Care sunt cele mai importante tendințe în turism în acest an? Va fi un an al depășirii limitelor pentru cei curajoși, al viselor împlinite și răsfățului, dar și al vacanțelor interne.

O tendință punctată în mai multe studii este cea de a îmbina utilul cu plăcutul și de a merge în acele destinații care te ajută să te regăsești și să te dezvolți personal.

Munca la distanță deschide opțiuni tentante și pentru cei care vor să lucreze “mângâiați” de briza oceanului dar și pentru cei care vor să-și deschidă propria afacere, undeva într-un loc la care au visat demult. Tot mai multe destinații exotice lansează vize pentru nomazii digitali pentru sejururi pe termen lung. Iar această tendință nu va dispărea.

Anul descătușării

Pare că anul 2022 va fi unul al extravaganțelor în turism, al trăirii la intensitate maximă a clipei, cel puțin așa anticipează mai multe studii despre tendințe în turism. Luxul devine ultra all inclusive, adăugând în ofertă noi facilități de SPA & Wellness și tot felul de noi opțiuni pentru oaspeți, de la mese a la carte “nelimitate” la sporturi nautice, apreciază CNN.

Și totuși, este bine să fim extrem de vigilenți și să avem “planuri B” pentru orice. “Trăim într-o eră imprevizibilă care necesită niveluri ridicate de planificare pentru situații de urgență și asigurare completă de călătorie”, ne amintește CNN. De aceasta ar putea beneficia agențiile de turism, ai căror consultanți pot avea un rol important în cazul anulărilor de curse, închiderea unor destinații, etc.

OMT: Turismul intern și cel regional, favorizate

În timp ce turismul internațional își revine lent, cel intern continuă să stimuleze redresarea sectorului într-un număr tot mai mare de destinații de pe mapamond, în special cele cu piețe interne mari. Potrivit Organizației Mondiale a Turismului (OMT), turismul intern și călătoriile aproape de casă, precum și activitățile în aer liber, produsele bazate pe natură și pe turismul rural se numără printre acele tendințe majore de călătorie care vor continua să modeleze industria ospitalității în 2022.

Mai aproape de natură

Pandemia a pus sub lumina reflectoarelor natura și importanța ei pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Mulți dintre noi am descoperit că natura vindecă și protejează. Aprecierea pentru natură va rezista după pandemie, iar natura va fi în centrul multor experiențe și în viitor, de la descoperirea micilor minuni și frumuseți naturale care se ascund în vecinătățile noastre și până la prețuirea vieții sălbatice.

Alternativă la hoteluri, cabanele de închiriat

Potrivit unui studiu realizat de Travelminit.ro și Nielsen IQ, românii își propun să călătorească mai mult în 2022, chiar mai mult decât înainte de pandemie, Însă caută alternative de cazare la hoteluri: unitățile de cazare mai mici, precum casele de vacanță, cabanele și apartamentele de închiriat. Acestea le pot oferi turiștilor intimitatea și siguranța de care au nevoie. Ce caută românii în prezent? Au devenit mult mai populare în perioada Covid cabanele și pensiunile din destinații mai puțin aglomerate. Sunt soluția perfectă pentru o vacanță relaxată într-un loc izolat, cât mai departe de mulțimi și de aglomerație. Dacă sunt în apropierea unor obiective turistice, cu atât mai bine. Dacă au o arhitectură deosebită, precum KUB și A-Frame, sunt ecologice și au și curte prorie, grătar sau ciubăr, sau piscină, cu atât mai bine!

 Turiștii români aleg cazarea în funcție de loc, de proximitatea de atracțiile de care sunt interesați, prețul pe noapte și ratingul cazării acordat de alți turiști. Și sunt dispuși să plătească mai mult pentru confort sporit la cazare, mai multă intimitate și servicii incluse.

