Federația Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R.) atrage atenția că emiterea voucherelor de vacanță de către Poșta Română sau de către alte structuri ale statului va crea doar probleme.

Tentativă eșuată în 2014

De altfel, Guvernul României a mai încercat, în anul 2014, să emită vouchere de vacanță prin intermediul structurilor statului, respectiv prin intermediul Autorității Naționale pentru Turism. Dar după încercări care au durat un an de zile, s-a ajuns la concluzia că nu știu cum să implementeze un astfel de sistem, că nu au capacitatea să o facă și s-au întors către companiile private, emitente de tichete. În acel an s-a ajuns la blocarea sistemului de vouchere de vacanță și la consecințe grave, din cauză că angajatorii privați nu au mai reluat nici până în ziua de azi, la același nivel, acordarea voucherelor de vacanță.

Ungaria, sancționată de Curtea Europeană de Justiție

România este azi un stat de drept, membru al Uniunii Europene și cu toate acestea, premierul României vorbește despre naționalizarea unui sector de activitate, despre implementarea unui monopol de stat. Doar Ungaria a mai încercat naționalizarea sistemului de tichete, iar în 2016 Curtea Europeană de Justiție a sancționat statul maghiar pentru această practică, fiind contrară legislației europene.

Își dorește statul român să se afle într-o situație similară și să plătească sute de milioane de euro despăgubiri, așa cum s-a întâmplat în Ungaria?, se întreabă FPTR 

Poșta Română a fost implicată anul trecut de Guvernul României în emiterea unor certificate de energie, care au fost numite “carduri de energie”. Emiterea acestor bucăți de hârtie, fără elemente de siguranță, s-a dovedit a fi un eșec, deoarece mecanismul de utilizare este unul foarte greoi, beneficiarii fiind nevoiți să facă mai multe drumuri la oficiile poștale pentru decontarea integrală a sumelor.

Din anul 2020, voucherele de vacanță se emit doar pe carduri, decontarea lor se face în aceeași zi de către unitățile emitente de vouchere și angajații pot face plăți online pentru rezervări. Nu ne dorim să facem drumuri la Poștă, nu ne dorim să așteptăm zile în șir pentru a se deconta voucherele de vacanță, nu ne dorim ca beneficiarii de vouchere să fie nevoiți să facă drumuri inutile pentru a face o rezervare și să achite contravaloarea serviciilor turistice cu voucherele emise pe hârtie.

Sistemul actual funcționează foarte bine

Sistemul voucherelor de vacanță este unul care funcționează foarte bine și ajută extrem de mult la refacerea forței de muncă, la creșterea veniturilor la bugetul statului, precum și la creșterea PIB-ului prin participarea tuturor operatorilor economici la oferta turistică lansată de structurile de primire turistică.

Întârzierea decontării serviciilor prestate, cea mai mare îngrijorare

Dorim să vă informăm că cea mai mare îngrijorare a operatorilor economici din turism, deținători de agenții și structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare, este legată de întârzierea decontării serviciilor turistice prestate cu consecințe în reducerea semnificativă a cash flow-ului. La aceasta se adaugă și creșterea unor taxe și impozite în perioada imediat următoare. FPTR face apel la premierul M. Ciolacu să dispună găsirea unor soluții pentru menținerea actualului sistem, inclusiv prin discuții cu emitenții de tichete și vouchere, având în vedere că acest sistem și-a dovedit deja eficiența.

FPTR are în componență angajatori care asigură venituri salariale pentru 30% din forța de muncă angajată în turism (60.000 salariați) și gestionează, într-o pondere covârșitoare, capital autohton.

ANAT susține de asemenea, cu argumente, că suspendarea sau înlocuirea voucherelor de vacanţă cu bani va „îngropa” turismul românesc. 

Sper ca dorințele tale de a ajunge în acele locuri de vis să se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#romania #românia #FPTR #romania #turism 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This