2023, în mod special pentru concediile pe litoralul bulgăresc, dar și pentru alte destinații precum Grecia, Turcia, se remarcă în prezent un prag de reduceri importante pentru early booking, până pe 31 ianuarie. Lunile februarie-martie, dar și o anumită perioadă din aprilie, mai vin cu oferte în acest sens, însă de regulă nu atât de avantajoase precum cele din decembrie-ianuarie. Evaluând cererea foarte mare din vara anului 2022, este posibil ca în 2023 tendința să se păstreze, motiv pentru care ofertele early booking sunt, într-adevăr, avantajoase.

Șanse ca prețurile să crească din nou

Mai mult, există șanse ca prețurile să crească din nou în primăvară, așa cum s-a întâmplat și în 2022, când unele hoteluri au ridicat tarifele în a doua tranșă, din cauza inflației, a prețurilor de la gaze etc.
Reducerile early booking sunt între 10% și 30%, însă pot ajunge până la 35%, în funcție de hotel și de destinație. Cu cât rezervi mai devreme, cu atât reducerea este, în general, mai mare.

Vacanțele, bune pentru sănătatea psihicului

În plan turistic, anul 2022 a fost un an bun, căci oamenii au ales să plece în vacanță în număr cel puțin la fel de mare sau chiar mai mare comparativ cu anii precedenți, tocmai pentru că au fost restrictionați în perioada pandemiei. ”Așa cum s-a întâmplat în mai toate sectoarele, și în turism prețurile au parcurs câteva trepte de creștere, situație observată de majoritatea celor care au ales totuși să plece într-o vacanță, chiar dacă veniturile au rămas poate aceleași. Practic, turiștii români încă percep vacanțele ca pe o prioritate, lucru extrem de benefic atât pentru sănătatea psihicului, cât si pentru cea fizică. Ofertele de tip early booking 2023 reprezintă, în continuare, un deal profitabil de care poți beneficia dacă te mobilizezi din timp”, subliniază Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

De ce apar ofertele early booking

La începutul fiecărui sezon, hotelierii au nevoie de resurse financiare pentru a deschide hotelurile. Pentru salarii, reparații, investiții, credite, contracte, aprovizionare aau nevoie de a obține fondurile necesare pregătirilor.
În plus, pentru un hotelier este extrem de important din punct de vedere operațional să știe care va fi gradul de ocupare cu mai mult timp înainte, pentru a se organiza și pentru a reuși să-și planifice mai bine afacerea și în acest fel va putea oferi servicii mai bune. Vor exista și oferte super last minute dar nu știi dacă acestea vor fi la hotelul pe care îl dorești, în perioada pe care o vrei sau pentru tipul de cameră preferat.

Ce trebuie să urmărești când îți cumperi o vacanță early booking

Dacă te-ai hotărât că acest tip de vacanță este cel care ți se potrivește, trebuie să ții cont de câteva aspecte:
1. Alege o agenție de turism care să-ți ofere siguranță
Trebuie să îți alegi cu atenție agenția de turism, pentru că plătești pentru o “hârtie” și beneficiezi de servicii mult mai târziu. Verifică dacă agenția are licența de turism emisă de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și dacă are asigurare împotriva insolvenței. Caută numele agenției online, verifică-i vizibilitatea, site-ul și conturile de social media. Caută discuții pe forumuri în care turiștii își împărtășesc impresiile despre această agenție.
2. Caută oferte calitative, fără costuri ascunse
Compară oferta agenției alese cu alte oferte și nu te lăsa păcălit de prețurile mai mici. Dacă prețul este suspect de mic, iar agenția este necunoscută, e recomandat să alegi o variantă mai sigură. Asigură-te că ai înțeles ce taxe sunt sau nu sunt incluse în preț. Fii atent la costurile ascunse! În cazul în care există costuri suplimentare, acestea trebuie menționate clar.
Nu uita să-ți închei o asigurare storno, cu ajutorul căreia vei evita eventualele penalizări din cauza anulării sau amânării vacanței.

O altă variantă convenabilă – ofertele last minute

Dacă ofertele early booking nu ți se potrivesc și preferi să fii mai spontan, poți alege ofertele last minute. Acestea apar, de regulă, cu câteva zile înainte de plecarea în vacanță. Poți obține câteodată chiar și aceleași reduceri ca în perioada de early booking, însă oferta în sine ar putea să nu mai fie la fel de variată. Aceste oferte apar atunci când hotelurile au disponibilitate mai mare și merg pe principiul că fiecare noapte nevalorificată reprezintă o pierdere. Însă, dacă hotelul care îți place este extrem de popular, ai foarte puține șanse să găsești o ofertă last minute bună, exact în perioada pe care ți-o dorești.

Despre Travel Planner

Travel Planner împlinește anul acesta 15 ani. Am început activitatea în vara anului 2008, în pragul crizei economice și am avut un parcurs cel puțin interesant. Până în acest moment a deservit peste 250.000 de turiști, a organizat peste 89.000 de vacanțe, a colectat peste 28.500 de impresii din care 98% au fost pozitive. Pentru tot ce a realizat, Travel Planner a primit până acum 30 de premii, trofee și distincții.

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #România #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #earlybooking 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This