Dar nu sunt singurii, după cum veți vedea mai jos

Anul mărețelor reuniuni cu prietenii și familia

Vicepreședintele platformei de rezervări Amadeus citează un studiu al companiei care a identificat tendințele care vor  “zgudui” călătoriile în 2022 și pe viitor.

*Astfel, oamenii vor dori să savureze acum acea „călătorie a vieții”, la care au visat probabil cu ochii deschiși în vremea restricțiilor.

*De asemenea, 2022 ar putea fi anul mărețelor reuniuni cu prietenii și familia…în persoană, nu doar on-line. Amadeus se așteaptă la creșterea numărului călătoriilor în grup în 2022, deja fiind mai multe rezervări.

*Ecoturismul devine activ pentru cei care încearcă să-și armonizeze preocupările de mediu și sociale cu pasiunea pentru călătorii. Turiștii sunt din ce în ce mai implicați în conservarea destinațiilor turistice, ceea ce ajută industria să devină mai sustenabilă pe termen lung.

*Creșterea rolul filmelor și serialelor ca promotori ai turismului local și a interesului pentru călătoriile de afaceri, care ar putea deveni mai puțin stresante, reprezintă alte tendințe în turismul global, potrivit Amadeus.

Turismul de sănătate, pe val

Sectorul turismului de wellness, decimat de restricțiile pandemice, se va bucura de o revenire masivă, potrivit unui raport al Global Wellness Institute (GWI). Sectorul a avut încasări la nivel mondial de 4,4 trilioane de dolari în 2020, un recul de 11% față de 2019. GWI prognozează o rată medie anuală de creștere a turismului de wellness de 20,9% în perioada 2020-2025. Alături de acesta, turismul de SPA (+18,1), ape termale/minerale (17,2%), sunt cele care au avut și cele mai mari scăderi în 2020.

Tendințe de consum

Tendințele în turismul SPA & Wellness nu sunt departe de cele generale din ospitalitate. Multitudinea de factori de stres declanșați de pandemie au schimbat profund modul în care vedem îngrijirea de sine. Acum, aceasta devine un mijloc de autoconservare și supraviețuire.

A crescut importanța prevenției printr-un stil de viață mai sănătos pe termen lung, iar sănătatea mentală este în centrul atenției. Studiul GWI amintește și de reîntoarcerea la natura vindecătoare, dar și de resetarea valorilor la nivelul mentalului colectiv.

Bugete mai generoase

Pe de altă parte, turiștii sunt dispuși să plătească suplimentar pentru serviciile care le îmbunătățesc sănătatea și starea de bine. În 2020, turiștii internaționali de wellness au cheltuit în medie 1.601 USD pe călătorie, cu 35% mai mult decât turistul internațional tipic. Și turiștii interni de wellness au avut buzunare mai adânci: 619 USD pe călătorie, sau cu 177% mai mult decât turistul intern obișnuit.

Accent pe experiențe provocatoare

Redeschiderea granițelor pentru incoming și revigorarea zborurilor pe distanțe lungi este o tendință în turism importantă a anului. În plus, călătoriile și experiențele care se anunță din start provocatoare, gen expediții extreme care presupun acceptarea provocărilor fizice, vor fi în fruntea agendei pentru oamenii plictisiți de a fi închise în casele lor, estimează CNN.

Tendințe în turism și prognoze cheie ale EIU, divizia de cercetare a Economist Group

Sosirile internaționale își vor reveni, dar nu la nivelurile din 2019, iar călătoriile de afaceri vor continua să fie cele mai afectate. Companiile evită să-și pună angajații în pericol și încearcă să-și reducă costurile.

*Nivelurile diferite de control la frontieră și variațiile pașapoartelor pentru vaccinuri vor continua să îngreuneze călătoriile internaționale în 2022.

*Turismul intern va fi promovat de operatorii locali din domeniu, pentru a compensa pierderile cu outgoingul. EIU se așteaptă ca încasările globale hotelurilor și restaurantelor să crească cu 5,3% în 2022, marcând o revenire la nivelurile pre-pandemie.

*Costurile cu călătoriile cu avionul vor crește în 2022, în conformitate cu noile reglementări privind schimbările climatice, dar și din cauza prețurilor mari ale combustibilului. “Aceasta va duce în cele din urmă la fuziuni ale companiilor aeriene, închideri de aeroporturi și prețuri mai mari ale biletelor”.

*EIU estimează că sosirile internaționale globale în 2022 vor rămâne cu 30% sub nivelurile din 2019.

*Unele taxe turistice se vor adăuga la costurile de călătorie mai mari. Veneția, Thailanda și Noua Zeelandă este probabil să impună taxe de acces pentru turiști. E una dintre acele tendințe în turism mai vechi, desigur, dar acum intră în calcul și măsurile pentru protecția și conservarea mediului.

*Pașapoarte pentru vaccinuri vor deveni larg răspândite iar măștile rămân obligatorii.

Perspectivele OMT pentru 2022

Potrivit Panelului de experți ai Organizației Mondiale a Turismului (OMT) din ianuarie 2022, majoritatea profesioniștilor din turism (61%) văd perspective mai bune pentru 2022. În timp ce 58% dintre experți se așteaptă la o revenire în 2022, mai ales în trimestrul trei, 42% indică o potențială revenire abia în 2023. Cei mai mulți dintre experți (64%) cred acum ca sosirile internaționale vor reveni la nivelurile din 2019 abia în 2024 sau mai târziu, față de 45% din sondajul din septembrie. Scenariile OMT indică faptul că sosirile de turiști internaționali ar putea crește cu 30%-78% în 2022, comparativ cu 2021. Cu toate acestea, aceasta ar fi încă cu 50-63% sub nivelurile pre-pandemie.

Turismul internațional, revenire în trimestrul trei  

OMT a raportat o creștere cu 4% a sosirilor de turiști internaționali în 2021 față de 2020, dar față de nivelurile pre-pandemie a fost o scădere de 72%. Aceasta urmează după 2020, cel mai rău an pentru turism, când sosirile internaționale au scăzut cu 73%. Prima ediție din 2022 a Barometrului Mondial al Turismului UNWTO indică faptul că ritmul de recuperare rămâne lent și inegal în regiunile lumii din cauza diferitelor grade de restricții de mobilitate, ratelor de vaccinare și încrederea călătorilor. Europa și America au înregistrat cele mai puternice rezultate în 2021 comparativ cu 2020 (+19% și, respectiv, +17%), dar ambele sunt cu 63% sub nivelurile pre-pandemie. Pe subregiuni, Caraibe a înregistrat cea mai bună performanță (+63% peste 2020, deși cu 37% sub 2019). Europa mediteraneană (+57%) și America Centrală (+54%) s-au bucurat, de asemenea, de o revenire semnificativă, dar rămân cu 54% și, respectiv, cu 56% în scădere față de nivelurile din 2019. America de Nord (+17%) și Europa Centrală de Est (+18%) au urcat și ele peste nivelurile din 2020.

Încasări de 1,9 trilioane USD în 2021

Contribuția economică a turismului în 2021 (măsurată în produsul intern brut direct al turismului) este estimată la 1,9 trilioane USD, față de peste 1,6 trilioane USD în 2020, dar încă cu mult sub valoarea pre-pandemică de 3,5 trilioane USD. Veniturile din exporturi din turismul internațional ar putea depăși 700 de miliarde de dolari în 2021, o mică îmbunătățire față de 2020 datorită cheltuielilor mai mari pe călătorie, dar mai puțin de jumătate din 1,7 trilioane de dolari înregistrate în 2019.

Ți-a plăcut acest articol dedicat acelor tendințe în turism care ne vor influența vacanțele și călătoriile ?n 2022?

Sper că visul de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #romania #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This